Древният Мерв в Туркменистан

Древният Мерв е най-старото и добре запазеното място по пътя на коприната в Средна Азия. Днес тук има огромен археологически парк, който включва останки от бронзовата и желязната епохи, както и останки от средновековния град Абдулах Хан Кала. Мерв е бил най-богат и мощен докато е бил столица на Арабския Халифат в началото на IX век, а след това и като столица на Великата Селджукска Империя през XI и XII век. Това е епоха на разцъфтяващата ислямска култура – времето на приказните средно-азиатски дворци, изящна архитектура и изкуство.

Пристигнахме на мястото рано сутринта, когато слънцето тъкмо огряваше най-известното фортифицирано селище в Мерв – Ерк Гала. То заема площ от около 20 хектара, със запазени стени от кирпич, стигащи до 30 метра височина. В близост до руините днес има малка работилница, където се правят кирпичени плочи по стара технолгия. Те се използват за реставрация на стените. 

Ерк Гала е най-старата част от Мерв, строена през VII век преди Новата Ера. Основната задача на укрепеното селище е била да пази оазиса от нападатели, както и да контролира достъпа до реката Мургхаб. По-късно гърците са използвали цитаделата като военно съоръжение, както и мюсюлманите, след като са превзели града.

Другото важно място в древния Мерв е Гевюргала (Gäwürgala). Няколко поколения гръцки владетели са царували тук, но разцветът му се случил докато е бил столица на ислямска провинция в рамките на стария Иран през първите години на ислямизацията на този район. Запазени са три защитни стени от това време. По структура едната от тях прилича на подобна стена в Анадола. Тези находки доказват важността на Мерв през епохата преди исляма, както и през първите години от ислямизацията на района. 

Най-запазената част от Мерв е Султан Гала, “Крепостта на султана” и по-точно Мавзолея на султан Санжар. Интересното тук е съчетанието на джамия с мавзолей, което по-късно става популярно като архитектура. Сградата е с формата на квадрат с дължина на страната 27 метра, два входа и голяма централна зала. Екстериорът на високата сградата е бил тюркоазен, което я е правило забележима дни преди керванът да пристигне на мястото. Архитектурата е типична Селджукска, с множество запазени елементи и до днес. Сградата е почти напълно съхранена, така както е била през XII век.

В рамките на древния Мерв има действащо мюсюлманско гробище. Властите са се опитвали в миналото на ограничат това, но местните хора вярват в светостта на мястото и продължават да погребват близките си в семейни гробници или отдели гробове, които се виждат навсякъде с характерните два кола забити под ъгъл в двата края.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.