На гости на скотовъдците в пустинята Гоби, Монголия

Повечето от населението във вътрешноста на Монголия са скотовъдци, живеещи в самотните си юрти, пръснати на стотици километри, сред огромни стада добитък. “Какво ли правят вечер сами в безкрайната пустош?”, често се питахме в групичката ни, докато отминавахме поредната самотна юрта. Оставям това на вашето въображение. 

Прекарахме една вечер и нощ при семейство скотовъдци насред пустинята. Хората ни сготвиха традиционно монголско барбекю, но ни оставиха да се храним сами. Бяха тревожни, колкото и да се опитваха да скрият това. Имаха работа, много работа и много грижи. При семейството беше дошъл прекупвач на месо и всички членове, заедно с нашия шофьор и водача, помагаха при избора на животните за продажба и после при подготовката на месото.  

Едно от момичета в семейството падна от мотор на около километър от юртите. Чухме виковете й. Доведоха я с глава омацана с кръв и доста уплашена. Оказа се, че хората нямат елементарни лекарства и дезинфекционни средства. Дадохме им от нашите. Липсваха дори хапчета за главоболие. 

През ноща стадото от няколкостотин овце и кози, които спяха сред юртите, изведнъж се раздвижи неспокойно; чухме тревожните гласове на мъжете. На сутринта стана ясно че хищници се бяха опитали да нападнат стадото. Това беше само една нощ за нас. За хората в цялата тази необятна страна това е ежедневие.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.