ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО СОЛОВЕЦКИТЕ ОСТРОВИ, МУРМАНСК И САНКТ ПЕТЕРБУРГ В РУСИЯ

Това пътешествие ще ни отведе до Руска Арктика и по точно до Соловецките острови, които се смятат за едни от най-красивите в Русия. Единственото, което ги спасява все още от масовия туризъм е отдалечеността и сравнително трудната достъпност. Ще летим от София до Санкт Петербург с новата директа линия на WizzAir. От там се качваме на нощния бърз влак за историческото градче Кем на брега на Бяло море по пътя за Мурманск (една нощ път). От градчето се качваме на малко корабче, с което за два часа през  Бяло море ще стигнем до Големия Соловецки остров, част от архипелага Соловецки острови (Соловецкие острова). На острова ще разгледаме Културно-историческият ансамбъл на Соловецкия архипелаг, който включва манастир-крепост (Манастирът Преображение Господне) действащ от 15 до началото на 20 век, бивше монашеско село от 16 до началото на 20 век, килии на отшелници, хидравлични и напоителни системи, свещени места и останки от древни селища, останки от лагера на ГУЛАГ от 1923-1939 г. Ще отидем по море до остров Заетски, известен с лабиринтите си и ще наблюдаваме китове Белуга. По южния бряг на острова ще се разходим до старите и странни спирални могили, изградени от камъни и пръст. С корабчето се връщаме обратно в градчето Кем, където ще разгледаме старата му част преди да се качим на влака за Мурманск. В Мурманск пристигаме сутринта (една нощ път), като за него сме отделили един цял ден. Освен центъра, ще идем до първия в света атомен ледоразбивач ”Ленин” и до огромната 42 метрова статуя “Защитници на съветска Арктика”, по-известна като Альоша. Хотелчето е леко извън града с прекрасна панорама към града и залива, както и със сауна и басейн. Летим обратно за Санкт Петербург от Мурманск. За града на река Нева сме отделили 2 дни, като ще имаме програма, съобразена с желанието на групата. Летим обратно за София от Санкт Петербург.

Важно! Пътуването може да бъде организирано за готови групи (приятели, семейства и т.н.) или сборни групи от най-малко 4 или 5 човека, за дати по избор след 1 август 2020. Ако сте индивидуални пътешественици, изпратете ни също запитване, за да ви включим в списъка за сборна група. Датите ще бъдат съобразени с участниците в групата и ще бъдат избрани след като се съберат най-малко 4 или 5 участника минимум.

 

Дати: пътуването може да е осъществи през август или септември 2020.
Цена: от 955 евро на човек (група от 7 човека); Възможно е да се организира пътуване за по-малък или по-голям брой хора;
Продължителност: 7 нощувки/8 дни;
Група: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 участника;
Цената включва: български водач; 5 нощувки в хотели 3 звезди в стаи по двама в Санкт Петербург и Мурманск и в къща за гости или малко хотелче на Големия Соловецки остров с включени закуски; билети за влака от Санкт Петербург до Кем и след това от Кем до Мурманск (втора класа по 4 човека в купе; това са две нощувки във влакове); трансферите от/до летищата и гарите; билети за ферито до Големия Соловецки остров и обратно;  вътрешен полет Мурманск-Санкт Петербург; застраховка Асистанс с минимално покритие от 30 000 евро, колкото е задължителната за Русия; помощ при оформянето на документите за руска виза (без самата виза);

Цената не включва: самолетни билети София – Санкт Петербург – София с WizzAir (*); обядите/вечерите; входни билети за музеи и забележителности; руска виза (към днешна дата цената е 120 лева; ние подготвяме документите и ги предаваме на Руския визов център заедно с паспортите за тази виза); разходи от личен характер.

(*) Полети с WizzAir

Отиване: София 06.15 – Санкт Петербург 09.20 – 249.99 лева (365 лева с добавени 20 кг чекиран багаж и други екстри);

Връщане: Санкт Петербург 09.55 – София 13.10 – 249.99 лева (365 лева с добавени 20 кг чекиран багаж и други екстри);

Билетите ще купим след като групата се сформира и пътуването се потвърди. Цените на билетите подлежат на препотвърждение.

За да се запишете е необходимо да ни изпратите е-мейл с имената и телефонен номер за връзка. Може да ползвате формата в края на страничката или другите канали за комуникация, описани на сайта ни. След като групата се сформира, ще бъдат дадени допълнителни указания по организацията на пътуването.

Архипелагът Соловецки включва шест острова в западната част на Бяло море, обхващащи около 300 кв. км. Те са обитавани от V в. Пр.н.е. а важни следи от човешко присъствие са открити още от 5-то хилядолетие пр.н.е..

Основан през 15 век комплексът Соловецки е изключителен пример за упоритост, смелост и старание на монасите от Руската православна църква в негостоприемната среда на Северна Европа. Комплексът е уникален заради религиозните, жилищните, битовите, отбранителните и инжинерните си конструкции, пътната му мрежа и напоителните системи от Средновековието, хармонично съчетани с околните природни и културни дадености. В комплекса могат да се видят свидетелства както и археологически обекти, отразяващи древната и средновековна култура на островите в продължение на шест хиляди години.

Комплексът Соловецки представя всички периоди от историята на архипелага и Руския север изобщо. Културно-историческият ансамбъл на Соловецкия архипелаг включва манастир-крепост от 15 до началото на 20 век, бивше монашеско село от 16 до началото на 20 век, килии на отшелници от 16 до началото на 20 век, островни хидравлични и напоителни системи, свещени места и останки от селища от 6 до първото хилядолетие пр.н.е. и останки от лагера на ГУЛАГ от 1923-1939 г. Сърцето на историческия и културен комплекс на архипелага е архитектурният ансамбъл на Соловецкия манастир, който представлява цялостен уникален архитектурен комплекс. Конструкциите му се характеризират със своята монументалност и индивидуалност на всички компоненти, произтичащи от вековната традиция в строителството. Историческият и културен комплекс Соловецки е единственият голям набор от паметници в северните ширини, изграден от местни камъни в комбинация с тухли и ковано желязо, произведени на острова. Особеният дизайн на фасадата и високата плътност на сградите на сравнително малка площ са характерните черти на ансамбъла. Крепостта е единственият руски фортификационен комплекс, изграден с използването на големи камъни, което допринася значително за нейната уникалност. Огромното разнообразие и уникалност на паметниците на Големия остров Соловецки заедно със северната пустош създават рядък културен и природен синтез. 

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет от София до Санкт Петербург (Русия) (WizzAir)

Днес летим рано сутринта (06.15) от София до Санкт Петербург (Русия), където пристигаме в 09.20. Следва трансфер до ЖП гарата в Санкт Петербург, където си оставяме багажа на съхранение. Само с по една малка раничка тръгваме да се разхождаме из града. Допълнително ще ви предложа програма за този ден в завсиимост от желанията и предпочитанията на групата. Вечерта се връщаме на гарата и се качваме на бързия влак за град Кем, по линията Санкт Петербург – Мурманск. Ще ползваме купета с по 4 легла, две долни и две горни.

Ден 1
Ден 2

Град Кем; с корабче до Соловецките острови (Соловецкие острова)

Днес пристигаме в град Кем в 10.39 сутринта. Следва кратък трансфер (12 км) до пристанището на града Рабочеостровск. По обяд има корабче, което ще ни оведе до селото Соловики на Големия Солветски остров, част от архипелага Соловецки острови (Соловецкие острова). Пътуването по море е около 2 часа. Ранният следобед се настаняваме в хотелче или къща за гости.

Самият остров е сравнително голям, но инфраструктурата му се концентрира около Манастира. В селото има супермаркет, пекарна и няколко ресторанта, велосипеди под наем и магазини за сувенири. Най-добрият начин за обикаляне е с колело, въпреки че може да бъде доста предизвикателно (през влажните зони и калта). 

Днес може да се разходим по брега на юг от селото. На плажа ще видим няколко изкуствени спирални могили (на една от снимките по-долу), изработени от камъни и пръст. Оказва се, че тези каменни формации са доста стари. Според местната легенда те са били построени за улавяне на мъртви души, така че да не смущават живите същества. Нощувка в селото.

Ден 2
Ден 3

Манастирът Преображение Господне (Манастирът Соловецки)

Една от основните причини да дойдем до тук е изключително впечатляващия Манастир Преображение Господне, един от най-важните православни манастирски комплекси в Русия. Ще му отделим почти целия предиобед, тъй като размерите са му големи, а и има какво да се разгледа и научи тук. Подробна информация на руски език – http://solovki-monastyr.ru/abbey/geography/

Манастирът Соловецки е един от най-големите в Северна Русия. От векове той е бил център на христинството в региона. По време на сталинистката епоха е превърнат в затворнически лагер ГУЛАГ. Въпреки че е основан през 15 век, повечето от съществуващите структури са от 16 век, като масивните градски стени, катедралата Успенска, катедралата Преображенска и църквата Благовещение. През 1992 г. ЮНЕСКО обявява културно-историческия ансамбъл на Соловецките острови за обект на световно наследство. Според ЮНЕСКО островите представляват изключителен пример за монашеска общност в негостоприемна среда.

Соловецките острови се смятат за едни от най-красивите в цяла Русия. Единственото, което ги спасява все още от масовия туризъм е отдалечеността и сравнително трудната достъпност.

Докато сме на Големия остров ще опитме да уредим следните две екскурзии.

– до остров Заетски, известен с лабиринтите си (550 рубли);

– екскурзия за наблюдение на китовете Белуга. Пътува се първо с бус, след което пеш 4 км до мястото, от където могат да се наблюдават. Вероятно цената ще е подобна на първата екскурзия.

Двете екскурзии не са включени в общата цена, тъй като ще стане ясно как и дали можем да ги осъществим на място.

Ден 3
Ден 4

Соловецките острови (Соловецкие острова)

Днес продължаваме с една от горните екскурзии, тази, която не сме направили предишния ден или просто ще се разходим още сред красивата полярна природа.

Следобед или по обяд взимаме корабчето обратно за градчето Кем, от където вечерта се качваме на влака за Мурманск в 20.00.

Днес ще имаме повече време да разглеаме самото градче Кем, което е също доста интересно. Кем е исторически град и административен център на Кемски окръг на Република Карелия, Русия, разположен на брега на Бяло море и на железопътната линия от Петрозаводск до Мурманск. Градът има своята драматична история, която подобно на тази на Соловецките острови съчетава елементи на духовното с човешката трагедия.

Самата обстановка на Кем е драматична, със скалиста брегова ивица, обрасла с гъста гора, която достига до западния бряг на Бяло море. Историческият град е разположен на остров, известен като Лепостров, който е обграден от ръкавите на малката река Кем в близост до вливането й в морето.

Ден 4
Ден 5

Мурманск

Днес сутринта пристигаме в град Мурманск.

С население над 300 000 души, Мурманск е най-големият град в Арктика, важна руска военноморска база и търговско пристанище. За разлика от Архангелск на Бяло море, пристанището му не замръзва през зимата. Това е последният град основан от Руската империя. През Втората световна война, Мурманск служи като пристанище за арктическите конвои, а след войната се превръща в най-важната база на подводниците на Съветския съюз.

Градът е дълъг и тесен, но по-важните и интересни места се намират в центъра, който може да се обходи за около 2 часа. Хотелчето е извън града на един хълм с прекрасна панорама към целия град и залива. Има басейн и сауна, поради което го избрах за това пътуване.

Първият в света атомен ледоразбива ”Ленин” се намира в доковете на Мурманск и е превърнат в музей. Може да го посетим.

Може да отидем също до огромната 42 метрова статуя “Защитници на съветска Арктика”, но по-известна като Альоша, построена през 1974 г. в памет на съветската отбрана на Арктика по време на Втората световна война.

В града има още няколко музея и приятни за разходки места. Нощувка в хотелчето с панорамата и сауната.

Ден 5
Ден 6

Полет към Санкт Петербург  

Днес сутринта имаме трансфер към летището в Мурманск. Следва полет до Санкт Петербург, където пристигаме в 8.50. Следва трансфер до хотела. Ще си оставим багажа, тъй като вероятно стаите ни няма да са готови още. За днес и следващият ден не предлагам конкретна програма, тъй като това пътуване е посветено повече на Соловецките острови и Арктика като цяло. Възможно е някои хора да са били вече в града и да желаят самостоятелно дас е разходят. Преди пътуването аз ще предложа програма за двата дни в Санкт Петербург, към която всеки от групата може да се присъедини за цялата програма или за части от нея по желание.

Ден 6

Санкт Петербург

В зависимост от желанията на групата ще предложа програма за деня. Виж по-горе. Нощувка в хотела.

Обратен полет към София

Полетът днес е рано сутринта към София

Тази галерия снимки описва доста точно пътешествието, което представяме в нашата програма…

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.