ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПУСТИННО МАРОКО И ГРАД ЕСАУИРА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА

Нашето пътешествие из пустинно Мароко започва от Маракеш. В града ще се разходим до един от най-известните площади в Африка – Джамаа Ел Фна, който ще посетим както вечерта, когато отварят десетките ресторантчета, така и през деня, когато атмосферата е коренно различна. Ще се полутаме из Медината, където се намира и един много хубав музей на фотографията с чудно кафе и панорамна гледка към града. Екзотичните градини Мажорел са също интересно място. С бус специално за нашата група продължаваме на юг през прохода Тичка в Атласките планини (2,260 метра) към една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко – Аит Бен Хаду, под защитата на UNESCO. 

Ще спрем в столицата на пустинно Мароко – град Квазарзате, от където ще продължим към пролома Тодрха. След кратка разходка измежду отвесните скали, продължаваме към град Ерфауд, където се произвеждат най-вкусните фурми в Мароко. Ще завършим деня в пустинното село Мерзоуга, изходен пункт за изследване на Сахара в тази част на Мароко и известните дюни Ерг Чеби. Тези дюни са най-големите в Мароко – над 150 м високи, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет. Ще стигнем до дюните на камили (около 45 мин) или пеш, ще наблюдаваме залеза на слънцето от някоя висока дюна, ще имаме вечеря и удобно легло с бели чаршафи в лагер от големи удобни палатки издигнати сред дюните. 

На сутринта ще посрещнем слънцето на върха на близката дюна, след което се връщаме с камилите към селото, където бусът ще ни чака. От тук продължаваме нашето пътешествие пряко през пустинята към долината на река Драа и по-точно към пустинното градче Агдз. Ще останем вечерта в малко хотелче сред палмова гора с разкошна градина. В района ще посетим автентично полу-изоставено кирпичено село, в което все още живеят хора в някои от къщите. Това не е туристически обект, а живо село, което прилича на музей на открито. Ще се разходим из палмовите горички наоколо, ще видим реката Драа, най-важният водоизточник за целия район. 

Вечерта ще прекараме в центъра на малкото градче Агдз, където ще се помотаме из местния пазар, ще хапнем дюнери и ще зяпаме местните докато пийваме чай от някое от кафенетата на площада. Продължаваме към Маракеш, като по пътя ще спрем на специалните панорамни площадки, от които се вижда величествения каньон Тизи н Тинифитф. Един ден сме отделили на морското градче Есауира на брега на Атлантика. Летим за София от Маракеш в рамките на един ден.

КРАТКО ОПИСАНИЕ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати 

Период на пътуване: пролет/есен; 

Дати: 22-31 май 2021; Ще има други дати през есента; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 4 или 6 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу

Цена: 695 евро/човек (за група 6 човека); 760 евро/човек (за група от 4 човека); 

Цената включва: български водач; трансфери от и до летището в Маракеш; транспорт с малък климатизиран бус; 9 нощувки както следва: 4 нощувка в  хотел в Маракеш с включени закуски; 2 нощувки в малки семейни хотели тип B&B във вътрешността с включени закуски; 1 нощувка на палатков лагер (предварително построени големи палтки с легла и място за измиване) в пустинята с включена закуска; 2 нощувки в Мадрид без включени закуски; една бедуинска вечеря в пустинята; Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (Повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf ).

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Маракеш – София (*); обяди и вечери, с изключение на една вечеря в пустинята; входни билети за забележителности (само на няколко места има входни такси и те не са скъпи), екскурзия до Есауира на брега на Атлантика (20 евро с хубав туристически автобус); допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер. 

Комбинирани полети с ниско-тарифни авиолинии и с нощувки в Мадрид и на отиване и на връщане (включени в цената)

Отиване:

22 май София 08.40 – Мадрид 11.15; България Еър; 190.90 лева/човек без включен чекиран багаж;

23 май Мадрид 16.10 – Маракеш 17.15; Райън Еър; 18.39 евро/човек без включен чекиран багаж;

Връщане:

30 Май Маракеш 17.40 – Мадрид 20.40; Райън Еър; 201,60 дирхама (около 20 евро);

31 Май Мадрид 09.55 – София 14.25; УизЕър 29.99 евро/човек без включен багаж;

Цена Общо около 164 евро (без чекиран багаж и таксите на фирмата, която издава билета). В момента на резервацията цената може да е различна.

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: За влизане в Марокос е изисква отрицателе ПСР тест напарвен 72 часа преди пристигане. На връщане в България няма задължителна карантина.

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет София – Мадрид

Днес летим за Мадрид (виж разписанието). Трансфер до хотела и свободна програма.

Ден 1
Ден 2

Пристигане в Маракеш; Площад Джамаа Ел Фна през ноща

Днес летим за Маракеш. Трансфер до хотела и почивка. След като се настаним в хотела, отиваме до най-известния площад в Африка – Джамаа Ел Фна в центъра на Маракеш, където с падането на вечерта започват да се издигат малки ресторантчета, които предлагат всякаква храна, включително известните охлюви. По това време на деня започва да се събира публиката на всякакви видове улични представления, като укротители на змии, гълтачи на саби или просто разказвачи на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Днес ще се ограничим само с разходка из вечерния площад. След като хапнем в някое ресторантче, се връщаме в хотела. Нощувка в хотел в Маракеш.

Ден 2
Ден 3

Маракеш

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Отново ще се разходим из площада – Джамаа Ел Фна, който през деня има съвсем друг вид и атмосфера. Днес ще навлезем по-дълбоко в медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци, които продават всичко, каквото човек може да потърси в Мароко. 

Ще посетим музея на фотографията, разположен в стара къща – малък, но учудващо богат музей, където ще разгледате фотографии от Мароко и Маракеш от появата на фотографията по тези земи. На покрива има разкошно кафене с една от най-добрите панорами към целия Маракеш (вход 40 дирхама; кафето е 14 дирхама).

По желание може да посетим градините Мажорел (вход 70 дирхама) – наистина великолепно, спокойно и екзотично кътче в многолюдния Маракеш с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции (вход 30 дирхама), както и приятно ресторантче. Нощувка в хотела.

Ден 3
Ден 4

Маракеш – Квазарзате (около 220 км; около 5 часа)

След закуската тръгваме с нашия бус към град Квазарзате в юго-източна посока. Ще преминем през планинския проход Тичка в Атласките планини на около 2,260 метра надморска височина. Това е един от най-красивите високопланински пътища в Африка – прекрасни гледки, малки бедуински села, където ще спираме за снимки и почивка. Малко преди Квазарзате ще се отбием в една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко – Аит Бен Хаду, под защитата на UNESCO. Тук е сниман филмът “Гладиаторът”, в чест на който има малък музей. Заради екзотичната природа и запазени кирпичени сгради, тук са снимани и други известни филми.

Аит Бен Хаду е древна арабска крепост с прилежащата към нея казба – фортифицираното селище от 11 век (ЮНЕСКО). Този уникален архитектурен комплекс е добър пример за берберска архитектура и строителни традиции. Местоположението й е уникално, в подножието на Атласките планини, на кръстопът, от където векове наред са минавали древни търговски пътища. Най-известният от тях е този от Тимбукту в Мали. Гледките към планините и пустинята наоколо са също впечатляващи. 

Квазарзате е екзотичен пустинен град, изходен пункт за пътувания в Сахара. Ще се разходим из центъра на града, ще хапнем дюнери и ще пийнем чай или кафе в някое кафене. Нощувка в хотел в Квазарзате.

Ден 4
Ден 5

Квазарзате – Пролома Тодхра – село Мерзуга (около 400 км; около 6 часа)

Днес ще станем малко по-рано тъй като ни предстоят около 400 км. преход с буса.

Ще се отправим на изток по живописен път покрай долината Дадес, между Атласките планини и Джебел Сахро. Целият път е осеян с фортифицирани селища и малки селца с харатерните къщи, боядисани в охра. След около 2 часа ще стигнем пролома Тодхра, внушителен планински проход. Тук ще спрем за обяд, кафе или чай в някое от ресторантчетата с прекрасен изглед към планините наоколо. Ще се разходим покрай реката пресичаща пролома. Ще останем общо около 2 -3 часа в района. След това се връщаме на пътя, който се вие между Атласките планини, като постепенно ще навлизаме в палмовите масиви Джорф, стигащи до град Ерфауд. Тук се произвеждат най-добрите фурми в Мароко. Около града ще видим и първите дюни. До 16.00 трябва да сме стигнали до пустинното селище Мерзуга, изходен пункт за посещение на най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара. 

В едно малко хотелче в Мерзуга ще срещнем нашия водач, който ще ни прекара през дюните до лагера с опънати големи палатки, където ще прекараме вечерта и ноща. Разстоянието от селото до лагера е около 3 км и се изминава за около 45 минути. Може да се мине на камила (15 евро в двете посоки; не е включено в общата цена) или пеш. Вечерта в лагера има включена вечеря, приготвена от берберите, които по-късно ще ни пеят и забавляват. На път към лагера ще се изкачим на някоя от най-високите дюни, от където ще наблюдаваме залеза на слънцето…без съмнение едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване.

Лагерът е малък, състои се от вече опънати палатки с нормални легла вътре с бели чаршафи и завивки т.е. не е необходимо да си носите спален чувал за спането в тези палатки. В лагера има вода за измиване и тоалетна.

Ден 5
Ден 6

Дюните около Мерзуга – градчето Агдз ( около 300 км около 4 часа и 30 мин)

Тази сутрин нашите берберски домакини ще ни събудят в 06.00, за да видим изгрева на слънцето от друга близка дюна…отново незабравимо преживяване. След това се качваме на камилите (по желание) и се отправяме към хотелчето, където ще сме си оставили буса. Тук ще има сервирана закуска за нас. Ще може да ползваме баните и тоалетните на хотелчето за душ. Към него има и басейн, който също може да се ползва.

Дюните Ерг Чеби до село Мерзуга са най-големите в Мароко – над 150 м високи, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет. Това е изключително красив район на Мароко, където ще се наслаждаваме на прекрасни пустинни пейзажи.

След закуската потегляме напреки през пустинята към малкото градче Агдз. Днес денят изцяло е посветен на Сахара. Ще спираме по пътя за снимки, почивки и чай. Към 15.00 следобед ще пристигнем в градчето Агдз, малко пустинно населено място. В покрайнините на градчето ще се настаним в малко хотелче, разположено в палмова гора. Хотелчето има разкошна градина, пространство на покрива с чудна гледка към планините и палмите. След кратка почивка бусът ще ни отведе до малко село на около 3 км, където ще разгледаме подробно полу-изоставено кирпичено село с казба, изцяло изградени от кирпич. Това е всъщност цял кирпичен квартал, който си стои така порутен, като музей на открито. Ще се разходим по тесните му улички, ще надникнем в изоставените жилищни помещения, за да усетим напълно атмосферата на тези странни жилищни комплекси, потънали в зеленината на палмовите горички. В част от него все още живеят хора, които се препитават от фурмите и малките ниви, които заобикалят селото. Ще се срещнем с тях, ще си поговорим и ще разберем повече за тяхното ежедневие и бит. 

След като свършим с разходката из селото се отправяме с буса към центъра на градчето Агдз, където ще се разходим из местния пазар, ще хапнем страхотни дюнери или просто ще се помотаме. 

След това се прибираме в хотелчето с палмите, където ще прекараме остатъка в разкошната градина.

Ден 6
Ден 7

Агдз – Квазарзате – Маракеш (около 260 км; около 5 часа и 30 мин)

След закуската в палмовото хотелче, тръгваме на север по долината на река Драа. Ще спираме в палмовите горички и градини в долината, където ще се наслаждаваме на прекрасната природа и прохлада. 

Постепенно ще започнем да се изкачваме през планините като ще стигнем до един от най-живописните каньони в Мароко – Тизи н Тинифитф, простиращ се между градчето Агдз и Аит Саоун. Ще спрем на специалните панорамни площадки, за да снимаме планините и каньона.

После продължаваме на север, като ще пресечем юго-западните части на Джебел Сахро и още на север през Атласките планини към Маракеш, където ще отседнем в същия хотел, като при пристигането. 

Разходка из Маракеш.

Ден 7
Ден 8

Маракеш или Есауира на брега на Атлантика

Днес имате избор – или да останете в Маракеш за още разходки, почивка и мотане из точи чуден град или еднодневна екскурзия до Есауира на брега на Атлантика. Билета за луксозен туристически автобус е 110 дирхама (около 11 евро) на посока. Когато се записвате за пътуването, моля отбележете дали желаете тази екскурзия днес.

Екзотичното крайморско градче Есауира е разположено на брега на Атлантика. Ще пътуваме сутринта до градчето и се прибираме същата вечер. Разтоянието се взима за около два часа и половина до три на посока с автобус.

Градът има хубаво рибарско пристанище и стара Медина – много приятно място за разходки и почивка. Медината е защитена от силните морски ветрове и нападения с крепостни стени, строени през 18 век. Тук са все още оръдията защитавали града от набези.

Забележителен е и плажа. Той не е подходящ за плуване и слънчеви бани, тъй като е много ветровит, а водата студена, но е идеален за кайт сърф и дълги разходки. Нощувка в Маракеш. 

Ден 8
Ден 9

Маракеш; Полети към София

Днес имаме полет към Мадрид (виж разписанието).

Ден 9
Ден 10

Полет към София

Днес летим към София (виж разписанието).

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА