Тирта Емпул – един от най-известните храмове на остров Бали, Индонезия

Eдин от най-известните храмове на остров Бали в Индонезия е Тирта Емпул, намиращ се в градчето Тампаксиринг.

Ще ви отнеме около час, за да обходите и разгледате целия храмов комплекс. От входа влизате през голяма каменна врата в централния двор – „Джаба Пура“. Това е открито пространство оградено от каменни стени. В края на двора има две големи порти, през които се влиза във вътрешния двор.

Джаба Тенгах е най-известната част от храма. Тук ще видите двата басейна за пречистване. Местните идват тук, за да се пречистят под 30-те чучура, които захранват басейните.

Докато бях в храма, басейна беше препълнен с хора. Всъщност той не е толкова голям – 5 широк и 20 метра дълъг. Има разбира се ред и ритуал – хората влизат от ляво и чакат търпеливо реда си. Потапят се първо под първия чучур, после под втория и така до 30 ия …трябва да минат през всичките чучури, за да бъде пречистването пълно.

Зад басейните за пречистване се намира Йероан. Повечето туристи пропускат Йероан или „вътрешния двор“ – приятно място за релакс и молитва след суматохата на басейните. 

В предната част на двора има голям извор, който захранва чучурите. Пълен е със зелени водорасли, а между тръстиките плуват малки рибки – тотална идилия. Зад извора има ярко декорирани индуски светилища, които контрастират ефектно с бели дрехи на балийците – много фотографско и същевременно духовно място.

Снимките са от нашето пътуване до остров Бали в Индонезия.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.