ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАЛЕСТИНА

     

Това е пътешествие из палестинските територии на Западния бряг и Йерусалим, като основен акцент е ранната християнска история, паметниците и местата свързани с нея. Ще видим и усетим днешното разделение в района, като например стената разделяща Израел от Палестина около Рамала и други. Ще пристигнем и отпътуваме от Тел Авив. Ще посетим стария пристанищен град Яфа и неговия артистичен квартал. Ще минем край новата западна част на Йерусалим и Еин Карем, “Църквата на Посещението” и родното място на Свети Йоан Кръстител. Ще пътуваме до “Планината на Маслините”, “Църквата на Възнесението”, църквата “Патер Ностер”, църквата “Доминус Флевит”,  Гетсиманската градина и църквата на Всички Нации. Ще обходим бавно и подробно стария град на Йерусалим – църквата “Света Анна” и къпалнята (Бетесда); ще минем по стъпките на Исус до Базиликата “Възкресение Христово”; ще видим Голгота и Празния Гроб. Ще се разходим из еврейския квартал, за да посетим римското Кардо и Стената на Плача. Продължаваме към “Планината Цион”, Горната Стая и Абатството “Дормитион”. Ще посетим Хеброн и Витлеем с църквата “Рождество Христово”, “Млечната пещера” и “Полето на овчарите”. Продължаваме към Йерихон, “Планината на Изкушенията”, дървото Sycamore и пещерите Кумран, където са открити скрижалите от Мъртво море. Ще се изкъпем в Мъртво море. Следващите ни спирки са град Наблус с църквата до “Кладенецът на Свети Яков” и град Рамала. Продължаваме към Назарет и църквата на “Благата Вест”, след което се отправяме град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Ще посетим важното християнско място Табгха на брега на Галилейското езеро и “Църквата на Умножението на хлябовете и рибите”. Ще пътуваме към “Планината на Блаженството”, след което ще се върнем в Тел Авив, от където ще отлетим обратно за София.

 

Период на пътуване: пролет/есен/ зима;
Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;
Продължителност: 7 нощувки/8 дни;
Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетен билет София-Тел Авив-София (*); местен водач/екскурзовод за някои от местата; български водач; транспорт с бус с включени трансфери от и до летището; 7 нощувки в хотели 3 звезди с с включена закуска в сати по двама (може да се осигури самостоятелна стая); застраховка “Помощ при пътуване”;

Цената няма да включва: обяди и вечери; входни билети за забележителности; бакшиши и други разходи от личен характер. 

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Ще ползваме ниско-тарифната линии на Уизеър от София, Варна и Бургас до Тел Авив  и обратно. 

Виза: Не е необходима виза за български граждани, пътуващи в палестинските територии на Западния бряг. Достъпът до тях се контролира изцяло от Израел. Необходим е само валиден паспорт.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

Западният бряг е територия разположена на западния бряг на река Йордан, формираща така наречените Палестински територии. Те граничат отвсякъде с Израел, с изключение на източната граница, която е с Йордания. Палестинските територии имат излаз на Мъртво море. Западният бряг, заедно с източен Йерусалим се простира на площ от 5,640 кв километра, където живеят 2,676,740 жители (Юли 2013). Повече от 80 % са палестинци и около 500,000 израелски евреи, от които около 190,000 в източен Йерусалим.

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Тел Авив

Днес летим към Израел. След уреждане на граничните формалности, ще се отправим към хотела. В завиисмост от времето на полета, ще ви предложим програма за този ден в града или просто ще си почиваме и разхождаме.

 

Ден 1
Ден 2

Тел Авив – Яфа – Еин Карем – Йерусалим

С бус се отправяме на панорамна обиколка из Тел Авив. Продължаваме към Яфа, стар пристанищен град, където ще разгледаме руините на града. Ще се разходим из реновирания артистичен квартал, след което ще продължим към новата западна част на Йерусалим. По пътя ще видим Еврейския Университет, Парламента и Сградата на Върховния съд. Ще се насочим към Еин Карем, където ще посетим “Църквата на Посещението” и родното място на Свети Йоан Кръстител. Нощувка в Йерусалим.

 

Ден 2
Ден 3

Планината на Маслините – Стария град на Йерусалим – Планината Цион

След закуската в хотела се отправяме към “Планината на Маслините”, от където се открива прекрасна панорама към Йерусалим. Продължаваме към “Църквата на Възнесението” и църквата “патер Ностер”. Ще продължим разходката си към църквата “Доминус Флевит” и Гетсиманската градина, където Исус е бил предаден. Ще посетим и църквата на Всички Нации. 

От тук продължаваме към стария град на Йерусалим през портата на Свети Стефан. Ще посетим църквата “Света Анна” и къпалнята (Бетесда) с петте предверия. Ще минем по стъпките на Исус до Базиликата “Възкресение Христово”. Ще видим Голгота и Празния Гроб. Продължаваме към еврейския квартал, за да посетим римското Кардо. Няма да пропуснем и Стената на Плача. Продължаваме към “Планината Цион” и Горната Стая, където е била проведена Тайната Вечеря. Тук е и Абатството “Дормитион”. Нощувка в Йерусалим.

 

Ден 3
Ден 4

Хеброн и Витлеем

След закуската в хотела продължаваме към Хеброн, търговски град в южната част на Западния бряг, известен със стъкларското изкуство. След разходката из града, продължаваме към  Витлеем, родното място на Исус. Тук ще видим църквата “Рождество Христово”, “Млечната пещера” и “Полето на овчарите”. Нощувка в хотел във Витлеем.

 

Ден 4
Ден 5

Мъртво море и Йерихон

Днес потегляме към Йерихон. Ще се насладим на прекрасната гледка от “Планината на Изкушенията”, ще видим и дървото Сикаморе. Ще посетим пещерите Кумран, където са открити скрижалите от Мъртво море. Разбира се ще се изкъпем в Мъртво море и ще се попечем на плажа. Вечерта се отправяме обратно към Йерихон, където ще пренощуваме.

 

Ден 5
Ден 6

Наблус и Рамала

Днес продължаваме към град Наблус, разположен в северните части на Западния бряг. Тук ще посетим прекрасната църква до “Кладенецът на Свети Яков”, където Исус помолил самарянката за вода. Ще се разходим из пазарите на стария град, където и ще обядваме. След кратката почивка продължаваме към Рамала. През остатъка от деня ще се разходим из града, неговите пазари и стари улички. Ще видим известната статуя на лъва, която бележи центъра на града, както и стената разделяща Палестина от Израел. Нощувка в хотел.

 

Ден 6
Ден 7

Назарет – Галилейското езеро – Тел Авив

След закуската в хотела продължаваме към Назарет, където първо ще посетим църквата на “Благата Вест”, където Дева Мария научила новината за зачатието си. Ще видим и кладенеца на Мария.

Продължаваме към Галилейското езеро и древния град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Смята се, че това е родното място на апостолите Петър, Йоан и Яков. 

След като напуснал Назарет Исус се заселил тук, като превърнал мястото в проповеднически център. Тук Той извършил и много от чудесата, за които знаем. Независимо от това местните жители го изгонили, поради което градът бил проклет.

Днес мястото е важна спирка за всички, които се интересуват от ранна християнска история. Ще отидем до къщата на апостол Петър, където често е отсядъл Исус и където е извършил много от чудеса си.

Продължаваме към местността Табгха  на брега на Галилейското езеро, където ще посетим “Църквата на Умножението на хлябовете и рибите”, построена в чест на едно от чудесата извършени от Исус. По бреговете на езерото са се случили едни от най-значимите събития в ранната християнска история, за което свидетелстват много паметници и артефакти.

Продължаваме към “Планината на Блаженството”, където Исус е държал своята известна Проповед от Планината. След разходките наоколо се връщаме към Тел Авив, където ще пренощуваме. 

 

Ден 7
Ден 8

Отпътуване от Тел Авив

Трансфер до летището и отпътуване.

 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА