ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД В ПОДНОЖИЕТО НА ВРЪХ АНАПУРНА В НЕПАЛСКИТЕ ХИМАЛАИ ПО ИЗВЕСТНИЯ ГОРЕПАНИ ПУУН ХИЛ МАРШРУТ

   

Идеята на това пътешествие в Непал е да направим пешеходен преход в подножието на Анапурна в Хималаите по известния Горепани Пуун Хил пешеходен маршрут или още както се нарича Панорамния Анапурна Преход (да не се бърка с 16 дневната обиколка на връх Анапурна). Преходът не е труден или екстремен, предназначен е за хора обичащи планината с леки до средни натоварвания. Не се изисква специална екипировка. Преходите са средно 5-6 часа на ден, като най-високата точка която се достига е Пуун Хил (3,210 м). Средната височина на маршрута е около 2,600 м. По време на прехода почти през цялото време ще виждаме няколко високи хималайски върхове, включително Анапурна и Даулагири, Нилгири, Мачапучаре, Анапурна II и Ламжунг. Отделните отсечки са между малки селца разположени сред рододендронови гори в китни долини. Те са населени от етническите групи Гурунг   и Четри, които населяват района около Пуун Хил. Идеята е да се запознаем с тяхната уникална култура и бит, докато обикаляме из района. Пътуването започва от столицата на Непал, Катманду, където ще разгледаме основните забележителности. Следва 6 часов преход с автобус (около 200 км) през едни от най-красивите райони на Непал до малкото селище Покхара, изходен пункт за пешеходни преходи в подножието на Анапурна и начална и крайна точки на пешеходния маршрут Горепани Пуун Хил. До градчето се намира езерото Фева – едно от най-красивите места в Непал. Ще спираме в малките селца за хапване в местните ресторантчета, ще спим в къщи за гости по селата (базисни условия). Денят, в който изкачваме върха Пуун Хил (3,210 м) ще станем рано, за да можем да наблюдаваме изгрева на слънцето зад могъщия връх  Анапурна и още няколко Хималайски първенци. След пешеходния преход се връщаме с автобус обратно в Катманду, от където летим за София.

Бележка: програмата може да се съкрати, ако стигнем до селото Улери с транспорт, вместо пеш и/или ако се ползва вътрешен полет Катманду – Покхара (час и половина) вместо пътуването с автобус.

 

Период на пътуване: пролет/есен; лятото в Непал е мусонен сезон и е неподходящо за пешеходни преходи.

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни; Програмата може да се съкрати, ако стигнем до селото Улери с транспорт, вместо пеш и/или ако се ползва вътрешен полет Катманду – Покхара (час и половина) вместо пътуването с автобус.

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетен билет София – Катманду – София (*), български водач; местен водач за планинския преход, всички нощувки с включена закуска (**), транспорт с автобус от Катманду до Покхара и обратно; всички разрешителни за пешеходния преход; застраховка “Помощ при пътуване”.

Цената няма да включва: обяди и вечери (***), входни такси за забележителности, виза за Непал (****), разходи от личен характер;

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Самолетният билет София-Катманду-София струва около 500-600 евро. След като се сформира групата ще предложим поне два маршрута (обикновено с Катарските или Турските авиолинии) и точните цени.

(**) Нощувките в Катманду са в нормален 3 звезден хотел. Нощувките в Покхара и селата по време на прехода са в базисни малки хотелчета/къщи за гости.

(***) По време на прехода ще хапваме в малки ресторантчета в селцата по трасето. Като цяло храната в Непал не е скъпа, но в планинските райони може да е малко по-скъпа (средно около 4-5 долара на ядене).  

(****) Туристическата виза за Непал, за престой до 15 дни струва – 25 долара. Получава се на летището в Катманду.

Бележка: програмата може да се съкрати, ако стигнем до селото Улери с транспорт, вместо пеш и/или ако се ползва вътрешен полет Катманду – Покхара (час и половина) вместо пътуването с автобус.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Катманду, столицата на Непал

В зависимост от часа на пристигане ще имаме разходка из града. Нощувка в Катманду.

 

Ден 1
Ден 2

Катманду

Днешният ден е посветен на Катманду. В зависимост от интересите на групата ще имаме програма за обиколка на основните забележителности на града. Ето част от тях: стария централен площад Дурбар с пагодите и стария кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (15 – 18 век), храма-манастир на живата богиня Кумари, пагодата Катх Мандир, будисткия храм на маймуните от 3 в.пр.н.е. Храмът е наречен така от хипитата, за които градът става притегателен център в края на 60-те и през 70-те години на ХХ век (истинското име на храма е Сваямбунатх). Други места, които може да посетим са: хиндуисткия комплекс Пашупатинатх от 13 век, храма Боднат (3 в.пр.н.е.) с голямата будистка ступа. Интересни са кулата Бхимсен от 1834 г. и множеството други пагоди будистки и хиндуистки храмове, някои от които водят началото си от 3 в.пр.н.е.  

 

Ден 2
Ден 3

Катманду – град Покхара

Днес сутринта потегляме с автобус от Катманду до малкото градче Покхара. Разстоянието от около 200 км ще изминем за около 6-7 часа. Пътят минава през едни от най-красивите райони на Непал. След като пристигнем в града и се настаним в хотела може да отидем до Езерото Фева – едно от най-красивите места в Непал. Езерото е заобиколено от гори, пълни с маймуни, над които се извисяват високи, покрити със сняг върхове на Хималаите. Ако ни остане време може да си наемем лодка за разходка по езерото. Нощувка в хотелче в градчето.

 

Ден 3
Ден 4

От Покхара до селото Трикхедхунга

Днес започва нашият преход в планината. С кола ще минем първо 46 – те км до селището Наяпул (около час и половина). От там започва пешеходен преход до селото Трикхедхунга (1,577 м). Ще минем през гъста бамбукова гора, полета засени с ориз и един водопад.

 

Ден 4
Ден 5

Пешеходен преход от селото Трикхедхунга до селото Горепани

Днешният преход ще започне с пресичане на реката Бурунгди Кола, след което започваме изкчаването по около 3,767 каменни стъпъла до селото Улери, населявано от етническата група Магар. По време на това изкачване ще се наслаждаваме на невероятни гледки към хималайските върхове Южна Анапурна и Хиунчули. Постепенно тучните оризови поля и пасища ще се заменят от гъсти родонендронови гори. Днес ще достигнем до височина от 2,850 м. В селото Улери ще се запознаем с културата и бита на хората от етническата група Магар.

 

Ден 5
Ден 6

Района около Пуун Хил (3,210 м) и пешеходен преход до селото Тадапани

Днес ще станем по -рано сутринта, за да се изкачим до върха Пуун Хил (3,210 м). Идеята е да се насладим на изключителната панорамна гледка към най-високите части на Хималаите при изгрев слънце. Самият пешеходен преход е около 5 часа и половина, като по-голямата част е на височина от около 2.750 м. Ще видим няколко хималайски върхове, включително Анапурна и Даулагири. От горе ще видим и долината Покхара.

 

Ден 6
Ден 7

От селото Тадапани до селото Гандрук

Днешният пешеходен преход минава отново през гъсти гори в началото. През цялото време ще виждаме високите Хималаи. Ще достигнем до селото Гандрук, населявано от етническата група Гурунг. Височината е 1,940 м.

 

Ден 7
Ден 8

Пешеходен преход до селището Няпул и преход с кола обратно до Покхара

Това е последният ден с пешеходен преход. Ще вървим в началото около 3 часа, за да достигнем до реката Моди. Тук ще посетим малкото селце Екле Бати. След това пътеката следва реката до селището Няпул. От тук се качваме отново на колите и се отправяме към Покхара, където ще нощуваме.

 

Ден 8
Ден 9

Преход с автобус до Катманду

Днес се качваме отново на автобуса до Катманду (6-7 часа). Вечерта се настаняваме в нашия хотел.

 

Ден 9
Ден 10

Полет от Катманду до София

Днес е обратния полет до София.

 

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА