ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПОЧИВКА НА ОСТРОВ МАДЕЙРА

През далечната 1346 г. влюбените англичани Робърт Мачим и Анна д’Арфет се опитали да избягат от Англия във Франция. Отклонен от курса си по време на буря, кораба се озовал до бреговете на остров, за който се смята че може би е бил Мадейра. По-късно хората кръстили град Мачико на острова в памет на младите влюбени. Архипелагът се счита за първото от последвалите Велики Географски Открития, а е провъзгласен за португалско владение през 1419 г.  Мадейра не е типичната плажна дестинация (но не пропускайте и плажовете де), а място за активен туризъм, разходки, трекинги, дълги бавни разходки, потапяне в местната култура или за усамотение с книга в ръка и чаша вино на някой хубав плаж.

Тази програма ви предлага възможност да опознаете архипелага и да му се насладите по възможно най-добрия начин. Нощувките са в историческия град Фуншал (Funchal), от където правите екскурзии из острова. Едната включва забележителностите по източното крайбрежие на острова. Ще посетите селцето Камача (Camacha), Пико до Ариейро (Pico do Arieiro) (1818 метра) – най-високият връх до който може да стигнете с кола. Ще видите и последните запазени оригинални островърхи къщи, останали на острова. В района на Рибейро Фрио (Ribeiro Frio) ще може да наблюдавате диви животни и растения, уникални за района и архипелага. Ще посетите градовете Сантана (Santana), Порто да Круз (Porto da Cruz) и Понта де сао Лоренцо (Ponta de São Lourenço). Другата екскурзия включва: посещение на рибарското селце Камара де Лобос (Camara de Lobos), върха  Енкумеада (Encumeada), от където се откриват гледки към северната и южната част на острова, Порто Мониз (Porto Moniz), популярно с хубавите си басейни, издълбани във вулканична скала, градчето Сао Висенте (Sao Vicente) – прекрасни малки улички и ресторантчета, пасторалния район наречен Файлал (Faial). Последна спирка е Мачико (Machico), където са акостирали откривателите на Мадейра. Програмата предвижда три дни за плаж и самостоятелни разходки.

 

Програма

Ден 1

Полет София – остров остров Мадейра

Ще ви предоставим поне два маршрута с цени и подробни указания. Възможно е да съчетаете това пътуване с престой в Лисабон или Португалия. Упоменете това при запитването към нас, за да съобразим нашето предложение за полети.

 

Ден 1
Ден 2

Разходки из столицата на острова Фуншал (Funchal)

Град Фуншал (Funchal) е столицата на острова Мадейра. Градският център не е голям, така че може да се разхождате пеш. Хотелът, който ви предлагаме, е в историческия център на градчето, което е удобно както за пазар, така и за разходки. Може да ползвате и градски автобус, за да се разходите из града (1.90 евро) или може да си купите карта (giro card), ако ще ползвате автобуси повече (излиза по-евтино).

Градчето има доста забележителности. По-долу са изброени няколко, които може да разгледате.

Паркът “Jardins Do Palheiro” е на около 5 км от центъра на града и представлява прекрасна градина в колониален стил. Изглежда като английски парк, но с тропическа растителност. Главната част на парка е съставена от няколко градини – френска, дамска, розова и т.н. Има чайна, кафенета…изобщо прекрасно място за разходки.

В ботаническата градина на Мадейра (Jardins Botânicos da Madeira) може да видите около 2000 вида растения. От градината се разкрива прекрасна панорама към градчето. В градината има и много папагали.

Пазарът “Mercado Dos Lavradores” е историческа стара сграда в типичен португалски стил – екзотични стоки…приятно място за пазаруване или просто мотане. Тук е мястото да хапвате местна храна.

Други места са: паркът към хотел Monte Palace Hotel, където може да видите китайски градини, Дворецът São Lourenço е дворец и крепост едновременно; Катедралата Sé – една от най-посещаваните забележителности в Мадейра.

 

Ден 2
Ден 3

Изследване на източната част на острова с бус (еднодневна екскурзия)

След закуската в хотела започва екскурзията ви из източната част на острова. Ще бъдете част от по-голяма група, но не огромна (може би няколко човека). Ще ви вземат с бус директно от хотела.

Първата спирка по маршрута ще е Камача (Camacha), малко селище на няколко километра от столицата. Тук произвеждат…възглавници (с това е известно мястото). От там продължавате към Пико до Ариейро (Pico do Arieiro) на височина от 1818 метра,  като ще стигнете до самият връх – трети по височина на острова, но най-вискокият до който може да стигнете с кола. След това се спускате към крайбрежието, като ще минете край последните може би запазени оригинални островърхи къщи, останали на острова. Ще  минете покраи живописни селца и красиви пейзажи. Ще спирате за снимки и почивки.

Стигате до Рибейро Фрио (Ribeiro Frio). Тук може да видите много от оригиналната фауна на острова и гори останали от миналото. В далечни времена целият остров е бил покрит с гъсти гори, които разбира се постепенно са били изсечени. Днес са останали много малко и те могат да се видят тук.

Обядът е предвиден за град Сантана (Santana), известен с малките си триъгълни къщи.  Следващото място е  Пенха Дагуиа (Penha d’Águia) в градчето Порто да Круз (Porto da Cruz). От тук гледките са зашеметяващи, което е и причината да бъде включено в този маршрут.  След това продължавате към Понта де сао Лоренцо (Ponta de São Lourenço), разположен в източната част на острова – място отново с прекрасни гледки, комбинация от скали и море. Последният град от днешната екскурзия е  Санта Круз (Santa Cruz), където е летището.

Може да резервирате тази екскурзия от тук.

 

Ден 3
Ден 4

Екскурзия през почти цялата останала част на острова … до градчето Порто Мониз (Porto Moniz)

След закуската в хотела потегляте на друга екскурзия, чрез която ще продължите обиколките из острова. Отново ще ви вземат от хотела. В тази екскурзия е включен обядът.

Първата спирка е малкото рибарско селище Камара де Лобос (Camara de Lobos). От тук продължавате към Кабо Гирао (Cabo Girao) от където ще се насладите на прекрасните морски пейзажи от стръмните високи скали (550 м). Казват, че тези скали са вторите по височина и стръмност в света.

Ще стигнете до върха  Енкумеада (Encumeada), от където се откриват гледки към северната и южната част на острова (1,007 метра). След това продължавате към единственото плато на острова –  Пол Де Сара (Paul da Sarra), което се намира на 1,400 метра надморска височина.

След разходка из платото продължавате към градчето Порто Мониз (Porto Moniz), популярно с хубавите си басейни, издълбани във вулканична скала. От тук пътя продължава покрай стръмните скали и морето до едни водопади. След това продължавате към градчето Сао Висенте (Sao Vicente) – прекрасни малки улички и ресторантчета. Тук ще спрете за обяд.

След обяда ще продължите към едно място със страхотни гледки – Кабанас сао Жорге (Cabanas Sao Jorge). Продължавате през един район наречен Faial с можество малки къщички и хижи – пасторална картина.

Последният град от този маршрут е Мачико (Machico), където са акостирали откривателите на Мадейра през 1420 година. Екскурзията приключва във Фуншал.

Може да резервирате тази екскурзия от тук.

 

 

Ден 4
Дни 5 и 6

Плаж и разходки

Свобден ден за самостоятелно изследване на градчето или острова. Плаж.

 

Дни 5 и 6
Ден 7

Полет към София

Днес летите обратно към София.

 

Ден 7

Варианти за осъществяване на програмата...... Допълнително инфо за 2 или 3 вариант

Вижте секцията в края на страничката – “Как да си организираме сами пътуването”! Може да ползвате линковете към доставчиците на туристически услуги, за да резервирате хотели, транспорт, екскурзии или други елементи от пътуването. 

 

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно.

Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден.

 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване, транспорт и други. След като ние сме готови с пакета, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата (минус депозита) се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Цена на нашата услугата: 50 лева депозит за планиран ден, който се приспада при финалното плащане на пакета т.е на практика тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи. Ако по някакви причини пътуването не се осъществи, се възстановяват 50 % от този депозит.

 

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

  • Подробна логистична програма;
  • Договор за индивидуално пътуване;
  • Фактура за платените средства; 
  • В случай, че сте поръчали пакет за пътуването, ще получите пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
  • Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
  • Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки (виж повече в съответната секция на този документ);
  • Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
  • Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”;
  • Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването. 

 

Когато Вие ползвате от нас само подробната логистична програма и сами правите резервациите си и плащанията за тях, агенцията не възстановява заплатените суми за резервации и за изработката на програмата.

Ако сте избрали да имате пакет за пътуването си, принципно фирма “Хиляда Пътешествия” ще се стреми да възстанови 100 % от сумата за програмата в дадената дестинация. Възстановяването на самолетните билети става от авикомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Възстановяват се 50 % от заплатения депозит (тези 50 лева на планиран ден).

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”.

Все пак тази процедура ще зависи от конкретното пътуване и ще бъде съобразена с конкретните обстоятелства.

 

Ще бъде предоставена задължителната застраховка “Помощ при пътуване”.

По желание може да бъде сключена застраховката “Отмяна на пътуването”. Могат да се застраховат отделно само самолетните билети или само програмата ви в дадената дестинация.

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” с валидност до юни 2021 година.

 

Към всяка подробна логистична програма добавяме секция с допълнитена информация за епидемиологичната обстановка в конкретната дестинация и за ограничителните мерки за пътуване, ако такива има. Пример може да видите в секцията “Здраве” на демонстрационната програма за Исландия: уеб вариант: (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

 

Как да си организираме сами пътуването

Може да ползвате линковете по-долу към хотели, апартаменти под наем или колекции от такива, от които да си изберете подходящи за вас, да наемете кола чрез проверена фирма за коли под наем или да си избрете екскурзии. Изпратете ни запитване и за самолетни билети, като ще получите поне две или три предложения с маршрути и цени. Ако не ви се занимава с всичко това, вижте втори и трети варианти, които предлагаме или ни изпратете запитване чрез формата в края на програмата или пък просто ни пишете/обадете чрез нашите комуникационни канали.

При избор/резервация на туристическа услуга през линковете по-долу, ние ще получим малка комисионна, която не се отразява на цената за Вас. Благодарим!

Хотели, апартаменти под наем
Самолетни билети/Екскурзии на място

Мадейра

Мадейра е остров в Атлантическия океан, най-големият в архипелага Мадейра, който образува едноименния автономен регион на Португалия. Площта на острова е 740,7 km², а населението – около 262 хиляди души. Остров Мадейра има вулканичен произход и е разположен на 660 km западно от бреговете на Мароко и на 420 km северно от Канарските острови. Характерен е планинският релеф, като средната надморска височина на острова е 1 300 m. Най-високият връх е Пику-Руйву с височина 1 862 m. Има и още два върха с височина над 1 800 m. Като цяло за острова е характерен мек океански субтропичен климат, като на север е по-хладен близък до умерения, а на юг е по-топъл близък до тропичния. Средната годишна температура на острова е около 20°C.

 

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА