ДУХОВНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В СВЕТА ГОРА (АТОН) С ИЗКАЧВАНЕ НА НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ НА ПОЛУОСТРОВА – АТОН (2,033 м)

Пътуването до Света Гора (Атон) е поклонническо и духовно, а не туристическо т.е ние няма да сме туристи, а поклонници. Ще посещаваме манастирите и малките скитове, ще нощуваме в някои от тях, ще се храним с монасите, ще присъстваме на литургиите и ще ходим по пътеките между манастирите.

Част от духовното преживяване ще бъде изкачването на най-високия връх на полуострова, връх Атон с височина 2033 м. От Урануполи ще пътуваме с фери до последната му спирка, пристанището на скита “Света Ана”. От там започваме изкачването на връх Атон, което ще направим на два етапа. Първо ще стигнем до малката църква “Света Панагия”, на около 1,500 м над морското равнище, където ще пренощуваме.

На следващия ден рано сутринта с нови сили ще щурмуваме върха (2,033 м) т.е още около 500 м денивелация. Следва връщане към скита “Света Ана”, който е един от най-живописните на полуострова. Това изкачване не е екстремно, но не е и разходка в гората. Необходимо е да сте в добро физическо състояние, с добри туристически обувки и удобни раници.

Последният ден ще направим преход покрай морето до манастира “Григориат” (около 6 или 7 часа), като ще минем последователно през манастирите “Свети Павел”  и манастира “Дионисиат”. Идеята е да видим три от големите манастири, като в последния ще пренощуваме. Следва ферито обратно до Урануполи и после България. 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: пролет / лято / есен;

Дати: ще бъдат избрани след като се събере група от поне 5 човека; Датите още зависят от издаването на разрешението за престой (“диамонитрион”) в Света Гора, тъй като има лимит от 100 разрешителни на ден.

Продължителност: 5 нощувки/6 дни;

Група: 5 човека само мъже; В Света Гора е позволено да пътуват само мъже.

Цена: 640 лева на човек (група от 5 човека); 

Цената включва: български водач; процедурата по издаване на разрешението за престой (“диамонитрион”), както и самото разрешение; 2 нощувки в хотел тип пансион в град Урануполи, по една на отиване и една на връщане; нощувките и храната в рамките на Света Гора са безплатни (**); билети за ферито до и между манастирите в Света Гора; застраховка Асистанс.

Цената не включва: транспорт до/от Урануполи, Гърция (*); допълнителни застраховки (**);

(*) Транспорт до/от Урануполи, Гърция 

След като се сформира групата от поне 5 човека ще предложа варианти за транспорт до/от Урануполи, Гърция. Принципно те са три: 1) С общ уреден транспорт от нас от София до Урануполи и после обратно до София, след като приключи пътуването в Света Гора; 2) Самостоятелно с влак (автобус) до Солун, после с автобус до Урануполи и обратно по същия път към София; 3) Частен автомобил.

Когато заявявате интерес към тази програма, моля пишете как бихте предпочели да  пътувате до/от Урануполи, Гърция.

(**) Нощувки/Храна

Нощувките са безплатни в рамките на Света Гора (общо три нощувки). Условията са базисни, в помещения с няколко човека с общи бани и тоалетни. Нощувката до църквата “Света Панагия” може да бъде и на открито на огромната тераса, ако няма места в спалното помещение. Необходимо е да си носите собствени спални чували и малък комплект за хранене (канче, чиния, бутилка за вода).

Яденето в манастирите е безплатно. Ще бъде необходимо да си носите някаква допълнителна храна за преходите, тъй като храната, която се предлага в манастирите може да не е много обилна и е предимно вегетарианска. Може да се внася месо. Може да купим храна също от Урануполи.

Ако няма места в по-нормалните хотели в Урануполи, ще се наложи резервация в по-скъпи такива, което малко ще увеличи цената.

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

От България до град град Урануполи, Гърция

Днес ще пътуваме към град Урануполи, изходен пункт за посещение на Света Гора. Ще уредим това допълнително в зависимост от желанията на участниците. Когато заявявате интерес към тази програма, моля пишете как бихте предпочели да  пътувате до/от Урануполи, Гърция. Вариантите са следните: 1) С общ уреден транспорт от нас от София до Урануполи и после обратно до София, след като приключи пътуването в Света Гора; 2) Самостоятелно с влак (автобус) до Солун, после с автобус до Урануполи и обратно по същия път към София; 3) Частен автомобил.

Ден 1
Ден 2

С фери до скита “Света Ана” и след това до малката църква “Света Панагия” – първи етап от изкачването до връх Атон

Днес рано сутринта ще вземем фери, което ще ни заведе директно до пристанището на скита “Света Ана” в най-отдалечения югозападен район на полуострова (около 3 часа). Следва преход нагоре в планината до към 1,500 м надморска височина, където е малката църква “Света Панагия”. Преходът е сравнително стръмен и ще отнеме около 4 часа или повече в зависимост от участниците. До вечерта трябва да сме стигнали до църквата, където има помещение за нощувка с няколко легла. Ако няма места, може да се спи навънка на огромната тераса с изглед към морето. 

Ден 2
Ден 3

Изкачване на връх Атон (2,033 м)

Днес рано сутринта щурмуваме върха т.е ще преодоляваме денивелация от около 500 м. Ще се снимаме на върха с кръста и ще се насладим на великолепните панорами към целия полуостров, дори планината Олимп (при ясно време). После тръгваме бавно надолу. Стигаме до скита “Света Ана”, където ще си почиваме през остатъка от времето. Районът около този скит е може би най-дивия, отдалечен и красив на полуострова. Нощувката тук е задължителна заради впечатлаващите пейзажи и наистина невероятната красота на мястото.

Ден 3
Ден 4

Пешеходен преход от Скита “Света Ана” до манастира “Григориат”

Днес ще имаме пешеходен преход от Скита “Света Ана” до манастира “Григориат”, като ще минем последователно през манастирите “Свети Павел”  и “Дионисиат”. Това са три от големите, основни манастири, които ще разгледаме. Преходът ще е около 6 или 7 часа без престоите в манастирите. В последния манастир “Григориат” ще пренощуваме. 

Ден 4
Ден 5

Дафни, Карея – административния център на Света Гора и Урануполи

Днес ще си почиваме в и около манастира “Григориат”. Ще вземем ферито до Дафни (основното пристанище на полуострова) и ако остане време ще идем до Карея, административния център на Света Гора. С последното фери се прибираме в град Урануполи. Нощувка в града.

Ден 5
Ден 6

Обратно към България

Днес пътуваме обратно към България.

Ден 6

Правила за пътуване

 • Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване! Света Гора е място за поклонение и молитви!
 • Избягвайте говоренето на висок глас, силната музика и всяко действие, което би пречило на молитвите и усамотението на другите.
 • Към монасите се обръщайте с “отче” и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и светски проблеми.
 • Бъдете прилично облечени – дори и в горещо време трябва да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав.
 • При влизане в манастир първо трябва да отидете в гостоприемницата (архондарик) и там да изчакате да ви настанят (ако ще спите там), след това да ви заведат в храма и да ви покажат светините.
 • Тъй като основното придвижване из Света Гора е пеша, носете си удобни обувки, както и вода за пиене. Постарайте се също да сте с малко багаж – само най-необходимото.
 • Навсякъде е забранено яденето на месо, но не се притеснявайте – макар и постна, кухнята на Света Гора е вкусна и едва ли ще останете гладни. Все пак имайте предвид, че храненето става по определен ред и е част от богослужението – в трапезариите е забранено говоренето, ставането – преди да е даден сигнал, разхождането.
 • Утринните служби започват в 3 часа през нощта (в някои манастири от 2, лятото съответно в 3 и 4). Ако ви е трудно да ги посещавате толкова рано, отидете поне на литургията, която започва някъде към 5-6 часа. В 3 следобeд започват пък вечерните служби.
 • Във всеки манастир има обществен телефон, работят с карти и международните разговори са сравнително евтини. На повечето места вече има обхват и за мобилни телефони. Но тъй като всички манастири са на агрегати за ток (повечето работят само през деня), може да се окаже проблем зареждането на батериите, затова не прекалявайте.
 • Категорично е забранено къпането в морето, както и ловът и риболовът!
 • Забранена е и употребата на алкохол, освен това, което ще ви предложат в архондарика или в трапезарията.
 • Забранено е снимането с видеокамери. Снимането с фотоапарат е разрешено, но само отвън. Монаси можете да снимате само ако те самите са дали изрично съгласие за това.
 • Както стана дума по-горе – спането и храната в манастирите са безплатни, но е добре, ако ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа – в кухнята, за чистене или каквото друго послушание ви дадат.

Източник: http://www.svetagora.org/library/kak.htm

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА