КРАТКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛА СКАНДИНАВИЯ – ОСЛО, ГЬОТЕБОРГ, СТОКХОЛМ И С ФЕРИ ПРЕЗ БАЛТИЙСКО МОРЕ ДО ХЕЛЗИНКИ

Идеята на това северно пътешествие е за около седмица (6 нощувки/7 дни) да пресечем почти цяла Скандинавия – от Осло (Норвегия), през Гьотеборг (Швеция), Стокхолм (Швеция) до Хелзинки (Финландия). Пътуваме с автобус от Осло до Гьотеборг (около 3 часа), после с високоскоростен влак през цяла Швеция до Стоклхолм (около 3 часа) и последно с голям ферибот до финландската столица Хелзинки (около 17 часа).

Във всеки град е предвидено достатъчно време за разходки и посещение на основните атракции, изброени в програмата. Може разбира се да се разхождате и самостоятелно, ние ще помагаме с информация за местата, от които се интересувате. Ще имаме и време за релакс, разходка и мотане, пиене на кафе или чаша вино на приятни местенца. Ще имаме круиз около фиордите до Осло (около 2-3 часа) в Норвегия и разходка с фери до остров Федерхолмарнас от архипелага до Стокхолм (включени в общата цена).

Тази скандинавска програма може да се променя или удължава с посещение на допълнителни градове или места по желание. Програмата може да бъде изпълнена и индивидуално, без български водач по всяко време.

Заглавната снимка е на Arvid Malde, Unsplash

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Индивидуални туристи, малки групи/семейства без български водач или за готови малки групи с български водач;

Период на пътуване: пролет/лято/есен;

Дати: по желание;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: Това пътешествие може да се осъществи като индивидуално пътуване без български водач. Може също така да се запишете в група с български водач, без определени дати (вижте съответните секции по-долу);

Цена: ще бъде предоставена оферта;

Цената ще включва: самолетни билети; билети за влак, автобус и ферито през Балтийско море; нощувки в хубави хотели; застраховка “Помощ при пътуване”, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената няма да включва: трансфери от летището в Осло до хотела и след това от хотела в Хелзинки до летището; обяди и вечери; билети за градски транспорт в градовете (3); допълнителни застраховки (4); входни билети за атракции (5); разходи от личен характер.

(1) Хотелите, които избираме са с добра репутация и отзиви. Намират се близо до гарите или до възлови транспортни артерии, така че да е максимално удобно да отивате до тях пеш или с градски транспорт.

(2) Примерни полети:

Отиване:
София 06.00 – Виена 06.35; Виена 10.20 – Осло 12.40;

Връщане:
Хелзинки 14.00 – Мюнхен 15.30; Мюнхен 17.55 – София 20.45;

Цена: 226 евро (в момента на резервацията цената може да е различна). Ще предложим най-малко 2 алтернативни маршрута, като ще се избере най-удобният и най-изгоден към момента.

(3) Повечето от обектите за посещение са на пешеходни разстояния, но ако се налага си купуваме дневни карти или отделни билети за градски транспорт.

(4) Ще предложим допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”.

(5) Входните билети за музеите и атракциите не са включени в общата цена, тъй като не са фиксирани.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Осло, Норвегия

Днес летим към Осло. След като пристигнем, следва трансфер до хотела, настаняване и кратка почивка. Ще се разходим из центъра на града, ще поседнем за бира или кафе, ще се насладим спокойно на вечерта в норвежката столица. Нощувка в хотел в града.

Ден 2 Осло

След като закусим, се отправяме към пристанището, където ще се качим на корабче за разходка из фиордите на Осло. Местен екскурзовод ще ни разказва за архипелага, за островите и за живота на местните. Това е идеалният начин да се насладим на една от най-интересните атракции в Осло – фиордите и островите. Този мини круиз продължава около 2-3 часа и е включен в общата цена.

След круиза продължаваме с разходките из града. Ще се отбием през кметството (вход безплатен). Сградата е завършена през 1950 година, декорирарана богато с мотиви от норвежкото изкуство от периода 1900-1950. Смята се за една от основните забележителности на града.

Ще се качим и до внушителната крепост Акерсхус Фестнинг.

Следобедните часове ще идем с корабче до полуострова на музеите, където са разположени едни от най-богатите музеи не само в града, но и в цяла Скандинавия. Сред тях са Норвежкият фолклорен музей с голяма експозиция на открито и повече от 150 традиционни къщи и сгради от всички райони на Норвегия. Музеят на корабите на Викингите ще ни разкаже за историята на викингите и техните морски умения. В известния Фрам Музей ще видим кораба Фрам, най-здравият полярен дървен кораб строен някога. Музеят КонТики пък разказва за пътуванията на Тур Хейрдал. Тук са и оригиналните салове КонТики и Ра II. Целият полуостров е приказен, а музеите го правят още по-привлекателен. Ако ни остане време може да идем до скулпторния парк Екебергпаркен с над 30 скулптури пръснати артистично из целия парк. От алеите и поляните се разкриват прекрасни гледки към пристанището и града (вход безплатен).

Нощувка в хотела в Осло.

Ден 3 Гьотеборг, Швеция

Днес сутринта взимаме автобус, който за около 3 часа ще ни отведе до втория по големина шведски град Гьотеборг, разположен на брега на Северно море. Гьотеборг е един от 133-те града на Швеция, които имат статут на исторически.

След като се настаним в хотела, тръгваме на разходка из стария град. Ще се разходим по Площада Йотаплац с фонтана Посейдон, които представляват културния център на Гьотеборг. На площада се намират Градския театър, Концертната зала, Музея на кукления театър и Музеят на изкуството Констмюзеет. Ще отидем до пристанището, където се намира Морския музей, един от най-добрите в Швеция.Ще се разходим бавно из стария град, където най-старите сгради датират от 1643 г.

Нощувка в хотел в града.

Ден 4 Стокхолм, Швеция

Сутринта взимаме бърз директен влак от централната гара в Гьотеборг, който ще ни отнесе за около 3 часа през цяла Швеция до столицата Стокхолм. Настаняваме се в хотела и тръгваме на разходка. Градът е разположен на архипелаг от над 20 острова, където езерото Меларен се допира до Балтийско море. На практика центърът на града е разположен на вода.

Следобед отиваме до един от най-добре запазените средновековни градове в Европа – Гамла Стан. Ще се разходим по калдъръмените улици, ще пийнем кафе в някое старо кафене, ще се разходим по най-старата улица в Стокхолм – Кьопмангатан (Köpmangatan), а също и по най-тясната – Мартен Тротзигс Гранд (Mårten Trotzigs Gränd).

Може да се отбием в Музея на алкохола, разположен в единствените две останали военноморски сгради от 18-ти век в Стокхолм. Музеят разказва за сложната връзка на Швеция с алкохола. Спонсориран от водка Абсолют, музеят има най-различни атракции и предлага интересни преживявания, като стая, в която можете да изпитате какво е усещането да си пиян. Има бар и много добър ресторант.

Кметството (Stadshus) е една от най-известните сгради в града и е седалище на правителството на Стокхолм. Тук се провежда годишната Нобелова вечеря. Предлага се екскурзоводска обиколка на сградата. Може да се качим и на най-голямата сферична сграда в света – Глобус, от където гледките към града са зашеметяващи. Качването отнема около 30 минути, а от върха ще видите 360-градусова гледка към града.

Музеят Ваза носи името на най-могъщият военен кораб за времето си. Той отплавал от пристанището на Стокхолм пред стотици хора публика, след което потънал 30 минути по-късно. Лежал на дъното повече от 300 години. В средата на 20-ти век бил изваден и превърнат в един от най-страхотните музеи не само в Швеция, но и в цяла Скандинавия.

Кралският дворец в Стокхолм е официалната резиденция на Негово Величество Краля, но също така помещава няколко изложби и други атракции, които са отворени за посещение, като например Кралските апартаменти, Кралската хазна и Музеят на антиките. Ще опитаме да хванем смяната на караула, което си е атракция само по себе си.

Нощувка в хотел в града.

Ден 5 Стокхолм – остров Федерхолмарнас (Fjäderholmarnas)

Днес сутринта взимаме ферибота до остров Федерхолмарнас (Fjäderholmarna), най-близкия остров от архипелага, на който е разположен Стокхолм. Пътува се около 30 минути на посока. На острова ще се разходим по очарователните улички на града, ще пийнем някъде кафе или местната бира Федерхолмарнас, ще разгледаме занаятчийски магазини за сувенири. Връщаме се обратно с корабчето. Билетите за корабчето са включени в общата цена.

Късният следобед се качваме на ферито, с което около 16 часа ще плаваме през Балтийско море до финландската столица Хелзинки. Настаняването е в кабини по 4 човека. Сам по себе си този маршрут е приключение, което ще ви даде възможност да се насладите на страхотни морски пейзажи, да си починете малко от препускането през Скандинавия, да почетете книга на палубата или да пийвате вино в ресторанта.

Ден 6 Хелзинки

Днес пристигаме в града около 10 часа сутринта. Настаняваме се в хотела и тръгваме на разходка из стария град. Първо ще се разходим около пристанището и пазарния площад, които представляват центъра на града. Тук местните се събират, за да продават местни продукти – прясна риба и финландски специалитети като еленови рога, ръчно изработени бижута, дървени чаши и кожи от северни елени и други.

Следобед ще се разходим до Суомелинна – „Крепостта на Финландия“ (ЮНЕСКО), която се намира на малки острови, на около 20 минути от южното пристанище на Хелзинки с ферибот. Първоначално наречена Свеаборг, когато Финландия е част от шведската империя, крепостта е играла важна роля в отбраната на града и южна Финлания като цяло. Ще се разходим по впечатляващия сух док, истински технологичен подвиг на инженерството. Като цяло островчето е много прятно, има и няколко музея, които може да разгледаме, ако ни остане време. Вечерта ще се разходим из така наречения “Дизайнерски квартал” – бутици, работилници, антикварни магазини, галерии и ресторанти, място където любителите на минималистичния финландски дизайн ще харесат. Нощувка в хотел.

Ден 7 Хелзинки; Отпътуване от града

Днес сутринта ще пием кафе в някои от известните кафенета като Кафе Екберг или Моомин Кафе, преди да се отправим към летището за обратния полет към София.

Снимката е на Tapio Haaja on Unsplash

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА