ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Магията на северното сияние

„Aurora borealis“ (Северното Сияние), означава „зората на севера“. „Aurora australis“ означава „зората на юга“. В римската митология Аврора била богинята на зората. В средновековието появата на северното сияние се възприемало като предвестник на война или глад. В Новата Зеландия маорите смятали, че светлините са отражения от факли или огньове, нещо което и някои северни народи споделяли като вярване.

Ярките танцуващи светлини на северното сияние (Aurora borealis) всъщност са сблъсъци между електрически заредени частици от слънцето, които влизат в земната атмосфера. Светлините се виждат над магнитните полюси на северното и южното полукълбо. 

Северното сияние се появява в много цветове, въпреки че бледозеленото и розовото са най-често срещаните. Отчитат се нюанси на червено, жълто, зелено, синьо и виолетово. Светлините се появяват под много форми – от петна или разпръснати облаци светлина до дъги, пулсации, завеси или лъчи, които осветяват небето със своя блясък.

Изследователите са открили, че активноста на северното сияние е циклична, достигаща върхове приблизително на всеки 11 години.Последният пик е бил през 2013 година.

Зимата на север като цяло е добър сезон за наблюдение на северното сияние. Дългите периоди на тъмнина и честотата на ясните нощи дават много добри възможности за това.

Ние можем да ви организираме пътуване до няколко места, където северното сияние се вижда най-добре:

.

Освен по готовите програми изброени по-горе, можем да ви организираме пътуване до Русия, Норвегия, Швеция, Финландия и Гренландия, които са също много добри дестинации за наблюдение на този природен феномен.

  • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

    –> Пътешествие и трекинг в северен Виетнам (района Сапа), заливът Халонг и Ханой (4-11 декември 2019). Има още 1 или 2  места;

    –> Има още 4 места в групата за пешеходния преход в пустинята Уади Рам в Йордания с посещение на Петра (6-10 ноември);

    Групата за пътешествието ни през западна Африка (Гана, Того и Бенин) (5-15 ноември 2019) се запълни. Датите за 2020 ще бъдат обявени допълнително;

    –> Още няколко места има в групата за пътешествието ни из пустинно Мароко и Есауира (Essaouira) на брега на Атлантика за дати 21-27 ноември 2019;

    –> Има още няколко места в групата за пътешествието ни почти през цял Пакистан (25 ноемари – 5 декември 2019);

    –> Групата за Нова Година с пешеходен преход и джип сафари в пустинята Wadi Rum (Уади Рум) с посещение на Петра в Йордания (29 декември 2019 – 01.01.2020) се запълни;

    –> Календар за 2019 с планираните ни пътувания с малки групи

  • error: Content is protected !!