fbpx
ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Пазарът за камили и добитък в Пушкар, Индия

Автобусът от Jaisalmer ме стоварва на една пуста улица в Пушкар в 3 през ноща. Веднага ме заобикалят няколко местни пича и започват да ми предлагат евтини квартири. Аз обаче съм се подсигурил и очаквам собственика на хотел, който е брат на собственика на хотела от Jaisalmer, където бях преди това, да ме посрещне. Това е разбира се поредния индийски scam, с чиито разнообразия и изобретателност вече вече започнах да свиквам.  “Братята” не са никакви братя, а просто бизнес партньори.

Почти същото индиец, както индиец да ти обещае, че ще те чака в 3 сутринта на гарата е просто шега, като дори в момента на изричането й нито клиента (в  случая аз) нито обещаващият са убедени, че това ще се случи в действителност. Така и става разбира се – на импровизираната спирка нема никой. Почвам нервно да звъня по телефоните (през Mtel в България) докато накрая събуждам въпросния “брат”,  който след около 20 мин се появява на ревящ мотоциклет, мята ме на задната седалка и ме отнася в неизвестна посока.

Това беше най-лошото 11 часово среднощно пътуване с автобус изобщо в моя скромен 43 годишен живот и спомена от тясната клетка на спалното отделение на втория етаж, студа от духащия през прозорците вятър и адската миризма на спарени тела от спящите по пода на рейса пътници не се изтрива лесно дори от ледения душ в стаята в Пушкар, където ме стовари “брата”. Пия аспирин, зареждам батериите на фото апарата, казвам си на ума редовната мантра, че всичко е ОК в опит да уталожа надигащото се усещане, че се  разболявам, лягам и се опитвам за заспя.

На другия ден ме местят в едно бунгало на цена няколко-стотин пъти над нормалната за това място но осъзнавам че съм сред една градина, вижда се планина, времето е супер и постепенно настроението ми се възвръща.

Градът Пушкар е малък, уютен, мръсен както всичко в Индия но някак си ми харесва повече от Jaisalmer. Тръгвам по търговската уличка, по която има много магазинчета, места за хранене, книжарнички, бръснарнички и някак си това място все повече ми харесва.

Градчето се намира в една долина на около 14 км от Ajmer в щата Rajasthan. Заобиколено е от едната страна с хълмове, а от другата с пясъчни дюни. Климатът е екстремен, през лятото температурите могат да стигнат около 40-45 C, докато през зимата понякога могат да паднат и до 10 С.

Пушкар е сред 5 най-важни места за поклонничество за индусите. Другите са: Badrinath, Puri, Rameswaram, and Dwarka. Легендата разказва, че в битка лорд Brahma убил демона Vajra Nabh с цвят от лотус, чииито тичинки полетели към земята, паднали на три места около Пушкар, където се появило прекрасното езеро. Историята по нататък разказва, че около езерото е имало в един момент около 500 храма и 52 дворци (множество раджастански владетели – rajas и maharajas, поддържали тези места за поклонническите си нужди). Храмът Brahma е най-важният храм тук и всъщност единствен по рода си в Индия.

Постепенно пред погледа ми се открива хълмиста долина с разположени палатки, станове и камили до където погледа стига.

Мръсна улица с малки дюкянчета с храна и всякакви други стоки ме води към мястото на купона.

Пазарът се организира всеки ноември по времето на Kartik Purnima пълнолуние и представлява събитие с епични размери, където се събират над 300,000 души и около 20,000 камили и друг добитък. Има представители на почти всички племена от Раджастан, най-вече от племето Rabadi, техните семейства, множество туристи и любители и професионални фотографи. Мястото и събитието са толкова фотографски, че почувствах риск да изгубия трайно интерес към фотографията след като съм снимал цялата тази шарения и необикновена графичност.

Становете на хората са разположени около техните стада от камили, някои от които наброяват над 100. Мъжете обикновенно стоят клекнали на групи и обсъждат търговията тази година. Казват, че далаверата нещо не вървяла. Много търговци решили тази година да не пътуват до пазара, за да останат и пазят посевите (предимно просо)  от необичайно обилните дъждове по-рано. Други споделят, че тази година цените на камилите са по-ниски от предходните, като причината за това е сушата в някои райони на Раджастан.

Пътуването до пазара за много от търговците може да отнеме до 2 седмици.

Цената на камилите варира от 15,000 рупии до 1 Млн рупии в зависимост от възраста и физическото състояние, както разбира се и от други показатели. Грижата за камилите е скъпо занимание – 100 кг храна за камилите струва около 600/700 рупии, а една камила изяжда по 20-30 кг на ден. Дори и да могат да пътуват стотици км без да ядат, камилите все пак ядат, когато не ходят и то с честотата на хората, споделя един от търговците.

Жените обикновено са клекнали до огъня пред палатките и готвят индийски вкусотии, а децата голички и мръсни тичат и се радват на безгрижното си раджастанско детство.

Типично занимание за по-младите момичета и по-възрасти жени е да събират екскрементите на камилите, които се сушат и ползват за гориво. Прекрасна гледка са група цветни и усмихнати девойки, понесли на главите си тави с лайна. Nice!

Заниманията на малките момчета са свързани основно с камилите, грижата за тях, воденето им на водопой, обяздването им…на пръв поглед по-достойната работа в сравнение с техните връстнички. Но срамна работа няма, задълженията са разпределени ясно и строго, както от преди 42 поколения преди тях.

Юношите се грижат за камилите с толкова любов, че в един момент се виждам седнал на земята да наблюдавам от час как едно момче обяздва камилата, кара я да клекне, милва я, подстригва я, наглася й украшенията. Те сякаш са едно цяло. Те са равни.

Индийските камили от пустинята Thar се отличават с по-бавния си ход, като могат да изминат стотици километри без да ядат и пият вода. Това, обаче, от което имат нужда е нерафинираната захар, която трябва да е винаги в наличност. По принцип има два типа камили – камили от Jaisalmer, които се ползват предимно за яздене и камили от Bikaner, които се ползват предимно за носене на тежки товари. И двата типа се ползват и за оран. Освен за работа камилите в селски Раджастан се ползват и за различни церемонии, като женитба (основно за булката), фестивали и други. Разбира се животните се украсяват подобаващо с много украшения – Pilan, Morkha, Unt ka Tang, Maniyon ka Harи, Gorbandh други. Всъщност камилите участват във всеки един аспект от живота на раджастанското селско семейство и нито един празник или церемония не минава без тях.

Глъчката на пазара на камили рязко нараства с напредването на деня, заедно с това и активността на различни групички, практикуващи алтернативни дейности се активизират. Например зарибяване на чужденци от местни девойки, които просто застават пред теб и протягат ръка със заучената фраза “Nice to meet you”. Подадеш ли си ръката (което любезните западняци правят веднага), рано или късно си помолван да подадеш и още неща.

Юноши и девойки нападат невинните туристи, предлагайки им всякакви джунджурии като гривни, статуйки, дървени инструменти с по една струна, от чийто звуци по-скоро ти идва да се разплачеш. Дори най-малкия признак на интерес стимулира тези деца неимоверно в техния ентусизъм да ти продадат нещо, вървейки с теб дълго докато просто ти стане неудобно и си купиш ненужната вещ.

Поради огромния наплив на фотографи на пазара се развива и друг вид бизнес – девойки или особено атрактивни (от фотографска гледна точка) възрастни жени, които знаят че представляват фотографски интерес, се предлагат като модели за снимки. В момента, в който надигнеш камерата да снимаш някоя девойка или жена, е много вероятно да те доближат и поискат пари затова. С времето развивам умение да ги снимам из засада и играта на котка и мишка с тях ме забавлява ужасно. Разбира се бих им давал пари за всяка снимка но аз донесох само от това събитие около 1700 кадъра, по 50 рупии средно за кадър – смятайте. Така или иначе фотографите оставят значително количество пари в Пушкар по това време на годината и някак си съвестта не ме гризе чак толкова.

Друго особено вълнуващо събитие по време на пазара са състезанията с камили. Нагиздените животни дефилират като кино звезди по прашната арена на местния стадион и събират овациите на публиката. Купона и глъчката се увеличават рязко, когато камилите започват да изпълняват номера, да ритат и да правят други необичайни движения. Сред публиката, вместо продавачите на семки от нашите стадиони, се разхождат индийските светци – sidhu, които подават металните си канчета за подаяния, особено като видят че насочваш камерата си към тях.

Пазарът е също времето когато изключително цветната раджастанска бижутерия и текстил са на показ и за продан. Толкова цвят и красота сред толкова мръсотия и ориенталска екзотика отново карат моя фото апарат да се задъхва от работа. Имам усещането че обективите се изпотяват от напрежението. Сядам в един “ресторант”, за да похапна местна манджа, която няколко усмихнати раджастанки приготвят върху току що изметения прашен под. Все ми е едно. Уморен съм и толкова мръсен, че ми става чак хубаво.

И така 5 вълшебни дни!

Нашата програма в Раджастан, Индия

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> За трекинга в Ливан – Долината Кадиша (Qadisha) (Юнеско) и Природния Резерват Хорш Еден (Horsh Ehden) за дати 17 – 22 юни 2019 има още 3 или 4 места в групата; Есенната група е планирана за дати 2-7 септември 2019

  —> За пешеходния преход до базовия лагер на хималайския Нанга Парбат в Пакистан има още 6 места в групата;

  –> За пътуването ни до Монголия (15-28 август) има 3 ма човека записали се в групата. Необходими са ни още 1 или 2-ма участници най-малко, за да се осъществи;

  –> За пътуването ни до Киргизстан (19-27 август) има 2-ма човека записали се в групата. Необходими са ни още 2 или 3-ма участници най-малко, за да се осъществи;

  Има още 4 места в групата ни до остров Хокайдо с посещение на Хаконе и Нико в Япония (24 август – 2 септември);

  –> За есенното (2-11 октомври) пътешествие из Оман имаме 2 свободни места. При повишен интерес можем да увеличим капацитета (още един джип);

  –> За пътешествие из югоизточна Турция през есента (25-30 септември 2019) има още 4 места в групата;

  –> Пътешествие през Каракорум и долината Хунза в Пакистан –  Есенното пътуване е за дати 16 – 24 септември (има още 5 или 6 места за тази група);

  –> За пътешествието ни през Туркменистан и Узбекистан (25 октомври – 5 ноември 2019) има още 4 или 5 места;

  –> Пътешествие през автентичните райони на Северен Тайланд с престой в Банкок:  дати 5-14 ноември 2019; има още 5 места в есенната група (от 6 налични);

  –> Пътешествие и трекинг в северен Виетнам (района Сапа), заливът Халонг и Ханой (12 – 21 ноември 2019). Има още 4  места;

  –> Има още 6 места в групата за пешеходния преход в пустинята Уади Рам в Йордания с посещение на Петра (6-10 ноември);

  –> Още 4 или 5 места има в групата за пътешествието ни из пустинно Мароко за дати 18-25 ноември 2019;

  –> Участие в поредица събития водени от Негово Светейшество Далай Лама в Бодхгая, Индия – най-важното място за Будизма (26/27 декември 2019 – 2/3 ануари 2020) Програма ден по ден ще бъде предоставена, след като се съберат 6 човека, които се интересуват от това пътуване. Към момента има още 4 места;

  –> Календар за 2019 с планираните ни пътувания с малки групи

 • error: Content is protected !!