ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЛАДАК В ИНДИЙСКИТЕ ХИМАЛАИ

Това пътуване из района Ладак в индийските Хималаи е за хора, които искат да се докоснат до автентичната тибетска култура, традиции и ежедневие, които харесват високи планини, кристални езера и пътуване по зашеметяващи пътища, планински проходи, долини и дори пустиня с истински дюни и камили. Започваме пътешествието от Делхи с вътрешен полет до столицата на района Ладак – град Ле, екзотичен високопланински град на около 3,500 м. надморска височина. Ще посетим ступата Шанти, Дворецът, построен по подобие на двореца “Потала” в Лхаса (Тибет), ще се мотаме из многобройните пазари и ще хапваме тибетски манджи в местните ресторантчета.

Първото място навътре в Ладак е долината Нубра, до която ще стигнем през прохода Кардунг Ла (5,596 м), един от трите най-високи прохода, през който могат да минават МПС-та (ние ще ги минем и трите най-високи прохода по време на нашето пътуване). В самата долина ще посетим великолепния манастир Дискит с огромната статуя на Буда издигната до него. Акцент са пясъчните дюни и камилите, които ще яздим на фона на високите хималайски върхове покрити със сняг – наистина магично място. Следва преход през един от най-отдалечените и живопсни пътища – от долината Нубра до езерото Пангонг (4,350 м). Продължаваме към към езерото Тсо Морири, най-голямото в Ладак (4,522 м.). Ще минем също покрай красивото езеро Тсо Кар.

По пътя ще срещнем полу-номадите от етническата група ЧангПа и ще надникнем в техните палатки, ако ни поканят. Едно от най-интересните места, до които ще стигнем е селото Корзок, което се намира на брега на езерото Тсо Морири. Това е типично тибетско село, а също и едно от най-високо разположените населени места в Индия. За хората, които искат да усетят истинския тибетски начин на живот – това е точното място. Ще присъстваме на будистка религиозна церемония и служба в манастира на селото, ще се разходим сред каменните къщи и ступи и ще се наслаждаваме на невероятните гледки към едно от най-красивите езера в Азия.

На връщане към столицата Ле, ще се отбием през мина за добив на сяра – Пуга. Ще пътуваме по известния път Шринагар – Ле до селото и манастира Ламаюру, къдто ще се насладим на “Лунния пейзаж на Ламаюру”, както го наричат хората заради странните бели скали с вид на лунна повърхност. Ще видим къде се сливат реките Занскар и Индус, място което зимата се превръща в известния Чадар Трек. Ще се отбием през манастира Басго, един от най-запазените и внушителни манастири в Ладак. Ще видим и манастира Алчи, където ще разгледаме изключително интересните стари рисунки. Допълнително ще посетим военен музей-мемориал, посветен на индийската армия. В Делхи ще имаме разходка из няколкото основни забележителности на индийската столица –  стария Делхи с пазара на подправки, ще разгледаме Червената Крепост, ще се возим на тук-тук по една от най-интересните улици от Червената крепост към пазара за подправки. Вечерта ще посетим най-големия храм на сикхите в Делхи. Летим обратно за София от Делхи.

Това пътуване може да се удължи с допълнителни нощувки в Делхи и/или посещение на златния триъгълник (Делхи, Тадж Махал в Агра и Джайпур).

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 31 юли – 9 август 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 7 нощувки/9 дни; Бележка: Това пътуване може да се удължи с допълнителни нощувки в Делхи и/или посещение на златния триъгълник (Делхи, Тадж Махал в Агра и Джайпур).

Група: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 участника; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: от 1,150 евро на човек (при група от 5 човека); За останалите опции вижте съответните секции по-долу;

Цената включва: 7 нощувки както следва: 6 нощувки в Ладак, като 3 от тях са в туристически лагери в големи палатки (*) и 4 нощувки в нормални хотели; храна по време на пътуването във вътрешноста на Ладак (всички закуски и вечери)(**); транспорт през цялото пътуване из Ладак; разрешителни за посещения на някои от териториите, такса “Околна среда”, трансфери от/до летищата в Делхи и Ле; една екскурзия с бус/пеш в Делхи; застраховка Асистанс с покритие 20,000 евро.

Цената не включва: самолетни билети София – Ле (Leh) – София (***); обядите в Ладак и по един обяд и вечеря в Делхи; билети за забележителности, които не са включени в програмата; индийска виза (****); допълнителни застраховки (*****) други разходи от личен характер.

(*) Палатковите лагери, в които ще имаме 3 нощувки са добри. Палатките са големи, като стаи с баня и тоалетна вътре в отделно помещение на палатката. Спи се на нормални легла, в чаршафи и много топли завивки. Лагерите се ползват само от западни туристи, които пътуват в този район.

(**) Всички закуски и вечери в Ладак са включени в цената. По пътя ще спираме по малки кръчми и ресторантчета, където ще обядваме. Обядите не са включени в общата цена.

(*****) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(***) Самолетни билети София – Ле (Ладак) – София

Отиване:

София 13.00 – Доха 17.40;
Доха 19.40 – Делхи 01.55;

Връщане:

Делхи 03.25 – Доха 05.10;
Доха 06.45 – София 11.45;

Цена: 494 евро/`owek (+ 5 евро комисионна за издаване на билета).

Делхи – Ле – Делхи

Цена: 147 евро/човек (+ 5 евро комисионна за издаване на билета).

Общо за двата билета с включената комисионна за издаване: 651 евро/човек. В момента на резервацията цените може да са различни.

(****) Индийските визи са електронни и струват 80 щадски долара (ако има промяна в цената, ще бъдете уведомени). След сформиране на групата и потвърждаване на пътуването ще получите подробни указания за попълването на електронния формуляр.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Делхи, Индия; Полет Делхи – Ле, столицата на Ладак

Днес кацаме в Делхи в 01.55 сутринта. Следва процедурата по издаването на визи. Ще стоим на летището до 07.00, когато е полетът за столицата на Ладак, град Ле. Времето на летището в Делхи ще е точно колкото е необходимо да си вземем визите, багажа и да минем през всички процедури.

Следва полетът до Ле. Последната част е особено драматична, тъй като самолетът се провира измежду върховете на Хималаите докато каца. Пристигаме в Ле в 08.45 сутринта. Следва трансфер и почивка в хотела до към обяд.

Ле е екзотичен високопланински град, който е отворен за туристи едва от 1974 година насам. Мюсюлмани и индуси си поделят почти поравно влиянието си в града. Затова наред с внушителните ступи и гомпи, могат да се видят и прекрасни джамии.

Ще видим ступата Шанти, една от най-новите забележителности в града, построена от японски будист през 1985. Ступата е изключително красива като освен това предлага и невероятни гледки към града. Древният дворец в Ле е най-основната забележителност тук. Построена през 16 век, тази 9 етажна сграда е много добре запазена. От слънчевите му тераси се разкриват красиви панорамни гледки към града. Градските пазари са цветни и фотогенични. Характерно колоритни са жените седнали на тротоарите на главната улица, продаващи всякакви зеленчуци и местни стоки.

Рестораните на Ле са странни места – ниски и схлупени, по скоро приличащи на закусвални, но тибетската храна е чудесна и си заслужава напълно. Нощувка в хотел в Ле

 

Ден 1
Ден 2

Ле – Долината Нубра (Долината на цветята) (130 км / 7 часа) прз прохода Кардунг Ла

Днес ще закусим малко по-рано, за да сме готови за тръгване в 08.00. Насочваме се към прохода Кардунг Ла (Khardung La) (5,596 м), един от най-високите в света, през които могат да минават моторни превозни средства. 

В долината Нубра първо ще посетим манстира Дискит. Освен, че е най-големият, това е и най-старият манастир в района. Будистката обител принадлежи на сектата Gelugpa (Жъта Шапка) на Тибетския Будизъм. Това е действащ манастир, към който има и не-религиозно училище, където се преподават научни дисциплини на английски език на местните тибетски деца от района. От манстира, пък и от цялата долина се вижда огромната статуя на Буда, където се намира и главната резиденция на ламата на долината Нубра. Височината на скулптурата е 32 метра, обърната към реката Шиок, посока Пакистан.

Продължаваме към селото Хундар и пясъчните дюни в околностите му. Мястото не прилича на никое друго и е в топ 5-те най-красиви места, които сме посещавали. Тук може да яздите камили сред дюните на фона на високите хималайски върхове, покрити със сняг. Мястото и преживяването са страхотни!

Нощувката е в лагер с уредени големи палатки на височина 3048 м.

 

Ден 2
Ден 3

Долината Нубра (Долината на цветята) – езерото Пангонг (165 км, около 7 часа)

Днес цял ден ще пътуваме през лунния хималайски пейзаж. Ще спираме за снимки и почивки в селата Агхам, Схилок и Дурбук.

Пътят от долината Нубра до езерото е особено драматичен и е един от най-дивите и отдалечени пътища не само в Ладак, но и в Индия.

Езерото Пангонг Тсо (в превод “високо пасищно езеро”) се намира на 4,350 метра надморска височина, дълго е 134 км и около 5 км широко. Около 60 процента от площа на езерото (604 квадратни километра) се намира в Китай. През зимата то напълно замръзва, независимо че е солено, а достъпът до него е силно затруднен, почти невъзможен. Лятото обаче е любимо място за туристите

Нощувката е в лагер с готови големи и удобни палатки на брега на самото езеро.

 

Ден 3
Ден 4

Езерото Пангонг до езерото Тсо Морири (около 200 км; около 8 часа)

Сутринта ще се полюбуваме на великолепната природа покрай езерото. Макар в него да няма риба, районът като цяло е много важен от гледна точка на биоразнообразието, поради което в момента тече процедура по идентифицирането му като място под защита на Рамсарската конвенция за защита на влажните зони. Езерото е спирка на някои мигриращи видове или място за размножаване на други, най-често диви гъски.

Продължаваме през драматичните пейзажи на Хималаите, като крайната цел е едно от най-красивите езера в целия район – Тсо Морири. Това е най-голямото езеро в Ладак – дълго 28 км  и 8 км широко. Разположено е на височина 4,522 м. Самото езеро е известно не само с красотата си, но и с богатото биоразнообразие. Обявено е за защитено от Рамсарската конвенция за влажните зони.

По пътя може да видим палатките на полу-номадите от близката до тибетците етническа група ЧангПа. Днес тези хора наброяват около 500,000 човека. През лятото живеят в палатки високо в планината, където отглеждат добитъка си. Хората са изцяло зависими от това, което произвеждат – мляко, сирене, пашмина.

Следобед ще пристигнем в селото Корзок, което се намира на брега на езерото Тсо Морири.

Селцето е типично тибетско, а също и едно от най-високо разположените населени места в Индия. За хора, които искат да видят и усетят тибетския начин на живот – това е точното място. Цялата обстановка, хората, които са облечени в традиционни тибетски одежди, къщите – всичко е така както в стария недокоснат Тибет. Днес в китайски Тибет нещата са доста променени, модернизирани и претопени (бяхме там и видяхме). 

Най-интересен е манастира, където ще присъстваме на истинска тибетска служба. Тук идват малко туристи. Самият ритуал е напълно запазен и се практикува така, както преди стотици години. Тук именно ще станете свидетели на истинската тибетска култура, обичаи и традиции. Това село, заедно с манастира и езерото са може би едни от най-интересните места в цялата ни програма за Ладак.

Нощувка покрай езерото в Лагер край езеото.

 

Ден 4
Ден 5

Езерото Тсо Морири – Ле  (210 км / 9-10 часа)

След закуската отиваме отново в манастира, за да присъстваме на сутрешната служба. Обстановката, хората, монасите, жените, които се молят …това е възможно най-автентичното тибетско преживяване, което бихте могли да видите.

След това потегляме обратно към Ле. По пътя ще се отбием през езерото Тсо Кар, където ще спрем за снимки и почивка. Това е изключително красиво солено езеро с особено драматични планински пейзажи наоколо. 

Ще минем и спрем за снимки покрай мина за добив на сяра – Пуга.

След езерото ще се включим в един от най-важните пътища в района – Манали – Ле, ключова за живота в Ладак пътна артерия. Ще минем през прохода Танглангла (Tanglangla), един от топ 3 най-високи проходи, през които може да минават МПС-та (5,350 м).  Вечерта нощувка в нашия хотел в Ле.

 

Ден 5
Ден 6

Ле – Алчи – Ламаюру – Ле (около 125 км /8-9 часа)

След закуската в хотела потегляме в западна посока.

Първата спирка днес е един военен музей-мемориал, посветен на индийската армия. Намира се в покрайнините на града и е доста интересно.

Следва манастирът Алчи, където ще разгледаме миниатюрните рисунки, с които тази обител е известна. Това е един от старите манастири в Ладак, основан през 990 година и единствения, който в днешно време не действа. Този манастир сега е само музей.

Пътят, по който ще се движим върви почти плътно покрай Индус, една от големите и важни реки в Азия. Тази река влачи водите си от север на юг и е с дължина от 3,610 км, което я прави една от най-дългите реки в Азия. 

Ще спрем на едно специално мястото, от където се вижда как река Занскар се влива в река Индус. Интересно е защото двете реки имат различен цвят на водите. Рязката водна граница на фона на драматичните бежави скали придава на целия пейзаж драматичен вид. През зимата, когато реките замръзнат, мястото става част от известния сред приключенците Чадар Трек, дълъг около 106 км.

Постепенно се приближаваме към манастира Ламаюру (Lamayuru), стара тибетска обител раположена на височина от около 3,510 м. Най-старата оцеляла сграда в Манастира е храма Сенг -ге-сганг, на южния край на скалния хълм, на който е разположен манастирския компплекс. Манастирът Ламаюру (Lamayuru) е един от най-големите и известни манастири в Ладак, в който постоянно живеят и се обучават около 150 монаси.

Около манастира и селото пейзажът рязко се сменя, като се появяват странни бели скали и сипеи, наподобяващи лунната повърхност. Заради това мястото става известно като “Лунния пейзаж на Ламаюру”. Нощувка в хотел в селото Ламаюру.

 

Ден 6
Ден 7

Ламаюру- Ле

Днес бавно се връщаме по пътя към столицата Ле.

Ще се отбием през будисткия Манастир Басго (Basgo), един от най-запазените и внушителни манастири в Ладак, намиращ се на около 40 км от Ле. Самият манастир е построен на хълм, от който се разкрива красива гледка към селото и околностите. Днес е известен с внушителната си архитектура, със статуята на Буда и множеството стенописи. Това е един от най-живописните манастири в Ладак.

Малко преди Ле ще се отбием, за да разгледаме манастира Фианг (Phyang), основан през 1515 година. Той е разположен в селото Фианг на около 16 км от столицата Ле. В манастира има няколко свещенни храма, фрески и около 900 годишен музей, известен с идолите си, включително и няколко от Кашмир, датиращи от 14 век. Нощувка в хотел в Ле.

 

Ден 7
Ден 8

Обратен полет към Делхи; Разходка из Делхи

След закуската в хотела следва трансфер до летището и полет до Делхи. Там ще ни чака бус, с който ще имаме тур из индийската столица.

Обиколката из града ще включи задължително стария Делхи с пазара на подправки, едно от най-екзотичните места, на които сме ходили с нашите групи. Ще разгледаме разбира се Червената Крепост, една от най-важните забелелжителности. Ще се возим на тук-тук по една от най-интересните улици, от Червената крепост към пазара за подправки. Вечерта ще посетим най-големия храм на сикхите в Делхи – едно наистина забележително място. Нашият водач ще ни заведе на вечеря в хубав ресторант. Тъй като полетът е много рано на следващата сутрин, около полунощ, след вечерята ще имаме трансфер към летището.

 

Ден 8
Ден 9

Полети

Днес са полетите към Доха и София.

 

Ден 9

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА