ДОКОСВАНЕ ДО КОСОВО – НЯКОЛКО СТРАХОТНИ КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ МЕСТА В ЗАПАДНО КОСОВО ЗА ТРИ ДНИ

Това пътешестве из Косово е като пътуване назад във времето. Ще посетим няколко изключително интересни стари и много добре запазени културно-исторически места в западната част на страната, а също ще се насладим и на природните забележителности. Не са предвидени дълги пешеходни преходи (имаме друга програма с включени пешеходни преходи в Косово). Първо ще спрем в град Щръбце в подножието на Шар планина и ще посетим неговата църква. Ще прекосим Националния парк Шар Планина и курорта Брезовица, за да стигнем до стария град Призрен –  известен с крепостта, която се извисява над града, джамиите и църквите. Следват стария град Джакова с внушителния си закрит пазар, Високи Дечани – сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР и град Пея – основното населено място в подножието на Прокълнатите Планини (има страхотна бира с това име). Тук ще разгледаме и Патриаршията в Пея – средновековен сръбски православен манастир от 13 век. Основната природна забележителност тук е живописното ждрело (каньон) Ругова – един от най-дългите в Европа (25 км), а също и един от най-дълбоките (над 1000 м). Това ждрело е основна забележителност в Косово и е страшно впечатляващо. Ще влезем в пещерата “Спящата красавица” и ще се разходим до водопада в непосредствена близост до нея. Продължаваме към столицата Прищина и някои от основните забележителности в града. Ще посетим манастира в град Грачаница и сръбската общност в близост до столицата.  Нощувките са в хубаво хотелче в Призрен и малко планинско хотелче с прекрасни панорами към планините.

Важно! Пътуването може да бъде организирано за готови групи (приятели, семейства и т.н.) или сборни групи от най-малко 4 или 5 човека, за дати по избор след 1 август 2020. Ако сте индивидуални пътешественици, изпратете ни също запитване, за да ви включим в списъка за сборна група. Датите ще бъдат съобразени с участниците в групата и ще бъдат избрани след като се съберат най-малко 4 или 5 участника минимум.

Дати: по всяко време след 1 август 2020; ще бъдат съобразени с участниците в пътуването;
Цена: 270 евро (530 лева) (малка група от 7 човека);
Продължителност: 2 нощувки/3 дни;
Група: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 участника;
Цената включва: български водач; транспорт с климатизиран бус само за нашата група с включени всички пътни такси, застраховки и винетки; 2 нощувки в хубави хотелчета в стая по двама човека без включена закуска (*); Входна такса за посещение на пещерата; застраховка Асистанс с покритие 10,000 евро.
Цената не включва: закуски, обяди и вечери; билети и входни такси за забележителности с изключение на входа на пещерата, който е включен в цената на програмата; други разходи от личен характер.

(*) Закуските не са включени в цената. В Призрен сутринта ще пием кафе и ще хапнем закуска в някое от многобройните кафенета в центъра. В планинското хотелче закуската може да си поръчаме в ресторанта и се заплаща там на място. Цените в Косово не са високи. Обядите и вечерите също не са включени в цената. За справка една порция от две пъстърви печени с богата гарнитура и една местна бира с хляб добавен и една малка супа струва около 10 лева. В Призрен цената на голямо кюфте (по-скоро нещо като бифтек) с гарнитура – 6 лева.

Необходимо е да изпратите запитване чрез формата в края на тази страница, по телефона или ел.поща. Не е необходимо да заплащате капаро, за да се запишете. Нужни са само имената, снимка на паспорта, телефон и ел.поща за връзка. След като се сформира групата, ще бъдат дадени допълнителни указания.

Ден 1

Пътуване към Косово

Днес тръгваме в 8.00 от Стадион “Васил Левски” в София. Ще минем през Северна Македония, като ще спираме за снимки и/или хапване по пътя. Ще спрем в град Щръбце, в подножието на Шар планина и едноименния Национален парк. Ще разгледаме църквата Св. Никола, наскоро реновирана с прекрасни стенописи. В близост до града е единствения в Косово високопланински скиорски център – Брезовица, през който ще преминем.  Докато пътуваме през Шар планина, ще спираме за почивка и снимки в живописни местности. 

Следобед ще пристигнем в град Призрен, където ще бъде бъде първата ни по-сериозна спирка по време на това пътуване. Градът е известен с богата си история още от византийски времена. Ще разгледаме тук църквите, джамиите, крепостта и кулата. Старият град е добре запазен и доста основно реставриран, така че мястото е прекрасно за разходки, почивка и интересни неща за гледане. Ще вечеряме в хубав ресторант в стария град. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 1
Ден 2

Призрен – Джакова – Манастирът Високи Дечани – Пещерата Спящата красавица и водопада – Пея – каньонът Ругова

След закуската се отправяме към град Джакова. Тук ще се разходим из уличките на стария град и Старият пазар – Чаршията, ще разгледаме голямата джамия на града и часовниковата кула. 

Пазарът в Джакова е най-старият в Косово, известен още като Harshia e Madhe (Великият базар). Представлява цял квартал, където се намира и най-старата джамия в града, Хадум (Xhamia e Hadumit), която датира от 15-ти век.

Ще пием кафе в едно от многобройните заведения тук, след което продължаваме към Високи Дечани (Visoki Decani), сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР. Манастирът е вълшебен, със запазени фрески от 14 век и невероятна атмосфера като излъчване. 

От манастира директно продължаваме към живописното ждрело (каньон) Ругова, където ще спираме за снимки и ще обядваме. В каньона има великолепен ресторант, където предлагат планинска пъстърва и прекрасни гледки към реката Бистрица. Това е най-известният каньон в Косово, един от най-дългите в Европа (около 25 км), а също и доста дълбок (скалите се извисяват на над 1000 м от дъното му). Хората пътуват по тези места основно заради този каньон и страховитите планини, които се извисяват около него. 

След обяда ще продължим към пещерата “Спящата красавица” и водопадите. Пещерата е достъпна и е съвсем лека за посещение (около 20 мин в 4 основни малки галерии). Точно до пещерата има страхотен водопад, който също ще снимаме от различни позиции. 

След водопадите имаме още малко път с буса до планинско хотелче, където ще пренощуваме тази вечер. То се намира в Преклетите планини, част от Националния парк “Prokletije”. Вечеря на страхотната тераса на ресторанта с изглед към планините, последвана от нощувка.

Ден 2
Ден 3

Град Пея – Прищина – Грачаница – София

След закуската в планинското хотелче, слизаме в град Пея, основното населено място в района. Ще имаме около час на разположение за разходка из центъра му. 

Освен града ще разгледаме и Патриаршията в Пея – средновековен сръбски православен манастир, построен през 13 век, бивша резиденция на сръбските архиепископи. Тя е разширена през 14-ти век, а през 1346 г., когато е била създадена сръбската патриаршия, манастирът става седалище на сръбските патриарси. Освен църквата, в двора на Патриаршията са запазени и останките от старата сграда. Това е поредната много добре запазена и поддържана православна света обител в Косово. 

Продължаваме към Прищина, където ще имаме на разположение около 1 час за разходка по главния булевард “Майка Тереза”, където са разположени и основните забележителности на града, включително няколко паметника, националния театър и други. Предвиждаме и около 1 час за обяд. Следващата ни спирка е сръбското градче Грачаница близо до Прищина, където ще видим и едноименния манастир. Следобед потегляме обратно към София, където ще пристигнем към 19.00 – 20.00.

Ден 3

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА