НОВА ГОДИНА С ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ, ИЗКАЧВАНЕ НА ДЖЕБЕЛ БУРДА В ПУСТИНЯТА УАДИ РАМ И ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕТРА В ЙОРДАНИЯ

Това пътуване по Нова Година предлага престой в отдалечен бедуински лагер в пустинята Уади Рам (Йордания) с автентична празнична вечеря около лагерния огън (на закрито в специално общо помещение) на Нова Година. Включени в нашата програма са два пешеходни прехода – единият е кратък, около 4-5 часа, а другият е целодневен с пикник в пустинята с изкачване на връх Джебел Бурда (Jebel Burdah 1,574 м). Отделно ще имаме джип сафари до най-известните забележителности навътре в пустинята. Храната в лагера се готви в специални пещи в земята, а всички хранения, включително и новогодишната вечеря, са около бедуинския лагерен огън. Общо хората в бедуинския лагер ще са не повече от 30 човека (или по-малко), тъй като капацитетът на лагера е малък. Това е значително предимство, имайки предвид огромните лагери (над 500 човека), които наскоро се построиха край селото в покрайнините на пустинята и където се събират предимно масови туристи от Европа и Израел. Температурите по това време на годината ще са между 2 и 13 градуса. Няма да ви бъде студено нито през ноща (дебели завивки), нито през деня, когато е слънчево и приятно. На 3 януари сутринта ще се отправим към Петра, като ще останем в комплекса до към 14.30, след което се отправяме към Акаба за вечерния полет към София.  Пътуваме с ниско-тарифната авикомпния Ryanair по дирекнта линия София – Акаба – София.

 

Дати: 30 декември 2020 – 03 януари 2021;

Продължителност: 4 нощувки/5 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 585 евро/човек;

Цената включва: български водач; 4 нощувки в отдалечен бедуински лагер (на 14 км навътре в пустинята; само 20 човека капацитет) в бедуински плътни палатки с по 2 легла в палатка (с много дебели завивки) с включени закуски (Снимки: http://thousandvoyages.com/galleries/зеленият-кемп-в-пустинята-wadi-rum/ ); един кратък пешеходен преход в пустинята без включен обяд (около 4-5 часа); един целодневен пешеходен преход с изкачване на Джебел Бурда (Jebel Burdah 1,574 м) с включен обяд на открито; джип сафари до основните забележителности на пустинята Уади Рам, също с включен обяд; местни водачи/шофьори и за трите прехода; всички трансфери в Йордания (3 на брой); новогодишна вечеря в бедуинския кемп на 31.12; входна такса за пустинята; Застраховка Асистанс с покритие от 10,000 евро.

Цената не включва: самолетни билети (*); входни билети за Петра (50 йордански динара за билет за един ден); храна, която не е включена в програмата (виж по-горе); разходи от личен характер.

Визата е безплатна

(*) Самолетни билети

Полетите са с Райън Еър от София директно до Акаба (близък град до пустинята Wadi Rum и Петра).

Отиване: 30.12.2020: София 16.35 – Акаба  19.30; Цена към днешна дата: 21.99 евро/човек (най-ниската тарифа само с ръчен багаж);

Връщане: 03.01.2021: Акаба 21.05 – София 00.10 (+1); Цена към днешна дата: 65.99 евро/човек (най-ниската тарифа само с ръчен багаж)

Може сами да си купите билетите от сайта на авиокомпанията или ние може да ги купим, като комисионната затова е 7 евро на билет. Моля пишете дали желаете сами да си купите билетите, когато се записвате за пътуването. Моля не си купувайте билети, докато не се е сформирала групата и пътуването не е обявено за потвърдено.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какви грижи и мерки ще вземете за опазване на здравето на хората по време на пътуването?

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance. Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързан с епидемията от Ковид-19.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас! Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

 

Благодаря за оказаната ни възможност да се докоснем до живота на бедуините в пустинята Уади Рам. Живяхме четири дни като “пустинни” хора и те се запечатаха завинаги в съзнанието ни. Усетихме благоприятното действие на “дигиталната детоксикация”. Поздрави

Ангел

Човек поне веднъж в живота си трябва да види пустиня. Изживяването в Wadi Rum беше невероятно.Снимките говорят повече от разказите. Изживяването, обаче нямаше да бъде такова без страхотните спътници, новите ни приятели бедуините и организацията на Павката. Сега с нетърпение очаквам следващото преживяване в Тайланд през януари отново с Павката.
Емо

Благодаря за добре организираната екскурзия, приятната атмосфера и незабравимите гледки от тази неочаквано гостоприемна и красива пустиня! Ще очакваме нови вълнуващи предложения за далечни и непознати места!

Мариана

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Акаба; Трансфер до пустинята Wadi Rum

Пристигаме в Акаба вечерта. Следва трансфер до пустинята Уади Рам (Wadi Rum). Тук се настаняваме в хубав, малък лагер с готови големи бедуински палатки. Лагерът има тоалетни с течаща вода и места за измиване и душ. Снимки: http://thousandvoyages.com/galleries/зеленият-кемп-в-пустинята-wadi-rum/ 

Бележка: Последните години в покрайнините на селото до пустинята бяха построени огромни лагери за над 600 човека, където обикновено се настаняват гости от Израел, Германия и други и където е много шумно и определено неприятно. Нашите нощувки са в тих, отдалечен лагер на 14 км навътре в пустинята с всички необходими условия.

 

Ден 1
Ден 2

Поход в пустинята Уади Рам (Wadi Rum)

След закуската в кемпа тръгваме бавно на разходка из пустинята. Ще ходим около 4 или 5 часа, по желание повече. Често ще спираме за снимки и почивки. Преходът не е труден, ходи се по равно. Този пешеходен преход не е екстремен и не изисква специална екипировка или предварително трениране. Няма катерене из планините, теренът е в по-голямата си част равен.

След прехода се прибираме в кемпа, почивка и подготовка за вечеря около лагерния огън.

Вечерта ще имаме празнична вечеря в бедуинския лагер. Храната се приготвя в специални пещи изкопани в земята. В средата на помещението ще има жив огън…изобщо цялата атмосфера е много бедунски и най-важното – без тълпи. Хората, които ще са избрали да празнуват тук Нова Годиан ще са специални, а не масови туристи.

 

Ден 2
Ден 3

Джип сафари в пустинята

Днес ще се движим с джип през пустинята, което ще ни позволи да посетим някои от основните забележителност като впечатляващия каньон Барра (Barra) и още два по-малки каньона. Ще видим също известните скални рисунки, така наречената Арка, ще спрем за малко до къщата на Лорънс, където ще пийнем чай. На специално място ще може да пояздим камили по желание. Днес денят като цяло е посветен на забележителностите на пустинята, за които е необходим джип, за да се разгледат.

 

Ден 3
Ден 4

Изкачване на Джебел Бурда (Jebel Burdah 1,574 м)

Джебел Бурда (Jebel Burdah 1,574 м) е известен с каменната арка на върха, която се извисява на 35 метра. До нея стигаме след около час и половина интересно катерене по стръмни пътечки, на места с въжета за обезопасяване. Това е един от най-интересните по-стръмни маршрути в Уади Рам (Wadi Rum), който се минава без помоща на специална катерачна техника. Изисква се да сте в добра форма. Наградата след катеренето по камънаците е фантастичната гледка от върха. Хората, които не желаят да се качат ще ни изчакат в подножието, където ще е спрял джипът, ще има чай. Дали отгоре или от подножието, гледките са фантастични. Ще имаме пикник в подножието на върха. Следобед се прибираме в лагера.

 

Ден 4
Ден 5

Петра

Рано сутринта ще имаме трансфер до входа на Петра. Добре е да пристигнем рано, още с отварянето на комплекса, за да избегнем тълпите. 

Ще минем по главния и най-известен път в Петра – Siq, за да достигнем до главната атракция – Съкровищницата (al-Кhаzneh). След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7000 места, който от време на време се използва за представления.

Навсякъде ще виждаме големи или по-малки гравюри, издълбани направо в скалите. Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници.

Ще изкачим изкачим 800-те стълби до така наречения “Манастир”, една от главните забележителности на Петра. Най-вероятно ще бъдем едни от първите там, което е много важно за уникалното преживяване, което предлага това място.. Ще се настаним в кафето с изглед към “Манастира” и ще пием кафе или чай. Обстановката и преживяването са неповторими.

Следобед кум 14.30 ще имаме трансфер обратно до летището в Акаба, където трябва да сме към 19.00 най-късно.

По желание може да тръгнем по-рано от Петра и да имаме време в Акаба, където да вечеряме. Знам една страхотна кръчма, където готвят много вкусно.

 

Ден 5