ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ РУМЪНИЯ, МОЛДОВА И УКРАЙНА С БУС

Идеята на това 9 дневно пътешествие е да обиколим по-интересните места в района на делтата на река Дунав в Румъния, Гагаузия и нейната столица Комрат, Молдова, Приднестровието и Одеса в Украйна. Ще пътуваме бавно с бус и малка група, ще посещаваме места, които ни харесват и ще се храним бавно по местните кръчми. 

Бусът ще тръгне от Варна. Първата спирка е румънския град Тулча, отправна точка за посещение на делтата на река Дунав. Ще имаме разходка с лодка по каналите и реката. Следващият район, който ще посетим е молдовската автономна територия Гагаузия и нейната столица Комрат, където ще се запознаем с живота на хората от тюркоезичната етнографска група с православно вероизповедание – гагаузи (хора от този етнос живеят и в България) Продължаваме към столицата на Молдова град Кишинев, след което ще посетим най-известното историческо и природно място в страната – археологическите останки в музеят на открито “Старият Орхей” и скалния действащ манастир Орхей от 14 век. Наблизо е и най-голямата винарска изба в света. 

Продължаваме към Тираспол, столица на Приднестровието, от където ще посетим град Бендер с неговата османска, почти напълно запазена крепост от 16 век. В Тираспол ще посетим места където се събират местните…едно такова място е увеселителния парк или пък ще се разходим до известния мост на река Днестър, за да снимаме панорамата към града. Завършваме пътуването в Одеса, Украйна, от където отпътуваме за Варна.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Дати: ще бъдат определени след сформиране на група от най-малко 4 или 5 човека;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни; Програмата може да се съкрати или промени.

Група: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 участника;

Цена: Цената ще зависи от броя записали се участници. Ще бъде определена цена при минимум участнци от 4 или 5 човека.

Цената ще включва: 8 нощувки в хотели 3 звезди с включена закуска, в стая за двама човека; транспорт с удобен климатизиран бус; екскурзия с лодка по делтата на река Дунав, български водач; застраховка “Помощ при пътуване”; 

Цената няма да включва: обяди и вечери, входни билети за забележителности, музеи; допълнителни застраховки (*); разходи от личен характер.

Разтояние, което ще бъде пропътувано: около 2,400 км

Бележка: На връщане не е предвидена нощувка във Варна за участниците от София или други градове. Ако желаете нощувка, моля отбележете това при записването.

(*) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Варна – Тулча

Днес тръгваме в 06.00 рано сутринта от ул “Михаил Колони”, Варна. Пътуваме до румънския град Тулча, където ще пристигнем следобед. Участниците в пътуването от София ще трябва да пътуват до Варна (ще осигурим нощувка, ако това е необходимо).

Тулча е разположена на брега на река Дунав, заедно с пристанището си, което съществува от стари времена. Тук ще се разходим покрай реката, а също може да посетим Джамията Азизи, една от забележителностите на града. 

Ден 1
Ден 2

Делтата на река Дунав

След закуската в хотела се отправяме към делтата на река Дунав. Цялата територия е под защитата на ЮНЕСКО. Представлява огромен лабиринт от канали, ръкави на Дунав, малки езера, блата, дюни и свободно плаващи островчета тръстика.

Описани са около 30 различни екосистеми в района с площ от около 4,152 квадратни километра. В класациите по богатство на биоразнообразието, мястото е на трето след Галапагос и Големия Бариерен Риф. Тук е рай за любителите на птици (около 300 вида). Ние ще носим бинокли за тези, които искат да наблюдават. 

На това място река Дунав се влива в Черно море след 2,860 км и 10 страни. Ние ще имаме разходка с лодка по реката, която е включена в програмата.

В делтата живеят около 16,000 човека в малки селца, пръснати на цялата й територия. Тук животът тече бавно, хората се прехранват със земеделие и риболов от реката и многобройните канали.

Ще хапнем в някой ресторант за обяд, за да опитаме от местните рибни специалитети. Вечерта се прибираме в хотела в Тулча.

Ден 2
Ден 3

Гагаузия и нейната столица Комрат (Comrat), Молдова

След закуската в хотела потегляме по-рано днес към Молдова и по точно към град Комрат, провинциалната столица на Гагаузия (Автономна Териториална Единица Гагаузия). Пътуването ще продължи до към следобеда (около 7 часа, като продължителността зависи от ферибота и граничните формалности).

Гагаузия е малко парче земя, която в близкото минало имаше претенции за независмост. През 1994 година хората се отказаха от независимостта, тъй като Гагаузия получи специален статут. Хората тук са от тюркоезичната етнографска група с православно вероизповедание – гагаузи. За тях се смята, че са преки потомци на селджукските турци, преселили се тук през 13 век. Гагаузи живеят и по нашите земи, най-вече около Варна. 

Градчето Комрат е малко и с компактен център, който може да се обиколи пеш. Разбира се главната улица се нарича Ленин. Ще забележите, че срещу паметника на Вожда на Октомврийската Революция е издигнат паметник на репресираните от управлението на комунистечкия режим. Тук се намира и паметникът на загиналите в Афганистанската война. Интересен е историческия музей, където може да разгледаме артефакти разказващи за живота на гагаузите. Нощувка в Комрат.

Ден 3
Ден 4

Кишинев

След закуската в хотела потегляме към столицата на Молдова, град Кишинев. Пътуването ще продължи около 2 часа. След като се настаним в хотела, тръгваме на обиколка из града. Кишенев е пример за град, който е построен почти изцяло в сталинистки стил. Това не е нещо непознато за нас, но молдовския вариант е със сигурност интересен. Това се е случило, тъй като градът е преживял три катастрофи само за две години – съветската окупация и земетресението през 1940, а след това и превземането на града от нацистите през 1941. 

Градът има огромен парк разделен от главната улица кръстена на великия крал на Молдова Стефан. В парка има паметник на Съветската армия и вечен огън, в памет на загиналите по време на Втората Световна Война.

В парка има и Катедрала – мястото където хората се събират за протести или други публични събития. Музеите на града са също интересни, като например историческият музей с артефакти от преди 10,000 години. 

В края на деня ще вечеряме в някоя метстна ръчма, задължитено ще пийнем от качественото молдовско вино. Нощувка в хотел.

Ден 4
Ден 5

Селцето Орхеул Вечи и Манастирът Орхеи

След закуската в хотела потегляме към малкото селце Орхеул Вечи, където ще посетим известните археологически останки в музея на открито “Старият Орхей” и манастирът Орхей от 14 век (около час с буса). Това е едно от най-посещаваните места в Молдова, което освен историческата си стойност е и изключително красиво. Тук бавно тече реката Răut, която оформя красиви меандри с отвесни скални скатове, придаващи особена красота на цялата долина. Археологическите разкопки са открили останки от селища и религиозни средища от 6 век преди новата ера. На върха на един от хълмовете в долината е църквата “Възнесение на Божията Майка” с хубави стенописи. Особено интересен е скалният манастир, издълбан дълбоко в скалите преди около 700 години. Днес той е действащ и посещаван, особено по време на религиозни празници. Гледките от Манастира са невероятни; изобщо целият район е много красив и интересен. 

Наблизо е винарната Милестии Мичи, най-голямата винарска изба в света. Тя има над 200 км подземни проходи и изби. Около 55 км от тях са запълнени с вино – над 2 милиона бутилки. Цената на един винен тур с дегустация на три вида вина и няколко мезета е около 76 евро (не е включен в общата цена; има няколко вида дегустации с различни водове вино). За желаещите да посетят и дегустират ще уредим това. Връщаме се в Кишенев за нощувка в хотела.

Ден 5
Ден 6

Тираспол, столица на Приднестровието

След закуската тръгваме рано за Тираспол, столицата на Република Транснистрия. Тази малка територия, разположена на изток от река Днестър е по-известна с наименованието Приднестровие или Приднестровска Молдовска Република. Тук все още се чувства носталгията по съветското време. През 2014 година ръководството на страната поиска територията да се включи към Руската Федерация.

След като пристигнем и се настаним в хотела, ще се разходим из града. Ще минем по една от главните улици “25 Октомври”, ще видим паметника на Ленин, който се издига пред сградата на Парламента. Усещането е като в България преди няколко десителетия. 

В града може да посетим известаната фабрика за алкохолни напитки Kvint, основана през 1897 година и все още произвеждаа от известното “ракетно гориво” – бренди, произвеждано от грозде от близкия бесарабски район. Цената на един тур с дегустация е около 30 евро (не е включена към общата цена).

Ден 6
Ден 7

Бендер и Тираспол 

Днес отиваме до град Бендер, недалече от Тираспол, разположен в буферната зона между Молдова и Транснистрия. Тук ще посетим построената през 16 век османска крепост Tighina, разположена на десния бряг на река Днестър. Крепостните стени са дълги около 5 км и са доста запазени, както и наблюдателните кули по тях. В града има местен пазар, където ще се помотаме, за да си купим местни стоки, да пийнем чай или кафе и изобщо да се разходим.

Следобед се връщаме в Тираспол, където продължаваме с разходките. Може да посетим известния мост над Днестър за панорамни снимки към града или да се качим на лодки за разходка по реката. Друго интересно място е старият Луна Парк, където местните идват, за да се забавляват. Идеята на днешният ден е да се разходим из по-неизвестните места на града и да се опитаме да разберем как живеят хората в тази страна.

Ден 7
Ден 8

Одеса, Украйна

След закуската в хотела потегляме към град Одеса в Украйна (около 2.5 часа).

Градът е основан в края на 18 век от Екатерина Велика, чиято цел е била да построи всъщност пристанище на брега на Черно Море. През следващия век градът бележи разцвет, превръщайки се в център на руската аристокрация. Бароковата архитектура от онова време все още е запазена в старата част на града. Освен из старите квартали, ще се разходим по известния Крайморски булевард и ще минем по Потьомкинското стълбище. Вечерта ще хапнем в някой хубав ресторант и ще пийнем бира или вино в някое заведение покрай морето.

Ден 8
Ден 9

Одеса – Варна

Днес преди обед ще се разходим още малко из града и пазарите. Следобед потегляме за Варна.

Ден 9
Ден 10

Варна

Ще пристигнем във Варна сутринта на днешния ден.

 

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.