ДЪЛЪГ УИКЕНД С БУС ДО НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА, ГРАД БОЛУ И ЕЗЕРОТО АБАНТ В СЕВЕРОЗАПАДНА ТУРЦИЯ

Идеята на това пътуване е да посетим Национален Парк “Седемте езера” (Yedigoller National Park) в северозападна Турция. Ще имаме там една нощувка на палатки край езерата, кратки (или пък по-дълги) пешеходни преходи по многобройните пътеки и барбекю вечерта…изобщо ще се насладим на един от най-разкошните, запазени и впечатляващи национални паркове в Турция.

Ще пътуваме от София с бус през Свиленград и Истанбул (8-9 часа). Ще нощуваме първо в Болу, най-близкия град до Националния парк. Отделили сме един ден, за да разгледаме джамията от 14 век и музея на археологията и етнографията. В града има минерални извори, така че може да си напарвим и СПА. Един следобед сме отделили на езерото Абант, разположено в кратер в планините Абант, едно от най-красивите езера в Турция.

Може да се разходим с лодка и да хапнем от местната ендемична пъстърва в някое от мнобройните ресторантчета. В самия Национален Парк “Седемте езера” (Yedigoller National Park) ще останем два дни, като ще пренощуваме на палатки. Основаната част от времето ще прекараме в разходки покрай езерата и наоколо. Преходите няма да са тежки или да изискват специална екипировка. Тръгваме обратно към Истанбул и София, където ще пристигнем в рамките на деня. Това пътуване може да се разшири по желание на групата с престой в Истанбул или маршрута да мине през Малко Търново, ако повече хора са от Плевен, Търново, Варна или Бургас.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: пролет, лято, есен;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 4 нощувки/5 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: български водач/шофьор; транспорт до Национален Парк “Седемте езера” в Турция и обратно; 3 нощувки в хотел 3 звезди в стаи по двама в град Болу, Турция с включени закуски; една нощувка на палатки в Национален Парк “Седемте езера”; входна такса за Парка; застраховка Асистанс с минимално покритие от 10 000 евро;

Цената няма да включва: обяди и вечери; палатка/спален чувал и подложка за спалния чувал; допълнителни застрахвки (*); разходи от личен характер.

(*) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

София – град Болу в северозападна Турция

Днес рано сутринта тръгваме с буса от София. Ще изминем около 830 км до град Болу в Турция. Ще минем през Свиленград и Истанбул. Хора от други части на страната може да се присъединят към нас в Свиленград. Ако повече хора са от Плевен, Търново, Варна или Бургас, може да минем през Малко Търново, но пътуването ще се удължи с един ден и нощувка в Малко Търново на отиване и връщане, тъй като разстоянието става твърде дълго за един ден. Вечерта се настаняваме в хотел в град Болу.

Ден 1
Ден 2

Град Болу

Днес ще разгледаме града. В него има минерални бани (вечерта може да си направим СПА), джамия от 14 век и музей на археологията и етнографията. Малкият музей на Болу представя добра селекция от артефакти от Витионион-Клаудиополис, древни градове, съществували под днешния град Болу.

Следобед ще идем с буса до езерото Абант, на около 30 км от града. Абант е едно от най-живописните езера в Турция. Езерото е кратер в планините Абант. Обявен е за природен парк през 1988 г. В природния парк Абант има бор, ела, бук, дъб, кестен, топола и друга растителност и диви животни.

Към езерото има чуден плаж и приятни ресторантчета с местни манджи. Може да се разходим по езерото с лодка или пък пеш покрай живописните брегоеве. Тук се лови ендемичната пъстърва Абант, която може да опитаме в някой от локалните ресторанти. 

Ден 2
Ден 3

Национален Парк “Седемте езера” (Yedigoller National Park)

След закуската в хотела тръгваме към Национален Парк “Седемте езера” (Yedigoller National Park). Свлачища са затъквали и разширявали части от коритото на малка планинска река, като по този начин са се сформирали езерата. Седемте езера са наречени Буюкгол, Кукукгол, Дерингол, Назлигол, Серингол, Сазгигол и Инцегол. Водата се спуска надолу по скалисти склонове, между камъни от едно езеро до друго в каскади. Някои от езерата се захранват чрез подземни извори.

Ще пътуваме около 2 часа. Последната част от пътя е черен. След като пристигнем в парка първо ще спрем до Йедиголер, наблюдателната кула на върха на платото Капанкая. От кулата се разкриват разкошни панорами към целия парк и район. Продължаваме към едно от езерата, където ще паркираме буса. Следват разходки наоколо, покрай езерата. Вечерта опъваме нашите палатки, правим си барбекю и нощуваме. Необходимо е всеки да си носи палатка, спален чувал и подложка. Останалите неща за готвене и пикник  ги осигуряваме ние. Храната за вечерта (риба, месо или други продукти) си купуваме от магазин в град Болу (тази храна не включена в общата цена). 

Ден 3
Ден 4

Национален Парк “Седемте езера” (Yedigoller National Park)

Днес продължаваме с леките пешеходни преходи в Парка. Ще се разхождаме най-вече покрай езерата, ще снимаме, ще си правим пикник…изобщо ще се наслаждаваме на великолепната природа и спокойствие.

Ден 4
Ден 5

Обратно към София

Рано сутринта потегляме към Истанбул. Може да обядваме в града и да имаме малка разходка. Продължавме към София през Свиленград. Пристигаме в София късно вечерта.

Ден 5

Седемте езера са част от Националния парк Йедиголер. Свлачища са затъквали и разширявали части от коритото на малка планинска река, като по тази начин са се сформирали езерата. Седемте езера са наречени Буюкгол, Кукукгол, Дерингол, Назлигол, Серингол, Сазгигол и Инцегол. Водата се спуска надолу по скалисти склонове и между камъни от едно езеро до друго в каскади. Някои от езерата също се захранват чрез подземни извори.

Турската дума yedigoller, означава „седем езера“. Паркът е с големина от 1,359 акра. Създаден е през 1969 г., Целият район е силно залесен с дъбове, букови дървета, габър, елша, смърч, черни борове и ели. Лабиринт от горски пътеки отвеждат посетителите до различни  живописни местенца с чудни гледки, места за пикник и разходки. Това е един от най-красивите райони в Турция.

Някои от дивите обитатели на Националния парк “Седемте езера” са сърни, елен, кафява мечка, дива свиня, рис, лисица, вълк, видра и много малки бозайници като заек и катерица. Тук са забелязани най-малко 500 вида птици, някои от които са сезонни, тъй като Yedigoller е по пътя на миграцията.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА