НОВА ГОДИНА НА МАЙДАНА В КИЕВ И С ПОСЕЩЕНИЕ НА КИЕВСКО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА И ЧЕРНОБИЛ

Идеята на това пътуване е да отпразнуваме Новата 2021 Година на Майдана в Киев с вино, музика и фоерверки. Ще се разходим из новогодишните пазари в украинската столица. Ще посетим Киевско-Печерската лавра (ЮНЕСКО), един от най-големите православни манастирски комлекси в света с неговите пещерни църкви и мумифицирани монаси. Един ден ще отделим на района на Чернобил/Припят. Ще видим изоставени села, огромната военна радио-релейна станиця “Дъга”, реликва от “Студената война”, ще навлезем в 10 км зона до самият злощастния реактор 4  на Чернобилската АЕЦ. Ще се разходим из призрачния град Припят и ще отдадем почит на загиналите “ликвидатори” пред техния паметник в град Чернобил. Ще имаме обяд в стола на Чернобилската централа, където се хранят енергетиците. Ще научим много за чернобилската авария от местните ни водачи, които ще ни развеждат из района. Подготвили сме и специална разходка из някои от по-известните стари и артистични квартали в централната част на Киев, започвайки от най-дълбоката метростанция в света, Арсеналска (около 4-5 часа). По желание може да посетим резиденцията на бившия украински президент Янукович – разкошно имение с великолепен парк с 12 езера, зоопарк, конна база, кафенета, яхтено пристанище и т.н. Ползваме хубав хотел 3 звезди в централната част на града.

Дати: 30 декември 2020 – 3 януари 2021;

Продължителност: 4 нощувки / 5 дни;

Група: 5 човека; Ако за пътуването се запишат повече от 5 човека, максимум до 7, цената ще се намали; Самостоятелно пътуване (без български водач) също може да се организира.

Цена: 495 евро/човек (група от 5 човека);

Цената включва: български водач; 4 нощувки в модерен хотел три звезди, близо до историческия център на града в двойни стаи по двама човека в една стая  с включена закуска (*); трансфери от летището в Киев до хотела и обратно; пешеходна обиколка на основните забележителности в Киев (4-5 часа); посещение на Киевско-Печерската лавра (4-5 часа); пешеходна разходка през старите, артистични квартали на Киев (4-5 часа); екскурзията до Чернобил/Припят с включен обяд в зоната и всички такси (day pass) (12 часа); застраховка “Помощ при пътуване”.

Цената не включва: самолетни билети София – Киев – София (**); обяди и вечери с изключение на един допълнителен обяд в зоната; екскурзия до резиденцията на бившия украински президент Янукович (по желание); специална новогодишна вечеря; билети за метрото в Киев (градския транспорт в Киев е много евтин); разходи от личен характер.

(*) За единична стая, моля отправете запитване.

(**) Самолетни билети София-Киев-София с Ryanair  (https://www.ryanair.com/)

Отиване: София 11.15 – Киев 13.10; Цена: 49.99 евро/човек (най-ниската тарифа);

Връщане: Киев 23.20 – София 01.15; Цена: 49.99 евро/човек (най-ниската тарифа;

В момента на резервацията билетите могат да са с различна цена. Билетите може да си купите от сайта на авиокомпанията. Ние също може да ги купим, като начисляваме по 7 евро на билет комисионна. Това включва и таксата за издаване на бордните карти.

 

Как да се запишем?

1) Ако желаете да пътувате в малка група с български водач, моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

2) Ако сте индивидуални туристи или малка група без български водач, ние ще изготвим пакетна програма за вашето пътуване (логистична програма), в която ще бъде включена цялата логистика – транспорт, хотели, екскурзии, ваучери за всички услуги и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Примерна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Заплащане: след като се съгласите с пакетното предложение, заплащате 50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

Всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците, след като пътуването бъде потвърдено.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването, след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”. Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance . Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързани с епидемията от Ковид-19.

 

Аварията в Чернобилската АЕЦ се случва на 26 април 1986 година, на около 100 км северно от Киев. Реактор 4 на централата избухва в резултат на грешка по време на рутинни поддържащи процедури. В резултат тонове радиоактивен прах бива изхвърлен в атмосферата. Моща на аварията се равнява на 90 атомни бомби, подобни на тези хвърлени над Хирошима и Нагазаки в Япония.

Киев е могъл да бъде погълнат напълно от отровния радиокатовен облак. В деня на аварията и в следващите няколко дни вятърът е духал предимно на север и запад, което пощадило многомилионния град. Облакът, обаче се е разпостранил над Полша, прибалтийските републики, Беларус, Русия и дори Скандинавия.

30 км зона е била веднага отцепена около Чернобилската АЕЦ. Над 130 000 жители на местните села и градчета са били евакуирани. Реактор 4 е капсулиран в така нареченият саркофаг – огромна конструкция от желязо и бетон, като идеята е да задържи радиацията вътре. Над 600 000 човека от цялата страна са се притекли на помощ в чистенето вътре в тази 30 км зона. Те стават известни с прозвището “ликвидаторите”.

За момента учените са на мнение, че саркофагът е сигурен и няма опасност от проникване на радиация навън.

Безопасност

В днешно време посещенията на зоните около Чернобилската АЕЦ са разрешени за обикновени туристи. Нивото на радиацията е колкото човек би събрал по време на трансатлантически полет. По време на самата екскурзия специалните водачи ще измерват нивото на радиацията непрекъснато. Позволено е да си носите свои собствени дозиметри. Необходимо е да следвате точно указанията на хората, които ви водят.

 

ПРОГРАМА

Ден 1

(30 декември) Пристигане в Киев, столицата на Украйна;

Днес следобед пристигаме в украинската столица. Следва трансфер и настаняване в хотела. Вечерта ще имаме кратка разходка, вечеря и нощувка в хотела.

ла. 

 

Ден 1
Ден 2

(31 декември) Посещение на Киевско-Печерската лавра

В навечерието на Нова Година ще имаме разходка до Киевско-Печерската Лавра, до която ще стигнем с метрото и малко ходене пеш.

Повече от 50 милиона души от цял ​​свят са посетили този най-почитан православен манастир в Източна Европа. Не случайно той е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Комплексът включва 16 църкви, две подземни пещерни системи, където има реликви от около 120 светии, централна катедрала, семинария и висока камбанария.  Входът за посещението на Долната Лавра (пещерните църкви) е безплатен.

Следобед ще се разходим из центъра на Киев, за да разгледаме новогодишните базари. Ще посетим най-известните църкви и катедрали в Киев – „Света София“ (най-старата катедрала в града), „Свети Андрей“, “Свети Михаил”, „Свети Володимир“ от 19 век и други. Ще се разходим из великолепните паркове в централната част на града с панорамните терси над реката.  

Следва почивка в хотела и подготовка за новогодишната нощ. По-рано вечерта ще хапнем в някой ресторант (това НЕ е новогодишна вечеря). Купуваме си вино и към 21 часа отиваме на прочутия Майдан (Майдан Незалежности или Площада на Независимостта), за да отпразнуваме настъпването на Новата Година. Ще има концерти, фоерверки, като за тях се смята че са едни от най-мощните в Евопа. 

 

Ден 2
Ден 3

(1 януари) Първи ден след Новата Година; Разходка из Кие

В зависимост колко сме будували предната нощ, ще се позлежаваме в хотела до към 11-12 да речем. Следобед ще имаме специална разходка из някои от по-известните стари и артистични квартали в централната част на града, започвайки от най-дълбоката метростанция в света, Арсеналска. Ще минем през Бесарабския пазар, странната сграда със статуите, артистичната улица с театрите, Президенството, ще минем пак през Майдана, Операта, останките от крепостната стена на Киев от 11 век, ще се возим на зъбчатата железница и ще посетим още няколко интересни места наоколо. 

Вечерта ще вечеряме в един от най-известните ресторанти, сервиращ само украинска кухня. Намира се в един от най-старите квартали на града – Тарас Шевченко (ако има свободни места, тъй като ресторанта е много популярен).

 

Ден 3
Ден 4

(2 януари) Чернобил/Припят

Екскурзията е с продължителност един цял ден, като се тръгва от хотела ни в Киев в 7.00 с връщане към 20.30 вечерта. Първо ще спрем на пропусквателния пункт Дидятки (Dytyatky), от където се влиза в 30 км изолирана зона (Chernobyl Exclusion Zone). Последователно ще посетим: едно изоставено село, селото Копачи (заринато в земята с видима само детската градина); гигантската военна радио-релейна станция “Дъга”, останка от “Студената Война”. Ще навлезем в 10 км зона около централата, като ще спрем на поне две места с ясна видимост към “Саркофага” и така наречения New Safe Confinement (NSC) – конструкция струваща около 2,2 милиарда долара, който сега покрива 4 – ти реактор (злощастният). Ще спрем на около 200-300 метра от главния вход на централата. Ще видим също и недовършените 5 или 6 реактори. Следва обяд в стола на Централата, почти непосредствено до административната сграда на управлението и самата централа. Ще обядваме заедно с работниците и енергетиците, които работят днес в района. Ще разгледаме музея на открито на машини с дистанционно управление, които са били ползвани в първите дни и месеци от разчистването на отломките от авариралия реактор. Ще отдадем почит на загиналите “ликвидатори” пред техния паметник в град Чернобил.

В зоните може да се снима. На влизане и излизане участниците минават през проверка за радиокативност. Може да се вземе под наем дозиметър.

 

Ден 4
Ден 5

(3 януари) Екскурзия до резиденцията на бившия украински президент Янукович.

Днес целият ден е за още разходки из Киев. По желание можем да посетим резиденцията на Янукович (Бележка: необходимо е да заявите интерес към тази екскурзия, ако желаете да посетите Резиденцията). Разположена на 40 хектара площ, резиденцията има разкошно имение с огромен парк (40 хектара) –  12 езера, зоопарк, голф игрище, конна база, кафенета, яхтено пристанище и т.н. По размери и великолепие мястото прилича на разкошните западно-европейски замъци и градини.

Вечерта имаме трансфер до летището и много късен полет към София.

 

Ден 5

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА