ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ СЕВЕРОЗАПАДНА ИТАЛИЯ

Този  7 дневен маршрут в Ломбардия  дава възможност да обиколите и насладите на някои от най-интересните места в тази част на страната. Летите на отиване и връщане с ниско-тарифната WizzAir до Бергамо (Милано). Взимате си кола под наем от летището, с която стигате до хотелчето си в градчето Бергамо, а после пътувате по целия маршрут. Не пропускайте да разгледате самото градче Бергамо, както повечето туристи правят, много е приятно. От там продължете към езерото Комо и езеоро Изео, ако ви остане време (обиколката на 5-те известни езера е отделен маршрут, който отнема няколко дни). Продължавате към Милано с неговите забележителности, баровете за моцарела Обика (много важно) и други интересни атракции. Следва градчето Бавено на езерото Маджорезе и островът Бела. Пътувате бавно към морето на юг до Генуа, където тази програма предвижда 2 дни мотане в този не толкова туристически, но доста забележителен град. Прибирате се на север към Бергамо, от където летите обратно за София.

Важно: Подробна и актуална информация за пътуване до Италия във връзка с вирусната епидемия, включително за авиокомпании, които летят до страната може да намерите тук. Информацията е от сигурни източници и се обновява непрекъснато.

 

Програма

Днес летите от София (или Варна) до летището в Бергамо с ниско-тарифната WizzAir (https://wizzair.com). Взимате си колата под наем и се настанявате в хотелче в Бергамо, на около 4-5 км от града. Често туристите ползват само летището на градчето и пропускат градчето, кеото е доста приятно за мотане. Посетете църквата „Санта Мария Маджоре“, от 1137 г., параклисът „Колеони“ от 15 век, художествената галерия „Карара“- някои от идеи за разходка.

Вечерта – вино и вечеря в някой тих ресторант. Изберете си някоя от двете възможности за нощувка в Бергамо:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

 

Бергамо се намира на 30 км от езерото Комо. Езерата всъщност са 5 и са необходими повече дни, ако желаете да ги обиколите всичките или поне повече от 2.

Езерото Лаго ди Комо, третото най-голямо езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. Това е също едно от най-дълбоките езера в страната, като дъното му е на повече от 200 м под морското равнище. Езерото Комо е било популярно място за аристократи и заможни хора още от римско време. Наоколо има множество вили и дворци като Вила Олмо, Вила Сербелони и Вила Карлота. Официалният уебсайт на езерото с много снимки, видео и идеи какво да правите там – https://www.lakecomo.is 

Една от особеностите на езерото е характерната й „Y” форма, която формира т. нар. „Лариански триъгълник”, като малкото градче Канцо е негова столица.

Ако ви остане време днес все пак може да се отбиете и до езерото Изео, което стана популярно след като Кристо и Жан-Клод инсталираха там през 2016 година своите “Плаващи Кейове” – конструкция състояща се от 70 000 квадратни метра жълта специална материя, закрепена от модулна плаваща докова система от 226 000 полиетиленови кубчета. Конструкцията е струвала над 10 милиона евро, като доброволци не са участвали в нейната инсталация, на всички е било плащано, включително на около 500-те стюарди, които са насочвали хората по време на посещението им. Страничката на проекта с рисунките може да разгледате тук: https://christojeanneclaude.net/projects/the-floating-piers 

Вечерта пътувате към Милано и се настанявате в хотел. Изберете си някоя от трите възможности за нощувка в Милано:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

 

Днешният ден е посветен на Милано. 

Санта Мария дел Гразие е църква и доминикански манастир в Милано, (ЮНЕСКО), в която се намира стенописа на “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи. Любителите на историята могат да разгледат квартала Навигли, ще откриете пералня от 50-те години на миналия век, в която милански жени перяли. Няма как да пропуснете Миланската катедрала – Duomo. Разгледайте замъка Сфорца и неговите красиви градини. Ако харесвате моцарела, до катедралата ще намерите Обика (Obika) Моцарела Бар, където може да хапнете и други италиански ястия. Разходете се из квартала Брера и се насладете на истинския милански живот. Спрете до Пинакотека де Прера (Pinacoteca de Breara), най-известната художествена галерия в Милано. Започнете вечерта си с Аператив (Aperitivo) или това, което италианците наричат ​​„Щастливият час (happy hour)“, по време на който можете да получите по-евтини напитки и мезе. Най-хубавото място за наблюдение на залеза  е около канала Навгли (Navigli).

Билети за музеи, атракции и всякакви други забавления може да си изберете от тук.

 

Само на 95 км от Милано е градчето Бавено на брега на езерото Маджорезе. Тук може да посетите острова Бела (Isola Bella) и да се насладите ба неговата красива архитектура, градини и диви животни. Били са необходими около четиристотин години неуморен труд на стотици архитекти, инженери, мазачи, художници и обикновени работници за трансформацията на острова, превърнала го от празна скала в приказно място. Този маршрут отделя един цял ден на това наистина прекрасно място.

Изберете си някоя от двете възможности за нощувка в Бавено:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

t

 

Днес се спускате на юг към Генуа, обширен и разпръснат град, разположен на Генуезкия залив. Градът е прекрасен и не толкова туристичеси. 

Морето винаги е играло основна роля в живота на Генуа и днес много от най-популярните му туристически атракции са на пристанището. Посетете улиците и площадите в близост до Пиаца де Ферари – Пиаца Матеоти, чрез Данте и Виа XX Сетембре. Нещата, които обаче изглеждат отблизо на картата, може да са изкачвания и слизания, тъй като градът е стръмен, издигащ се рязко от пристанището до долните склонове на Апенинските планини. Затова сме отделили в този маршрут два дни, за да имате време да го разгледате добре. 

Изберете си някоя от трите възможности за нощувки в Генуа:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

 

Днес продължавате с разходката из града.

Дворците по улица Гарибалди – тази малка уличка, която се намира на север от площад Ферари, над квартала на моряците, си струва да се извърви, дори ако никой от дворците не е отворен за обиколка. Фасадите им са богато украсени със стенописи, ще се насладите на грандиозни аркади и лоджии, балкони, дворове и изрисувани входове, показващи принадлежност към съответното благородно семейство. Три от дворците са достъпни за разглеждане – Палацо Росо, Палацо Бианко и Палацо Турси – с един билет, за да видите интериора и техните превъзходни колекции от изкуства.

От тук може да си резервирате дву-часов тур с водач и включени билети за два от дворците.

Най-големият аквариум в Италия и един от най-големите в Европа е този в Генуа, част от масивния център „Образование“. Толкова е огромен, че може да отнеме дни, за да го разгледате целия. Построен е през 1992 г., в чест  на 500-годишнината от историческото пътуване на Христофор Колумб. Повече информация на уебсайта на аквариума – http://www.acquariodigenova.it/en/ 

Билети с включен обяд може да си поръчате от тук.

От Пиаца Матеоти, оживената Виа Сан Лоренцо се движи на северозапад до пристанището. Тук ще видите драматичната катедрала Сан Лоренцо, построена първоначално като романска базилика през 1100 г., преустроена в готически стил през 1307 г. и завършена с ренесансов купол през 1557 г. Вътре тя е още по-впечатляваща с елементи демонстриращи най-ранната ренесансова архитектура в Генуа.

Един добър списък с интересните места и атракции, включително и възможност да си купите билети може да разгледате тук. 

 

Днес пътувате бавно обратно към Бергамо, като спирате по пътя за разходки, хапване и почивки. Вечерта отсядате в хотелчето в градчето.

 

Варианти за осъществяване на програмата...... Допълнително инфо за 2 или 3 вариант

Може да ползвате линковете към доставчици на туристически услуги в програмата, за да резервирате хотели, транспорт или други елементи от пътуването. Повече подробности, линкове към тур.услуги и друга полезна информация в следващата секция – “Как да си организираме сами пътуването”!

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно.

Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден.

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване, транспорт и други. След като ние сме готови с пакета, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата (минус депозита) се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Цена на нашата услугата: 50 лева депозит за планиран ден, който се приспада при финалното плащане на пакета т.е на практика тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи. Ако по някакви причини пътуването не се осъществи, се възстановяват 50 % от този депозит.

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

  • Подробна логистична програма;
  • Договор за индивидуално пътуване;
  • Фактура за платените средства; 
  • В случай, че сте поръчали пакет за пътуването, ще получите пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
  • Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
  • Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки (виж повече в съответната секция на този документ);
  • Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
  • Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”;
  • Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването. 

Когато Вие ползвате от нас само подробната логистична програма и сами правите резервациите си и плащанията за тях, агенцията не възстановява заплатените суми за резервации и за изработката на програмата.

Ако сте избрали да имате пакет за пътуването си, принципно фирма “Хиляда Пътешествия” ще се стреми да възстанови 100 % от сумата за програмата в дадената дестинация. Възстановяването на самолетните билети става от авикомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Възстановяват се 50 % от заплатения депозит (тези 50 лева на планиран ден).

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”.

Все пак тази процедура ще зависи от конкретното пътуване и ще бъде съобразена с конкретните обстоятелства.

Ще бъде предоставена задължителната застраховка “Помощ при пътуване”.

По желание може да бъде сключена застраховката “Отмяна на пътуването”. Могат да се застраховат отделно само самолетните билети или само програмата ви в дадената дестинация. Условията на застраховката и цените на “Армеец” – https://armeec.bg/bg/insurances/otmqna-na-pytuvane   

За по-приключенски пътувания е добре да се сключи и застраховката World Nomads – https://www.worldnomads.com/eu/   )

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” с валидност до юни 2021 година.

Към всяка подробна логистична програма добавяме секция с допълнитена информация за епидемиологичната обстановка в конкретната дестинация и за ограничителните мерки за пътуване, ако такива има. Пример може да видите в секцията “Здраве” на демонстрационната програма за Исландия: уеб вариант: (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

Как да си организираме сами пътуването

Може да ползвате линковете в програмата към хотели, апартаменти под наем, хостели или колекции от такива, от които да си изберете подходящи за вас, да наемете кола чрез проверена фирма за коли под наем или да си избрете екскурзии, атракции, билети за музеи и други. Изпратете ни запитване и за самолетни билети, като ще получите поне две или три предложения с маршрути и цени. Ако не ви се занимава с всичко това, вижте втори и трети варианти или ни изпратете запитване чрез формата в края на програмата или пък просто ни пишете/обадете чрез нашите комуникационни канали.

При избор/резервация на туристическа услуга през линковете по-долу, ние ще получим малка комисионна, която не се отразява на цената за Вас. Благодарим!

 

Самолетни билети/Атракции и забележителности