ИЗ ДЖУНГЛИТЕ И ПЛАЖОВЕТЕ НА ОСТРОВ БОРНЕО В МАЛАЙЗИЯ

Цел на това пътуване е остров Борнео в Малайзия и по точно една от най-екзотичните му части – Националния Парк “Гунунг Мулу”. Пътуваме първо до столицата Куала Лумпур, на която ще отделим време за разглеждане на забележителностите. С два вътрешни полета стигаме до Националния Парк “Гунунг Мулу” в провинцията Саравак. Тук на времето са се подвизавали воините от племето каян, известни като “Ловците на глави”. 

Ще имаме пешеходни преходи през джунглата, една вечер ще спим в малко хотелче, а другите две вечери – в палаткови лагери. Теренът е леко планински, оформен от три планински вериги, прекосяващи Парка. Характерни са каменливите върхове, подобни на кули, които се издигат почти отвесно, както и огромните пещери в подножието им. В някои от тях могат да се поберат до 47 големи пътнически самолета. Паркът е добре маркиран, с множество туристически пътеки, които водят до водопади, пещери и към варовиковия връх на планината Гунунг Апи.

В района на Парка ще посетим двете големи пещери Деер и Ланг, селото Бату Бунган, където ще срещнем неговите жители, бивши номади. Ще плаваме с лодка до Ветровитите и Речни пещери и селото Куала Литут. С друга лодка ще стигнем до станцията Рангер, където приключва пътешествието из вътрешноста на Парка. 

Следва трансфер с кола до градовете Лимбанг и Кота Кинабалу, където ще отседнем в хотел. Следващите три дни са посветени на екзотичните плажове в Морския Парк Тунку Абдул, състоящ се от няколко острова в непосредствена близост до град Кота Кинабалу. От града ще имаме вътрешен полет до Куала Лумпур, от където се прибираме в София. 

Това пътуване може да се удължи с още дни по плажовете на острова.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: най-доброто време за това пътуване е между март и октомври, едно от малкото места подходящо за пътувне през летните емсеци. По това време района се радва на възможно най-сухо време от годината.

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни; Пътуването може да бъде удължено с допълнителни дни по плажовете около Кота Кинабалу на остров Борнео.

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цената ще включва: Полетите София – Куала Лумпур – София и трите вътрешни полета (*); български водач и местни водачи в Националния Парк “Гунунг Мулу”; в градовете нощувките са в три-звездни нормални хотели; във вътрешността на острова по време на пешеходните пеходи ще имаме една нощувка в малко хотелче и две нощувки в палаткови лагери; всички наземни трансфери; 9 хранения по време на пешеходните преходи във вътрешността на острова; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид-19.

Цената няма да включва: обяди и вечери извън тези по време на пешеходните преходи; билети и входни такси за забележителности; допълнителни застраховки (**); други разходи от личен характер.

(*) След сформиране на групата и определяне на датите ще бъде предоставена информация за най-удобните и изгодни полети до Куала Лумпур. Обикновено се пътува с Катарските Авиолинии или Турските Авиолинии. Вътрешните полети ще бъдат съобразени с международните полети и цената им ще бъде включена към общата.

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Куала Лумпур, столицата на Малайзия

След кацането на самолета следва трансфер до хотела и почивка от дългия полет. В зависимост от часа на пристигане ще предложим програма за деня.

Ден 1
Ден 2

Куала Лумпур, столицата на Малайзия

Днешният ден е посветен на забележителностите на Куала Лумпур. Първо ще посетим Кулите Петронас, най-голямата забележителност на града. За тези, които искат да се качат на кулите е необходимо да заявят интерес предварително, тъй като има дневна квота за посещение. Цената за възрастни RM 85; за деца (3-12) – RM  35; за пенсионери (над 61 години) – RM 45.

По желание днес може да отидем и до друга забележителност недалеч от Куала Лумпур Пещерите Бату. Това място е Хинду храм и светилище, което привлича богомолци и туристи. Комплексът се състои от 3 главни пещери, в които се помещават храмовете и светилищата. Освен пещерите забележителна е огромната статуя на Хинду божество. Достигането на това място изисква изкачването на 272 стъпъла. За хората, които искат да го посетят ще организираме на място транспорта, билетите и всичко останало. Нощувка в хотела.

Ден 2
Ден 3

Вътрешни полети до Националния парк Мулу

Пристигане в Националния Парк Мулу с вътрешен полет от Куала Лумпур, като първо се лети до град Мири, а от там с друг вътрешен полет до самия Национален Парк. Следва трансфер до хотелчето, настаняване и почивка.

В националния парк Мулу  ще се насладим на изключителното биоразнообразие на острова – над 150 вида орхидеи, 110 вида палми, 10 вида насекомоядни растения, множество насекоми, влечуги и други типични обитатели на джунглата.

Следобед водач ще ни заведе до пещерите Деер и Ланг (общо 7 км преход). Тук може да прочетете подробно за тези пещери. Ще видим хиляди прилепи влизащи и излизащи от пещерите.

Ден 3
Ден 4

Село Бату Бунган; Ветровитите и Речни пещери; Куала Литут

След закуската започваме пешеходния преход. Първо ще стигнем до Бату Бунган, за да срещнем бившите номади на Борнео. След това продължаваме с лодка до Ветровитите и Речни пещери. По пътя ще имаме обяд на специална платформа. След това продължаваме с лодките до Куала Литут. От тук следва лесен 9 км път до така наречения лагер номер 5, по който няма да имаме придружаващ водач с нас. Пътят е лесен и много добре маркиран, поради което е разрешено през него да се минава без придружаващ водач. Нов водач ще ни посрещне в лагер 5. Тук следва вечеря и нощувка в палатки.

Ден 4
Ден 5

Пътеката на ловците на глави

След закуска тръгваме с водача по следващата отсечка, която е дълга 12 км. Това е точно отсечката известна като “Пътеката на ловците на глави”. Следва пътуване с лодка отново до станцията Рангер (около 30 мин), където ще имаме обяд. След това продължаваме с лодките по реката за още около час. На подходящо място спираме с лодките и установяваме палатков лагер. Следва вечеря и нощувка на брега на реката.

Ден 5
Ден 6

Продължение на пътешествието с лодка; град Лимбанг; град Кота Кинабалу

След закуска край реката продължаваме пътешествието с лодка за още около 45 мин до една къща. От там следва преход с кола до град Лимбанг, а от там до град Кота Кинабалу, където отсядаме в хотела. Следобед – разходки из градчето или плаж.

Ден 6
Ден 7

Кота Кинабалу; Плаж на остров Пулау Сапи

Град Кота Кинабалу е столицата на щата Сабах на остров Борнео. Градът е известен с близостта си до тропическите острови с красиви плажове, джунгли и планината Кинабалу. Самият град е курортен център, най-големия в щата и главен изходен пункт за пътувания на острова.

Една възможност за днешния ден е плажът Пулау Сапи, част от Морският Парк Тунки Абдул, състоящ се от няколко екзотични острова. Стигаме до плажа с лодка от фериботния терминал.

Ден 7
Ден 8

Плаж на остров Пулау Манукан 

Днес може да отидем до плажа Пулау Манукан, който се намира на около 30 мин път с лодка от фериботния терминал. 

Ден 8
Ден 9

Трансфер до летището и полет до Куала Лампур

Днес сутринта имаме трансфер до летището в Кота Кинабалу и полет до Куала Лумпур. 

Ден 9
Ден 10

Полети към София

Днес летим към София. В зависимост от часовете на полетите, ще предложим програма в Куала Лумпур.

Тази програма може да бъде удължена с още дни по плажовете на остров Борнео.

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА