ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ТУРКМЕНИСТАН И УЗБЕКИСТАН

Това е едно много подробно пътуване из Туркменистан и Узбекистан, което включва всички най-важни и интересни места и обекти в двете страни за около 2 седмици. Ще пътуваме с частен транспорт само за нашата група, 3 вътрешни полета и две пътувания с влак, за да довършим екзотиката. Ще пристигнем в Ашхабат, столицата на Туркменистан, обявен от Гинес за град с най-много мраморни сгради в света. С два вътрешни полета (на отиване и връщане) ще стигнем град Мари, от където ще посетим археологичския комплекс “Древния Мерв” – важна спирка от Пътя на коприната. Продължаваме пътешествието към селото Геок Тепе със старата джамия, фермата за коне Акхал – Теке, където ще пояздим тази древна порода коне, подземното езеро Коу Ата, където ще се изкъпем в минералната вода на езерото. Ще пренощуваме в къща за гости в автентичното село Нохур, близо до иранската граница, където домакини ще ни бъдат хората от едноименното тюркменското племе, живеещо в района. Ще хапнем вечерта с тях и ще ги разпитаме за живота и бита им. Продължаваме към западната част на Туркменистан, като ще стигнем до най-големия град и пристанище на Каспийско море – Тюркменбаши. Ще отседнем в курота Ауаза на брега на морето. От там ще пътуваме през каньона Янги Кала – обширен район със скали високи 60-100 метра, оцветени в розово, червено и жълто, съвсем непознато място с почти никакви посетители. Следват огнените кратери Дерваза. Ще спим в юрти или палатки до най-големия кратер, а вечерта ще имаме барбекю до самия ръб на кратера. Гледките тук са наистина впечатляващи. По пътя за кратерите ще се отбием в пустинното тюркменско село Йербент. От Дерваза продължаваме към Куня-Ургенч (ЮНЕСКО), архитекурен комплекс с паметници главно от 11-ти до 16-ти век. Продължаваме към Исмамут-ата – уникален комплекс от религиозни сгради в южния край на Хорезмския оазис. Минаваме през град Дашогуз, където ще пресечем границата с Узбекистан. Първото място, което ще разгледаме подробно в Узбекистан е Хива – единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни. С влак ще пътуваме директно през пустинята, за да стигнем до Бухара – перлата на средна Азия. Ще разгледаме града съвсем подробно. Продължаваме към Самарканд, другия прекрасен узбекски град, който също ще разгледаме съвсем детайлно. С влак отново ще пътуваме от Самарканд до Ташкент, където ще приключи нашето пътешествие. От там летим обрано за София.

Може да участвате само в частта в Туркменистан. Програма за пътуване из Туркменистан.

Дати: 10-24 септември 2021; Ако сте група от 4 или 5 човека най-малко, пътуването може да се организира по всяко време удобно за групата.

Продължителност: 13 нощувки/14 дни;

Група: 5 или 7 човека;

Цена: EUR 2,280 евро на човек (група от 7 човека); EUR 2,595 на човек (група от 6 човека);

Цената включва: 

а) Водачи: български водач; местни гидове – за един ден в древния Мерв, Туркменистан и за всички дни в Узбекистан; Шофьорите са руско-езични.
б) Транспорт – транспорт с удобен климатизиран бус с местен шофьор (руски) според програмата, билет за влака от Самарканд до Ташкент и от Хива до Бухара; вътрешни полети в Туркменистан:  Ашхабат – Мари- Ашхабат и Туркменбаши – Ашхабат; всички трансфери от/до летищата;
в) Нощувки: Туркменистан – Хотел AkAltyn (4 звезди); претой в къща за гости в селото Нохур; хотел Seyrana (4 звезди); нощувка на палатки в Дерваза; Узбекистан: B&B Nazira (Хива), Salom INN Boutique hotel (Бухара), B&B Jahongir (Самарканд); B&B Sunrise Caravan Stay (Ташкент). Нощувките в хотелте е в стаи по двама с бани и тоалетни.
г) Входни билети: Туркменистан – Ниса, Мерв, конефермата, Куня Ургеденч и подземното езеро Коу Ата; В Узбекистан всички мавзолеи, музеи и други забележителности.
д) Храна: в Туркменистан всички закуски и вечери; В Узбекистан всички закуски.
е) Такси/застраховки: такса имиграция за Туркменистан; дневна такса, която се събира във всеки хотел или място за нощувка в Туркменистан; визовите услуги за издаването на туркменска виза (без самата виза); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената не включва: 

Самолетен билет София – Ашхабат на отиване и Ташкент – София на връщане (*); местен отделен водач в Туркменистан с изключение на един ден посещение на Мерв (ако групата желае местен руско или английски-говорящ водач в Туркменистан, това струва по 60 долара на ден); туркменска виза (87 долара); всички обяди и 7 вечери (тези в Узбекистан); 

В страната са предпочитани американските долари.

Самолетни билети

Отиване

София 16.00 – Истанбул 17.15
Истанбул 20.20 – Ашхабат 02.00 през ноща.

Връщане

Ташкент 09.00 – Истанбул 12.20
Истанбул 13.45 – София 15.05

Цена: EUR 697 (в момента на резервацията цената може да е различна).

Закупуваме общо самолетните билети след като групата се сформира.

Визи и такси: 

Туркменистан

За издаването на туркменска виза е необходимо:

Покана (LOI) от Туркменистан – тя се осигурява от нас и цената й е включена към общата цена на пакета. Срок за издаване: 14 работни дни. За издаването на тази покана е необходимо да ни пратите: добре сканирано копие на паспорта си, 2 цветни снимки, попълнен формуляр за виза, който ние ще ви предоставим, когато се запишете за пътуването. Тази покана се издава предварително, като тя е необходима, за да се издаде визата на летището в Ашхабат. Туркменската виза се издава на летището в Ашхабат и струва 87 USD. Тази сума не е включена към общата цена.

Миграционна такса за Туркменистан  – 14 USD; плаща се на летището в Ашхабат при пристигане. Тази сума е включена към общата цена.

Узбекистан

Визата за Узбекистан не е необходима. Всички необходими документи се обработват от нас!

Бележка: Може да пътувате само в Туркменистан. Подробна програма с цена

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Ашхабат, столицата на Туркменистан

През ноща (02.00) пристигаме в Ашхабат. Следва трансфер до хотела и нощувка. След закуската започваме с джамията Ертогул Гази, ще се разходим из парковте и площадите на столицата. 

Следва археологическия комплекс Ниса. Тук могат да се видят останки от тухлени постройки – укрепления, дворци, храмове, церемониална зала и сграда използвана за съхранение на ценности (трезор). Останките са от древно-персийска цивилизация известна с приликите си с древно-римската и древно-гръцка цивилизации. Изящната архитектура свидетелства за богатство и мощ, както на светската, така и на религиозната власт по тези земи. Разкопките са започнали през 20 век, като някои от тях продължават и до днес. Предполага се, че Ниса е първата столица на древно-персийската цивилизация, развивала се покрай планинската верига Копет Даг в днешен Туркменистан и Иран. Градът е играел ролята на бариера за римската експанзия, като същевременно е бил важен търговски и комуникационен център в района.  

В Ашхабат ще разгледаме още джамията Тюркменбаши и мавзолея Кипчак. Вечерта преди залез сме предвидили специална разходка до някои места на града, от където се разкриват хубави гледки към нощния град. Нощувка в хотел.

Ден 1
Ден 2

Ашхабат – Мари (Мерв) – Ашхабат

Сутринта летим с вътрешен полет към град Мари. От там с бус пътуваме още около половин час до Мерв (26 км), един от най-известните градове по “Пътя на коприната”. Това място е на около 2500 години и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Първите древни руини ще видим още около градчето Байрам Али. Целият комплекс се състои от 5 важни места, които ще посетим: руините Александрия Маргиана (Alexandria Margiana или Ерг Кала, Erk Kala) и Антиохия Маргиана (Antiochia Margiana) (Гяур Кала, Gyaur Kala), мавзолеите Султан Кала (Sultan Kala) и Султан Ахмад Саняр (Sultan Ahmad Sanjar), гробницата Юсуф Хамадани (Yusuf Hamadany), мавзолея Мохамед Ибн Заид (Mohammed ibn Zaid), дворците Гюз Кала (Gyz Kala).

През Мерв са минавали 4 основни търговски пътя: към Куня-Ургенч на север, към Бухара и Самарканд на изток, към Херат на юг и към Машад (в днешен Иран) на запад. 

Вечерта се връщаме в Ашхабат с вътрешен полет.

Ден 2
Ден 3

Ашхабат – Геок тепе – Коу Ата – селото Нохур

Първата спирка днес е селото Геок тепе, където ще посетим старта джамия. Продължаваме към фермата за коне Акхал – Теке (Akhal-Teke). Местната порода коне, която се отглежда тук е изключително стара, може би пряк наследник на породата Тюркоман, за които се твърди че са били ползвани от преди  2400 B.C. През средните векове (500 до 1500 A.D.) конете от породата Акхал са живели с номадските племена около планината Копет Даг в Туркменистан. Хората са третирали конете като част от техните семейства и дори са ги отглеждали в техните подслони. През IX и XX век руснаците са използвали тези коне като кавалерийски. Днес те се ползват предимно като състезателни, тъй като за изключително издръжливи. Тези си качества конете са пренесли от древността, заради изолирания район на пустинята Каракум, където са били отглеждани от номадските племена. Цената за посещение на това място е включена в общата цена. По желание може да яздите кон, което се заплаща допълнително.

Следващата ни спирка е пещерата Коу Ата, където ще видим подземно езеро с топла минерална вода. Цената за посещение на това място е включена в общата цена, както и възможността да се изкъпите и поплувате в езерото. Мястото е наистина уникално.

Следва селото Нохур, в близост до иранската граница, където живее едноименното тюркменско племе. Ще видим столетния чинар до пазара за билки и местни продукти. Ще се разходим по стръмните му улички и кирпичени къщи. Ще имаме богата вечеря с местни традиционни ястия в къщата за гости, където ще се запознаем с обичаите, културата и ежедневието на нашите домакини. Ще останем за нощувка при тях.

Ден 3
Ден 4

Селото Нохур – град Тюркменбаши – Ауаза

От селото Нохур продължаваме на запад към Каспийско море, където ще стигнем до най-големия град и пристанище в Туркменистан – Тюркменбаши. Ще разглеаме града, след което ще се отправим съвсем малко на север до курорта Ауаза, където ще пренощуваме в хотел. Ако времето е хубаво – може малко плаж или разходки наоколо. Нощувка в курорта.

Ден 4
Ден 5

Ауаза – каньонът Янги Кала – Ашхабат

След закуската в хотела се отправяме с джипове към едно наистина уникално място в Туркменистан – каньона Янги Кала. Ще пътуваме и ходим през него, като ще спираме на различни места за снимки и панорамни гледки. Това е място, за което много малко хора са чували и още по-малко хора са виждали. Става дума за обширен район със скали високи 60-100 метра, оцветени в розово, червено и жълто. Мястото е праисторическо (5,5 милиона години), доказателство за което са червените варовикови скали, останки от масивни коралови рифове от предисторическото море Паратеис.

Вечерта имаме полет обратен към Ашхабат и нощувка в хотел.

Ден 5
Ден 6

Ашхабат – Дерваза

Преди обяд ще се разходим отново из Ашхабат. Потегляме към Дерваза следобед. Ще се отбием през уникалното туркменско село Йербент, почти заровено в пустинята Каракум.

Към вечерта ще започнем да виждаме по пътя газовите кратери, заради които идваме тук. Някои от тях са пълни с вода, други с кал. Всички бълбукат от газта, която изтича спонтанно. В един момент ще излезем на черен път, за да достигнем до най-големия газов кратер. Изригванията се наблюдават най-добре на тъмно, което е причината да дойдем тук късно вечерта. Ще имаме пикник до самия кратер и нощувка на палатки или юрти.

Ден 6
Ден 7

Дерваза – Куня-Ургенч

След закуската до кратера потегляме към Куня-Ургенч (ЮНЕСКО). Куня-Ургенч е разположен на левия бряг на река Аму Даря. Ургенч е била столица на района Хорезм, част от Ахеменидската империя. Старият град съдържа паметници главно от 11-ти до 16-ти век, включително джамия, портите на караван-сараи, крепости, мавзолеи и 60-метрово минаре. Паметниците свидетелстват за изключителни постижения в архитектурата и занаятчийството, чието влияние стига до Иран и Афганистан, а по-късно оказва влияние в архитектурата на Могулската империя на Индия от 16 век.

Продължаваме към Исмамут-ата – уникален комплекс от религиозни сгради в южния край на Хорезмския оазис. Това е едно от най-важните места за поклонничество в Туркменистан. Комплексът, който е заобиколен от голямо гробище, е построен върху руините на средновековното селище Ешреткала. „Ешрет“ означава „удоволствие“, което вероятно е свързано с чувствата на пътуващите с керваните по Пътя на коприната при достигане на първото селище на Хорезмския оазис след изморителното им пътуване през пустинята Каракум.

След като разгледаме парка се насочваме към град Дашогуз, близо до границата с Узбекистан, където ще пренощуваме.

Ден 7
Ден 8

Хива, Узбекистан

Днес сутринта прекосяваме границата между Туркменистан и Узбекистан. Следва пътуване до Хива и посещение на комплекса.

Хива е единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни Ще имаме обзорна обиколка около архитектурния комплекс. Ще разгледаме както следва: Ичан-Кала – историческия център на Хива, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, замъкът на Куня-Арк хан – вътрешната цитадела на Ичан-Кала (16-17 в.сл.), Минарето Калта, което е било най-високото минаре в Централна Азия (19 в.), Мохамед Амин-Хан – най-голямото средновековно медресе в Хива (1845-1855 г.), Джамията Джума с 213 дървени колони и минаре с височина 32,5 м (10 ти в.). След обиколката на Хива ще видим още: дворецът Таш-Хаули (Каменният двор), приличащ на крепост с високи биткойни, кули и укрепени порти (19 в.), Ак-джамия (Бяла джамия) – малка джамия до портите на Палван- Дарваза (1838-1842), некропола на Пахлаван Махмуд – култовият център на Ичан-Кала (1810-1913 г.), Резиденция на Ислям Ходжа (1910 г.) – везирът (министър) на последния хан. Ансамбълът се състои от най-малкото медресе в Хива и минаре, чиято горна платформа е с височина 45 м и е най-високата наблюдателна точка в града. Разходка за разглеждане на града по залез слънце. Нощувка в хотела. 

Ден 8
Ден 9

След закуската в хотела следва трансфер до жп гарата. Отпътуване с влак 08:50 за Бухара (450 км, 6 часа) през пустинята по течението на река Аму Даря. Ще обядваме във влака. Пристигаме следобед в Бухара – един от най-запазените градове от ислямската цивилизация. Днес ще пътуваме малко извън града за посещение на лятна резиденция Ситорай-Мохи-Хоса (19 в.) и Мавзолея Накшбанди. Вечерта се настаняваме в хотела, след което вечерни разходки, ако не сме уморени.

Ден 9
Ден 10

Бухара

След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI – XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) – тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон” (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули – Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир – Девън Беги. Нощувка в хотел.

Ден 10
Ден 11

Бухара – Самарканд

Днес ще пътуваме с буса до град Самарканд. Настаняваме се в хотела, където ще си починем. След обяда ще имаме обзорна обиколка на Самарканд: площада Регистан: Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните емста, които ще посетим. Нощувка в хотела.

Ден 11
Ден 12

Самарканд – Ташкент

След закуската в хотела ще посетим мавзолея Гури Емир – гробницата на Тамерлан (14-15 век). Ще разгледаме и забележителностите до обсерваторията Улугбек, ще се разходим и до архитектурния комплекс Шахи-Зинде и фабриката за хартия от коприна.

Следва трансфер до жп гарата в Самарканд, от където ще хванем влака в 18:00 за Ташкент. В узбекската столица ще пристигнем в 20:10. Следва трансфер до хотела и почивка.

Ден 12
Ден 13

Ташкент, столицата на Узбекистан

Днес ще имаме обзорна обиколка през старата част на града, като ще видим архитектурния комплекс “Казрати-Имам” и ориенталския базар Чорзу. Следва обзорна обиколка през модерната част на града, като ще минем и разгледаме Музея на изкуствата, площада “Амир Темур”, Бродуей, метрото на Ташкент, площад “Независимост”. Нощувка в хотел.

Ден 13

Отлитане за Истанбул и София

Днес полетът е в 9.00 сутринта. До края на деня ще сме в София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА