ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПОЛША (ОТ СЕРИЯТА БАВНО ПРЕЗ ЕВРОПА)

Пътешествието из Полша е от серията пътувания “Бавно през Европа”, които правим в отделна държава или регион, като идеята е да се запознаем по-подробно с непознатите, често скрити и не толкова посещавани места. За Полша сме избрали интересни обекти и места в южната, средната, северната и западна част на страната. В южната част ще посетим Кралските солни мини Величка, стария град Краков с еврейския квартал Казимерж, Катедралата “Света Мария” и единия от двата напълно нови планирани градове построени в стила на “Социалистически реализъм” – Нова Хута край Краков. В централната част на страната ще посетим столицата Варшава, Музеят на газта във Варшава и най-голямата колекция стари теснолинейки – локомотиви и вагони Сохачев. В северна Полша сме включили обекти като крепостта “Устието на Висла” край Гданск, както и самия град разбира се. В града ще видим легендарната корабостроителницата, родното място на синдиката Солидарност“. Много интересни са подвижните пясъци в Националния парк Слоуински на брега на Балтийско море. Ще пътуваме до град Гдиня, където ще видим изоставената торпедна станция в морето. В западна Полша ще посетим град Шчечин с неговия „чисто нов стар град“, както го наричат местните. Недалече се намира и старото градче Полис и неговия квартал Ясеница с паметниците от Средновековието, малкото пристанище в Стария град на река Одер, както и руините на фабрики разрушени по време на Втората Световна Война. Шчечин е изходен пункт за посещение на странната гора с извити стволове – „Кривата гора“. Пътуваме с малка група или може да уредим индивидуални пътувания. Подробна логистична програма изготвяме след като се съберат поне 4 или 5 човека, които желаят да посетят тези места или за индивидуални туристи.

 

 

Тип пътуване: Прочети повече в секцията “Бавно през Европа”;
Период на пътуване: цялата година, но най-добре през лятото;
Дати: по избор за индивидуални туристи; ако желаете да пътувате в група, датите избираме след като се съберат поне 4 или 5 човека;
Продължителност: около седмица до 10 дни;
Група/индивидуално пътуване: Това пътешествие може да се осъществи с малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; (прочети повече в секцията “Малка група с български водач”) или като индивидуално пътуване (прочети повече в секцията за “Индивидуално пътувание”).
Цена: Подробна програма с логистиката и цена ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват – виж секция “Малка група с български водач”. За индивидуални туристи виж секцията за “Индивидуално пътувание”.
Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

 

Всяко от пътуванията от серията “Бавно през Европа” правим в отделна държава или регион, като идеята е да се запознаем по-подробно с непознатите, често скрити и не толкова посещавани места в дадената страна. Разбира се посещаваме и известните, туристически места, но акцента е върху тези, които не получават толкова внимание от масовия туризъм. Храним се с типичната за страната храна, като намираме ресторанти или гостилници, които са специализирани в предлагането на такава храна, там където е възможно разбира се. Изготвянето на подробна програма с логистика и цена става след като се съберат поне 4 или 5 желаещи да пътуват или за индивидуални туристи без български водач. Възприет е този подход, тъй като често някои от местата са отдалечени и изискват специално уреждане на транспорт или друга логистика. Във връзка с вирусната криза някои от местните бизнеси не работят, локалния транспорт може да е ограничен, поради което предварителаната логистика и плануване са почти невъзможни. Когато се събере минималния брой участници, се прави логистичния план/програма с цена за конкретните дати и за конкретната група от хора. Ако желаете да пътувате в група, моля изпратете запитване по някой от комуникационните канали, за да ви включим в списъка на хората, които се интересуват от това пътешествие. Когато се събере минимума участници, аз ще поучите емейл с указания за следващи стъпки – определяне на дата и всички останали организационни подробности.

 

Това пътуване може да се осъществи с малка група с български водач. Ако проявявате интерес, моля изпратете запитване, за да ви включим в списъка на хората, които се интересуват от това пътешествие. Когато се събере минимума участници (поне 4 или 5 човека), ще поучите емейл с указания за следващи стъпки – определяне на дата и всички останали организационни подробности. Програмата с цена ще бъде изработена и предложена за конкретни дати за конкретната група от поне 4 или 5 човека.

Цената ще включва: български водач; транспорт (включително влак, автобус или друг, ако се налага); нощувки в хотели  (ние избираме хотели 3 звезди в стаи по двама с включена закуска); самолетни билети от/до София (или друг град), които ще бъдат предложени отделно като цена, извън пакетната; застраховка “Помощ при пътуване”, допълнителни застраховки, които сте избрали (виж повече в секцията “Затраховки”);

Цената няма да включва: обяди и вечери; билети за градски транспорт в градовете; разходи от личен характер.

 

Предлагаме два варианта за самостоятелно/индивидуално пътуване:

1) Първи вариант – ние изготвяме пакет за пътуването и ние уреждаме всичко, включително резервациите и заплащането им (предпочитан от клиентите, тъй като тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи)

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване и други. Цената на самолетните билети се предлага отделно и не е част от общата пакетна цена. След като ние сме готови с пакета и крайната му цена, заплащането му към нас става както следва:

Депозит: 50 лева депозит за планиран ден (например ако дните са 6 по 50 лева = 300 лева); Отделно се заплаща цената на самолетните билети, както е цитирана в изготвената програма. Депозита се заплаща преди програмата да бъде предоставена за ползване.

Плащане на остатъка до цялата сума от пакета: Около 10 дни преди пътуването се заплаща останала сума до пълната стойност на пътуването, упомената като пакетна цена в програмата. Самолетните билети са вече платени с първото плащане.

Ако междувременно се откажете от пътуването или пътуването се провали поради други причини (*), след като програмата е била изготвена и предоставена, се възстановяват 50 % от платения депозит (например ако платеният депозит е бил 300 лева, се възстановят 150 лева). Останалата сума от 150 лева (от примера) е вид заплащане за нашия труд (хонорар). Ако пътуването се осъществи, нашата услуга по изготвянето на пакета и резервациите е безплатна за вас, тъй като вие заплащате само остатъка до цялата сума за пътуването, както е упомената в пакета. В този случай няма отделно заплащане за нашата услуга по изготвянето на програмата и правенето на резервациите.

(*) Ние предлагаме няколко вида застраховки, които биха могли да минимизират загубата на средства при непредвидени обстоятелства. прочетете повече в секцията “Застраховки”

2) Втори вариант – ние изготвяме подробна логистична програма. Вие правите сами резервациите си и плащанията за тях

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден (например ако пътуването е 6 дни, цената на тази наша услуга ще бъде 180 лева). Тази сума се заплаща преди да е започнала работата по изготвяне на логистичната програма

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно.

 

ПЪТЕШЕСТВИЕТО ИЗ ПОЛША МОЖЕ ДА ВКЛЮЧВА СЛЕДНИТЕ МЕСТА

Южна Полша

Кралските солни Мини Величка (Wieliczka/Bochnia Royal Salt Mines)

В солните мини във Величка и Бохня се добива каменна сол от 13 век. Става дума за голямо индустриално предприятие с богата история и кралски статут. Тези мини са най-старите от този тип в Европа. Тук могат да се разгледат солните мини Величка (Wieliczka) и Бохния (Bochnia), както и солната крепост Величка (Salicworks Wieliczka). В солни мини могат да се проследят историческите етапи от развитието на минните техники в Европа от 13 до 20 век. Двете мини имат стотици километри галерии, някои от които с прекрасни колекции от произведения на изкуството, а също и подземни параклиси и статуи, изваяни от сол. Мините са били административно и технически управлявани от средновековната солна крепост. Сградата на крепостта е преустройвана няколко пъти в хода на своята история.

 

Южна Полша
Южна Полша

Стария град на Краков

Старият град на Краков е известен като един от първите градски обекти на ЮНЕСКО. Районът е лабиринт от калдъръмени улички и алеи, но също и широки улици със стари сгради. Тук се намират едни от най-запазените стари площади в Европа, известни със средновековните църкви.

 

Южна Полша
Южна Полша

Еврейския квартал в Краков Казимерж (Kazimierz)

Еврейския квартал на Краков, Казимерж се намира до Стария град. Старо място със странна смесица от индустриална и готическа архитектура. Тук има както синагоги, така и занаятчийски работилници, бирарии, ресторанти и кафенета. Тук е и нощния купон на Краков. Много инетерсно място за мотане и разходки.

 

Южна Полша
Южна Полша

Катедралата “Света Мария” в Краков (St. Mary’s Basilica) доминира пейзажа в стария Краков. Построена е в началото на 13-ти век, след което е преустроена в тухлена сграда в готически стил през 14 век. Окончателно е завършена през 1347 г. по времето на Казимир III Велики. Колкото и впечатляващ да е екстериорът, всъщност интериора е този, заради който си заслужава да се разгледа тази катедрала. На практика всеки квадратен метър е боядисан, издълбан, изрисуван, облицован с плочки, драпиран или покрит по друг начин в най-невероятни цветни комбинации,

 

Южна Полша
Южна Полша

Новия град на Краков Нова Хута (Nowa Huta)

След Втората Световна Война започна масово престрояване на градовете в страните под съветско влияние или построяване на нови такива.

Нова Хута (Nowa Huta) край Краков трябвало да бъде идеален град, представящ визията за славно комунистическо бъдеще. Проектът е одобрен през 1947 г., а изграждането му започва през 1949 г.

Това е един от двата изцяло планирани и построени нови градове в стил “Социалистически реализъм” (другият е Магнитогорск, Русия). Идеята е била Нова Хута, градът на работниците, да засенчи Краков, стария буржоазен град с богатата си история и културни институции.

Построен за население от 100 000 души, градът е внимателно и прецизно планиран. Широките пътища са проектирани да спират разпространението на пожарите в сградите, дърветата покрай тези пътища са били така засадени, че да поемат въздействието на ядрения взрив. Целият град е вид „скрита крепост“, с архитектурни детайли и технически решения, които да го защитят в случай на нашествие. Монументалния централен площад (Plac Centralny) е наистина впечатляващ – съчетание на ренесансовата полска елегантност с мегаломанщината, типична за съветските проекти.

 

Южна Полша
Централна Полша

Музеят на газта във Варшава (Warsaw Gasworks Museum) или още „Газовата компания Уола“ е едно много интересно място във Варшава. Съхранени са стари индустриални сгради от края на 19 и началото на 20 век. По-голямата част от местата в индустриалния комплекс са красиво реставрирани. В някогашната сграда на компресора и помпите се намира музея, където са съхранени артефакти свързани не само с газовата индустрия на Полща, но изобщо с индустрията на тази страна. В него се съхраняват документи и архиви, но най-интересна е колекцията от машини, използвани както в индустрията, така и в частни домове през десетилетията. Ще видим газовите лампи от всяка епоха, някои от които все още украсяват улиците на Варшава, както и разнообразните домакински уреди, които са ползвали домакините.

Сградите в неокласически стил са построени през 1888 г., но са разрушени през 1939 г. по време на Втората Световна Война, след което само някои са били възстановени. Мястото е музей от 1977 г.

 

Централна Полша
Централна Полша

Най-голямата колекция стари теснолинейки – локомотиви и вагони Сохачев (Sochaczew Narrow Gauge Railway)

Недалече от Варшава се намира най-голямата колекция от стари теснолинейни влакове в Европа, включващи модели от най-ранните конски превозни средства до все още функциониращи дизелови локомотиви. Музеят е рай за железопътните маниаци, тъй като в колекцията му има наистина уникални артефакти, както разбира се и много документи, снимки и всичко свързано с теснолинейния железопътен транспорт.

Сохачев е бил редовно унищожаван от пожари и войни, но най-сериозно е постардал по време на Първата Световна Война, когато руски и германски войски разрушават района. Когато войната приключила и Полша възвърнала своята независимост, теснолинейката свързваща Сохачев с близката гара Кампинос била възстановена. С нея били транспортирани огромните количества дървен материал, необходим за възстановяването на града.

 

Централна Полша
Северна Полша

Крепостта “Устието на Висла” (Wisłoujście Fortress)

Крепостта “Устието на Висла” (Wisłoujście Fortress) е укрепление до устието на река Висла в Балтийско море. От мястото на крепостта се вижда целия трафик на пристанището на Гданск. Затова крепостта е била много важна още от 14 век.

Най-ранните записи за наблюдателна кула в този район датират от 1308 г., но едва след повече от век е издигната първата постоянна сграда. През 1482 г. е построена кръгла кула, която функционира като наблюдателна кула и фар. През цялата си история крепостта се разширява и реконструира отново и отново, а около тази централна кула непрекъснато се строели нови допълнителни сгради.

През 16 век към конструкцията е добавена кръгла батарея, състояща се от набор от бастиони за по-добро позициониране на огнестрелните оръжия. Основата на крепостта лежи върху дървени подземни бункери, скрити под водата, където сега се помещава колекция от стари оръжия.

 

Северна Полша
Северна Полша

Подвижните пясъци в северозападна Полша в Националния парк Слоуински (Słowinski)

Пясъчните дюни в Националния парк Слоуински (Słowinski) се движат със средна скорост от 10 метра годишно. Причината са ветровете идващи от Балтийско море, които изтласкват пясъка навътре и все по-нагоре, поглъщайки нови и нови борови гори.

Уникални за Европа и забележителни със своята упоритост и височина, тези крайбрежни дюни са заобиколени от морето от едната страна и с езера и гори, от другата страна. Най-високите дюни са около 40 метра, като поглъщат дори цели дървета. На места сега стърчат само върховете им.

Местните хора от района, които от стотици години живеят до блатата и блатистите гори край дюните, твърдят, че поне едно цяло село се намира под пясъка, жертва на духащите ветрове и променящата се почва. Учените са съгласни, че трите големи езера в националния парк някога са били заливи, които са били затворени от движещете се дюни. Днес паркът е защитен световен биосферен резерват, обитаван от редки птици и риби.

 

Северна Полша
Северна Полша

Торпедната станция в Гдиня (Torpedownia) 

Близо до брега в морето до град Гдиня се намира старата торпедна станция от Втората Световна Война. Комплексът, който носи името „Торпедовния“, се използвал активно за тестване на торпеда от 1942 до 1945 г., когато районът е бил част от бившата германска провинция Западна Прусия. След войната станцията е превзета от съветската армия. Те са използвали съоръжението за военни обучения по гмуркане и други. После е било изоставено. Техническото оборудване на станцията е отнесено в СССР и вероятно никога повече не е сглобявано или използвано отново.

 

Северна Полша
Северна Полша

Корабостроителницата в Гданкс (Gdańsk Shipyard)

През 1980 г. Лех Валенса основава “Солидарност” – първия некомунистически синдикат в Източна Европа именно в тази полска корабостроителница. По това време 17 000 работници са станали членове, рискувайки живота си. Към 1981 г. членовете на синдиката надхвърлили 9,5 милиона души. „Солидарност“ водила кампания за граждански права и социална справедливост. Първоначално репресирани от властите, към края на 80-те комунистическите лидери не са имали друг избор, освен да преговарят с лидерите на движението. В крайна сметка през 1989 г. се провели свободни парламентарни избори и Лех Валенса бил избран за първия посткомунистически президент на Полша през 1990 г. 

Основана през 1945 г. и претърпяла големи щети по време на Втората световна война, корабостроителницата преживяла разни превъплъщения под много имена. Тук се произвеждали влакове и разбира се всякакви видове кораби за клиенти от цял свят.

 

Северна Полша
Западна Полша

Шчечин (Szczecin)

Интересна особеност на Шчечин е неговото градоустройство – много кръгови кръстовища и широки алеи. Основната част на града е построена отново през 1880-те, използвайки проекти на Жорж-Юджийн Хаусман, който също е направил градоустройството на Париж. Неговият стил на дизайн все още се използва за новопостроени (или модифицирани) градски райони.

Местните хора наричат Стария град „чисто нов стар град“, тъй като възстановяването му започнало в края на 90-те години, добавяйки нови елементи и сгради към старите. Разположен близо до границата между Германия и Полша, Шчечин се смята за един от най-либералните полски градове.

Крайбрежната улица на Шчечин (Wały Chrobrego или немско Hakenterrasse) е крайбрежна алея с прекрасна гледка към река Одер и пристанището. Има много приятни кафенета. Тук се намира и Морския Музей (Muzeum Morskie), в който се съхраняват предмети от историята на града и също така големи колекции от африкански морски артефакти. Интересни са водните маршрути по каналите на града до пристанището.

 

Западна Полша
Западна Полша

Недалече от Шчечин се намира старото градче Полис (Police) и неговия квартал Ясеница с множеството си паметници от Средновековието, малко пристанище в Стария град на река Одер, както и руини на фабрики разрушени по време на Втората Световна Война.

 

Западна Полша
Западна Полша

Шчечин е изходен пункт за посещение на странната гора с извити стволове – „Кривата гора“ (Crooked Forest)

Става дума за около 400 дървета, които са огънати по един и същ начин, сякаш изкуствено предизвикано. Имат формата на буквата J. Няма категорично обяснение за причудливата форма на тези дървета. Някои смятат, че още като фиданки са били почти пречупени от силна снежна буря. Други смята, че гравитационното поле в района е различно, което именно предизвиква тази странна форма. Най-достоверното обяснение е, че местните лесовъди са манипулирали дърветата след засаждането им през 1925-1928 г. Можеби хората са се надявали да изработват странни мебели от огънатите форми, поради което изкуствено са ги деформирали в ранна възраст. Вероятно лесовъдите изоставили начинанието си след началото на Втората Световна Война през 1939 г.Днес, 80 години по-късно, се чудим и дивим на този приредн феномен.

 

Западна Полша

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.