ПЪТЕШЕСТВИЕ, ПЛАЖ И АЮРВЕДА НА ОСТРОВ ШРИ ЛАНКА

Идеята е за тези 10 дни да попътуваме бавно из острова, като разгледаме някои от неговите най-интересни места и забележителности. Ще започнем от столицата Коломбо, след което ще се отправим с влака към старата столица на Шри Ланка – Кенди, град известен с древните си будистки храмове и центрове по аюрведа. За хора, които се интересуват от аюрведа можем да организираме специална програма в града. Продължаваме към вътрешността на острова, който е предимно планински. Ще посетим Нувара Елия и известните цейлонски чаени плантации, където ще берем чай с местните хора и ще видим как той се преработва в местна фабрика. До Нувара Елия отново ще пътуваме с влак, тъй като това се смята за едно от най-живописните трасета в света. Следващата ни спирка ще бъде Резерватът Синхаража – истинска тропическа джунгла, където ще имаме лек поход с местен водач навътре в гората. Продължаваме към известните плажове в Тангале, където ще останем в прекрасен хотел на брега 2 дни, за да се насладим на палмите, местните рибни специалитети и невероятни залези над морето. Към края на пътуването ще посетим бившата португалска колония Гале – спретнат град с европейски вид, рязко контрастиращ на околния пейзаж. Приключваме пътешествието си в Коломбо, откъдето ще летим за София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: есен/зима/пролет;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетен билет София – Коломбо – София (*); български водач; местни водачи (например за джунглата и чаените плантации); трансфери от/до летището в Коломбо; наземен транспорт с микробус във вътрешността на острова; влакови билет от Коломбо до Кенди  и след това до Нувара Елия (ако не успеем да вземем билети за влака, ще има транспорт само за нашата група с бус); нощувки в нормални хотели, ползвани от чужденци в стаи по двама с включена закуска (**); местен водач за джунглата, екскурзия до чаените плантации; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената няма да включва: обяди и вечери; билети и входни такси за забележителности; допълнителни застраховки (***); други разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Цената на билет София-Коломбо-София е около 600-700 евро с Qatar Airways. Допълнително ще бъдат предоставени поне 2 или 3 маршрута и с други авиокомпании, както и цени.

(**) Ще бъде предожена една нощувка в будистки храм в град Кенди и две нощувки в къщи за гости в района на джунглите, ако има такава възможност и ако хората в групата желаят малко по-екзотични преживявания.

(***) Допълнителни застраховки. Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Днес пътуваме за Шри Ланка

В зависимост от времето на пристигане, ще предложим програма за разглеждане на града. Коломбо е типичен многолюден южноазиатски град с множество пазари, будистки храмове и други забележителности, които ще разглеждаме.

 

Ден 1
Ден 2

Кенди

След закуска потегляме към град Кенди, старата столица на Цейлон. Ще пътуваме с влак. Въпреки, че разстоянието е 130 км, пътуването ще отнеме 2-3 часа. Кенди е богат на история град, известен най-вече със старите си будистки храмове. В един от тях се пази зъб на Буда.

Градът е и център на аюрведичната медицина. Ще се разходим из местните аптеки, във всяка от които има лекар по аюрведа, който диагностицира и препоръчва билково лечение. В този град е и най-големия университет по аюрведа в Шри Ланка. За хора, които се интересуват от аюрведа можем да организираме специална програма в града.

Ще посетим езерото в близост. Можем да се изкачим и на околните хълмове, от където се откриват красиви панорами към града. Тук нощувката може да бъде в будистки храм, ако хората от групата желаят.

 

Ден 2
Ден 3

Към планините

След закуска потегляме към планините във вътрешността на острова. Пътуването отново ще е с влак, тъй като трасето се смята за едно от най-екзотичните на острова.  Ще спираме в малките градчета и селца по пътя, за да наблюдаваме ежедневието на местните хора, както и някои забележителности. 

По-късно през деня ще пристигнем в Нувара Елия, чаените плантации. Тук ще наблюдаваме как се бере чай и как се обработва след това в местната фабрика. Разбира се ще си купим истински цейлонски чай. Ще нощуваме до плантациите в хотел.

 

Ден 3
Дни 4 и 5

Из джунглата; Резервата Синхаража 

Тези два дни са посветени на джунглата и по-конкретно на Резервата Синхаража, място с непокътната дива тропическата дъждовна гора. Тук ще имаме местен водач, който ще ни разходи навътре в гората, ще ни покаже и разкаже за различните животински и растителни видове. Ще видим гигантски дървета, хамелеони, огромни пеперуди, водопад с вир за къпане, мимози и други тропически чудеса. Две нощувки в хотел в района.

 

Дни 4 и 5
Дни 6 и 7

Плажовете на Шри Ланка

Днес се спускаме към екзотичните плажове, с които островът е предимно известен. Ще пристигнем в Тангале, мястото с най-добрите плажове на острова. Златен пясък с надвиснали над брега кокосови палми, кристално чиста вода и рибари, които ловят риба от забити в океана колове…

Ще се разходим из местните храмове и места, където се практикува аюрведа. Ще посетим пазарите. Ще хапваме бавно риба в малките ресторантчета и ще се наслаждаваме на прекрасните вечери на брега на океана. Тук ще останем 2 дни.

 

Дни 6 и 7
Ден 8

Град Гале

Днес тръгваме на север към Гале, бивша португалска колония. Днес градчето е поддържано и чисто, с добре запазена крепост, табели на португалски и немски – място рязко контрастиращо с околните селца и градчета на острова. Вечерта ще се отправим към Коломбо, където ще отседнем в хотел.

 

Ден 8
Ден 9

Отпътуване към София

Днес ще имаме трансфер до летището в Коломбо и полет обратно към София.

 

Ден 9

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА