ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД В ПРОКЛЕТИТЕ ПЛАНИНИ В КОСОВО С ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРИЗРЕН И ОЩЕ НЯКОЛКО ПРЕКРАСНИ МЕСТА

Акцент на това пътуване до Косово е пешеходният преход през така наречените “Прокълнати” Планини в Националния Парк Prokletije (Проклети) в западно Косово, до границата с Черна Гора и разходката в дълбините на пещерата “Спящата красавица” в същия район. Пешеходният преход е с продължителност от около 4-5 часа със спирките за снимане и хапване и е на височина от около 1500 м до към 1900 м. Нивото на трудност е средно – преходът не е труден и не изисква екипировка или тренинг. Разходката в дълбините на пещерата “Спящата красавица” е със специален водач и екипировка (каски). Трае около час и половина до два с лека степен на трудност. Ще минем през един от най-дългите (25 км), живописни и дълбоки (около 1000 м денивелация) каньони в Европа – Ругова. Това ждрело е основна забележителност в Косово и е страшно впечатляващо. В Косово още ще видим: стария град Призрен с неговата крепост, джамии и църкви, Високи Дечани – сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР, град Пея – основното населено място в подножието на Прокълнатите Планини (има страхотна бира с това име), хубавия водопад до пещерата, както и Прищина за кратко, преди да се отправим обратно към София. Нощувките са в хубаво хотелче в Призрен и малко планинско хотелче с прекрасни панорами към планините.

Важно! Пътуването може да бъде организирано за готови групи (приятели, семейства и т.н.) или сборни групи от най-малко 4 или 5 човека, за дати по избор след 1 август 2020. Ако сте индивидуални пътешественици, изпратете ни също запитване, за да ви включим в списъка за сборна група. Датите ще бъдат съобразени с участниците в групата и ще бъдат избрани след като се съберат най-малко 4 или 5 участника минимум.

Дати: по всяко време след 1 август 2020; ще бъдат съобразени с участниците в пътуването;
Цена: 270 евро (530 лева) (малка група от 7 човека);
Продължителност: 2 нощувки/3 дни;
Група: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 участника;
Цената включва: български водач; транспорт с климатизиран бус само за нашата група с включени всички пътни такси, застраховки и винетки; 2 нощувки в хубави хотелчета в стая по двама човека без включена закуска (*); Входна такса за посещение на пещерата; застраховка Асистанс с покритие 10,000 евро.
Цената не включва: закуски, обяди и вечери; билети и входни такси за забележителности с изключение на входа на пещерата, който е включен в цената на програмата; други разходи от личен характер.

(*) Закуските не са включени в цената. В Призрен сутринта ще пием кафе и ще хапнем закуска в някое от многобройните кафенета в центъра. В планинското хотелче закуската може да си поръчаме в ресторанта и се заплаща там на място. Цените в Косово не са високи. Обядите и вечерите също не са включени в цената. За справка една порция от две пъстърви печени с богата гарнитура и една местна бира с хляб добавен и една малка супа струва около 10 лева. В Призрен цената на голямо кюфте (по-скоро нещо като бифтек) с гарнитура – 6 лева.

Необходимо е да изпратите запитване чрез формата в края на тази страница, по телефона или ел.поща. Не е необходимо да заплащате капаро, за да се запишете. Нужни са само имената, снимка на паспорта, телефон и ел.поща за връзка. След като се сформира групата, ще бъдат дадени допълнителни указания. Ако се събере група по-малка от 6 човека ще имаме възможност да осъществим пътуването, но ще предложим цена за такава група допълнително.

Ден 1

Пътуване към Косово

Днес тръгваме в 8.00 от Стадион “Васил Левски” в София. Ще минем през Северна Македония, като ще спираме за снимки и/или хапване по пътя. Следобед ще пристигнем в град Призрен, Косово, където ще бъде бъде първата ни по-сериозна спирка по време на това пътуване. 

Градът е известен с богата си история още от византийски времена. Ще разгледаме тук църквите, джамиите, крепостта и кулата в града. Старият град е много добре запазен и доста основно реставриран, така че мястото е прекрасно за разходки, почивка и интересни неща за гледане. Ще вечеряме в хубав ресторант в стария град. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 1
Ден 2

Призрен – Манастирът Високи Дечани –  каньонът Ругова – пешеходен преход в Националния Парк Prokletije (Проклети)

Днес ще закусим малко, след което се отправяме към Високи Дечани  (Visoki Decani), сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР. Манастирът е вълшебен, със запазени фрески от 14 век и невероятна атмосфера като излъчване.

От манастира директно продължаваме към  живописното ждрело (каньон) Ругова, където ще спираме за снимки. Това е най-известният каньон в Косово, един от най-дългите в Европа (около 25 км), а също и доста дълбок (скалите се извисяват на над 1000 м от дъното му). Хората пътуват по тези места основно заради този каньон и страховитите планини, които се извисяват около него. В каньона има великолепен ресторант, където предлагат планинска пъстърва и прекрасни гледки към реката Бистрица. Тук ще обядваме (около 11.00 – 11.30). 

След обяда имаме още малко път с буса до малкото планинско хотелче, където ще пренощуваме тази вечер. Тук оставяме основния си багаж, взимаме си леките ранички с вода, сандвичи или няколко вафли, след което се отправяме на нашия поход нагоре през Прокълнатите планини. Пътеката минава през няколко драматични местности, една от които покрита с полу-изгорени дървета (може би от гръм), което създава странно сюрреалистично усещане за района. Походът започва от около 1500 м надморска височина (където е хотелчето), като крайната му точка е около 1900 м. Стига се до езерото Ликенат – изключително живописно глетчерно езеро. От там има още около 40 мин преход до друго глетчерно езеро – Дрелжско езеро, не по-малко красиво от първото. Маршрутът върви през едни от най-драматичните части на така наречените “Прокълнати” планини в Националния Парк Prokletije (Проклети) в тази част на Косово. Общо ще ходим нагоре и надолу около 4-5 часа, заедно със спирането за снимки и хапването. Добре е да сме обратно в хотелчето/ресторанта към 17-18 часа, макар че може разбира се и по-късно, особено ако се захласнем твърде много по красотите на планините. Вечеря на страхотната тераса на ресторанта с изглед към планините, последвана от нощувка.

Ден 2
Ден 3

Град Пея – пещерата “Спящата красавица”  и водопадите – Прищина

След закуската в планинското хотелче, слизаме в град Пея, основното населено място в района. Ще имаме около час на разположение за разходка из центъра му, след което продължаваме към пещерата “Спящата красавица”. Тук ще ни дадат екипировка и специален водач, който ще ни поведе навътре в дълбините на тази великолепна пещера. Цялата разходка навътре в дълбините на пещерата ще трае около час и половина до два. Ако някой не иска да слиза в пещерата, част от нея е достъпна на повърхността и е съвсем лека за посещение (около 20 мин в 4 основни малки галерии). Точно до пещерата има страхотен водопад, който също ще снимаме. 

Качваме се на буса и продължаваме към Прищина, където ще имаме на разположение не повече от около 40 мин до час за разходка по главния булевард “Майка Тереза”, където са разположени и основните забележителности на града, включително няколко паметника, националния театър и други. Ранният следобед потегляме обратно към София, където ще пристигнем към 19.00 – 20.00.

Ден 3

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА