ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ МАДАГАСКАР

     

Това 11 дневно пътуване из Мадагаскар предлага малко по-голяма доза приключение – леки трекинги, канута, спане на бивак и други екстри. Подходящо е за по-приключенски настроени хора. Ще летим до Антананариво, столицата на Мадагаскар, най-вероятно през Париж. Ще останем един ден в града, за да разгледаме крепостите и останките от Двореца на Кралицата. Продължаваме към Фианарантсоа, от където се качваме на мадагаскарски влак (ако пътува в момента) до Манакара. Тук ще останем два дни, за да изследваме района чрез леки трекинги и плаване с канута по реката. Ще нощуваме на бивак с палатки, лагерен огън и всичко останало. Следваща спирка е Националния Парк Раномафана, където отново ще имаме пешеходни преходи. Продължаваме пътешествието на запад към град Миандривазо и град Морондава, изходен пункт за посещение на известния “Булевард на баобабите”. Ще бъдем  по залез слънце, когато условията за снимки са най-добри. Продължаваме към градчето Антсирабе. По пътя ще се любуваме на прекрасните планински пейзажи, малките селца и къщи боядисани в червено, както и терасираните оризови плантации. Завършваме пътуването в столицата Антананариво, от където летим обратно за София.

 

Период на пътуване: късна есен/ зима / ранна пролет; 

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата; 

Продължителност: 10 нощувки/ 11 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети София-Антананаривo-София (*); български водач; местен водач през цялото време; трансфери от и до летището в Антананариво; транспорт с високопроходим автомобил; билети за влака; нощувки с включени закуски както следва: 7 нощувки в хотелчета; 2 нощувки в пансион (**), една нощувка на бивак; входни билети за парковете, всички такси; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената няма да включва: обяди и вечери (***); входни билети за забележителности, виза (****), бакшиши и други разходи от личен характер; програмата. 

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Самолетните билети София-Антананариво-София струват около 800 евро в двете посоки. Към момента на сформиране на групата ще предложим поне два маршрута с цени, от които да избрем. 

(**) Ден 2 и ден 9 ще нощуваме в пансиони, където условията са добри, но тоалетните са общи и няма да има топла вода.

(***)  За храна може да си отделите между 10 и 20 евро на ден;

(****) Визата струва 35 евро и се поставя в паспорта на летището (Ако междувременно настъпи промяна в цената, ще бъдете уведомени своевременно).

Бележка: Този маршрът е типичен туристически в Мадагаскар, ползван ежегодно от хиляди туристи. Макар екзотичен, с включени пътуване с местен влак, канута и други подобни приключения, той не е екстремен. Става дума за нормално туристическо пътуване, което се практикува от повечето посетители на острова.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

Република Мадагаскар е островна държава в Индийския океан край югоизточния бряг на Африка. Основният остров, който също се нарича Мадагаскар, е четвъртият най-голям в света, известен с уникалната си природа, животни и растения. Около 90 % от биоразнообразието на острова не се среща никъде другаде по света.

Климат – тропичен, субекваториален; 

Средни температури – 26 градуса Сº; 

Официален език – малгашки и френски език; 

Столица – Антананариво; 

Валута – Малгашко ариари (MGA); 

Население – 18 040 341 души (2005); 

Религия – християни – 46,3%, мюсюлмани – 10,3%, местни традиционни вярвания и култове – 43,4%. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет София – Антананаривo, столицата на Мадагаскар

Този ден ще си починем от полета или ще разглеждаме града в зависимост часа на  пристигане. 

Антананаривo или Тана е столицата на Мадагаскар, разположена в средата на острова. Две крепости се издигат от двете му страни, които ще разгледаме. Ще посетим и Рова – Дворецът на Кралицата, който за съжаление е бил изгорен. Градът е хълмист, което го прави леко труден за ходене. 

Градът няма особени забележителности, които да посетим. Ще се разхождаме по улиците, ще наблюдаваме хората и ще се наслаждаваме на екзотиката.

 

Ден 1
Ден 2

Антананаривo – Фианарантсоа

Днес ще пътуваме към градчето Фианарантсоа, като по пътя ще спираме за снимки и разглеждане на местните села, хората и техния бит.

Фианарантсоа се превежда като “добро образование”, а името идва от факта, че това е културната и интелектуална столица на Мадагаскар. Тук са най-старите протестантска и лютеранска катедрали на острова, както и една от най-старите католически църкви. Има и университет, основан през 1972. 

Заедно с културата градът се смята и за столица на виното, а ние разбира се ще се възползваме от този факт, както подобава. Още едно доказателство, че културата и виното вървят ръка за ръка.

Мястото е известно с обработката и търговията със скъпоценни камъни. Ще се запознаем с процеса на шлифоване на камъните. Нощувка в града.

 

Ден 2
Ден 3

От Фианарантсоа до Манакара с влак

Бележка: В зависимост от условията (и дали влакът пътува изобщо), тази отсечка може да минем и с частен превоз. 

Днес ще пътуваме с влак. Ще отпътуваме към 7.00 сутринта и ще пристигнем към 16.00 след обяда в Манакара. Няма как да пропуснем едно такова епично пътешествие назад във времето със скорост, с която са се движели влаковете в Англия в началото на миналия век. За туристите това е атракция, но за местните си е съвсем редовен транспорт. 

Градът Манакара се намира в района Ватавави -Фитовинани на източния бряг на острова. Разположен е в устието на едноименната река. Ще се разходим из града, ще посетим пристанището и ще наблюдаваме рибарите и техните лодки. Тук има също прекрасни плажове, но морето е пълно с акули и силни течения, така че плажовете са подходящи само за разходки. Градчето създава усещането за края на света, но именно затова сме дошли чак до тук.

 

Ден 3
Дни 4 и 5

Района около Манакара

Днес ще изследваме района на Манакара с канута и леки трекинги. Ще посещаваме местните общности и села, ще се запознаем с бита и традициите на малгашите. Ще нощуваме на бивак.

Бележка: По желание на групата може да се избегне нощувката на бивак. 

 

Дни 4 и 5
Ден 6

Манакара – Националния Парк Раномафана

Днес ще имаме отново трекинг из околностите на Манакара, след което продължаваме към Националния Парк Раномафана. Той е с площ от около 41,600 хектара, основно влажна тропическа гора. Тук ще наблюдаваме лемури, хамелеони, както и други редки видове растения и животни. Това е един от най-големите и важни паркове в Мадагаскар. 

 

Ден 6
Ден 7

Националния Парк Раномафана – Миандривазо

Днес ще пътуваме целият ден през острова до град Миандривазо. Ще спираме често за снимки, обяд и разходки.

 

Ден 7
Ден 8

Миандривазо – Морондава

Днес ще продължим пътешествието си към западния браг на острова и град Морондава, изходен пункт за една от най-големите атракции в Мадагаскар “Булеварда на баобабите”.

Като цяло този “булевард” представлява черен път от Морондава до Белони Тсирбихина, покрай който има големи групи от огромните дървета. На залез слънце пейзажът е особено магичен, вдъхновил безброй фотографи да пътуват до тук. Мястото е емблематично за Мадагаскар, затова и ще останем по-дълго. 

Островното Министерство на екологията е поставило баобаите по този булевард под специална защита, което ги превръща в първата официална природна забележителност в Мадагаскар.

 

Ден 8
Ден 9

Морондава – Антсирабе

Днес ще пътуваме към Антсирабе, малък и много приятен град с колониална архитектура и хубава катедрала. В града има термални извори, в които при желание ще се изкъпем. Ще продължим към езерото Андраикаба, което се намира на около 7 км от градчето. До езерото има пазар за скъпоценни камъни. 

 

Ден 9
Ден 10

Антсирабе – Тана

Днес ще се отправим обратно към столицата Тана. Остатъкът от деня ще посветим на разходки из града с рикши, пазаруване и почивка.

 

Ден 10
Ден 11

Тана; трансфер към летището

Днес имаме трансфер към летището за полета обратно кум София.

 

Ден 11

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА