ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ

Започваме от град Урфа, където ще разгледаме джамията Халил-ур-Рахман, ще се разходим около езерото с шараните и старите катакомби от римско време. Тук още ще посетим пещерата на Авраам и още една прекрасна джамия. Продължаваме към древното село Харран с останките от най-древния ислямски университет, от Голямата Джамия и странните типични за района кирпичени къщи-кошери, срещащи се само на още няколко места по света. Ще разгледаме старата крепост и останките от крепостните стени на древното селище. Следва Гьобекли Тепе – свещенно място, където много вероятно е бил установен първият храм в света, съществувал преди човек да започне да води уседнал начин на живот.

Продължаваме към Мардин, където ще се разходим из лабиринта от улички и ще се отбием през покрития пазар. Ще посетим Голямата Джамия и православна действаща църква. Градът е изключтително живописен, особенно на залез слънце. Ще отидем и до православния манастир Дейрулзафаран на около 5 км от града.  Продължаваме към интересните руини на древния град Дара. Мястото е вълшебно, а останките учудващо добре съхранени. 

Продължаваме към планината Немрут, където ще се качим на 2,150 м надморска височина, за да видим уникалния археологически парк. Гробницата-светилище е оградена от огромни статуи с височина 8-9 метра – фигури на различни древногръцки, арменски и други богове.

Продължаваме към Диарбекир, където ще се разходим по главната улица на стария град. Ще посетим великата джамия на Диарбекир – най-старата в Анадола. Ще влезем в стария кервансарай и ще се разходим покрай черните базалтови стени на Крепостта, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Следва Мидият, старата част на който е подобна на Мардин. Ще се отбием и през сюрианския манастир Мор Габриел, където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус). 

Продължаваме към полу-потопеното в река Ефрат градче Халфети. Тук ще се качим на лодка за разходка по язовира. Ще минем покрай десетки пещери и впечатляващата  древната крепост – Румкале. Ще видим и призрачното село Хаваш с полу-потопеното минаре в реката. Последно ще се разходим из стария град и крепоста Газиентеп, както и цитаделата Раванда. Няма да пропуснем и най-големия музей на мозайките в света – Зеугма с над над 1,700 кв.м мозайки. Оставили сме няколко часа за пазар в един от най-големите пазари в тази част на Турция. Летим обратно за Истанбул и София от град Газиентеп.

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати; 

Дати: 28 септември – 4 октомври 2021;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 12/8/6 или 5 човека;

Цена: 695 евро/човек (група от 12 човека); 795 евро/човек (група от 8-10 човека); 895 евро/човек (група от 6 човека) и 995 евро/човек (група от 5 човека);

Цената включва: български водач; транспорт с климатизиран малък бус (за по-голямата група – 15 местен бус, а за по-малката – 8 местен бус) в района с български или турски шофьор; 6 нощувки в 3 звездни хотели с включени закуски (*); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 лева от Алианц.

Цената не включва: самолетни билети София – Урфа на отиване и Газиентеп- София на връщане (**); обяди и вечери; входни билети за забележителности, допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер. 

Условия за влизане в Турция: Към момента се изисква отрицателен PCR  тест 72 часа преди пътуването. Възможно е тази мярка да бъде отменена до датата на пътуването.

(*) Хотелите

Dedeman Şanlıurfa – https://www.dedeman.com/TR/7-Oteller/284-Dedeman-Sanliurfa 
Mardin Kaya Ninova – https://www.kayaninovaotel.com 
Gaziantep Ibis Hotel – https://all.accor.com/hotel/6915/index.tr.shtml или подобни.

(**) Самолетни билети/полети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.40 – Истанбул 11.10;
Истанбул 13.40 – Урфа 15.20;

Връщане:

Газиентеп 14.55 – Истанбул 16.40;
Истанбул 19.20 – София 20.35;

Цена: 281.31 евро/човек с включени всички такси.

В момента на резервацията цената може да е различна.

Възможно е да се купи билет Истанбул – Урфа на отиване и Газиантеп – Истанбул на връщане, като цената ще е около 60 евро в двете посоки. Може да съдействаме в този случай за билети до Истанбул от София или други части на страната – самолетни, автобусни или влак (ако го пуснат до тогава). 

Ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Урфа, Турция

Днес пристигаме в град Урфа вечерта, Югоизточна Турция. Следва трансфер до хотела и почивка. Може да си напарвим вечерна разходка из града. Нощувка в Урфа.

Ден 1
Ден 2

Урфа, Харран и Гьобекли тепе

След закуската в хотела тръгваме към Гьобекли тепе – свещенно място, където вероятно е бил установен първият храм в света, съществувал преди човек да се започне да води уседнал начин на живот (около 9000 години преди Христа). Мястото е митично и някак особено. Ще посетим модерния информационен център със страхотно анимирано 3D и филмче, разказващи историята на сътворението. 

Продължаваме към Харран. Градът е споменат в Библията и е на около 5000 години. Тук ще видим останките от най-древния ислямски университет и от голяма джамия – Ulu Cami. Основната забележителност е комплекс с типичните къщи, които са запазени и са превърнати в туристическа атракция. В селото до тях има доста от тези къщи. В югоизточния ъгъл на Harran се намира крепост построена от Нумаридите. По-късно римляните са били тук, а след тях и всички останали, които са живели по тези земи. Крепостта е в руини, но може да се види и снима отстрани. Не може да се влезе в нея.

Останалата част от деня е посветена на град Ирфа. Ще се разходим из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-Rahman, една от най-красивите в Урфа, има езеро с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба, ще ослепее. Езерото е на мястото, където цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки въглищата от кладата в риби, като по този начин спасява Авраам. Тук още ще посетим пещерата на Авраам (или Ибрахим на арабски), където се предполага, че е родното място на светеца. Около мястото на пещерата има няколко джамии, една от които е Mevlid-I Halil Magarasi – красива, светла с мраморен вътрешен двор. Нощувка в хотела в Урфа.

Ден 2
Ден 3

Планината Немрут с огромните статуи

Днес продължаваме нашето пътешествие към планината Немрут. През 62 г. пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница-светилище, оградено от огромни статуи с височина 8-9 метра – два лъва, два орела и фигури на различни гръцки, арменски и други богове. Мястото е магично, на около 2,150 метра надморска височина, усойно и ветровито, но със зашеметяваши гледки и 360 градусови панорами към цялата околност. Вечерта се прибираме в хотела а в Урфа.

Ден 3
Ден 4

Мардин, манастира Дейрулзафаран, древния град Дара

Днес ще тръгнем малко по-рано, за да стигнем навреме района на Мардин (около 2 часа път). Първо ще се отбием до манастира Дейрулзафаран на около 5 км от града. Построен на мястото на 4500-годишен езически храм, Дейрулзафаран е бил седалище на патриаршията на сирийската православна църква до 1932 г. Манастирът има общо 365 стаи. Само част от комплекса е достъпна за посетители – вътрешният двор, старата църква и още няколко помещения. Мястото е прекрасно, заобиколено с маслинови и нарови насаждения.

Следват изключително интересните руини на древния град Дара, важна източноримска крепост, основана от византийския император Анастасий  (491-518 AD). Поради стратегическото си положение Дара е място на множество военни конфликти, от които най-важнния е известната битка при Дара, 530 г. сл. Хр. Останките са впечатляващи, включително и цистерните, една голяма част от които са заровени в земята. По време на арменския геноцид в тези цистерни са били изхвърлени труповете на огромен брой жертви.

В Мардин ще се разходим по главната улица на стария град. Може да се изкачим по тесните улички към горната част на града. От тук добре се вижда Калето или Крепостта на Мардин. До нея няма достъп, тъй като е част от военна територия. Продължаваме през покрития пазар, където продават основно маслини, зеленчуци, месо и други продукти. Ще посетим Голямата Джамия – най-важния религиозен храм в Мардин. Ще влезем и в една православна действаща църква. Ще вечеряме на залез слънце в един разкошен ресторант с гледка към месопотамската равнина. Нощувка в Мардин.

Ден 4
Ден 5

Диарбекир, Мидият, сирианския манастир Мор Габриел

След закуската отпътуване с буса към Диарбекир. Ще се разходим из централната стара част на града по главната улица. Ще посетим великата джамия на Диарбекир (Diyarbakır Ulu Camii). Това е най-старата джамия в Анадола, построена през XI век от Малик Шах, емирът на Селджукските турци. Точно срещу джамията ще влезем в стария кервансарай, сега запълнен с ресторантчета, кафенета и малки магазини. Много колоритно истинско място!

Диарбекирската крепост е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Градските стени са построени по заповед на римския император Константий II. След римляните са дошли персите, а след тях и мюсюлманските араби. Водачът на арабското племе Бекр Бин Вайл е нарекъл града Дияр Бакр, което означава “страната на Бакр”.

Следва Мидият, старата част на който е подобна на Мардин. Ще се разходим из тесните улички със стари къщи от пясъчник и красиви декоративни фасади. Тук има руини на девет сирийски православни църкви. 

Ще се отбием през сирианския манастир Мор Габриел, където църковните служби все още са на арамейски език (езикът на Исус). Манастирът е основан през 397 г. сл. Хр., огромен и великолепен. Връщаме се в хотела Мардин.

Ден 5
Ден 6

Халфети и Газиентеп

Днес се отправяме към градчето Халфети, намиращо се на брега на река Ефрат. Халфети е частично наводнен през 1999 г. от язовир Биречик, част от Югоизточния Анадолски Проект, целящ да достави вода за полу-сухите райони в тази част на Анадола. В градчето има няколко ресторанта и една прекрасна джамия с покрити от водата основи. Има нов град Халфети, построен на хълма, през който се минава на път за стария град. От високото се открива разкошна панорама към реката/язовира и стария град.

Тук ще се качим на лодка за разходка по язовира (цената не е включена но е около 25 турски лири/човек). Ще минем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост – Румкале, построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Крепостта някога е била седалище на арменски патриарх. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са я използвали, за да затвърдят исляма в Анадола

С лодката стигаме до селото Хаваш, станало жертва на същото “потопяване”. Там ще видим минарето на местната джамия потопено във водата. 

Следобед продължаваме към град Газиентеп. Най-интересното в този град е най-големият музей на мозайките в света – Зеугма. В него ще разгледаме над 1,700 кв.м мозайки от град Зеугма, за който се твърди, че е основан като град Селевкия от Селевк I Никатор, генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000 г., когато плановете за нови язовири на Ефрат заплашват от унищожение древните останки на  Зеугма. Тогава се ражда и идеята за този уникален музей. Сградата е 7,500 квадратни метра, с което надминава Националния музей Бардо в Тунис, като най-голям музей за мозайки в света.

Нощувка в хотел в Газиентеп.

Ден 6
Ден 7

Газиентеп, обратен полет към София

Газиентеп е най-големият град в югоизточна Турция. Сутринта ще се разходим из старата градска част, ще обикаляме из крепоста Газиентеп и цитаделата Раванда. Ще има време за пазар, който е един от най-големите в тази част на Турция. Следобед следва трансфер към летището и обратен полет към Истанбул и София.

Ден 7
ОТЗИВИ
 
Пътувала съм много и може би затова съм винаги критична към организацията и качеството на 
организираните с фирма пътувания.
С “1000 пътешествия” бях в Турция неотдавна, при пълен локдаун и последните дни на Рамадана. 
Отбелязвам този факт, защото в такива условия, да се проведе организирано пътуване е много, много трудно.
Искрено поздравявам Павел Господинов, собственикът на туристическата агенция за всеотдайността, умението да
създава настроение, да не показва през какви трудности минава и за проявената загриженост към клиента-турист!
По време на подготовката на пътуването съм получила от него голямо количество писмена информация, която като обем
е толкова голяма, че мога да си спретна цяла папка. Това говори за висок професионализъми желание да създадеш 
условия за едно приятно за туриста пътуване.
Най-искрено препоръчвам услугите на тази агенция, сигурна съм, че няма да останете разочаровани и че ще се 
убедите в моите слова!
Анна Драганова
———————————
Пътуването из югоизточна Турция беше организирано прецизно, имаше само приятни изненади от твоя страна (Хиляда Пътешествия) с посещения на места извън програмата. Беше много грижовен към всеки от групата. Чувствахме се в сигурни ръце, макар дестинацията да не беше обичайната туристическа. Надявам се отново да бъда част от твоите пътешественически групи.
Желая ти много здраве за нови вълнуващи нови открития. Поздрави! Зоя Иванова
———————————
Огромна благодарност за това пътуване до югоизточна Турция, което се осъществи напук на всички пречки. Организацията беше чудесна и двамата с Емо направихте за нас незабравимо пътешествие в тези необикновени места. 
До нови срещи! Анелия Кирова
 

Бих искала да благодаря за прекрасното пътуване до Югоизточна Турция с Павел и Емо. Всички Свети места, които посетихме, запознанството с месното население и богатата програма са изживяване, което силно препоръчвам. Благодаря от сърце на Хиляда Пътешествия, че ме направи част от това! Благодаря още веднъж за незабравимото преживяване! Стойна Милориева

———————————

Цялото това пътуване при мен стана чисто случайно..аз го разказах на групата как се случи..и най вече каква  беше  причината и желанието ми да се запиша. Не ме бива много по говоренето но все пак искам да знаеш, че за мен всичко беше наистина  едно много приятно преживяване. Благодаря много! Ти самия вложи много умения,много усилия, със сигурност изхаби много нерви по обясними причини свързани с пандемията..но..това е живота понякога. Запознах се с много хубави хора…разказаха се страхотни истории…преживяхме седем невероятни дни…Още веднъж благодаря. Пожелавам ти да си жив и здрав много успешни пътувания с приятни екскурзианти..и дай боже до нови срещи с теб и екипа ти. Красимир Арабов
 
———————————

Пътуването ми в Югоизточна Турция надмина очакванията ми. Потопих се в необикновената атмосферата на доброта и радушност на местното население. Тяхната дружелюбност много ме впечатли. Чувствах се свободна и непритеснена от нищо.  Умело подготвената туристическа програма изпълваше оптимално дните на престоя ни. Видях разнообразни места свързани с Библейски времена, с древността, с вярата, с историята, с природата. Като прибавя и комфорта от пътуването и настаняването, мога да заключа, че е ТОП дестинация.

Адриана Павлевска

Виртуално пътешествие с Гугъл Земя през Интернет (уеб браузер)

При натискане на линка (бутона) по долу ще се отвори прозорец на браузер със заредени някои от местата, които ще посетим (жълти маркери). При натискане на жълтия маркер, изгледът ще се приближи и ще може да видите снимки. Картата обаче ви предлага доста повече възможности, които са достъпни чрез следните бутони долу в дясно на прозореца: 1) 3D Бутона ще ви отвори 3D изглед на картата, която ви дава възможност да изследвате в дълбочина обектите в триизмерна картина. Този изглед ще ви даде представа за терена, мястото, дори сградите (ако са част от обекта). 2) Иконата с човечето ще отвори “уличен изглед” (street view). Това са снимки на улично ниво, които ви дават съвсем конкретна визуална представа за мястото и района. Може да кликате само на синьо-очертаните зони или кръгчета (ако са само обекти), тъй като тази маркировка означва, че на това място се предлага уличен изглед т.е има снимки. Извън сините зони, такъв изглед няма. По-голямата част от обектите, които посещаваме имат такъв изглед. 3) Със знаците + и - съответно може да приближавате и увеличавате изгледа. Това може да правите и с мишката. 4) С натискане на знака за компас картата ще се позиционира с изглед на север. Полезно е ако сте изгубите посоката или картата се завърти в някаква друга посока. 5) Знакът с два кръга и една точка ще ви отведе до мястото, където сте вие в момента, така че него не го натискайте, освен ако не знаете къде се намирате в момента 🙂

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА