ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОСОВО, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Идеята на това пътешествие през Косово, Босна и Херцеговина е да се разходим бавно през някои от най-известните и интересни места в двете държави. Ще бъде нещо като пътуване назад във времето. Първо ще спрем в град Щръбце в подножието на Шар планина и ще посетим неговата църква. Ще прекосим Националния парк Шар Планина и курорта Брезовица, за да стигнем до стария град Призрен –  известен с крепостта, която се извисява над града, джамиите и църквите. Следват старият град Джакова с внушителния си закрит пазар, Високи Дечани – сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР и град Пея – основното населено място в подножието на Прокълнатите Планини (има страхотна бира с това име). Тук ще разгледаме и Патриаршията в Пея – средновековен сръбски православен манастир от 13 век. Основната природна забележителност тук е живописното ждрело (каньон) Ругова – един от най-дългите в Европа (25 км), а също и един от най-дълбоките (над 1000 м). Това ждрело е основна забележителност в Косово и е много впечатляващо. Ще влезем в пещерата “Спящата красавица” и ще се разходим до водопада в непосредствена близост до нея. От град Пея продължаваме към Сараево, столицата на Босна и Херцеговина. Тук ще се разходим сред многобройните православни църкви, джамии, католически храмове и синагоги, ще опитаме от известните „чебапчици“, може да се качим с лифта до планината Требевич за панорамни гледки, а също да идем до тунела, който по време на обсадата е бил единствената връзка на жителите на Сараево с външния свят. По желание може да посетим и така наречените Босненски пирамиди. Продължаваме към град Мостар с извисяващия се над река Неретва мост, Стари мост и джамията Хаджи Курт. Следва средновековното селище Почители с напълно запазен архитектурен османски комплекс от 18-ти век. Продължаваме към Междугорие – място, където на 24 юни 1981 г. на шест местни деца се явява Света Богородица. Тук ще се отбием и в църквата “Св. Джеймс”. Едно от най-красивите кътчета на Балканите е Дервишкото теке в Благай, място свързано със суфизма и дервишите. Продължаваме към Вишеград, където ще прекосим известния мост на река Дрина. Последно ще посетим етно селището построено от Емир Кустурица – Каменград, наричан още „Градът на Андрич“. Късно вечерта се прибираме в София.

Дати: 18 – 23 септември 2020 (включва 3 почивни дни); За готови малки групи от поне 4 или 5 човека, може да се организира по всяко време;
Цена: 495 евро/човек, за група от 7 човека (970 лева при курс 1,96 лва за евро);
Продължителност: 5 нощувки/6 дни;
Група: 7 човека.
Цената включва: български водач; транспорт с климатизиран бус само за нашата група с включени всички пътни такси, застраховки и винетки; 5 нощувки в хотелчета в стая по двама човека с включена закуска (*); Входна такса за посещение на пещерата; застраховка Асистанс с покритие 10,000 евро.
Цената не включва: обяди и вечери; билети и входни такси за забележителности с изключение на входа на пещерата, който е включен в цената на програмата; други разходи от личен характер.

За да се запишете е необходимо да ни изпратите е-мейл с имената и телефонен номер за връзка. Може да ползвате формата в края на страничката или другите канали за комуникация, описани на сайта ни. След като групата се сформира, ще бъдат дадени допълнителни указания по организацията на пътуването.

Ден 1

Пътуване към Косово

Днес тръгваме в 8.00 от Стадион “Васил Левски” в София. Ще минем през Северна Македония, като ще спираме за снимки и/или хапване по пътя. Ще спрем в град Щръбце, в подножието на Шар планина и едноименния Национален парк. Ще разгледаме църквата Св. Никола, наскоро реновирана с прекрасни стенописи. В близост до града е единствения в Косово високопланински скиорски център – Брезовица, през който ще преминем.  Докато пътуваме през Шар планина, ще спираме за почивка и снимки в живописни местности. 

Следобед ще пристигнем в град Призрен, където ще бъде бъде първата ни по-сериозна спирка по време на това пътуване. Градът е известен с богата си история още от византийски времена. Ще разгледаме тук църквите, джамиите, крепостта и кулата. Старият град е добре запазен и доста основно реставриран, така че мястото е прекрасно за разходки, почивка и интересни неща за гледане. Ще вечеряме в хубав ресторант в стария град. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 1
Ден 2

Призрен – Джакова – Манастирът Високи Дечани – Пещерата Спящата красавица и водопада – Пея – Каньонът Ругова

След закуската се отправяме към град Джакова. Тук ще се разходим из уличките на стария град и Старият пазар – Чаршията, ще разгледаме голямата джамия на града и часовниковата кула. 

Пазарът в Джакова е най-старият в Косово, известен още като Harshia e Madhe (Великият базар). Представлява цял квартал, където се намира и най-старата джамия в града, Хадум (Xhamia e Hadumit), която датира от 15-ти век.

Ще пием кафе в едно от многобройните заведения тук, след което продължаваме към Високи Дечани (Visoki Decani), сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР. Манастирът е вълшебен, със запазени фрески от 14 век и невероятна атмосфера като излъчване. 

От манастира директно продължаваме към живописното ждрело (каньон) Ругова, където ще спираме за снимки и ще обядваме. В каньона има великолепен ресторант, където предлагат планинска пъстърва и прекрасни гледки към реката Бистрица. Това е най-известният каньон в Косово, един от най-дългите в Европа (около 25 км), а също и доста дълбок (скалите се извисяват на над 1000 м от дъното му). Хората пътуват по тези места основно заради този каньон и страховитите планини, които се извисяват около него. 

След обяда ще продължим към пещерата “Спящата красавица” и водопадите. Пещерата е достъпна и е съвсем лека за посещение (около 20 мин в 4 основни малки галерии). Точно до пещерата има страхотен водопад, който също ще снимаме от различни позиции. 

След водопадите имаме още малко път с буса до планинско хотелче, където ще пренощуваме тази вечер. То се намира в Преклетите планини, част от Националния парк “Prokletije”. Вечеря на страхотната тераса на ресторанта с изглед към планините, последвана от нощувка.

Ден 2
Ден 3

Град Пея – Сараево (350км; 7 часа)

След закуската в планинското хотелче, слизаме в град Пея, основното населено място в района. Ще имаме около час на разположение за разходка из центъра му. 

Освен града ще разгледаме и Патриаршията в Пея – средновековен сръбски православен манастир, построен през 13 век, бивша резиденция на сръбските архиепископи. Тя е разширена през 14-ти век, а през 1346 г., когато е била създадена сръбската патриаршия, манастирът става седалище на сръбските патриарси. Освен църквата, в двора на Патриаршията са запазени и останките от старата сграда. Това е поредната много добре запазена и поддържана православна света обител в Косово. 

По обяд потегляме към Сараево, столицата на Босна и Хрцеговина. По пътя ще спираме за снимки и хапване. Вечерта се настаняваме в хотелче в Сараево.

Ден 3
Ден 4

Сараево

Днес денят е посветен на Сараево. Наричат го “Малкия Йерусалим” заради големия брой православни църкви, джамии, католически храмове и синагоги. Ще се разхождаме пеш през историческата част на града. На обяд задължително ще хапнем „чебапчици“ – малки и много вкусни кебапчета, които се поднасят на порции по 7, 10 или 15 в джоб от тънка питка и с йогурт за топене. Традиционната закуска е бюрекът, а най-почитаното сладко е локумът, който се сервира с кафе от джезве.

По желание на групата може да вземем лифта до планината Требевич, за да се насладим на панорамата към града. С буса може да идем до тунела, който по време на обсадата е бил единствената връзка на жителите на Сараево с външния свят и от който са запазени няколко километра. Намира се близо до летището.

За жестоката история на града може да научим повече от галерията-мемориал „11/07“. 

По желание може д апосетим и така наречените Босненски Пирамиди. Това са няколко естествени възвишения в Босна и Херцеговина край град Високо. Включват така наречените Пирамида на Слънцето и Пирамида на Луната.

Нощувка в хотела.

Ден 4
Ден 5

Сараево – Мостар – Междугорие – Почители – Благай – Сараево  (350км в двтете посоки)

След закуската в хотела се отправяме към Мостар, визитната картичка на Босна и Херцеговина с извисяващия се над река Неретва мост, днес под закрилата на ЮНЕСКО. Следва разходка по калдъръмените улички, фото спирка при Стари мост и до красивата джамия Хаджи Курт.

Следващата спирка е комплекса Почители – средновековно селище, оградено от крепостни стени с напълно запазен османски комплекс от 18-ти век. Градът се споменава за пръв път в писмени източници през 1444.

Следва Междугорие, мястото където на 24 юни 1981 г. на шест местни деца се явява Света Богородица. Благодарение на това знамение днес Междугорие се е превърнало в един от най-големите молитвени центрове в света, сравним с Лурд и Фатима, посещавано от поклонници от цял свят. Тук ще посетим и църквата “Св. Джеймс”.

Продължаваме към Дервишкото теке в Благай. Това е едно от най-красивите кътчета на Балканите, свързано със суфизма и дервишите. Запазеният дервишки дом е отворен за посещения, изграден в една отвесна скала, извисяваща се над най-голeмия карстов извор в Босна. Тук ще опитаме уникалния местен десерт Смоквара.

Ден 5
Ден 6

Сараево – Вишеград – София (600км – около 9ч чисто пътуване)

След закуската в хотела потегляме към Вишеград. Ще прекосим река Дрина по един от най-красивите мостове, построени от прочутия османски архитект Синан през XVI в. Мостът остава в историята благодарение на романа на Иво Андрич „Мостът на Дрина“. Той е построен на мястото на брод, от където е минавал главният път свързващ Цариград и Босна. С времето се е превърнал в символ на общото и различното в културите на хората, живеещи от двете страни на реката – босненците и сърбите. Вишеградският мост днес е под закрилата на ЮНЕСКО.

В центъра на Вишеград се намира етно селището построено от Емир Кустурица – Каменград, наричан още „Градът на Андрич“. Ще се разходим по главната улица и площада, където са сгушени едно до друго магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, сладкарница, бирария, кино и няколко площадчета, всички носещи имената на хора, пред които Кустурица се прекланя. Ще имаме време за късен обяд и ароматно босненско кафе.

Продължаваме към София, където ще пристигнем късно вечерта.

Ден 6

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА