ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ РУСКИЯ ДАЛЕЧЕН ИЗТОК – ОТ ХАБАРОВСК ПРЕЗ ВЛАДИВОСТОК ДО ВУЛКАНИТЕ НА КАМЧАТКА

Идеята на това пътешествие из руския далечен изток е да посетим някои от най-интересните места в района от Хабаровск на река Амур, през Владивосток до кратера на вулкана Мутновски (2,323 м) в Камчатка. Започваме от красивия Хабаровск на река Амур с неговите речни плажове, катедралата и красивата стара част на града. Един ден сме отделили на нанайците, местната етническа група в селото Сикачи – Алиан, разположено на брега на река Амур. С лодка по реката ще стигнем до древните скални петроглифи, датиращи от 20,000 г. пр.н.е.

Ще пътуваме по Транс-сибирската магистрала от Хабаровск до Владивосток (една нощ). Ще се разходим из града, ще се къпем на яхтения плаж, ще идем до “Гнездото на орела” – място на един от хълмовете с прекрасна гледка към целия град. Един ден сме отделили на “Руския остров”, най-близкият и най-голям остров до Владивосток, свързан с града с два моста. Освен Ворошиловската батарея ще си направим и малък пешеходен преход с плаж. Ще летим до главния град на полуостров Камчатка – Петропавловск-Камчатски. Един ден ще пътуваме до гърлото на вулкана Мутновски (2323 м), където ще видим кратера, скалните цепнатини със свистящата от тях пара, заобиколени от ярко жълти серни кристали и кипящи кални ями, пълни с черна вода. От подстъпа на вулкана до кратера ще имаме пешеходен преход.

Ще видим впечатляващата реката “Вулканна” и „Опасния каньон”, едни от най-красивите места, на които ще се насладим по време на нашето пътуване. Един ден ще имаме разходка с корабче до залива Авачинский и Остров Старичков, места с изключително богато биоразнообарзие от птици, тюлени и други животни и растения. Един следобед ще отделим на минералните басейни на Паратунка, близо до Петропавловск. По желание – две хеликоптерни екскурзии до “Долината на гейзерите” и/или до Курилското езеро (не са включени в цената). Летим обратно за София от Петропавловск-Камчатски през Москва с една нощувка в руската столица.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с български водач

Дати: 3-13 август 2022;

Продължителност: 9 нощувки/11 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: 1,775 евро/човек (група от 5 до 7 човека);

Цената включва:

Водачи: български водач; местни водачи на някои от местата за посещение;

Транспорт: всички трансфери от и до летища и гари, включтително 4 трансфера от/до летището в Москва; вътрешен полет Владивосток-Петропавловск (ако цената на този полет се промени, ще се промени и цената на цялото пътуване); билет за влака от Хабаровск до Владивосток в купе с 4 легла;

Екскурзии: всички упоменати отделни екскурзии в програмата;

Нощувки: 8 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая с бани и тоалетни в стаята и включена закуска;

Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети София – Москва – Хабаровск на отиване и Петропавловск – Москва – София (1) виза за Русия (2); обяди и вечери, освен тези, които са включени (отбелязани в програмата); по желание – две хеликоптерни екскурзии до “Долината на гейзерите” и/или до Курилското езеро в Камчатка; допълнителни застраховки (3); разходи от личен характер.

(1) Полети със Сибирските авиолинии

Отиване:
София 14.05 – Москва 17.10;
Москва 21.05 – Хабаровск 11.45 (на следващият ден);

Връщане:
Петропавловск 12.40 – Москва 12.15 (същия ден);
На следващия ден Москва 09.45 – София 13.15;

Цена на билет с ръчен багаж до 8 кг + 1 куфар до 23 кг чекиран: 778 евро (в момента на резервацията цената може да е леко различна, но е драстично по-различна).

(2) Руска виза Цената на руската виза е 120 лева (ще бъде потвърдено около 2 месеца преди пътуването). Ние уреждаме документите. Няма да е необходимо да посещавате руските визови центрове. Възможно е скоро да бъде въведена електронна руска виза, за която ще ви уведомим и ще дадем повече информация.

(3) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Около 2 месеца и половина преди пътуването ще бъде предоставена подробна информация за Ковид правилата за влизане в Русия. при всички случай най-вероятно ще се изисква европейски ваксинационен сертификат.

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигаме в град Хабаровск

Днес пристигаме в град Хабаровск. Следва почивка и разходка из града.

Градът е разположен на десния бряг на река Амур на 30 км от границата с Китай. Разстоянието от Москва по права линия е приблизително 6100 км, а по железопътната линия – 8533 км. Основан през 1858 г. като военен пост Хабаровка, наречен в чест на руския пътешественик от 17 век Ерофей Хабаров.

Градът е много приятен. Ще се разходим покрай река Амур. Има плажове, където може да се къпем. Може да вземем корабче за разходка по реката. Градът е дом на няколко далекоизточни музея – военен, на изкуството и други, които по желание може да посетим.

Катедралата в града е впечатляваща, намира се близо до плажа и реката, така че тук може да прекараме време в разходки и почивка. Нощувка в хотел в града.

Ден 2 На гости на нанайците; разходка с лодка по Амур до древните скални петроглифи

След закуската в хотела се отправяме с частен бус само за нас към селото Сикачи – Алиан (около час и половина), разположено на брега на река Амур, на около 70 км от Хабаровск. Идеята е да се запознаем с бита и ежедневието на хората от етническата група Нанай. Ще посетим местния музей, ще гостуваме на нанайско семейство, което ще ни нагости с традиционните нанайски ястия, ще посетим и училището.****

Следобед ще се качим на лодки, които ще ни закарат по река Амур до място, където са открити древни скални петроглифи, датиращи от 20,000 г. пр.н.е.

Вечерта се качваме на влак, който по Байкало-Амурската магистрала ще ни отведе до Владивосток. Пътуваме удобно в купета по 4-ма човека. Влакът се нарича “Океан” и е хубав!

Ден 3 Владивосток

Днес сутринта притигаме във Владивосток. Градът е разположен на тихоокеанското крайбрежие, от двете страни на залива “Златен рог”. Там се намира и най-голямото руско пристанище на Тихия океан. Интересен факт е, че градът е разположен на ширината на Варна.

След като се настаним в хотела, следват разходки из града. Владивосток е европейски град. Има множество музеи, театри, художествени галерии и други, които може да посетим по желание.

Това филмче показва града от една по-необичайна за туриста гледна точка…ние харесваме тези гледни точки и може да посетим местата, които показват кадрите.

Близко да центъра е яхтенето пристанище и плаж също. Той е забранен на закъпане, но местните игнорират забраната и го ползват. Има хубава крайбрежна алея.

Може да посетим “Гнездото на орела” – място на един от хълмовете с прекрасна гледка към целия град. Друга възможност е да идем до така наречения “Стъклен плаж”. Името идва от това, че плажът е покрит почти целия с малки стъклени парчета, които от морето са станали полирани и изглеждат като скъпоценни камъни на фона на пясъка и слънцето. Мястото е много интерсно за снимки.

Вечерта ще се разходим до впечатляващия мост “Златния рог” за снимки към града и морето. Нощувка в хотел.

Ден 4 Руския остров

Днес сутринта отиваме до Руския остров, най-близкия и най-големия остров до Владивосток, свързан с града с два моста. Единият от тях е “Руски мост” – един от най-големите “висящи” мостове в света. Островът е приятно място за разходки и плаж. Ако групата желае може да си направим лек пешеходен преход тук.

В центъра на острова е Ворошиловската батарея, една от главните забележителности на града, днес музей.

Нощувка в хотела във Владивосток.

Ден 5 Полет към Петропавловск-Камчатски на полуотров Камчатка

Ще имаме много ранен трансфер до летището във Владивосток, тъй като полетът е в 03. 05 сутринта. Пристига в Петропавлоск в 08. 40 сутринта. След като се настаним в хотела ще имаме обиколка на града с посещение на основните забележителности и музеи.

Следобед ще отидем до Минералните извори Паратунка, известни с басейните си с топла термална вода богата на хлоридно-сулфатни, натриеви и силициеви соли, разположени на 30 км от центъра на града (50 минути път с автобус). Повечето басейни са на открито и са отворени 24 часа в денонощието. Ще се къпем и релаксираме в басейните целия ден. Вечерта се прибираме обратно в града. Нощувка в хотела.

Ден 6 Вулканът Мутновски (2,323 м)

Днес ще катерим вулкана Мутновски (2323 м). Сутринта бус ще ни вземе от хотела и ще ни закара в подножито на вулкана (около 4 часа път), от където ще тръгнем нагоре. Самото катерене няма да е много, тъй като бусът ще ни остави сравнително близко до гърлото на вулкана. Ще се разходим около кратера, ще имаме пикник там в района, след което се връщаме надолу до мястото, където бусът ни чака, за да ни отведе обратно до хотела в Петропавловск.

Този вулкан с право се счита за един от най-красивите и интересни в Камчатка. Има сложна и необичайна структура. От далече ще видим парата, която се издига над върха покрит с лед и сняг. Вулканът е забележителен със своята интензивна и разнообразна вулканична активност. изригвал не по-малко от 16 пъти. Понякога затишието му продължава 40 години, но понякога само няколко месеца. Ще видим скалните цепнатини със свистящата от тях пара, заобиколени от ярко жълти серни кристали, кипящи кални ями, пълни с черна вода и разбира се впечатляващи кратери.

Възможно е да видим изригване на газ по време на изкачването. Вулканичните изригвания, оформят стените на кратерите в причудливи форми. Има малък шанс да видим дъното на кратера, тъй като през повечето време е пълен с газ.

Ще видим и реката Вулканна, която тече надолу по отлаганията на лавата. Тя се спуска от височина от 80 метра в тясна пукнатина. Никой още не е стъпвал на дъното на тази фисура. Човек има усещането, че скалата може да падне всеки момент, поради което мястото е наречено „Опасния каньон”. Каньонът и водопадът са изключително красиви,  едно от уникалните местаа, които ще посетим в рамките на нашата програма.

В зависимост от условията през този ден, може да посетим и някоя от странните пещери по пътя. Нощувка в хотела в Петропавловск.

Ден 7 Заливът Авачинский и Остров Старичков

След закуската в хотела отиваме до пристанището на Петропавловск-Камчатски, където ще се качим на малко корабче за разходка из залива Авачинский, навътре в Тихия океан и до остров Старичков.

Заливът Авачинский се смята за един от най-красивите в Далечния Изток. Крайбрежието е насечено от множество по-малки заливчета. Две големи реки се вливат във водите му. Биоразнообразието в района също е впечатляващо. Срещат се около 32 вида риби; броят и разнообразието от видове птиците е също внушителен. Могат да се видят и тюлени, които не са страхливи и позволяват на хората да ги доближат и снимат. При късмет може да видим и китове.

Остров Старичков е разположен на около 10 км от входа на залива Авачинский. Целият остров е защитена зона заради богатото биоразнообразие – пуфини, корморани, морски орел, тюлени и други.  Нощувка в хотела.

Ден 8 Още малко време в Петропавловск

Сутринта ще имаме време за още разходки в града или пазар, след което отлитаме за Москва, където простигаме същия ден. Следва трансфер до хотела в центъра на града и следобедно-вечерна разходка из Червения площад или други близки забележителности. Нощувка в хотел в Москва.

Ден 9 Полет към София

Днес сутринта летим за София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА