ПЪТЕШЕСТВИЕ, ПЛАЖ И АЮРВЕДА НА ОСТРОВ ШРИ ЛАНКА

Идеята е за тези 10 дни да попътуваме бавно из острова, като разгледаме някои от неговите най-интересни места и забележителности. Ще започнем от столицата Коломбо, след което ще се отправим с влка към старата столица на Шри Ланка – Кенди, град известен с древните си будистки храмове и центрове по аюрведа. За хора, които се интересуват от аюрведа можем да организираме специална програма в града. Продължаваме към вътрешността на острова, който е предимно планински. Ще посетим Нувара Елия и известните цейлонски чаени плантации, където ще берем чай с местните хора и ще видим как той се преработва в местна фабрика. До Нувара Елия отново ще пътуваме с влак, тъй като това се смята за едно от най-живописните трасета в света. Следващата ни спирка ще бъде Резерватът Синхаража – истинска тропическа джунгла, където ще имаме лек поход с местен водач навътре в гората. Продължаваме към известните плажове в Тангале, където ще останем в прекрасен хотел на брега 2 дни, за да се насладим на палмите, местните рибни специалитети и невероятни залези над морето. Към края на пътуването ще посетим бившата португалска колония Гале – спретнат град с европейски вид, рязко контрастиращ на околния пейзаж. Приключваме пътешествието си в Коломбо, откъдето ще летим за София.

 

Период на пътуване: есен/зима/пролет;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетен билет София – Коломбо – София*; български водач; местни водачи (например за джунглата и чаените плантации); трансфери от/до летището в Коломбо; наземен транспорт с микробус във вътрешността на острова; влаковi билет от Коломбо до Кенди  и след това до Нувара Елия (ако не успеем да вземем билети за влака, ще има транспорт само за нашата група с бус); нощувки в нормални хотели, ползвани от чужденци в стаи по двама с включена закуска (**); местен водач за джунглата, екскурзия до чаените плантации; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 200,000 евро.

Цената няма да включва:; обяди и вечери; билети и входни такси за забележителности; други разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Цената на билет София-Коломбо-София е около 600-700 евро с Qatar Airways. Допълнително ще бъдат предоставени поне 2 или 3 маршрута и с други авиокомпании, както и цени.

(**) Ще бъде предожена една нощувка в будистки храм в град Кенди и две нощувки в къщи за гости в района на джунглите, ако има такава възможност и ако хората в групата желаят малко по-екзотични преживявания.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Днес пътуваме за Шри Ланка

В зависимост от времето на пристигане, ще предложим програма за разглеждане на града. Коломбо е типичен многолюден южноазиатски град с множество пазари, будистки храмове и други забележителности, които ще разглеждаме.

 

Ден 1
Ден 2

Кенди

След закуска потегляме към град Кенди, старата столица на Цейлон. Ще пътуваме с влак. Въпреки, че разстоянието е 130 км, пътуването ще отнеме 2-3 часа. Кенди е богат на история град, известен най-вече със старите си будистки храмове. В един от тях се пази зъб на Буда.

Градът е и център на аюрведичната медицина. Ще се разходим из местните аптеки, във всяка от които има лекар по аюрведа, който диагностицира и препоръчва билково лечение. В този град е и най-големия университет по аюрведа в Шри Ланка. За хора, които се интересуват от аюрведа можем да организираме специална програма в града.

Ще посетим езерото в близост. Можем да се изкачим и на околните хълмове, от където се откриват красиви панорами към града. Тук нощувката може да бъде в будистки храм, ако хората от групата желаят.

 

Ден 2
Ден 3

Към планините

След закуска потегляме към планините във вътрешността на острова. Пътуването отново ще е с влак, тъй като трасето се смята за едно от най-екзотичните на острова.  Ще спираме в малките градчета и селца по пътя, за да наблюдаваме ежедневието на местните хора, както и някои забележителности. 

По-късно през деня ще пристигнем в Нувара Елия, чаените плантации. Тук ще наблюдаваме как се бере чай и как се обработва след това в местната фабрика. Разбира се ще си купим истински цейлонски чай. Ще нощуваме до плантациите в хотел.

 

Ден 3
Дни 4 и 5

Из джунглата; Резервата Синхаража 

Тези два дни са посветени на джунглата и по-конкретно на Резервата Синхаража, място с непокътната дива тропическата дъждовна гора. Тук ще имаме местен водач, който ще ни разходи навътре в гората, ще ни покаже и разкаже за различните животински и растителни видове. Ще видим гигантски дървета, хамелеони, огромни пеперуди, водопад с вир за къпане, мимози и други тропически чудеса. Две нощувки в хотел в района.

 

Дни 4 и 5
Дни 6 и 7

Плажовете на Шри Ланка

Днес се спускаме към екзотичните плажове, с които островът е предимно известен. Ще пристигнем в Тангале, мястото с най-добрите плажове на острова. Златен пясък с надвиснали над брега кокосови палми, кристално чиста вода и рибари, които ловят риба от забити в океана колове…

Ще се разходим из местните храмове и места, където се практикува аюрведа. Ще посетим пазарите. Ще хапваме бавно риба в малките ресторантчета и ще се наслаждаваме на прекрасните вечери на брега на океана. Тук ще останем 2 дни.

 

Дни 6 и 7
Ден 8

Град Гале

Днес тръгваме на север към Гале, бивша португалска колония. Днес градчето е поддържано и чисто, с добре запазена крепост, табели на португалски и немски – място рязко контрастиращо с околните селца и градчета на острова. Вечерта ще се отправим към Коломбо, където ще отседнем в хотел.

 

Ден 8
Ден 9

Отпътуване към София

Днес ще имаме трансфер до летището в Коломбо и полет обратно към София.

 

Ден 9

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА