Старите квартали и сгради Тонг Лау в Хонгконг

Хонгконг е забележителен град с учудващо разнообразие от неща за гледане и правене на такава малка площ. Два пъти съм го обикалял, като най-много прекарах в старите му квартали, които за мен бяха най-интересни. Сградите в тези квартали се наричат Тонг Лау (tong lau) и са подобни на така наречените shophouses в Югоизточна Азия. Имат обикновено магазини на приземния етаж и жилища на горните етажи.

Това са места, където живеят предимно имигранти и като цяло са по-бедни от лъскавите части на града. Тонг Лау са били строени от края на 19-ти век до 60-те години на миналия век. Много от тях са били разрушени, но на някои места те все още стоят по местата си.

Тонг Лау стават популярни, след като китайците започнали по-масово да заселват територията. През 40-те и 50-те години на ХХ век около улица Тай Пинг Шан в тогавашния град Виктория, се е издигнал цял „китайски град“ предимно от сгради Тонг Лау.

Сред най-ранните останали сгради е една триетажна на улица Уелингтън 120 построена през 1880-те, днес със статут на историческа сграда. Към 20-те години на миналия век стоманобетона започнал да се ползва по-масово в строителството, което позволило да се правят по-високи и обемни конструкции. В квартала Коулун са останали някои от най-запазените сгради от тази епоха. Ако се разходите по улиците Принц Едуард Роуд Уест и Луи Сенг Чун, ще видите характерните партери, с разположени вътре малки магазинчета и тесните алеи, покрити отгоре, за да предпазват от жежкото слънце и проливните тропически дъждове. С времето обаче високото строителство ставало все по-мощно и настъпателно, поради което и старите Тонг Лау започнали да изчезва все по-бързо. Напоследък обаче има някакво възраждане на този архитектурен стил или поне на желанието да се опазят останалите съществуващи сгради.

Ако пътувате до Хонгконг, не пропускайте тези квартали!

Галерия снимки от моето пътуване преди няколко години.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.