ЗИМНО (НОВОГОДИШНО) ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ ЗАД ПОЛЯРНИЯ КРЪГ В НОРВЕГИЯ

Тази програма предлага 6 вълшебни дни през зимата, (може и около Нова Година) в задполярния норвежки град Тромсо и неговите околности. Градът е най-важният културен център в задполярна Норвегия, изключтително живописен, разположен сред сурови арктически пейзажи. По време на новогодишните празници той става особено привлекателен заради новогодишната украса, снега и полярното сияние (ако няма облаци). Нощувките са в Тромсо с еднодневни екскурзии наоколо. Включена е екскурзия до ферма за полярни елените и такава с корабче из заливите около островите за наблюдение на китове. Ако решите да пътувате по Нова Година, послушайте коледни песни и класическа музика в красивата Арктическа катедрала. Самата Нова Година посрещнете на пристанището, заедно с всички гости на града. От там се виждат най-добре фоерверките. Следва един релаксиращ зимен ден, а вечерта 7 часова екскурзия за наблюдение на Северното сияние, извън града, далече от светлинно замърсяване. Смята се, че най-доброто време за наблюдаване на този природен феномен е през март, но нищо не пречи да пробвате и през януари. Напълно възможно е да видите сиянието и от града, но поради светлинното замърсяване може да е по-слабо и бледо. Може да удължите пътуването си с престой в Осло, който е също толкова очарователен през зимата, както Тромсо.

 

Програма

Днес летите към град Тромсо. Ще пристигнете в града в рамките на един ден. Пишете ни и ще изпратим варианти за полети с цени за избрани от вас дати. От летището в Тромсо се взима автобус 40 или 42, който ви откарва до центъра на града.

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

 

След като сте стигнали до тук, добра идея би била да се запознаете по-отблизо с културата и традициите на местните хора от етноса Сами и по-конкретно с отглеждането на елени, едно от традиционните занимания на тези хора. Пътят до фермата е около 90-120 мин от Тромсо с кола или бус. Цялото пътуване ще отнеме около 6 часа, като ще се пътува през красиви арктически пейзажи. По пътя ще се спира за снимки.

Може да резервирате тази екскурзия от тук.

 

Днес е ден за наблюдение на китове, като ще правите това около 7 часа в студените води в заливите около островите. На всяко потенциално място се стои около 30 мин, за да не се безпокоят животните. Корабът е бивш спасителен (т.е много сигурен), има топла кабина вътре и голяма палуба за наблюдения. Може допълнително да си поръчате обяд на борда. Ще ви раздадат водо-непромокаеми дрехи и ботуши. По време на самата екскурзия ще научите за историята на града Тромсо и околните острови, както и за китоловната индустрия от миналото.

Може да резервирате тази екскурзия от тук.

 

Ако сте предвидили това пътуване за Нова Година, изберете денят да е 31 декември.  Разходете се из новогодишно украсения град, пийенете вино някъде…изобщо насладете се на невероятния зимен град и атмосфера.

Вечерта от 21.00 започва Новогодишния празничен концерт в Арктическата Катедрала. Концертът е класическа, коледна, традиционна и местна музика. След концерта отивате до пристанището, от където най-добре се виждат новогодишните фоерверки. Гледките и преживяването са фантастични. 

През новогодишната нощ има отворени барове, където може да си вземете питие. Аз бих посъветвал да си купите хубава бутилка вино и да си я изпиете на пристанището. Хапнете някъде преди концерта.

 

Ако сте решили да пътувате по Нова Година, днес вероятно ще спите до по-късно. След това хубава бавна закуска и разходки из приказния арктичен град. Ден за релаксация.

Вечерта е посветена на Северното сияние. Тръгвате в 19.00 вечерта; бус ще ви отведе извън светлините на града, за да се избегне светлинното замърсяване. Около 7 часа ще имате на разположение да се наслаждавате на прекрасните гледки. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние.

Може да резервирате тази екскурзия от тук.

 

Днес летите към Осло и София. Може да съчетаете това пътуване с няколко дни престой в Осло, прекрасен град, особено през зимата.

 

Варианти за осъществяване на програмата...... Допълнително инфо за 2 или 3 вариант

Вижте секцията в края на страничката – “Как да си организираме сами пътуването”! Може да ползвате линковете към доставчиците на туристически услуги, за да резервирате хотели, транспорт, екскурзии или други елементи от пътуването. 

 

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно.

Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден.

 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване, транспорт и други. След като ние сме готови с пакета, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата (минус депозита) се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Цена на нашата услугата: 50 лева депозит за планиран ден, който се приспада при финалното плащане на пакета т.е на практика тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи. Ако по някакви причини пътуването не се осъществи, се възстановяват 50 % от този депозит.

 

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

  • Подробна логистична програма;
  • Договор за индивидуално пътуване;
  • Фактура за платените средства; 
  • В случай, че сте поръчали пакет за пътуването, ще получите пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
  • Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
  • Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки (виж повече в съответната секция на този документ);
  • Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
  • Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”;
  • Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването. 

 

Когато Вие ползвате от нас само подробната логистична програма и сами правите резервациите си и плащанията за тях, агенцията не възстановява заплатените суми за резервации и за изработката на програмата.

Ако сте избрали да имате пакет за пътуването си, принципно фирма “Хиляда Пътешествия” ще се стреми да възстанови 100 % от сумата за програмата в дадената дестинация. Възстановяването на самолетните билети става от авикомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Възстановяват се 50 % от заплатения депозит (тези 50 лева на планиран ден).

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”.

Все пак тази процедура ще зависи от конкретното пътуване и ще бъде съобразена с конкретните обстоятелства.

 

Ще бъде предоставена задължителната застраховка “Помощ при пътуване”.

По желание може да бъде сключена застраховката “Отмяна на пътуването”. Могат да се застраховат отделно само самолетните билети или само програмата ви в дадената дестинация.

Фирма “Хиляда Пътешествия” има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” с валидност до юни 2021 година.

 

Към всяка подробна логистична програма добавяме секция с допълнитена информация за епидемиологичната обстановка в конкретната дестинация и за ограничителните мерки за пътуване, ако такива има. Пример може да видите в секцията “Здраве” на демонстрационната програма за Исландия: уеб вариант: (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

 

Как да си организираме сами пътуването

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

По-голямата част от града е разположена на малкия остров Тромсо, дълъг около 10 км, на който има както застроени площи, така и брезови гори. Центърът на града е разположен в югоизточната част на острова. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

Стръмните планини и красивите фиорди са толкова близо до центъра на града, че можете да им се възхитите от главната улица. Възможно е също така да забележите морски орли и игриви тюлени само на 30-45 минути с кола от центъра на Тромсо.

През зимата слънцето е под хоризонта между 26 ноември и 15 януари. Тъй като градът е заобиколен от планини, периодът се удължава с няколко дни. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека – идеална за фотография.

По това време на годината температирите са около -4 до -10 т.е. не е много студено, независимо че мястото е зад Полярния кръг. Има много сняг.

 

Може да ползвате линковете по-долу към хотели, апартаменти под наем или колекции от такива, от които да си изберете подходящи за вас или да си избрете екскурзии и други атракции. Ако не ви се занимава с всичко това, вижте втори и трети варианти или ни изпратете запитване чрез формата в края на програмата или пък просто ни пишете/обадете чрез нашите комуникационни канали.

При избор/резервация на туристическа услуга през линковете по-долу, ние ще получим малка комисионна, която не се отразява на цената за Вас. Благодарим!

 

Хотели/Апартаменти под наем
Самолетни билети/Екскурзии на място

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА