ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ МАРАМУРЕШ С ПОСЕЩЕНИЕ НА СОЛНАТА МИНА В ТУРДА В РУМЪНИЯ

Този 6-дневен маршрут в Румъния е за ценителите на старите обичай, традиционната селска Румъния, на прекрасната природа в един все още не толкова туристически натоварен район – Марамуреш. Първата нощувка в Румъния може да бъде в района на Брашов, за който си отделете време. Продължавате към Байа Маре, главен град на румънската провинция Марамуреш. Този район е известен със запазената си автентична култура, традиции и пасторалност. Казват, че там все още може да се усети духа и атмосферата на истинската стара Румъния. В района посетете селото Сарби (Sarbi) с многобройните си занаятчийски работилници, най-голямата дървена църква в Марамуреш – Будести Йосани  (Budesti-Josani). Не пропускайте веселото гробище в Сапанта (Sapanta), основано от скулптура – шегаджия Stan Ion Patras. Разгледайте Манастира Сапанта Пери (Sapanta-Peri) – най-високата дървена църковна конструкция в света (78 м). Посетете селския музей на Марамуреш в град Сигету Марматиеи (Sighetu Marmatiei) и неговата експозиция на открито, както и етнографския музей. На връщане се отбийте през Солната Мина В Турда (Salina Turda) и Букурещ. Ако имате време може да съчетаете това пътуване с разходка в Ивановски скални църкви в Природен парк „Русенски Лом”.

 

ПРОГРАМА

Тръгвате рано сутринта от София за Брашов. Разходка и нощувка в града.

Ето някои предложения за нощувка в Брашов:

Колекция хотели; Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем); Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

 

Сутринта се отправяте към град Байа Маре, административен център на Марамуреш. Настанявате се в хотела, след което може да се разходите из града за първи впечатления.

Днес и следващите 3 дни пътувате из района, като всеки ден ще се връщате в хотелчето, което сте си резервирали.

Ето някои предложения за нощувки в Бая Маре:

Колекция хотели; Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем); Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

Едно от традиционните села в района е Сарби. Ще видите задвижваните с вода мелници, батоза  – машина за разделяне на зърното от плявата, пиуа – перачница за килими, валтореа – старовремска перачница за дрехи и още подобни. Отбийте се и до занаятчийските работилнички за изработка на местни традиционни костюми, шапки; ямурлуци от козя кожа и други. Селото е известно и с традициите си в обработката на дърво, за които които ще научите от множеството дърворезбарски работилници.

Дървената църква в Будести Йосани е под закрилата на UNESCO. Тук ще видите така наречените чеотори (дървени кастанети) от 1643 г., които се смятат за “магични”. Тази църква е най-голямата в Марамуреш, с изключително впечатляващи витражи от 1762.

Веселото гробище в Сапанта превръща града в известна туристическа дестинация. Легендата разказва, че Даките (местното древно население) е приемало смъртта с радост, защото са вярвали във вечния живот. Смятали са умирането като преминаване в друг свят.  Не са гледали на смъртта като трагедия, а като начин да срещнеш Залмоксе, техния най-върховен Бог. Самото гробище е от 1930, направено от Stan Ion Patras, известен на времето скулптур, художник и поет. Именно неговата креативност е поставила началото на това изключително място. За повече от около 50 години, скулптурът е създал стотици дървени кръстове със смешни надписи. Всеки кръст има епитафия, която най-добре характеризира личността на починалия или пък е описан известен факт от неговия живот.

Продължавате към Манастира Сапанта – Пери (Sapanta-Peri), чиито патрон е Свети Архангел Михаил. Сградата е висока 78 м, а мястото – величествено и впечатляващо. Този манастир е най-високата дървена църковна конструкция в света, включен в рекордите на Гинес.

Отбийте се в Сигету Марматиеи, за да видите Селския музей на Марамуреш ( Maramures Village Museum) – страхотен музей на открито и Етнографския музей на Марамуреш. Двата музея показват селския живот в различни части на провинцията. Разгледайте колекциите от икони, традиционни облекла, маски и костюми, обличани по време на зимните празници и много други.

Посетете бившия затвор, сега част от Мемориала на жертвите на комунизма и съпротивата. През 50-те и 60-те години на миналия век бившата румънска тайна полиция, “Секуритате”, управлява затвора Сигету, като го ползва за задържане и политически репресии над общественици. Най-известният от тях е бившият премиер Юлиу Маню, починал в затвора през 1953 г.

Друго място в Марамуреш е село Десести. Църквата “Света Парашева” е построена през 1770 г. и е една от осемте дървени църкви на Марамуреш, които ЮНЕСКО са включели в списъка на световното културно наследство.

 

Днес отпътувате за известната Солна Мина – Салина Турда. Пътуването е около 3 часа, а времето, което ще ви отнеме, за да я разгледате е около 2 или 3 часа. Салина Турда е на около 120 метра под земята. Ползвана е за добив на сол от векове, а през 1992 г. е превърната в музей. В подземните камери днес има разнообразни атракции за туристите.

Вечерта пристигате в Букурещ. Ето някои възможности за нощувка в града:

Колекция хотели; Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем); Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

 

Варианти за осъществяване на програмата...... Допълнително инфо за 2 или 3 вариант

Вижте секцията в края на страничката – “Как да си организираме сами пътуването”! Може да ползвате линковете към доставчиците на туристически услуги, за да резервирате хотели, транспорт, екскурзии или други елементи от пътуването. 

 

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно.

Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден.

 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване, транспорт и други. След като ние сме готови с пакета, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата (минус депозита) се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Цена на нашата услугата: 50 лева депозит за планиран ден, който се приспада при финалното плащане на пакета т.е на практика тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи. Ако по някакви причини пътуването не се осъществи, се възстановяват 50 % от този депозит.

 

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

  • Подробна логистична програма;
  • Договор за индивидуално пътуване;
  • Фактура за платените средства; 
  • В случай, че сте поръчали пакет за пътуването, ще получите пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
  • Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
  • Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки (виж повече в съответната секция на този документ);
  • Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
  • Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”;
  • Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването. 

 

Когато Вие ползвате от нас само подробната логистична програма и сами правите резервациите си и плащанията за тях, агенцията не възстановява заплатените суми за резервации и за изработката на програмата.

Ако сте избрали да имате пакет за пътуването си, принципно фирма “Хиляда Пътешествия” ще се стреми да възстанови 100 % от сумата за програмата в дадената дестинация. Възстановяването на самолетните билети става от авикомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Възстановяват се 50 % от заплатения депозит (тези 50 лева на планиран ден).

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”.

Все пак тази процедура ще зависи от конкретното пътуване и ще бъде съобразена с конкретните обстоятелства.

 

Ще бъде предоставена задължителната застраховка “Помощ при пътуване”.

По желание може да бъде сключена застраховката “Отмяна на пътуването”. Могат да се застраховат отделно само самолетните билети или само програмата ви в дадената дестинация.

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” с валидност до юни 2021 година.

 

Към всяка подробна логистична програма добавяме секция с допълнитена информация за епидемиологичната обстановка в конкретната дестинация и за ограничителните мерки за пътуване, ако такива има. Пример може да видите в секцията “Здраве” на демонстрационната програма за Исландия: уеб вариант: (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

 

Как да си организираме сами пътуването

Марамуреш е разположен в географското сърце на Европа, в северната част на Румъния, до границата с Украйна. Районът отвъд планините е известен още като “Историческият Марамуреш” – страната на дървените църкви и манастири, митологични истории, впечатляващи пейзажи и много древни традиции. Тук всичко е запазено и съхранено за бъдните поколения. Със своята пасторалност, малки селца, заоблени хълмове, обширни пасища и запазена природа “Историческият Марамуреш” е място за любителите на автентичното и не-туристическото. Целият район е като музей на открито, който макар и популярен в Румъния, все още не е превзет от масовия туризъм. Това го прави перфектен за по-приключенски настроени хора.

 

Може да ползвате линковете по-долу към хотели, апартаменти под наем или колекции от такива, от които да си изберете подходящи за вас или да си избрете екскурзии и други атракции. Ако не ви се занимава с всичко това, вижте втори и трети варианти или ни изпратете запитване чрез формата в края на програмата или пък просто ни пишете/обадете чрез нашите комуникационни канали.

При избор/резервация на туристическа услуга през линковете по-долу, ние ще получим малка комисионна, която не се отразява на цената за Вас. Благодарим!

 

Хотели/Апартаменти под наем
Самолетни билети/Екскурзии на място

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.