Магията на северното сияние

„Aurora borealis“ (Северното Сияние), означава „зората на севера“. „Aurora australis“ означава „зората на юга“. В римската митология Аврора била богинята на зората. В средновековието появата на северното сияние се възприемало като предвестник на война или глад. В Новата Зеландия маорите смятали, че светлините са отражения от факли или огньове, нещо което и някои северни народи споделяли като вярване.

Ярките танцуващи светлини на северното сияние (Aurora borealis) всъщност са сблъсъци между електрически заредени частици от слънцето, които влизат в земната атмосфера. Светлините се виждат над магнитните полюси на северното и южното полукълбо. 

Северното сияние се появява в много цветове, въпреки че бледозеленото и розовото са най-често срещаните. Отчитат се нюанси на червено, жълто, зелено, синьо и виолетово. Светлините се появяват под много форми – от петна или разпръснати облаци светлина до дъги, пулсации, завеси или лъчи, които осветяват небето със своя блясък.

Изследователите са открили, че активноста на северното сияние е циклична, достигаща върхове приблизително на всеки 11 години.Последният пик е бил през 2013 година.

Зимата на север като цяло е добър сезон за наблюдение на северното сияние. Дългите периоди на тъмнина и честотата на ясните нощи дават много добри възможности за това.

Ние можем да ви организираме пътуване до няколко места, където северното сияние се вижда най-добре:

.

Освен по готовите програми изброени по-горе, можем да ви организираме пътуване до Русия, Норвегия, Швеция, Финландия и Гренландия, които са също много добри дестинации за наблюдение на този природен феномен.