ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД ПРЕЗ БАНКОК И “ПОКРИВА НА ТАЙЛАНД” – НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ В СТРАНАТА (2,565 м)

Ще започнем нашето пътешествие из северен Тайланд от столицата Банкок, където ще останем 2 дни и половина. Отсядаме в хубав хотел с изглед към реката, в близост до най-известните забележителности, като например Големия дворец и купонджийския район около улица Као Сан. Ще посетим един от най-големите плаващи пазари в света  – Садукак, където с малки лодки ще се разходим навътре сред плаващите сергии. Ще посетим известния влаков пазар – Маеклонг, където ще видим как влака минава точно през пазара.

С вътрешен полет ще стигнем до град Чианг Маи в северен Тайланд. От тук тръгваме с  минибус към най-отдалечената, планинска и автентична част на страната – провинцията Мае Хонг Сон. Ще се спуснем с въжета над джунглата. Ще стигнем до градчето Паи, близо до границата с Мианмар, райско кътче за бекпекъри с интересен нощен пазар. Продължаваме към селото на етническата група Лису ,“Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа, Храмът Уат Фра Тхат Дои Му  и градчето Мае Хонг Сон, администратвния център на тази отдалечена тайландска планинска провинция. Ще излезем рано сутринта, за да дадем дарение на будистките монаси, които всяка сутрин обикалят улиците на градчето.

Следва преход с лодки по реката до селото Карен, където живеят хората от етническата група Карен, известни с дългите шии на жените. Ще пътуваме бавно през цъфналите плантации с мексикански слънчоглед Буа Тонг до градчето Мае Чаем. Тук ще посетим тъкачницата за саронги, след което се отправяме към Националния парк Дои Интханон или “Покрива на Тайланд”. Там ще се качим до най-високият връх в Тайланд (2,565 м) с буса. Продължаваме с Пагодите Близнаци и градините “Кралски проект”. Едно от най-интересните преживявания по време на това пътуване е двучасовия пешеходен преход по лесна еко-пътека от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг. По пътеката ще се къпем във вировете на реката, покрай която ще ходим. В края на пътеката ще пресечем кафеена плантация. В кафенето към нея ще опитаме от местното кафе.

Ще останем на гости на местно семейство, където ще пренощуваме. Ще участваме в готвенето на вечерята и закуската, както и във всички други дейности на семейството. Идеятата е наистина да се потопим в ежедневието на тези хора. Продължаваме с посещение на местно училище, ферма за слонове, където ще имаме възможност да храним животните, да ги къпем и като цяло да им се наслаждаваме. Връщаме се в град Чианг Маи, от където ще летим обратно за Банкок и София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 9-19 ноември 2021; 17-27 февруари 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;.

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 4-5 до 7-8 човека;

Цена: 1,195 евро/човек (при група от 7 човека);

Цената включва: български водач; трансферите от/до летището в Банкок; местен водач; екскурзиите до плаващия пазар Дамноен Садукак и влаковия пазар Маеклонг; билети за вътрешните полети Банкок-Чианг Маи- Банкок; транспорт в хубав климатизиран микробус в северен Тайланд; Нощувки: 3 нощувки в Банкок в хотел 3 звезди с включена закуска; 5 нощувки в северен Тайланд както следва: 4 нощувки в хубави вили или малки хотелчета; 1 нощувка в къща за гости; храна само в северен Тайланд: 5 закуски, 4 обяда и 4 вечери и една специална вечеря Кхантоке т.е. почти цялото хранене по време на пътуването из северен Тайланд; входни билети за Националните паркове, музеите и други места с входни билети с изключение на тези, за които в програмата е упоменато, че не са включени в общата цена; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf).

Цената не включва: виза (*); полетите София-Банкок-София (**); обяди и вечери в Банкок; допълнителните атракции, отбелязани в програмата като пожелателни; допълнителни застраховки (***); разходи от личен характер.

(*) Виза

Визата струва 30 евро и се издава от посолството на Тайланд в Букурещ. Необходимите документи са описани тук. Надяваме се, че до октомври ще бъде върнат режима за издаване на визи при пристигане (VOA). Ние се грижим за визите.

(**) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 21.25 – Истанбул 22.55;
Истанбул 01.45 – Банкок 15.25 (+1);

Връщане:

Банкок 23.00 – Истанбул 05.10 (+1);
Истанбул 07.35 – София 08.45;

Цена: 545 евро/човек (към датата на резервацията цената може да е малко по-различна). След сформиране на групата ще предложим и други маршрути и варианти, като ще изберем най-удобните и изгодни към момента на резервацията.

(***) Моля вижте всички видове застраховки, които предлагаме тук: http://thousandvoyages.com/insurance/.

Условия за провеждане: Около 2 месеца преди пътуването ще предоставим подробна информация за условия за влизането в страната през ноември 2021. Към момента (юли 2021) условията са твърде рестриктивни. Ако пътуването не може да се осъществи тази година, имаме втори дати 17-27 февруари 2022.

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1  Пристигане в Банкок, столицата на Тайланд

След пристигане на летището в Банкок, следва трансфер до хотела, почивка и вечерни разходки из централната част на града, където се намира хотела.

Ден 2 Влаковият пазар Маеклонг

След закуската в хотела продължаваме разходките из централната част на града и по точно около улицата Као Сан, която се намира в близост до нашето хотелче. Районът е известен предимно с ресторанти, кафенета, жива музика и уличната храна. Всичко каквото си представяте или сте чували за Банкок е събрано тук на едно място

По обяд се отправяме към известния влаков пазар Маеклонг, където хората продават стоката си направо върху релсите. Ще бъдем на пазара към 14.30, когато минава влака. Всички раздигат тентите и сергиите точно преди влака да мине на милиметри от тях. Ще заемем стратегически позиции до линията, готови да заснемем “драматичното” събитие. Сигурно сте виждали тази сцена по National Geographic…ние ще я видим съвсем на живо. Вечерта нощувка в хотела ни.

Ден 3 Банкок и плаващия пазар Дамноен Садукак

Днес денят е предвиден за екскурзия до плаващия пазар Дамноен Садукак, който се намира на около 2 часа път от града. Пазарът е бил построен от крал Рама IV през 19 век. По пътя ще спрем на малко пазарче, прикрепено към градина за кокосови орехи, специализирано изцяло в продажбата на продукти от палмата, от всичките й части. Има демонстрации, дегустации и други инетерсни неща за гледане и правене на това малко пазарче.

Разходките с лодки из пазара Садукак са с продължителност 1, 2 или 3 часа и съответно имат различна цена. За разходка от около 2 часа цената е към 1000 бата (около 25 евро; не е включено в общата цена).

Следобед се връщаме в Банкок, като ще имаме време за посещение на най-популярната туристическа атракция на Банкок – Големият Дворец, бившата резиденция на краля. В непосредствена близост се намира Храмът на Смарагдовия Буда, за който се смята че е един от най-свещенните и важни за будизма храмове в Тайланд. Кралят не живее вече тук, а комплексът се използва предимно за церемониални цели. Нощувка в хотела в Банкок.

Ден 4 Град Чианг Маи в северен Тайланд – град Паи (бекпекърския рай)

Днес сутринта имаме полет до град Чианг Маи в северната част на страната. От летището потегляме директно с нашия бус по планирания маршрут. С нас ще има местен водач, който ще ни разказва разни истории и ще ни обяснява всичко, свързано с живота на местните племена и общности, през чиито земи и села ще пътуваме.

Малко по-навътре в планината ше спрем до нещо като приключенски център, където се предлага спускане със въжета от място на място…. Нещо като прелитане като Тарзан над джунглата, потоци, рекички, долинки и други природни чудеса. Има къс и дълъг маршрут, кой каквото си избре (не е включено в общата цена).

Продължаваме към малкото градче Паи, близо до границата с Мианмар на около 146 км от Чианг Маи.

В миналото градчето било малко и заспало, известно предимно с пазара си, където местните хора от племето Шан (етнически тайландци) са продавали продукцията си. Битът на хората тук е силно повлиян от съседен Мианмар. Днес градчето продължава да бъде малко и тихо, известно предимно на бекпекърите (младежите, които пътуват с раници на гърба), заради които има множество малки ресторантчета и кръчми, където и ние ще хапваме разбира се. Разположено е в подножието на планините и се ползва предимно като изходен пункт за посещение на районите населени с племена в тази отдалечена част на Тайланд. Спим в хубави вили в един разкошен парк.

Ден 5 Селото на етническата група Лису – “Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа – Храмът Уат Фра Дат Дои Конг Му – градчето Мае Хонг Сон

След закуската тръгваме към градчето Mae Hong Son.

Първата ни спирка днес е селото Лису, където живеят хората от етническата група Лису. През 1921 година е започнала тяхната миграция към Тайланд от Мианмар (Бирма), където основно са обитавали района около Шан. Произходът им обаче е от северен Тибет. Ние купуваме малко храна и дребни подаръци, които носим в местната детска градина и раздаваме на малчуганите. Това е начин да се доближим до хората и да надникнем малко в техния свят.

Следващата спирка за днес е така наречената “Пещерата с рибите”, която се намира в Националния парк Тхам Плаа. Красиво място със синьо-оцветени риби, където ще си починем малко и ще се насладим на великолепната природа на парка.

Продължаваме към хълма наречен Дои Конг Му, където ще посетим храма Уат Фра Дат Дои Конг Му. Това е бирмански храм с две главни ступи с множество изображения на Буда, построени през 1860 година. Мястото е много красиво и спокойно, с прекрасна панорамна гледка към цялата долина.

Към късния следобед пристигаме в градчето Мае Хонг Сон, където ще пренощуваме. Преди вечерята и нощувката обаче ще посетим известния нощен пазар, за малко нощни забавления по тайландски – хапване на странни манджи, пазаруване и други подобни.

Градчето Мае Хонг Сон е в сърцето на най-автентичните райони на северен Тайланд и столица на най-отдалечената провинция в страната – Мае Хонг Сон. Намира в най-планинската част на Тайланд и като цяло е по-трудно достъпно. Мае Хонг Сон на тайландски означава “градът на горските изпарения”, защото цялата област е все още покрита от девствени джунгли, където изпаренията от високата влажност образуват тънки ефирни мъгли.

Нощувка във вили до градчето Мае Хонг Сон.

Ден 6 Мае Хонг Сон – преход по река с лодки към селото Карен (етническата група с дългите шии) – плантациите Буа Тонг (обширни хълмисти полета с цъфнал слънчоглед)

Още преди закуската ще отидем на централния пазар в градчето. Тук всяка сутрин селяните идват от планините наоколо, за да продават своята продукция.  Ще купим малко храна, след което ще я дарим на монасите, които всяка сутрин ходят из потъналото в мъгла градче, за да събират дарения от хората срещу благословия. Преживяването е наистина магично.

После ще закусим и ще се подготвим за днешния ден.

Следва преход с лодки по реката към селото Карен, където живеят хората от племето карен. Жените от това село са известни с традицията да носят специални обръчи на шиите си, което предизвиква удължаване на шиите. От тук и името “жените с дългите шии” и също името на селото на английски език – “Селото На Жените с дългите шии”).

Карен са етническа група, чиито общности произхождат от съседен Мианмар (Бирма). Мъжете са предимно фермери, а жените освен домашните задължения, практикуват многообразни домашни занаяти – от дърворезба до тъкане. Хората водят прост живот изпълнен с много труд и лишения, но нещата които произвеждат са шарени и наистина качествени.

Продължаваме през така наречените Буа Тонг или плантациите със слънчоглед, който цъфти през ноември. Целият хълмист район наоколо лъсва в ярка жълто-слънчева светлина през този период на годината. Ще пътуваме бавно през полетата, ще спираме за снимки и изобщо ще се наслаждаваме на изключителните панорами наоколо. Ще нощуваме в района.

Ден 7 Градчето Мае Чаем с неговите тъкачницата за саронги

Днес продължаваме към градчето Мае Чаем. Най-интересното в това градче, както във всички подобни градчета в района, е пазара. Хората, които ще срещнем са от етническата група Таи Юан, но също и от още няколко близки по етност групи като Шан, Ред Карен, Лава и Блу Хмонг и други.

Ще посетим тъкачница в градчето, където се тъкат специфичните саронги, уникални за етническата група Таи Юан. Тук ще се запознаем с този типичен за района занаят. В селото почти всяка къща има стан, жена която тъче на него и продава изтъканото на туристите.

През останалото време ще си почиваме и разхождаме в района. Нощувка в хубаво хотелче в градчето.

Ден 8 Националния парк Дои Инханон  – “Покрива на Тайланд”- Пагодите Близнаци – градините “Кралски проект” – двучасов пешеходен преход по лесна еко-пътека от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг и кафеените плантации

Продължаваме към Националния Парк Дои Инханон или “Покрива на Тайланд”, тъй като в него се намира най-високата планина в страната – Дои Инханон (2,565 метра надморска височина). Паркът е обявен през 1954 година с цел опазването на тропическата гора и огромното биоразнообразие в района, което обхваща територии от 800 метра височина до над 2500 метра. Това прави парка и района наистина уникални. С буса ще стигнем до най-високия връх в Тайланд – Дои Инханон (2,565 метра надморска височина).

Малко под върха ще се отбием до така наречените Пагоди-Близнаци, построени в края на 80-те години за 60-те рождени дни на краля и кралица на Тайланд. Става дума за две внушителни пагоди и огромна екзотична градина около тях. Ще спрем за разходка в една прекрасна ботаническа градина с открита и закрита част. В закритата част се отглеждат някои редки видове орхидеи. Ще се отбием до местно училище, за да си полафим с децата и учителите.

Следобед ще имаме двучасов пешеходен преход от водопада Па Док Саю до селото Мае Кланг Луанг. По пътя ще спираме за къпане в малки вирчета до водопади. Ще ходим бавно, за да се насладим напълно на девствената тропическа природа.

Малко преди да влезем в селото ще минем през кафеена плантация. В края на плантацията и в самото начало на селото има нещо като кафене, където хората ще ни демонстрират различните етапи от обработката на кафеените зърна. След това ще ни смелят малко прясно кафе, за да пийнем там на място.

Мае Кланг Луанг е малко село, потънало в зеленина. Местните тук са от племето Карен. Ще нощуваме в къща за гости, като условията ще са по-базисни в сравнение с предишните нощувки. Идеята е да се доближим максимално до бита на хората от тази етническа група. Ще имаме възможност да готвим с тях и изобщо да участваме във всички техни дейности. Вечерта прекарваме около лагерен огън, който домакините палят за нас. Около него ще си пийваме от местната оризова ракия, може да си попеем или просто ще си говорим с хората. Нощуваме в къши за гости в селото.

Ден 9 Ферма за слонове; Бавен рафтинг по реката и град Чианг Маи (Chiang Mai)

След като с  събудим ще участваме отново в сутрешните дейности на семейството – приготвяне на храна или други занимания. Може да се разходим рано из селото, много приятно и живописно място. Особено красиви са сутрешните мъгли, които се спускат от джунглата и придават този мистичен вид на целия пейзаж, заради който хората толкова харесват тази част на Тайланд.

Малко преди обяд ще посетим местна ферма за слонове. Всеки който иска ще може да изкъпе по един (или няколко слона), а също и да ги нахрани. Това удоволствие струва 1000 THB (около 25 евро) и не е включено в цената. Ако го направим обаче ще подпомогнем опазването на слоновете в Тайланд, което си е благородно начинание!

Следобед потегляме към Чианг Маи и летището. Следват полети към Банкок и София (през Истанбул).

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ НАШЕ ПЪТУВАНЕ ИЗ РАЙОНА ПО ТАЗИ ПРОГРАМА

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА