ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ОСТРОВ СОКОТРА (ЙЕМЕН) В АРАБСКО МОРЕ

Пътуването ни до остров Сокотра (Йемен) в Арабско море ще започне от Дубай/Абу Даби, от където са полетите към острова. Всичките 7 нощувки в Сокотра са в палатки – лагери или диво къмпингуване по плажовете и на други страхотни места из острова. По желание първата и/или последната нощувки могат да са в хотели в столицата (срещу допълнително заплащане). Транспортът е с джип, но ще имаме и леки пешеходни преходи. 

Заедно с най-интересните места на острова, много време ще отделим на плажовете, за разходки и релакс. Започваме с административната столица град Хадибо и местността Делейша, където ще прекараме първата нощ на къмпинг. Продължаваме към живописното рибарско село Калансия и лагуната Детуах с огромното биоразнообразие. От Калансия се качваме на лодки, с които ще стигнем по море до района Шуааб, където ще наблюдаваме делфините и мангровите гори по крайбрежието. Следват платото Диксам и каньона Даерху с уникалните дървета “Драконова Кръв”. 

Следват плажа Амак, пещерата Дагуб и огромните дюни с прекрасни гледки от върховете им – Хайф и Захек. Продължаваме през каньона Дифарху, където ще видим странното дърво “Пустинна Роза”, което расте по стените на каньона. Следва най-голямата лагуна на острова – Кария, известна с огромния брой птици, които я населяват. Ще прекараме доста време в местността Архер, където има дюни. С джипове и пеш ще стигнем до Пещерата Хук с древните надписи и картинка наподобяваща кораб. 

Много време ще отделим и на защитената морска територия Дихамари, където се намират най-богатите коралови рифове в Сокотра. Тук ще се гмуркаме с шнорхели. Продължаваме към защитената местност Хомхил с дървета “Драконова Кръв”. Връщаме се към плажа и местността Делейша за последна нощувка. Следва обратен полет към Абу Даби/Дубай и след това към София. 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 7-16 ноември 2021;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 5-7 човека;

Цена: 1,550 евро/човек (група от 5-7 човека) (3,038 лева при курс 1,96 лева за евро).

Цената включва: 

– В ОАЕ: 2 нощувки в хотел 3 звезди в стаи по двама; 

– На остров Сокотра: визата за Йемен (на стойност 150 долара); 7 нощувки в готови лагери с палатки и диво къмпингуване (по желание две от нощувките – при пристигане и връщане могат да са в хотел, като ще е необходимо доплащане за това); палатки и къмпинг оборудване; всички хранения на острова сутрин, обед и вечер; български водач; местен водач, транспорт с джип навсякъде из острова; всички разрешителни за защитените територии на острова; екскурзията с лодка за наблюдение на делфините; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf )

Цената не включва: самолетните билети София – Дубай – София; билетите за полетите Абу Даби – Сокотра – Абу Даби (1); трансферите в Дубай/Абу Даби (2); храната в Дубай/Абу Даби; 2 нощувки в хотели/къщи за гости, ако желаете това (ще е необходимо доплащане); допълнителни застраховки (3); разходи от личен характер. 

Общата цена заедно с полетите вижте по-долу.

(1) Самолетни билети/полети: 

А) София – Дубай – София

7.11.2021 отиване: Уиз; София 13.45 – Дубай 20.40; Цена на билет с малък ръчен багаж (40x30x20cm): 54 евро; Цена с възможност за 20 кг допълнителен чекиран багаж: 119 евро (233 лева/човек при курс 1,96 лева за евро).

16.11.2021 връщане: Флай Дубай;  Дубай 09.40 – София 13.25; Цена на билет с ръчен багаж до 7 кг 190 евро/човек; Цена на билет с ръчен багаж до 7 кг + 20 кг чекиран: 250 евро/човек (490 лева/човек);

Обща цена за двата полета: 723 лева/човек.

Горните цени са с включени такси за издаване на билета, включително 2% такса за издаване на билет за полета на Флай Дубай, които се начисляват при резервацията.

Б) Има възможност за ползване само на Уиз (София-Дубай-София) като на връщане датата е 17.11.2021 т.е ще имате две нощувки в Абу Даби

7.11.2021 отиване: София 13:45 – Дубай 20:40;

17.11.2021 връщане: Дубай 22:50 – София 02:25;

Цена на билет с малък ръчен багаж (40x30x20cm): 89 евро/човек; Доплащане за голям ръчен багаж 10 kg  (55×40×23cm) + приорити бординг: 42 евро/човек; Доплащане за 1 куфар до 20 кг чекиран багаж: 56  евро за 2-та пътуване.

В) Абу Даби – Сокотра – Абу Даби

Отиване: Абу Даби 10.00 – Сокотра 11.00;

Връщане: Сокотра 13.00 – 16.00;

Цена: 3,000 AED (около 690 евро) + 20 евро/човек такса за издаване на билета или общо: 710 евро/човек (1,391 лева/човек).

Обща цена на всички полети: 2,114 лева/човек (723 лева за полетите София-Дубай-София + 1,391 лева за полетите Аби Даби – Сокотра-Абу Даби ) (курс 1,96 лева за евро).

Важно: Възможна е да има лека промяна в цените на полетите София-Дубай-София, тъй като крайната цена се вижда в момента на резервацията. И двете авиокомпании (Уиз и Флай Дубай) са ниско-тарифни.

Ние уреждаме всички самолетни билети.

 

(2) Трансфери Дубай-Абу Даби-Дубай и от хотела в Абу Даби до летището на отиване и на връщане: Сумата за тези трансфери няма да е висока, ще бъде събрана допълнително.

(3) Допълнителни застраховки: В цената на пътуването е включена застраховката на Алианц с покритие 100,000 лв, включително на заболявания свързани с Ковид. Тук може да видите детайли: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf 

Ако желаете същата застраховка, но с покритие от 200,000 лв може да закупим застраховка Премиум (http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Premium.pdf ). Цена 64,80 лв.

Застраховка “Отмяна на пътуването”. Алианц предлага такава застраховка. Описание и цени може да видите тук: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_TripCancel.pdf  Тази застраховка покрива суми, които не могат да бъдат върнати в случай на инциденти, които покриват тази застраховка (вижте какво включва това в общите условия на Алианц – http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_General.pdf). Препоръчвам такава застраховка. Ако имате въпроси – обадете се за повече информация.

Условия за провеждане на това пътуване: Към момента (септември 2021) се изисква наличието на отрицателен ПСР тест 72 часа преди полетите до Дубай/Сокотра. Такъв се изисква и преди обратните полети. Ние уреждаме този тест на място. Задължително е всички да са ваксинирани и да имат съответния сертификат! Възможно е до ноември тези правила да се променят.

Виза: Визата за остров Сокотра струва 150 долара и е включена към общата цена.

Обща сума с включени самолетни билети: 

5,152 лева/човек (3,038 лева за програмата в Сокотра + 2,114 лева за полети – отиване с Уиз и връщане с Флай Дубай).

Бележка: Сумата може да се намали ако решите да ползвате полетите само на Уиз на отиване и връщане, но ще трябва да заплатите една нощувка повече в Абу Даби.

ПЛАЩАНЕ:

Първа вноска: 3,633 лева/човек, което включва 1,519 лева (половината от сумата за програмата на остров Сокотра) +2,114 лева за самолетни билети;

Втора (последна вноска около 20 октомври 2021): 1,519 лева (втората половина от програмата на остров Сокотра);

Сметка за плащане по банков път:

Плащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД

IBAN: BG48RZBB91551005656117

BIC: RZBBBGSF

Райфайзен Банк

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1 Полет до Дубай

Днес летим към Дубай. Следва трансфер до Абу Даби, почивка и нощувка в хотела.

Ден 2 Полет към Сокотра; град Хадибо и местността Делейша

Днес сутринта имаме трансфер до летището в Абу Даби и полет към Сокотра, където пристигаме в 11.00. Следва трансфер до главния град Хадибо, където ще обядваме. После с джиповете се отправяме към палатковия лагер в местността Делейша – кристално чист плаж с бял пясък и спокойно море. Наблизо има сладководна лагуна, където също може да се къпем. Мястото е известно с красивите залези, които се наблюдават от плажа. Вечеря и нощувка в къмпинг Делейша.

Бележка: Ако желаете тази вечер хотел, срещу доплащане това може да се уреди.

Ден 3 Малкото рибарско градче Калансия; защитената зона и лагуната Детуах

Днес се отправяме към Калансия, малко очарователено риболовно градче с тесни улички и малки рибарски къщи. След разходката в градчето, отиваме до защитената зона и лагуната Детуах, която е известна със страхотните си пейзажи. Тук има огромно биоразнообразие, особено от птици. Ще имаме диво къмпингуване на плажа. 

Ден 4 От Калансия до района Шуаб с лодки за среща с делфините; Мангровите гори; платото Диксам и каньона Даерху

Днес с лодки от Калансия ще стигнем до района Шуаб, за да видим делфините, които играят и да плуват в близост до дълъг пясъчен плаж. Районът Шуаб е известен с мангровите гори, които ще изследваме разбира се. Ще прекараме доста време по плажовете и горите в тази изолирана местност. Връщаме се с лодката обратно към Калансия, след което с джиповете се отправяме към платото Диксам. Този район е известен с дърветата “Драконова Кръв” (Dragon Blood Trees), чиято смола се събира, използва и търгува от хората на Сокотра. Районът е също дом на ендемичния и рядък вид птица – Сокотра Бънтинг (Socotra Bunting), доста рядка малка птичка, която към настоящия момент наброява не повече от 1000 двойки. На върха на платото ще стигнем до място наречено Шебахон, от което се разкрива страхотна панорама към каньона Даерху с красивите скални образувания. След това ще се спуснем към каньона, където има слаководни водоеми, в които разбира се ще се топнем. Вечеря и нощувка в лагер диво къмпингуване.

Ден 5 Плажът Амак; пещерата Дагуб; огромните пясъчни дюни Хейф и Захек

Днес продължаваме на юг, като често ще спираме в малките села по пътя. Повечко ще поостанем на плажа Амак, за да се насладим на кристално чистите води на Индийския океан. По обяд ще отидем до пещерата Дагуб, от която се разкрива красива панорама към малките селца в долината. Самата пещера е интересна заради необичайните си сталактити, сталагмити и малки водни басейнчета. Следващото място, където ще спрем са огромните пясъчни дюни Хейф и Захек, които се местят постоянно от сезонните ветрове. Връщаме се на плажа Амак, където ще нощуваме. 

Ден 6 Каньонът Дифарху; лагуната Кария; местност и плаж Архер

След закуска се отправяме към североизточната част на острова до каньона Дифарху. Отново ще спираме по селата за снимки или почивка. Тук расте необичайното пустинно “Позово дърво”, придържащо се към стръмните стени на каньона. Растителноста в каньона е особено буйна, има много птици, а причината е прясната вода, която се стича по дъното му, образувайки малки водоеми.  

Следва лагуната Кария, рай за всички любители на птиците. Това е най -голямата лагуна на Сокотра, поради което привлича огромен брой птици между които Фламинго и Сива чапла. Обядът ще бъде под палмите при лагуната. 

Останалата част от деня ще прекараме на плажа Архер, където се срещат прясната вода, идваща от планината и солена вода от океана. В Архер има също огромна пясъчна дюна, от чийто връх ще наблюдаваме вероятно най-зрелищния залез на острова. Вечеря и нощувка в лагер диво къмпингуване в Архер.

Ден 7 Пещерата Хук; кораловите рифове в морската защитена зона Дихамри

Днес ставаме малко по-рано и потегляме към подхода на пещерата Хук с джиповете. Следва лек пешеходен преход до входа на самата пещера.  Тя е дълга 2,5 километра, изпълнена със сталактити, сталагмити, а също и с малко езерце. Ще видим древни надписи по стените, както и рисунка наподобяваща стар търговски кораб. Преполага се, че пещерата е била използвана за ритуални цели, поради наличието на „олтари“.

Продължаваме към морската защитена зона Дихамри, където се намират едни от най-големите коралови рифове на архипелага. Ще плуваме и гмуркаме с шнорхел, за да се насладим на огромното биоразнообразие под водата. Ще вечеряме и нощуваме в морската защитена зона Дихамри.

Ден 8  Защитената зона Хомхил; обратно към плажа Делейша

Днес се отправяме към защитената местност Хомхил, като по пътя ще спираме за разходки и почивки на места с красиви панорами. След като пристигнем в защитената територия, ще имаме пешеходни преходи или разходки по пътеките в района. На места се разкриват страхотни панорами към селата в долината и морето. Тук навсякъде растат дърветата “Драконова Кръв”, а също и растението, от което се добива тамян.  Вечерта ще стигнем до местността Делейша (първия къмпинг), където ще нощуваме отново.

Бележка: По желание може да останем на лагер тук или да нощуваме в къща за гости или хотел. 

Ден 9 Отлитане от Сокотра

Днес имаме трансфер към летището, обратен полет към Абу Даби и трансфер към хотела.

Ден 10 Трансфер към Дубай и обратен полет към София

Днес летим обратно към София.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОКОТРА

Едно от последните останали почти недокоснати кътчета на планетата е екзотичният архипелаг Сокотра (Socotra). Островите от архипелага се намират в северозападната част на Индийския океан на около 380 км южно от Република Йемен в Арабско море, недалеч от бреговете на Йемен под чиято юрисдикция се намират. Архипелагът се състои от главния остров Сокотра (3 625 кв. км, около 120 км дълъг и 40 км широк) и от три по-малки острова – Abd Al Kuri (около 450 жители), Samha (с около сто жители) и Darsah.

Островът е изолиран поради отдалеченото си географското положение. Суровите мусонните ветрове и липсата на подходящи пристанища допринасят още повече за изолацията. Това е довело до изключително високи нива на ендемизъм при много сухоземни и морски групи организми, което превръща архипелага в място от световно значение за опазването на биологичното разнообразие. Архипелагът Сокотра е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 2008 г. за “биологично разнообразие и застрашени видове”. Негов конкурент са само островите Галапагос.

Хората на Сокотра са били също така изолирани от останалата част на света в продължение на векове, което е допринесло за сформирането на самобитна култура. Мястото е все още много изолирано и трудно достъпно. Важно е да се каже, че на острова няма политическо напрежение и междуособици. Тук криминалност няма. Мирът и спокойствието са емблематични за този спокоен остров.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА