ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ОСЛО ДО БЕРГЕН В НОРВЕГИЯ С ВЛАК

Това пътешествие ще ви отведе до някои от най-красивите и живописни места в Норвегия. Пътувате от София до Осло със самолет. Програмата предвижда два дни в Осло, където може да разгледате Кралския Дворец и огромния парк около него, кметството (Oslo City Hall) и Акерсхус Фестнинг (Akershus Festning). С корабче стигате до полуострова на музеите – фантастично място с едни от най-богатите музейни колекции в Скандинавия и Европа. Много приятни са разходките в скулпторния парк Екебергпаркен (Ekebergparken) или пък ботаническата градина в Осло. Акцент на тази програма е пътуването с влак през деня към Берген, град разположен живописно на брега на  Норвежко море. Това е едно от най – живописните железопътни трасета в Европа (влакът се изкачва до 1,237 м). Берген е уникално красив град. Може да се разходите до пристанището и рибния пазар, известен в цяла Скандинавия. Може да се качите на зъбчатата железница (Fløibanen), която ще ви отведе до Флойен (Fløyen), планинско плато точно над града. Разгледайте крепостта на Bergen – Бергенхус (Bergenhus) и Бригген (Bryggen) – стар търговски квартал и докове със запазена средновековна атмосфера, създавана от дървените къщи, които все още се обитават. Друго интересно място е Алоен (Alvøen), бивше индустриално градче. При желание може да удължите престоя си в Норвегия с ден или два, за да посетите малкото градче Флам (Flam) и района около него, известни с изключителната си природна красота. Летите обратно към София от Берген.

 

ПРОГРАМА

Днес ще продължавате с разходките из Осло. Може да се отбиете през кметството (Oslo City Hall). Сградата е завършена през 1950 година, декорирарана богато с мотиви от норвежкото изкуство от периода 1900-1950. Смята се за една от основните забележителности на града.

Внушителна е крепостта Акерсхус Фестнинг (Akershus Festning), която не бива да пропускате. Следобяд може да посетите скулпторния парк Екебергпаркен (Ekebergparken) с над 30 скулптури в целия парк. От алеите и поляните се разкриват прекрасни гледки към пристанището и града. Вход безплатен.

Друга забележителност е Ботаническата градина в Осло. Около 1800 растения могат да бъдат видени тук. Вход безплатен.

Разходка с ултрамодерен кораб из фиордите около Осло може да си резервирате ето тук.

Тук може да разгледате списък с безплатни забележителности и музеи на града.

Билети за атракции, турове и всякакви други забавления в Осло може да разгледате и веднага да резервирате ето тук.

 

Днес може да идете с корабче до полуострова на музеите в Осло, където са разположени едни от най-богатите музеи не само в града, но и в цяла Скандинавия. Сред тях са 

Норвежкия фолклорен музей (Norwegian Folk Museum) с голяма експозиция на открито и повече от 150 традиционни къщи и сгради от всички райони на Норвегия. Музеят на корабите на Викингите ще ви разкрие историята на викингите и техните морски умения. В известния Фрам Музей (Fram Museum) ще видите кораба Фрам, най-здравият полярен дървен кораб строен някога. Музеят КонТики (Kon-Tiki) разказва за пътуванията на Тур Хейрдал (Thor Heyerdahl). Тук са и оригиналните салове КонТики и Ра II.

Целият полуостров е приказен, а музеите го правят още по-привлекателен

 

Днес пътувате до град Берген с влак през деня, за да се насладите на изключителната природа на Норвегия. Железопътното трасе между двата града е едно от най-красивите в Европа.

Най-високите части от трасето са около градчето Финсе (Finse), където влакът се изкачва до към 1,237 м. надморска височина. Снегът и планините правят това пътешествие вълшебно. Пътуването трае около 7 часа. Нощувка вечерта в Берген.

Повече инфо за това трасе: http://www.lonelyplanet.com/norway/travel-tips-and-articles/76243#ixzz3AkU7Ux00 

и още: http://www.visitnorway.com/us/getting-here-and-around/trains-in-norway/the-worlds-best-train-ride/ 

Нощувки: 

Може да разгледате колекция хотели, от които да си изберете и резервирате удобен за вас ето от тук.

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти под наем), може да разгледате предложенията тук.

Градът предлага добро количесто хостели и по-евтини варианти за нощувки, които може да разгледате тук.

 

Берген е изключително живописен и много приятен за разходки сред цветните къщи с прекрасни изгледи към морето. Рибният пазар е едно от най-популярните места в града.…истинско приключение за любителите на морската храна. Разходката до пристанището на Берген е много добра идея, особено вечер, когато може да хапнете в някоя кръчма в района.

Зъбчатата железница Fløibanen ще ви отведе до Fløyen, планинско плато над града, от където се разкрива страхотна панорама към целия район. Аквариумът на Берген е един от най-добрите в Европа, а музеят на изкуството (Bergen Art Museum) е един от най-богатите в Скандинавия. Въпреки множеството си забележителности, основна атракция е самият град – цветен уютен и зимен. Нощувка в хотела.

Разходка с корабче по фиордите, може да резревирате тук.

Билети за атракции, турове и всякакви други забавления в Берген може да разгледате и веднага да резервирате, ако ви някое ви хареса ето тук.

 

Днес продължавате разходките с посещение на крепостта на Берген – Бергенхус (Bergenhus fortress или още Bergenhus), една от най-старите и запазени крепости в Норвегия.

Акцент обаче на днешния ден е Бригген (Bryggen), разположен в северната част на залива. Между 1350 и 1750 г., този район се е наричал докът Ханза (Hansa), място за търговия и пазар. Дървените къщи, които днес могат да се видят, са построени след голям пожар през 1702. Най-вероятно те са подобни на тези, които са били тук преди нещастието. Макар всички къщи все още да се използват, усещането е като в средните векове. Може да хапнете за обяд в заведението Bryggen tracteursted, което е основано и действа като ресторант от 1708 г, без да е променял функцията или предназначението си. Днес квартала е в списъка на ЮНЕСКО.

Ако ви остане време идете до Алоен (Alvøen), старо бивше индустриално градче на около 12 км западно от Берген. Главната сграда на градчето е превърната в музей с множество изложби.

 

Ще пътувате със самолет от Берген до София.

Бележка: При желание може да удължите престоя си в Норвегия и да посетите малкото градче Флам (Flam), на около 166 км от Берген. Градчето и районът са едни от най-красивите места в Норвегия. Ще пътувате до там с известната железница, която заедно с трасето Осло-Берген, е може би най-атрактивната и живописна в Европа. Повече за това място ето тук.

 

Варианти за осъществяване на програмата...... Допълнително инфо за 2 или 3 вариант

Може да ползвате линковете към доставчици на туристически услуги в програмата, за да резервирате хотели, транспорт или други елементи от пътуването. Повече подробности, линкове към тур.услуги и друга полезна информация в следващата секция – “Как да си организираме сами пътуването”!

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно.

Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден.

 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване, транспорт и други. След като ние сме готови с пакета, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата (минус депозита) се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Цена на нашата услугата: 50 лева депозит за планиран ден, който се приспада при финалното плащане на пакета т.е на практика тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи. Ако по някакви причини пътуването не се осъществи, се възстановяват 50 % от този депозит.

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

  • Подробна логистична програма;
  • Договор за индивидуално пътуване;
  • Фактура за платените средства; 
  • В случай, че сте поръчали пакет за пътуването, ще получите пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
  • Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
  • Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки (виж повече в съответната секция на този документ);
  • Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
  • Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”;
  • Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването. 

Когато Вие ползвате от нас само подробната логистична програма и сами правите резервациите си и плащанията за тях, агенцията не възстановява заплатените суми за резервации и за изработката на програмата.

Ако сте избрали да имате пакет за пътуването си, принципно фирма “Хиляда Пътешествия” ще се стреми да възстанови 100 % от сумата за програмата в дадената дестинация. Възстановяването на самолетните билети става от авикомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Възстановяват се 50 % от заплатения депозит (тези 50 лева на планиран ден).

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”.

Все пак тази процедура ще зависи от конкретното пътуване и ще бъде съобразена с конкретните обстоятелства.

Ще бъде предоставена задължителната застраховка “Помощ при пътуване”.

По желание може да бъде сключена застраховката “Отмяна на пътуването”. Могат да се застраховат отделно само самолетните билети или само програмата ви в дадената дестинация. Условията на застраховката и цените на “Армеец” – https://armeec.bg/bg/insurances/otmqna-na-pytuvane   

За по-приключенски пътувания е добре да се сключи и застраховката World Nomads – https://www.worldnomads.com/eu/   )

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” с валидност до юни 2021 година.

Към всяка подробна логистична програма добавяме секция с допълнитена информация за епидемиологичната обстановка в конкретната дестинация и за ограничителните мерки за пътуване, ако такива има. Пример може да видите в секцията “Здраве” на демонстрационната програма за Исландия: уеб вариант: (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

Как да си организираме сами пътуването

Може да ползвате линковете в програмата към хотели, апартаменти под наем, хостели или колекции от такива, от които да си изберете подходящи за вас, да наемете кола чрез проверена фирма за коли под наем или да си избрете екскурзии, атракции, билети за музеи и други. Изпратете ни запитване и за самолетни билети, като ще получите поне две или три предложения с маршрути и цени. Ако не ви се занимава с всичко това, вижте втори и трети варианти или ни изпратете запитване чрез формата в края на програмата или пък просто ни пишете/обадете чрез нашите комуникационни канали.

При избор/резервация на туристическа услуга през линковете по-долу, ние ще получим малка комисионна, която не се отразява на цената за Вас. Благодарим!

 

Самолетни билети/Атракции и забележителности

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА