Автентичният закрит пазар в стария Мардин, Югоизточна Турция

Всички сме ходили на Капалъ Чарши в Истанбул…страхотен пазар. Този в Мардин обаче е някак си по-автентичен, по-истински. Тук няма туристи или поне ние не видяхме други. Имаш усещането, че наистина си надалеч, на реално, истинско място.

Тук все още се практикуват занаяти, които у нас са изчезнали или трудно могат да се намерят. Например видяхме майстор, който правеше самари за коне и магарета. Наблюдавахме го известно време – сръчен човек на средна възраст, който не ни обърна особено внимание. Работилницата обаче беше много интересна и артистично разхвърляна. Изглежда трудна работа е да се правят седла…или поне на мен така ми изглеждаше.

На друго място двама мъже обработваха маслини. Плодовете, откъснати от дървото, съдържат много горчиво съединение, наречено олеуропеин. Събраните маслини трябва да бъдат “излекувани”, за да се премахне горчивината и да станат вкусни. Най-често срещаните процеси на консервиране използват саламура, суха сол, вода или луга. По време на обработката водоразтворимото олеуропиново съединение се извлича от маслината и тя става годна за ядене.

По тесните улички ни срещна мъж на катър, който като ни видя, направи знака на “сивия вълк”. Символът на „сивия вълк“ е връзката на съвременна Турция с древността. Турците почитат сивия вълк, защото той символизира честта и любовта. Легендата за „Боз Курт“ (сив вълк) разказва историята на Асена, вълчица, която е в основата на изграждането на образа-майка на турския народ.

Много интересно място е пазара на Мардин, така че не го пропускайте, ако пътувате в района.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

КАРТА С ВСИЧКИ НАШИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Син пин – пътувания с определени дати;
Зелен пин – пътувания без определени дати;

Кликнете на пин, за да отворите малък прозорец с кратка информация за пътуването и линк към програмата.