ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

На пазар в Пешавар, Пакистан

За Пешавар бях чувал от новините…лоши неща. Последното беше нападението над училище в града от талибаните през 2014 година. Преди това градът редовно се споменява в новините във връзка с талибаните, като място където се укриват.  

Когато водачът ни каза, че днес градът е ОК и няма проблем да се иде до него, само кимнах. Взехме решение да пропуснем музея Таксила и разходката край Исламабад, заменяйки ги с посещение на Пешавар.

Пешавар е най-големия град и административна столица на размирната провинция Кайбер Пактункауа (Khyber Pakhtunkhwa). Градът се намира на около час от известния проход Khyber (Кайбер), който свързва Пакистан с Афганистан. Пешавар и целия район са под силно афганско влияние. Древен град, смятан за едно от най-старите населявани места не само в днешен Пакистан, но и в цяла южна Азия.

Пътувахме около 3 часа по хубава магистрала. Пешавар е типичен пакистански град, но все пак някак различен. Разнообразието в човешката маса, тълпяща се по улиците направи веднага впечатление. Имаше доста хора със светла кожа и очи. Изглеждаха по друг начин и жените. Имаше забулени по афганска мода (светли бурки, а не черни), но имаше и такива без покривало. 

В града и района живеят много пущуни, които са етнически афганистанци от ирански произход, говорещи езика пашто (от индо-европейската група). В света днес живеят около 40-50 милиона човека от този етнос, основно в Иран, Афганистан и Пакистан, като в Афганистан те са над 60 % от населението. Характерно за пущуните е племенната обществена уредба, като днес са известни над 350-400 племена или клана.

Пазарът Андер Шер в Пешавар е колоритен. В началото още възрастен мъж, ни покани в неговото схлупено ателие на чаша зелен чай. За разлика от останалата част на Пакистан, където думата чай означава черен чай с мляко и много захар, тук чаят беше истински зелен, такъв какъвто го пием в България.  Всички в Пешавар пият зелен чай. Магазинчето беше старо прашясало, но с доста интересни бижута, основно от Афганистан. Отдавна не бях влизал в бижутерски (или сувенирен) магазин, където нещата са истински.

Продължихме разходката из пазара на Пешавар. Истинско бижу. Малки сергийки, магазинчета, схлупени или полу-скрити в лабиринт от улички. Много много истинско място. Тук няма туристи, не че в другата част на Пакистан имаше, но тук липсата им се усети по-осезателно. Стана ясно, че нито една туристическа агенция не предлага Пешавар в своите програми. Предполагам се страхуват, че самото споменаване на името, ще отблъсне и малкото туристи, които идват в Пакистан. На нас ни се стори дружелюбно, хората ни се усмихваха, махаха ни и разбира се искаха да се снимат с нас почти непрекъснато. От 6 години нищо агресивно не се беше случвало в града и това е добър знак за хората, които биха искали да го посетят. Продължихме разходката из пазара. Аз лично не можех да оставя фотоапарата си на мира – образи, картини се сменяха със скоростта на щаркването на затвора на камерата. За един фотограф това е райско място, нещо като във фотографската страна на чудесата. За следващата година Пешавар е вече задължителен в програмата ни.

Настанихме се в най-добрия ресторант в града. На входа ни посрещна месар с един огромен бут и нож в ръцете си. Клиентите трябва да видят колко е прясно месото в заведението. Видяхме го, поздравихме месаря и след това се снимахме продължително. Собственикът на ресторанта дойде лично да ни поздрави. Достополепният мъж на около 70 години говореше и ръкомахаше някак странно. Водачът ни каза, че като се събудел сутрин изпушвал цигара с най-добрия хашиш, директен внос от Афганистан, после изпушвал още една и после още една и така нататък.

Нашите програми в Пакистан:

1) Пътешествие из Пакистан – над 1800 км от Карачи до Пешавар през лахор, пустинята Чолистан и Исламабад – http://thousandvoyages.com/tours/southpakistan/ 

2) Пътешествие от Лахор през Долината Хунза и приказните поляни под връх Нанга Парбат в Пакистан – http://thousandvoyages.com/tours/планината-каракорум-и-долината-хунза-2/ 

 

Пътеписи:

1) Пътешествието ни из Пакистан – от Карачи до Пешавар – http://thousandvoyages.com/southpakistantravelogue/ 

2) Пътешествие до долината Хунза и северен Пакистан – http://thousandvoyages.com/hunza/ 

3) Голяма галерия снимки и видео – https://www.pavelgospodinov.com/Asia/Pakistan/Ander-Sher-Bazaar-Peshawar-Pakistan/

 • Свободни места в почти сформирани групи

  Пътуванията ще се осъществят, ако епидемиологичната обстановка позволява това!

  –> Има 2 или 3 места за малката група (6 човека) за пътешествието ни през югоизточна Турция (25-31 октомври 2020);

  –> Двама човека биха искали да пътуват в малка група от 4 или 5 човека до остров Шпицберген през зимата (около Нова Година) с водач, така че се търсят още 2 или 3-ма човека.

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Има още 5 места за групата (6 до 8 места максимум) за пътуването из северен Тайланд с престой в Банкок (10-19 февруари 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до иракски Кюрдистан (27 април – 4 май 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до Грузия с възможност за посещение на Абхазия (9-16 юни 2021);

  Това пътуване може да се съчетае с пътешествито ни из Армения и Нагорни Карабах, което сме планували за дати 18-26 юни 2021;

  –> Календар за 2020/2021 с планираните ни пътувания с малки групи за определени дати

   

   

   

   

   

   

 • Още една по-голяма галерия снимки

  НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!