Шест манастира в източен Тибет

По време на нашето пътуване из източен Тибет през август 2019 посетихме общо 6 тибетски манастира.

.

Чортен Карпо (Qudenggabu chorten, бяла ступа) е малък храм в западната част на град Литанг, Източен Тибет. Тук се намира едно от най-големите молитвени колела. Неспирен поток от хора минаваха от едната зала с молитвени колела към мястот за молитви и огромното колело, което няколко човека въртяха с видимо усилие.

През 1169 г. Дюсум Кхенпа основава важния манастир Пангфук близо до Литанг, както и няколко други в Източен Тибет. Манастирът е на 800 години и има изключителен екстериор, както и интериор. Стените вътре са покрити със стари уникални и много добре запазени стенописи и картини, изобразяващи символи и истории от будизма.

Манастирът Чон Гу (4,000 метра) е на близо 800 години и седи в основата на планината Ченресиг в националния парк Ядинг. Това е най-високата планина в резервата, издигаща се на 6032 метра. Гледките на Ченресиг от манастира Чон Гу в ясен ден са превъзходни.

Манастирът Гонга Ланджилинг се намира в южната част на град Даоченг. Намира се на 3,335 метра надморска височина. Пред храма тече река, а отзад се издига планината Акси. Построен е през 1642 г. сл. Хр. Манастирът има повече от 300 монаси, които живеят и служат в него. В манастира има уникална много ценна статуя на Буда, която има дълга история от над 300 години.

Разположен в град Тагонг, манастирът Тагонг е важно място за поклонничество в историческия регион Хам. Известен е още като малкия храм Джоканг.

Манастирът Литанг е построен през 1580 г. от 3-ти Далай Лама, като скоро след това се превръща в един от най-големите манастири в Източен Тибет с повече от 4000 монаси. Манастирът е посветен на великия Майтрея, Буда на бъдещето.