ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ТУРКМЕНИСТАН

Целта на това пътуване е да се посетят най-важните природни и културни забележителности на Туркменистан. Пътешествието включва посещение на столицата Ашхабат, която е записана в книгата на рекордите на Гинес, като град с най-много мраморни сгради в света. Ще посетим Nisa, столица на древна персийската цивилизация. Ще пътуваме до уникалното село Nokhur в планината Kopet Dag, недалеч от иранската граница, където ще останем в къща за гости. Идеята е да се запознаем с местния бит и обичаи. Ще се изкъпем в подземното езеро Kov Ata, ще посетим и ферма за уникалната порода коне Akhal-Teke. Ще пътуваме до най-големия град на Касписйко море – Turkmenbashy, където ще останем в курорта Avaza Caspian Sea. По пътя ще спрем в религиозното място Parau Bibi, за да видим известния мавзолей. В района ще посетим известните каньони Yangy Kala, една изключителна природна забележителност. Следва вътрешен полет до Ашхабат и около 250 км до уникалните газови кратери Darvaza, където ще имаме пикник и ще останем за нощувка на палатки. Малко преди кратерите ще с еотбием в уникалното пустинно село Ербент, почти заровено в пустинята Каракум.

С друг вътрешен полет ще стигнем до град Mary, който също ще разгледаме. От там с коли ще стигнем до древния Merv, част от световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-интересните археологически обекти не само в Туркменистан, но и в целия Среден Изток. Летим с вътерешн полет до Ашхабат, от където летим обратно за София.

Комбинирана програма Туркменистан/Узбекистан 

Дати: 10-17 септември 2021; Ако сте група от 4 или 5 човека най-малко, пътуването може да се организира по всяко време удобно за групата.

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 4 човека;

Цена: 1,795 евро (3,518 лева)/ човек (група от 4 човека). Групата може да се увеличи до максимум от 7 човека, като съответно цената ще се намали.

Цената включва: 

а) Водачи: български водач; местни гидове – за един ден в древния Мерв и един ден в Ашхабат; Шофьорите са руско-езични.
б) Транспорт – транспорт с удобен климатизиран бус с местен шофьор (руски) според програмата; 3 вътрешни полета в Туркменистан както следва:  Ашхабат – Мари- Ашхабат и Туркменбаши – Ашхабат; всички трансфери от/до летищата;
в) Нощувки: Туркменистан – Хотел AkAltyn (4 звезди); претой в къща за гости в селото Нохур; хотел Seyrana (4 звезди); нощувка на палатки в Дерваза; Нощувките в хотелте е в стаи по двама с бани и тоалетни.
г) Входни билети: Туркменистан – Ниса, Мерв, конефермата, Куня Ургеденч и подземното езеро Коу Ата;
д) Храна: в Туркменистан всички закуски и вечери;
е) Такси/застраховки: дневна такса, която се събира във всеки хотел или място за нощувка в Туркменистан; визовите услуги за издаването на туркменска виза (без самата виза); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената не включва: 

Такса имиграция за Туркменистан (около 14 долара, събира се отделно на летището); Самолетен билет София – Ашхабат – София (*); местен отделен водач в Туркменистан с изключение на един ден посещение на Мерв и Ашхабат (ако групата желае местен руско или английски-говорящ водач в Туркменистан за останалите дни, това струва по 60 долара на ден); туркменска виза (87 долара/79 евро); всички обяди; полет от Дашогуз (Dashoguz) до Ашхабат (81 долара/73 евро).

В страната са предпочитани американските долари.

(*) Самолетни билети с Турските авиолнии

Отиване

София 10.05 – Истанбул 11.30
Истанбул 20.20 – Ашхабат 02.00 през ноща

Връщане

Ашхабат 02.55 – Истанбул 05.10
Истанбул 13.30 – София 14.50

Цена: Ще бъде уточнена в момента на сформиране на групата.

Визи и такси: 

За издаването на туркменска виза е необходимо:

Покана (LOI) от Туркменистан – тя се осигурява от нас и цената й е включена към общата цена на пакета. Срок за издаване: 14 работни дни. За издаването на тази покана е необходимо да ни пратите: добре сканирано копие на паспорта си, 2 цветни снимки, попълнен формуляр за виза, който ние ще ви предоставим, когато се запишете за пътуването. Тази покана се издава предварително, като тя е необходима, за да се издаде визата на летището в Ашхабат. Туркменската виза се издава на летището в Ашхабат и струва 87 USD. Тази сума не е включена към общата цена.

Миграционна такса за Туркменистан  – 14 USD; плаща се на летището в Ашхабат при пристигане. Тази сума не е включена към общата цена.

Всички необхидми документи се обработват от нас!

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Ашхабат, столицата на Туркменистан

През ноща (02.00) пристигаме в Ашхабат. Следва трансфер до хотела. В хотела ще бъдем около 4 часа сутринта. Ще си починем малко, кафе и тръгваме на ранна разходка из града. Ще видим джамията Ертогул Гази, ще се разходим из парковте и площадите на столицата.  Следва настаняване и почивка в хотела (възможно е още сутринта да можем да се настаним в стаите, ако са свободни).

Основната забележителност в Ашхабат е огромния мраморен град, най-големият в света, записан в книгата на рекордите на Гинес.

Днес ще разгледаме и археологическия комплекс Ниса. Тук могат да се видят останки от тухлени постройки – укрепления, дворци, храмове, церемониална зала и сграда използвана за съхранение на ценности (трезор). Останките са от древно-персийска цивилизация известна с приликите си с древно-римската и древно-гръцка цивилизации. Изящната архитектура свидетелства за богатство и мощ, както на светската, така и на религиозната власт по тези земи. Разкопките са започнали през 20 век, като някои от тях продължават и до днес. Предполага се, че Ниса е първата столица на древно-персийската цивилизация, развивала се покрай планинската верига Копет Даг в днешен Туркменистан и Иран. Градът е играел ролята на бариера за римската експанзия, като същевременно е бил важен търговски и комуникационен център в района.  

В Ашхабат ще разгледаме още джамията Тюркменбаши и мавзолея Кипчак. Вечерта преди залез сме предвидили специална разходка до някои места на града, от където се разкриват хубави гледки към нощния град. Нощувка в хотела.

Ден 1
Ден 2

Ашхабат – Мари (Мерв) – Ашхабат

Сутринта летим с вътрешен полет към град Мари. От там с бус пътуваме още около половин час до Мерв (26 км), един от най-известните градове по “Пътя на коприната”. Това място е на около 2500 години и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Първите древни руини ще видим още около градчето Байрам Али. Целият комплекс се състои от 5 важни места, които ще посетим: руините Александрия Маргиана (Alexandria Margiana или Ерг Кала, Erk Kala) и Антиохия Маргиана (Antiochia Margiana) (Гяур Кала, Gyaur Kala), мавзолеите Султан Кала (Sultan Kala) и Султан Ахмад Саняр (Sultan Ahmad Sanjar), гробницата Юсуф Хамадани (Yusuf Hamadany), мавзолея Мохамед Ибн Заид (Mohammed ibn Zaid), дворците Гюз Кала (Gyz Kala).

През Мерв са минавали 4 основни търговски пътя: към Куня-Ургенч на север, към Бухара и Самарканд на изток, към Херат на юг и към Машад (в днешен Иран) на запад. 

Вечерта се връщаме в Ашхабат с вътрешен полет.

Ден 2
Ден 3

Ашхабат – Геок тепе – Коу Ата – селото Нохур

Първата спирка днес е селото Геок тепе, където ще посетим старта джамия. Продължаваме към фермата за коне Акхал – Теке (Akhal-Teke). Местната порода коне, която се отглежда тук е изключително стара, може би пряк наследник на породата Тюркоман, за които се твърди че са били ползвани от преди  2400 B.C. През средните векове (500 до 1500 A.D.) конете от породата Акхал са живели с номадските племена около планината Копет Даг в Туркменистан. Хората са третирали конете като част от техните семейства и дори са ги отглеждали в техните подслони. През IX и XX век руснаците са използвали тези коне като кавалерийски. Днес те се ползват предимно като състезателни, тъй като за изключително издръжливи. Тези си качества конете са пренесли от древността, заради изолирания район на пустинята Каракум, където са били отглеждани от номадските племена. Цената за посещение на това място е включена в общата цена. По желание може да яздите кон, което се заплаща допълнително.

Следващата ни спирка е пещерата Коу Ата, където ще видим подземно езеро с топла минерална вода. Цената за посещение на това място е включена в общата цена, както и възможността да се изкъпите и поплувате в езерото. Мястото е наистина уникално.

Следва селото Нохур, в близост до иранската граница, където живее едноименното тюркменско племе. Ще видим столетния чинар до пазара за билки и местни продукти. Ще се разходим по стръмните му улички и кирпичени къщи. Ще имаме богата вечеря с местни традиционни ястия в къщата за гости, където ще се запознаем с обичаите, културата и ежедневието на нашите домакини. Ще останем за нощувка при тях.

Ден 3
Ден 4

Селото Нохур – град Тюркменбаши – Ауаза

От селото Нохур продължаваме на запад към Каспийско море, където ще стигнем до най-големия град и пристанище в Туркменистан – Тюркменбаши. Ще разглеаме града, след което ще се отправим съвсем малко на север до курорта Ауаза, където ще пренощуваме в хотел. Ако времето е хубаво – може малко плаж или разходки наоколо. Нощувка в курорта.

Ден 4
Ден 5

Ауаза – каньонът Янги Кала – Ашхабат

След закуската в хотела се отправяме с джипове към едно наистина уникално място в Туркменистан – каньона Янги Кала. Ще пътуваме и ходим през него, като ще спираме на различни места за снимки и панорамни гледки. Това е място, за което много малко хора са чували и още по-малко хора са виждали. Става дума за обширен район със скали високи 60-100 метра, оцветени в розово, червено и жълто. Мястото е праисторическо (5,5 милиона години), доказателство за което са червените варовикови скали, останки от масивни коралови рифове от предисторическото море Паратеис.

Вечерта имаме полет обратен към Ашхабат и нощувка в хотел.

Ден 5
Ден 6

Ашхабат – Дерваза

Преди обяд ще се разходим отново из Ашхабат. Потегляме към Дерваза следобед. Ще се отбием през уникалното туркменско село Йербент, почти заровено в пустинята Каракум.

Към вечерта ще започнем да виждаме по пътя газовите кратери, заради които идваме тук. Някои от тях са пълни с вода, други с кал. Всички бълбукат от газта, която изтича спонтанно. В един момент ще излезем на черен път, за да достигнем до най-големия газов кратер. Изригванията се наблюдават най-добре на тъмно, което е причината да дойдем тук късно вечерта. Ще имаме пикник до самия кратер и нощувка на палатки или юрти.

Ден 6
Ден 7

Дерваза – Куня-Ургенч

След закуската до кратера потегляме към Куня-Ургенч (ЮНЕСКО). Куня-Ургенч е разположен на левия бряг на река Аму Даря. Ургенч е била столица на района Хорезм, част от Ахеменидската империя. Старият град съдържа паметници главно от 11-ти до 16-ти век, включително джамия, портите на караван-сараи, крепости, мавзолеи и 60-метрово минаре. Паметниците свидетелстват за изключителни постижения в архитектурата и занаятчийството, чието влияние стига до Иран и Афганистан, а по-късно оказва влияние в архитектурата на Могулската империя на Индия от 16 век.

Продължаваме към Исмамут-ата – уникален комплекс от религиозни сгради в южния край на Хорезмския оазис. Това е едно от най-важните места за поклонничество в Туркменистан. Комплексът, който е заобиколен от голямо гробище, е построен върху руините на средновековното селище Ешреткала. „Ешрет“ означава „удоволствие“, което вероятно е свързано с чувствата на пътуващите с керваните по Пътя на коприната при достигане на първото селище на Хорезмския оазис след изморителното им пътуване през пустинята Каракум.

След като разгледаме парка се насочваме към град Дашогуз, близо до границата с Узбекистан. От тук следва полет към Ашхабат в 20.20. Имаме престой на летището до 02.50 през ноща, когато е обратния полет към Истанбул и София.

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА