ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Магията на северното сияние

„Aurora borealis“ (Северното Сияние), означава „зората на севера“. „Aurora australis“ означава „зората на юга“. В римската митология Аврора била богинята на зората. В средновековието появата на северното сияние се възприемало като предвестник на война или глад. В Новата Зеландия маорите смятали, че светлините са отражения от факли или огньове, нещо което и някои северни народи споделяли като вярване.

Ярките танцуващи светлини на северното сияние (Aurora borealis) всъщност са сблъсъци между електрически заредени частици от слънцето, които влизат в земната атмосфера. Светлините се виждат над магнитните полюси на северното и южното полукълбо. 

Северното сияние се появява в много цветове, въпреки че бледозеленото и розовото са най-често срещаните. Отчитат се нюанси на червено, жълто, зелено, синьо и виолетово. Светлините се появяват под много форми – от петна или разпръснати облаци светлина до дъги, пулсации, завеси или лъчи, които осветяват небето със своя блясък.

Изследователите са открили, че активноста на северното сияние е циклична, достигаща върхове приблизително на всеки 11 години.Последният пик е бил през 2013 година.

Зимата на север като цяло е добър сезон за наблюдение на северното сияние. Дългите периоди на тъмнина и честотата на ясните нощи дават много добри възможности за това.

Ние можем да ви организираме пътуване до няколко места, където северното сияние се вижда най-добре:

.

Освен по готовите програми изброени по-горе, можем да ви организираме пътуване до Русия, Норвегия, Швеция, Финландия и Гренландия, които са също много добри дестинации за наблюдение на този природен феномен.

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> Има още 3 или 4 места за пешеходния преход с диво къмпингуване в пустинята Уади Рум и Петра в Йордания (18-22 март 2020);

  –> Пътуването до Туркменистан/Узбекистан е потвърдено и ще пътуваме. Има още 2 или 3 места (но може и повече хора); Дати 1-15 април 2020; Може да се включите само в една от двете страни;

  –> Има още 1 или 2 места за пътешествието ни през иракски Кюрдистан. (11 – 18 май 2020); Може да се съчетае с пътуването ни до Ливан (виж следващото предложение по-долу)

  –> Има още 4 места с групата за почти пълната обиколка на Ливан (18-24 май 2020). Може да се съчетае с пътуванто през иракски Кюрдистан (11-18 май);

  —> За пътешествието от Кападокия през източен Анадол до руините на древния Арменски град Ани в Турция с влак (30 май- 5 юни) има още 5 места в групата;

  –> Има още 4 места за пътешествието ни през Киргизстан с лек пешеходен преход и нощувки в юрти (7-16 юли 2020);

  –> Има още няколко места за пътешествието ни през централна Монголия, пустинята Гоби и Сибир в Русия (17-31 август 2020);

  –> Има още места в групата за пътешествието до остров Сокотра (Йемен) в Арабско море (14-24 септември 2020);

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Календар за 2020 с планираните ни пътувания с малки групи

 • НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!