ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ СРЕДНОВЕКОВНА РУСИЯ

Идеята на това пътуване е да се запознаем по-подробно със средновековна Русия. Това ще направим като обходим няколко стари градове в близост до Москва, формиращи така наречения “Златен Кръг”. Ще започнем пътуването от Москва, където ще останем ден и половина, за да разгледаме някои от по-важните забележителности. Първия град от Златния Кръг е Сергиев Посад с прекрасния манастир “Тро́ице-Се́ргиева Ла́вра”, център на руското правослвие. Следва град Переславль-Залесский с неговите 6 архитектурни комплекса и 9 църкви. Продължаваме към град Ростов Велики и трите важни манастира “Ростовския Кремъл”, “Спасо-Яковлевски” Манастир и “Абрамиев- Богоявленски” Манастир. Следва град Ярославль с “Ярославски Кремъл” и музея към него, както и една историческа църква. Продължаваме към един от най-интересните средновековни руски градове – Су́здаль, като тук ще посетим “Суздалски Кремъл”, музея на дървената архитектура и “Спасо-Евтимиевски” манастир. Следва град Владимир с Катедралата “Свети Деметриос” и Катедралата “Собор Успения Пресвятой Богородицы”. Продължаваме към град Боголю́бово с неговите прекрасни сгради от бял камък и църквата “Покрова на Нерли” (Покро́в на Нерли́). Приключваме пътуването в Москва.

 

Период на пътуване: през цялата година, но най-приятно е лятото и есента;

Дати: датите избираме след като се съберат поне 4 или 5 човека, които желаят да пътуват по тази програма;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни; По желание на групата, дните могат да се увеличат;

Група: Това пътешествие може да се осъществи с малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата.

 

Цената ще включва: български водач; транспорт (включително влак, автобус или друг, ако се налага); нощувки в хотели  (ние избираме хотели 3 звезди в стаи по двама с включена закуска); самолетни билети от/до София (или друг град), които ще бъдат предложени отделно като цена, извън пакетната; застраховка “Помощ при пътуване”, допълнителни застраховки, които сте избрали (виж повече в секцията “Застраховки”);

Цената няма да включва: обяди и вечери; билети за градски транспорт в градовете; руска виза (*); разходи от личен характер.
Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Ние уреждаме руските визи групово

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет София- Москва

Днес пристгаме в Москва Следва трансфер и настаняване в хотела. В завиисмост от часа на пристигане, ще предложим разходка из града, вечеря и нощувка.

 

Ден 1
Ден 2

Москва

Днешният ден е посветен на руската столица. Ще се разходим из Червения площад, ще посетим едни най-добрите музеи не само в Русия, но и в света – Третяковката Галерия и музеят Пушкин. Може да посетим музейния комплекс в Кремъл.

Бележка: Кремълският дворец, резиденцията на руския президент, също може да бъде посетена, но организирани групи се допускат само 2 или 3 пъти в месеца, т.е. може да се уреди, ако нашето пътуване съвпадне с тези “отворени” дни.

По желание може да посетим Кулата в Останкино (цена около 22 евро), Катедралния площад (цена около 12 евро), известния исторически район Арбат и други. Като цяло програмата ни в Москва е свободна …може да посещаваме музеи и забележителности, които представляват интерес за групата или просто да се разхождаме из руската столица.

 

Ден 2
Ден 3

Москва – Сергиев Посад – Ростов Велики

След закуската в хотела започва нашето пътешествие по руския Златен Кръг. Първата спирка е град Сергиев Посад (70 км от Москва). Хората идват тук заради прекрасния манастир “Тро́ице-Се́ргиева Ла́вра”, център на руското правослваие. Целият комплекс представлява всъщност крепост и манастир в едно. Този манастир се смята за най-важния духовен православен център в страната, поради което се посещава от хиляди богомолци и туристи. Основан през 1337 година, манастирът преживява бурни времена до 1920, когато болшевишката власт в Русия го затваря. През 1945 година Сталин все пак връща известния манастир на Руската църква. От 1946 в Лаврата отново се чуват църковни песнопения и молитви. До 1983 манастирът е бил дом на Московската патриаршия. Комплексът има множество църкви, както в рамките му, така и из околностите на Москва. Най-отдалечените подопечни църкви са на архипелага Соловки в Бяло море и на остров Крал Джордж в Антарктика. Манастирът е притегателно място за хиляди вярващи, които с часове целуват свещенните икони в църквите. Тук се намира и гробът на Борис Годунов.

Следва трансфер до град Переславль-Залесский (140 км от Москва). Тук са разположени 6 архитектурни комплекса и 9 църкви. Между тях са: Переславский Музей, “Никольский Собор”, “Феодоровский” Манастир, “Горицкий” Манастир, Църкавата “Сретенская”, “Свято-Троицкий Данилов” Манастир и други. Повече информация за манастирите на руски език може да получите тук: http://tourismpereslavl.ru/dostoprimechatelnosti/khramy-i-monastyri/ 

Може би и няма да имаме възможност да видим всички.

В града ще посетим работилница за кукли, като може да участваме в оцветяването им.

Следва трансфер до град Ростов Велики (202 км от Москва). За разлика от другия Ростов, който е на река Дон (Ростов на Дон), този Ростов е много стар. За първи път градът е бил споменат през 862 година. Самото градче е малко и е дом на три важни манастира: “Ростовски Кремъл”, “Спасо-Яковлевски” Манастир и “Абрамиев – Богоявленски” Манастир. Тук ще отседнем в хотел и ще нощуваме.

 

Ден 3
Ден 4

Ростов Велики – Ярославль – Су́здаль

След закуската продължаваме с обиколките на манастирите в Ростов Велики. След това отпътуваме към град Ярославль. 

Ярославль е един от най-старите руски градове, основан през 11 век. Развитието му бележи разцвет през 17 век, когато е построен историческия център на града, една от най-важните забележителности тук. Целият комплекс е в списъка на ЮНЕСКО. Ще разгледаме Ярославския Кремъл с музея към него, както и една историческа църква. 

След подробната разходка из града, която ще отнеме по-голяма част от деня, ще отпътуваме към Су́здаль. Тук ще се настаним в хотел за нощувка.

 

Ден 4
Ден 5

Су́здаль

След закуска започва обиколката ни из историческото наследство на града. Казват, че това е може би най-впечатляващия от всички средновековни градове, включени в Златния Кръг. Интерес представлява старинната руска архитектура, която е в голяма степен запазена. Тук ще посетим “Суздалски Кремъл”, музея на дървената архитектура и “Спасо-Евтимиевски” манастир. Ще се разходим покрай Каменската река и местния пазар. Може да се качим и на най-високата църковна камбанария в града. Хубава колекция от снимки и текст за града може да разгледате тук: https://www.airpano.com/360Degree-VirtualTour.php?3D=Suzdal-Russia 

 

Ден 5
Ден 6

Су́здаль – Владимир – Боголю́бово – Москва

След закуската в хотела потегляме към следващата ни спирка Владимир. Градът е разположен на левия браг на реката Клязьмы, на 176 км от Москва. 

Хората идват тук заради добре запазената средновековна архитектура, характерна  с използването на бял камък. Ще посетим Катедралата “Свети Деметриос”, както и Катедралата “Собор Успения Пресвятой Богородицы”, едно от най-важните духовни средища в средновековна Русия.

След разходката из град Владимир се отправяме към Боголю́бово, красив стар град, част от Златния Кръг. Най-забележителното тук са запазените средновековни сгради от бял камък, строени през 12 век.

Ще посетим църквата “Покрова на Нерли” (Покро́в на Нерли́). Мястото, където е разположен храмът е уникално красиво, край хубавата река Нерл. Самата църква е построена през 1165 година.

Късният следобед ще отпътуваме за Москва, където ще отседнем в хотела, където бяхме първите две вечери.

 

Ден 6
Ден 7

Полет към София

Днес летим обратно за София.

 

Ден 7

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.