Една тибетска сватба в източен Тибет (западен Съчуан), Китай

Тибетската брачна церемония започва, когато момичето и нейният приятел влизат в къщата на момчето. Местните хора от селото пеят и танцуват, докато тя върви към новото си семейство. Хората от семейството на момчето я посрещат в къщата, предлагат й “чанг” – тибетска бира и купа пълна с цампа. Тя си взима малко от нея, поставя я на челото си и се моли, а след това я хвърля във въздуха като дар за Бога. Стари жени стоят на покрива или на балконите на къщата, викат и се молят за щастието на новото семейство. Двамата младоженци се молят заедно пред олтара в къщата на момчето, като даряват Хата (бял шал).

За разлика от други традиции по света, когато тибетски момче и момиче се женят, по-скоро се сдружават семействата им. Сякаш семействата се женят, а не толкова индивидуалните хора. Обикновено самата церемония за женитба в Тибет продължава от един до три дни. Първият ден е за гостите, вторият ден – за близките приятели и роднина, а третият ден обикновено е за членовете на семейството.

Първият ден, веднага след сватбената церемония, семейството провежда банкет или парти за гостите, често с пеене и танци. По традиция всички роднини, приятели, стари съученици и колеги се събрат в дома на новата двойка и празнуват до късна вечер. Радостният сватбен празник включва много речи, пожелания, прекъсвани от постоянно подаряване на церемониални шалове и подаръци – толкова много, че понякога младоженецът и булката са почти покрити под големия брой шалове, вързани около вратовете им! Това видео представя именно този първи ден от сватбата, когато нашата група случайно попадна на тази сватба.

Помещението – смес между храм и читалище, цялото изрисувано в чудни рисунки. На първия етаж бяха разположени пейки с маси, а на тях насядали хора чоплят семки. Група жени танцуваха в кръг…музиката естествено кънти. На втория етаж – около 200 човека седнали на дълги пейки пред маси отрупани с храна. Всички почти гости люпеха семки, като за последно. Почти се сблъсках с една жена, която носеше огромна тава със семки.

В една от залите на централно място седяха булката и младоженеца. Всички хора на сватбата бяха облечени в традиционни тибетски носии. Особено атрактивна беше тази на булката. Група, предимно от жени, се движеха между масите и пееха, вероятно сватбени песни. Хората ни поканиха да седнем да се почерпим, бяха мили и любезни. Част от мъжете вече бяха видимо пийнали….веселбата беше в разгара си. Нямаше нито един китаец или турист…беше си семейно тържество, на което ние вероятно малко нахално нахълтахме. Някак си се въодушевихме…Конкурирах се през цялото време със сватбения фотограф, който чинно заснемаше всяко движение в залата. По едно време се засякохме твърде близо един до друг, кимнахме си като на колеги и подминахме.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.