Древният будистки манастир Такхт-и-Бахи в Пакистан

Древният будистки манастир Такхт-и-Бахи е един от най-важните будистки центрове в размирната провинция Хайбер Пактунхва, разположен до град Мардан  в Пакистан. Мястото се счита за едно от най-важните за Будизма.

Учудващо добре запазеният комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980. Първоначално го оприличихме на Мачу Пикчу в Перу, главно заради разположението му на няколко стръмни хълма и заради визията. Разбира се това място не е толкова голямо, колкото Мачу Пикчу, но изглежда не по-малко величествено. Изненадахме се от този шедьовър, за който никой от нас не беше и чувал преди да дойдем до тук.

Археолозите смятат, че сградите са от 1 век след Христа. Били са постоянно обитавани до към 7 век. Архитектурата му е типичната за будистките манастири от това време. Смята се, че е оцелал в такова добро състояние заради трудно-достъпния терен. Повечето от будистките манастири от онази епоха постепенно са били унищожени.

Разхождахме се из руините, като постепенно стигнахме до една по-висока площадка, от където се разкриваше прекрасна панорама към останките и града Мардан в дъното. Наистина уникално място и като местоположение и като история и като визия.

Това уникално място е в програмата ни Пътешествие Из Пакистан – Над 1800 км от Карачи до Пешавар през Лахор, пустинята Чолистан и Исламабад

Фото слайдшоу