ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАКИСТАН – НАД 1800 КМ ОТ КАРАЧИ ДО ПЕШАВАР ПРЕЗ ЛАХОР, ПУСТИНЯТА ЧОЛИСТАН И ИСЛАМАБАД

Ще пропътуваме бавно над 1,800 км от Карачи на Арабско море до град Пешавар, близо до Афгано-Пакистанската граница. Ще минем през 3 от общо 4 те провинции – Синдх (Sindh), Пенджап (Punjab) и Кайбер Пактункауа (Khyber Pakhtunkhwa). Първо ще разгледаме някои от най-интересните места в Карачи – Саддар (Saddar), старата част на Карачи, пазара Емпрес и най-големия плаж в града – Клифтон (Clifton). По желание може да идем до Доби Гат (Dhobi Ghat) – огромна обществена пералня на открито.

Първата ни спирка по пътя на север ще бъде Крепостта Раникот  (Ranikot Fort), за която казват че е най-дългата крепост в света (32 км). Ще имаме пешеходни преходи навътре в Националният Парк Киртхар (Kirthar National Park), втория по големина и важност национален парк в Пакистан. Постепенно навлизаме в страната на суфите. Първият суфи храм, който ще посетим е  Лал (Lal) в град Сехуан (Sehwan).

Продължаваме към Мохенджо Даро (Mohenjo Daro), едно от най-големите селища в древната индуска цивилизация. Следва стария град Сукур (Sukkur) и високото минаре (26 м) на храма Масум Шах (Masum Shah), от където ще се насладим на разкошните гледки към река Инд и града на залез слънце. Продължаваме през провинция Пенджап към Бахавалпур (Bahawalpur) – градът на дворците. Тук ще разгледаме двореца Ноор Махал (Noor Mahal) и двореца Дарбар Махал (Darbar Mahal), както и живописния пазар. Следва пустинята Чолистан (Cholistan), където ще разгледаме подробно крепостта Деравар (Derawar Fort), джамията Абаси (Abbasi Mosque) и Кралската гробница. Ще посетим поне няколко села в пустинята Чолистан, където хората все още живеят в колиби. Вечерта ще пием чай в пустинята, едно от най-страхотните преживявания, които ще имаме по време на пътуването ни из Пакистан.

Следва Мултан – столицата на пакистанския суфизъм, където ще разгледаме храма на Бахауддин Закария (Bahauddin Zakariya) от 13 век и гробницата Шах Рукн-е-Алам (Shah Rukn-e-Alam). В град Лахор първо ще се отбием през пазара Анаркали (Anarkali Bazaar). Няколко часа ще отделим на крепостта Лахор, където се намира голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще посетим една от най-красивите и стари джамии в града – Масжид Уазир Кан (Masjid Wazir Khan) и кралската баня Шахи Хамам (Shahi Hammam). Вечерта ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия – Вага (Wagah). По-късно същата вечер ще присъстваме на суфи ритуала Дхмаал (Dhamaal), който включва и въртящия се танц – сема. Това е изключително преживяване, което трудно може да се опише с думи.

Продължаваме на север към Исламабад, столицата на Пакистан, като по пътя ще се отбием в сикхския храм Гурдуара Джанам Астан (Gurdwara Janam Asthan), най-важния храм и светилище за сикхите, разположен в град Нанкана Сахиб. В Исламабад ще разгледаме огромната джамия Файсал (Faisal Mosque) – символ на града. Последният ден от пътешествието ще бъде посветен на Пешавар, където ще разгледаме старата джамия Моххабат Кан (Mohabbat Khan Mosque), ще пием зелен чай при стария търговец на бижута от Афганистан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града. Последният обект от пътуването са руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бахи (Takht-i-Bahi Monastic Complex), едно от най-важните за Будизма места на индийския суб-континент. Летим обратно за Истанбул и София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 24 ноември – 6 декември 2021.; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,295 евро/човек (група от 7 човека); За останалите опции вижте съответните секции по-долу;

Цената включва: български водач; местен водач; транспорт в Пакистан в хубав климатизиран бус само за нашата група; 10 нощувки в нормални хубави хотели в стаи по двама с бани и тоалетни в стаите (ако желаете единична стая моля отбележете това при записване); 1 нощувка в къща за гости с малко по-базисни условия; всички закуски; задължителната застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената не включва: самолетен билет София – Карачи (Пакистан) на отиване и Исламабад (Пакистан) – София на връщане (*); входни билети за забележителности (**); виза (***); обяди и вечери (****); допълнителни застраховки (*****); разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 16.00 – Истанбул 18.25;

Истанбул 21.35 – Карачи 04.50;

Връщане:

Исламабад 06.35 – Истанбул 10.45;

Истанбул 14.45 – София 15.05;

Цена: 765.63 евро. Към датата на резервацията цените може да са леко различни, но не съществено. Ние се грижим за самолетните билети и ги закупуваме групово.

(**) Входните такси за музеи и други забележителности на са скъпи, но почти навсякъде прикрепват към групата местен “екскурзовод”, за конкретния обект който след това очаква да му се даде бакшиш. Сумите са малки, но постоянни. Ние събираме нещо като обща каса в местни пари (пакистански рупии) в началото на пътуването и ръководителя на групата плаща от името на групата тези бакшиши и входни такси. Става дума за дребни суми (порядъка на стотинки или левчета) на обект.

(***) Визата за Пакистан струва 85 лева. Ние уреждаме документите за пътуването.

(****) Храната в Пакистан  е много евтина.

(*****) Допълнителни застраховки

За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Карачи

Днес пристигаме много рано на летището в Карачи. Ще имаме трансфер до хотела. Оставяме си багажа, след което кафе и лека почивка. Днес ще имаме обиколка на най-важните забележителности на града.

Ще се разходим из квартала Саддар (Saddar), старата част на Карачи. Измежду порутените бетонни сгради ще видим все още запазени стари сгради от британското колониално присъствие.

Ще се отбием през пазара Емпрес, построен през 1889 по време на британското управление Радж (Raj). На този стар и популярен пазар се продават подправки, плодове, зеленчуци и месо, както и канцеларски материали, текстил и домашни любимци.

По желание може да ви заведа до Доби Гат (Dhobi Ghat), в буквален превод “Голямото пране”. Мястото представлява обществена пералня и сушилня на открито. Тук се практикува една от най-старите и традиционни професии в града – прането.

Друго популярно място, където ще идем точно по залез слънце е най-големия плаж в града Клифтон (Clifton). Местните идват тук за разходка. Има камили и коне за езда, амбулантни търговци и много глъч. Разкошно място!

Вечерта ще хапнем в култовото кафене край пътя (Roadside Cafe) – едно от най-старите и яки заведения в града, чиито интериор е покрит с графити.

Нощувка в хотел в Карачи. 

Ден 1
Ден 2

Национален парк Киртхар (Kirthar National Park); Крепостта Раникот  (Ranikot Fort)

След закуската в хотела потегляме на север. Първото място, което ще посетим е Националният Парк Киртхар, който се намира в планините Киртхар, северно от Карачи. Той е основан през 1974 г. и се простира на 3,087 квадратни километра, което го прави вторият по големина национален парк в Пакистан след парка Хингол. Фауната се състои от индийски леопарди, хиени, индийски вълци, газели чинкара и редки диви кози.

Днес ще посетим по специално Раникот (Ranikot Fort), историческа крепост, разположена в парка, за която се смята че е най-голямата в света (32 км). Често сравняват стените на крепостта с Великата китайска стена. Този обект все още не е част от списъка на ЮНЕСКО, но е на път да бъде включен в него. Все още се спори за причината за построяването на това гигантско военно съоръжение. Археолозите посочват 17-ти век като време на първото му изграждане, други смятат, че строителството е започнвало едва през 1812 г. Цената му е била 1,2 милиона рупии, което е космическа сума за онези времена. Със сигурност крепостта е била ползвана от британците по време на тяхното управление. Нощувка в хотел.

Ден 2
Ден 3

Пешеходни преходи в Националния парк Киртхар (Kirthar National Park)

Днес сме отделили време на природата в Националния парк. Ще имаме пешеходни преходи навътре в парка, като тяхната продължителност ще съобразим с нивото на издръжливост и тренираност на хората от групата. Идеята е да навлезем, колкото се може по-навътре, за да усетим истинската магия на това райско кътче. 

В парка ще посетим поне няколко села. Идеята е да се запознаем с бита и ежедневието на хората. Отделили сме днес достатъчно време, за да можем да се разходим спокойно из района и максимално добре да се запознаем както с природата, така и с жителите му. Нощувка в къща за гости в парка.

Ден 3
Ден 4

Град Сехуан (Sehwan) и храма Лал (Lal)

Днес първо ще спрем в град град Сехуан (Sehwan) и по-точно в храма ал (Lal) или както е пълното му име Shrine Hazmat Lal Shahbaz Qalandar Syed Usman Marwandi (Syed Hussain Shah). Тук хората идват, за да се молят и намерят утеха в молитви към суфи светеца и патрон на храма Сиед Усман Маруанди (Syed Usman Marwandi) (1177–1274). Човекът е проповядвал религиозна толерантност сред мюсюлманите и индусите. Наричан е Лал (червен), заради традиционното си червено облекло.

Продължаваме към Мохенджо Даро (Mohenjo Daro), като ще отседнем в хотел в близост до този археологически обект в Пакистан.

Ден 4
Ден 5

Мохенджо Даро (Mohenjo Daro), град Сукур (Sukkur) и исокото минаре на храма Масум Шах (Masum Shah)

Днес преди обяд ще посетим Мохенджо Даро (Mohenjo Daro) или “Могилата на мъртвите” в буквалн превод, едно от най-големите селища от времената на древните цивилизации в долината на река Инд. Мястото е било открито на ново за света през 1920 година. Ще посетим и музея посветен на Мохенджо Даро.

Продължаваме към град Сукур (Sukkur). Ще видим много дълъг мост над река Инд, изпълняващ не само транспортни функции. Това е сложно хидро-инженерно съоръжение наречено Суккур Бараж (Sukkur Barrage), чиято основна функция е да регулира водите на мощната река Инд, осигурявайки равномерното напояване на селско-стопанските площи на провинцията Синдх.

Вечерта ще посетим високото минаре на храма Масум Шах (Masum Shah) в центъра на стария град Сукур. Ще стигнем до най-високата площадка по тесни и стръмни стълби, точно 84 на брой. Ще се насладим на великолепна гледка към целия град и река Инд на залез слънце от 26 метра висчина. Храмът и минарето са построени през 1607 година по времето на Мугулската Империя, когато управител на провинцията Синдх е бил Масум Шах (Masum Shah).

Ще нощуваме в хотел в град Сукур.

Ден 5
Ден 6

Провинция Пенджап, Бахавалпур (Bahawalpur) – градът на Дворците; Дворецът Ноор Махал (Noor Mahal) и Дворецът Дарбар Махал (Darbar Mahal)

Продължаваме нашето пътешествие на север към град Бахавалпур (Bahawalpur) или както още го наричат – “Градът на дворците”.

Първият от тях е Ноор Махал (Noor Mahal), построен през 1872 г. в стил ренесанс, доста подобен на италианските замъци от това време. Дворецът Дарбар Махал (Darbar Mahal) е кралски дворец, завършен през 1905 година. Днес той е под контрола на военните, но ние ще опитаме да издействаме разрешение за посещението му т.е. възможно е да не можем да го видим.

Град Бахавалпур (Bahawalpur) е известен също с живописния си пазар, който вечерта ние също ще посетим. Местният текстил тук е интересен, ще хапнем и местни манджи. Нощувка в град Бахавалпур.

Ден 6
Ден 7

Пустинята Чолистан (Cholistan); крепостта Деравар (Derawar Fort), джамията Абаси (Abbasi Mosque) и Кралската гробница; Селата в пустинята Чолистан

Днес се отправяме към пустинята Чолистан (Cholistan ). Това е продължение на субтропичната пустиня Тар (Thar), която продължава в Раджастан, Индия (ние пътуваме из тази пустиня, но от към индийската страна). 

Дерауар е голяма квадратна крепост. Основните й кули се виждат на стотици километри поради равния терен на пустинята. Стените са високи над 30 метра. Построена е през 9 век след Христа от Хинду владетеля Раи Жажа Бати (Rai Jajja Bhatti).

Продължаваме към прекрасната джамия Абаси (Abbasi Mosque), съвсем близо до крепостта. Посторена е от Науаб Бахаула Хан (Nawab Bahawal Khan) през 1849 година.

Продължаваме към Кралската гробница, която ще ви изненада с изяществото си. Напомня на мавзолеите на Бухара и Самарканд в Узбекистан, но в умален размер. Сини теракотени плочки, прекрасна украса, величие. Вътре – чисто, тихо и спокойно. Тук са погребани членовете на Абаси, господстващото района семейство от края на 19 век. Гробницата не е музей, а действащо гробище, което е притежание на наследниците на огромната фамилия.

Целият следобед ще прекараме в пустинята. Ще посещаваме малките села, където хората все още живеят в колиби и отглеждат крави и кози. Тук ще видите един застинал във времето свят, който в много отношения е почти невероятен за 21 век.

Вечерта ще пием чай в пустинята, едно от най-страхотните преживявания, които ще имаме по време на пътуването ни из Пакистан. Нощувка в град Бахавалпур.

Ден 7
Ден 8

Мултан – столицата на пакистанския суфизъм; град Лахор

След закуската в пустинята потегляме към Лахор, столицата на Пенджап. По пътя ще спрем в два храма в град Мултан. 

Град Мултан се смята за нещо като столица на пакистанския суфизъм. Ще посетим храма на Бахауддин Закария (Bahauddin Zakariya) от 13 век посветен на суфи мистика със същото име, основател на един от клоновете на суфизма и гробницата Шах Рукн-е-Алам (Shah Rukn-e-Alam), където е погребан суфи светеца Шейх Рукн-Уд-Дин Абул Фатех (Sheikh Rukn-ud-Din Abul Fateh). 

До вечерта ще стигнем и град Лахор, където ще вечеряме на пазара Анаркали (Anarkali Bazaar). Той е един от най-старите и запазени в южна Азия, на повече от 200 години. Наречен е на името на момиче, което било изгонено от тогавашния владетел на града заради това, че синът му се влюбил в нея. Пазарът има две части – стара и нова, като старата е предимно за храна, с множество ресторантчета и места за хранене. Нощувка в Лахор.

Ден 8
Ден 9

Културно-историческа обиколка на Лахор с неговите най-известни паметници на културата; Граничната церемония Вага (Wagah) на границата между Пакистан и Индия; суфи ритуала Дхмаал (Dhamaal)

След закуската в хотела започва нашата обиколка на Лахор, като първо ще посетим крепостта Лахор, където се намира една голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще разгледаме подробно следните места: джамията Бадшахи (Badshahi Mosque), Павилиона Наулаха, Павилиона с трите врати от сикхския период, Диуан-и-Кас (Diwan-i-Khas), Павилиона Кала Бурж (Kala Burj). Особено интересна е “Стената с рисунките”, изящно украсена с остъклени плочки, фаянсови мозайки и стенописи. Следва Шееш Махал (Sheesh Mahal)  или „Дворецът на огледалата“ и още много други, общо над 21 отделни обекта. Разбира се няма да успеем да видим всичко, но една голяма част ще посетим.

Следва кратка разходка през старата част на Лахор до една от най-красивите джамии в града – Масжид Уазир Кан (Masjid Wazir Khan). Близо до нея ще посетим кралската баня Шахи Хамам (Shahi Hammam), където хората са се къпели преди да посетят краля. 

В късния следобед ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия – Вага (Wagah). Това е ежедневен ритуал, който граничните войски на Пакистан и Индия провеждат от 1959 г. 

Към 9 вечерта ще присъстваме на суфи ритуала Дхмаал (Dhamaal), който включва и въртящия се танц – сема. Това е изключително преживяване, което трудно може да се опише с думи. Все пак съм се опитал да го опиша онагледено с няколко снимки в пътеписа от нашето пътуване по тези земи, които може да прочетете ето тук: http://thousandvoyages.com/southpakistantravelogue/ Ритуалът се провежда всеки четвъртък от 9 вечерта.

Ден 9
Ден 10

Храмът на сикхите Гурдуара Джанам Астан (Gurdwara Janam Asthan); Исламабад и огромната джамия Файсал (Faisal Mosque)

След закуската потегляме към сикхския храм Гурдуара Джанам Астан (Gurdwara Janam Asthan), най-важния храм и светилище за сикхите. Тук е бил роден основателят на сикхизма Гуру Нанак. Светилището се намира в град Нанкана Сахиб, близо до Лахор в Пенджаб. Мястото е изключително впечатляващо, а храмът – един от най-красивите не само в Пакистан, но и на целия индийски суб-континент.

До вечерта ще стигнем до столицата на Пакистан – Исламабад, модерен и различен от другите пакистански градове. Построен като планиран град през 60-те години на миналия век, за да замени Карачи като столица на Пакистан, Исламабад е известен с високия си стандарт на живот, безопасността и изобилната зеленина.

Ще разгледаме огромната джамия Файсал (Faisal Mosque) – символ на града. Неконвенционалният дизайн на турския архитект Ведат Далокай е избран след международен конкурс. Без типичен купол, джамията е оформена като бедуинска палатка, заобиколена от четири високи минарета. В натоварени дни джамията може да побере около 70,000 човека.

Ден 10
Ден 11

Пешавар; древния будистки манастир Такхт-и-Бахи (Takht-i-Bahi Monastic Complex)

Днес потегляме към град Пешавар, най-големия град и административна столица на провинция Кайбер Пактункауа (Khyber Pakhtunkhwa). Градът се намира на около час от известния проход Khyber (Кайбер), който свързва Пакистан с Афганистан. Пешавар и целия район са под силно афганско влияние. Древен град, смятан за едно от най-старите населявани места не само в днешен Пакистан, но и в цяла южна Азия.

В града ще посетим и разгледаме джамията Моххабат Кан (Mohabbat Khan Mosque), ще пием зелен чай при стария търговец на бижута от Афганистан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града, където най-вероятно ще ни посрещне собственика.

Следобед ще пътуваме до руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бахи (Takht-i-Bahi Monastic Complex), един от най-важните будистки центрове в района, разположени до град Мардан (Mardan). Мястото се счита за едно от най-важните за Будизма. Учудващо добре запазеният комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980. Архитектурата му е типичната за будистките манастири от това време. Смята се, че е оцелал в такова добро състояние заради трудно-достъпния терен.

Ден 11
Ден 12

Полети към Истанбул и София

Много рано сутринта ще имаме трансфер до летището. Полети към Истанбул и София.

Ден 12

Маршрут

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА