Фестивалът Наадам в Монголия

Имахме късмета да пътуваме из Монголия по време на най-популярния монголски фестивал и празник Наадам. Кацнахме в Улан Батор в деня на най-голямата изява по време на фестивала  – Националния Наадам, провеждан на Централния стадион по времето на Националния Празник на страната (11-13 юли). 

Наадам е най-популярният фестивал сред монголците. Смята се, че е съществувал от векове под една или друга форма. По време на фестивала се организират военни паради и спортни състезания като стрелба с лък, конна езда и борба. Исторически се свръзва с номадския начин на живот на монголците. До 30-те години на миналия век, когато страната става комунистическа, Наадам се празнува като будистки и шамански празник. След това се провежда по време на Националния празник, за да утвърди постиженията на новата социалистическа държава. Това е останало и до днес, макар страната да не се води вече социалистическа.

Фестивалът започва с дълга церемония, протяжни песни и танца наречен Бийелгее. Следват състезанията по монголска борба и езда. Околностите на стадиона се изпълват със сергии, атракции за деца, магьосници, гълтачи на огън, просяци, гости и чужденци, които пътуват до тук, за да участват в това грандиозно събитие. Улични фотографи снимат млади двойки (това е сезона на сватбите) пред големи трансперанти с изображения на Чингис Хан. Във въздуха витае лек наивитет и аромат на барбекю. Навсякъде се предлага традиционна манджа Кхуусхуур и напитката от конско мляко айраг, рядка отврат ако ме питате. Всички са облекли празничните си дрехи. Младите жени по правило са с къси поли на високи токове, мъжете облечени малко по-небрежно. Млад мъж, лапнал цигара в устата си, се набираше на висок лост, заобиколен от почитателки. Деца в празнични премени ближат захарен памук и тичат като бесни между сергиите, опитваки се да избягат от гласовите си майки, които викат подире им.

Стадионът беше претъпкан. Някои си бяха организирали мини пикници на седалките, защото явно прекарваха доста време там. Това е разбираемо имайки предвид скоростта, с която се случваха борбите на главния терен. Монголската борба е предимно ритуална. Подготовката на състезателите тече мудно и на практика става пред очите на зрителите. Като цяло този подготвителен етап отнема значително повече време от самия екшън. Като цяло докосването до земята на която и да е друга част от тялото, освен краката и ръцете, се смята за пълен провал. Всеки състезател си има личен окуражител – засуул, който стои плътно до него по време на подготовката и го…окуражава.

Наадам се провежда в цялата страна. Докато пътувахме през пустинята Гоби по-късно по време на това пътешествие, попаднахме на местно издание на фестивала, където кулминацията беше състезанието с коне. За това преживяване ще стане дума в друга публикация.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.