Танжер на ръба на Мароко…или там, където мирише на Африка, Португалия, Испания и Франция взети заедно

…или там, където мирише на Африка, Португалия, Испания и Франция взети заедно; свърталище на писатели, шпиони и художници; град потънал в лека екзотична мистерия.

Това накратко е моето усещане за Танжер, градът от който си тръгнах трудно.

“Танжер е едно от малкото останали места в света, където, стига да не грабите, насилвате или проявявате някаква друга форма на антисоциално поведение, можете да правите всичко, което искате.” Цитатът е на Уилям С. Бъроуз, един от най-ярките представители на така нареченото битническо поколение на Европа и Америка, намерили в екзотичния град вдъхновение и дом за почти цял живот.

Градът разцъфтява през 20-години на миналият век, когато е бил управляван от международна спогодба, подписана от Франция, Испания и Великобритания. През Втората Световна Война и по късно по време на Студената война, той е бил арена на шпионски игри, свърталище на престъпници, хазартни маниаци и милионери, за което свидетелстват богатите колониални къщи и хотели. Един от тях е хотел “Континентал”, чиито стаи и стени са чували какво ли не. Днес може да отседнете в него. Дори не е скъп, имайки предвид богатата му история.

В Танжер са живели или оставали за различно време писателите Пол Боуелс, Джордж Оруел, художникът Хенри Матис и членовете на рок групата Ролинг Стоунс.

След като преминава изцяло в маракоански ръце, градът започва постепенно да запада. Това се случва по времето на предишния крал на Мароко Хасан II, който спира почти всички инвестиции. За щастие това се променя през 1999, когато неговият син Мохамед IV  се качва на престола. Той вижда огромния потенциал на Танжер като пресечна точка на Африка, Европа и Средиземноморието като цяло, в резултат на което днес градът има най-голямото пристанище в Африка, най-големият в Северна Африка завод за коли и е началната гара на бързоскоростния влак до Казабланка, който трябва да тръгне през 2016.

Днес, заедно с икономическия подем, Мароко се опитва да възвърне старото величие на града чрез интензивни възстановителни дейности на ключови културни обекти. Един от тях е популярната книжарница Librairie des Colonnes, отворена през 1949 и ремонтирана основно през 2011, едно от любимите места на Самюел Бекет. Стаята, където е творил Хенри Матис в хотела Grand Hotel Villa de France е била възстановявана цели 20 години преди да отвори врати отново. В известния хотел Tanger Inn, свърталище на битническите творци в миналото, днес отново може да отседнете, както и да разгледате черно-белите фотоси на Джак Керуак.

Истински неподправен чар и тръпка ще усетите, докато се разхождате из малките улички и пазари в Медината (централната част на града), обградена от крепостни стени.

Разходките вечер по крайбрежата улица Мохамед IV , както и по терасата Terrasse des Paresseux са другото хубаво нещо, което може да направите в града.

“В Танжер можете да бъдете всеки. Може да започнете всичко отначало, да пренапишете историята си, да се трансформирате, да се отдадете на своите страсти или да изградите новото си Аз.” Това пише Джош Шомейк в предговора към неговия литературен пътеводител на Танжер.

Ние организираме всякакви пътувания до Мароко, както за групи така и индивидуално.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.