НА ГОСТИ НА СТАРОВЕРЦИТЕ В ТУВА И РАЗХОДКА ДО ЕЗЕРОТО БАЙКАЛ В СИБИР

Акцент на това пътуване в отдалечената Руска република Тува (южен Сибир) са староверците (старообрядници), хора които се придържат към старите християнски ритуали, живеят в затворени общности в отдалечени села, предимно в Сибир, но и на други места по света (повече за тези хора в програмата). Ще започнем пътуването с полет до Иркутск, на който сме отделили почти ден и половина за разглеждане. Един ден сме отделили на езерото Байкал, като сме включили преминаване на река Ангара с фери и лек пешеходен преход по старите жп релси покрай езерото. Има възможност и за по-дълъг преход покрай езерото. Летим от Иркутск до град Кизил, административната столица на Република Тува, южен Сибир. В Тува ще нощуваме в юрти в лагер до Кизил, а в селата на староверците ще нощуваме в дървени къщи. Първо ще посетим общностите на староверците в селата Ержай и Сизим.  Ще имаме на разположение достататъчно време да се запознаем с техния начин на живот, религия и традиции. Един ден сме отделили на отдалеченото село Узхеп, което се намира на около 30 км срещу течението на реката и до което ще стигнем с лодки. Тази отдалечена общност на староверци е уникална, поради което тук ще прекараме един цял ден. Около ден сме отделили и на района на столицата Кизил, където освен града ще посетим Географския Център на Азия, занятчийски център, един известен будистки храм, където ще научим за странното съжителство между будизма и шаманизма. Ще има възможност да чуем известното гърлено пеене, характерно за монголската фолклорна традиция. Летим от Кизил до Иркутск, където ще нощуваме и ще имаме време за пазар и още разходки. От Иркутск летим обратно за София през Москва.

Дати: август/септември 2020; Датите ще опрделим, след като се събере миним участници
Продължителност: 7 нощувки/9 дни;
Група: 4-6 човека;
Цена: 1,295 евро/човек (група от 6 човека); 
Цената включва: български водач; местен водач; 3 нощувки в хотели 3 звезди в Иркутск с включена закуска; 4 нощувки в юрти и дървени къщи в Тува с базисни условия (общо 7 нощувки); трансфери от летището в Иркутск до хотела и обратно за общо 4-те пристигания/тръгвания от това летище; еднодневната екскурзия до езерото Байкал с похода покрай бреговете му и транспорта до там и обратно до Иркутск; вътрешен полет Иркутск – Кизил-Иркутс (**); транспорт с климатизиран бус за нашата група в Тува; почти цялата храна в Тува (виж програмата ден по ден какво е включено като храна); застраховка Асистанс с покритие от 30,000 евро, каквото е условието за издаване на руска виза
Цената няма да включва: обяди и вечери в Иркутск и Листвянка (Байкал); входни билети за забележителности, извън програмата, руска виза (струва 120 лева; уреждаме я групово); разходи от личен характер. 

(*) Полети

Отиване:

София 12.25 – Москва 15.36
Москва 17.35 – Иркутск 04.10

Връщане:

Иркутск 05.30 – Москва 06.40
Москва 08.15 – София 11.35

Цена: 684 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

Таб: Застраховки

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно.

 

Старообредството, или още Древноправославие, е същността на руската православна вяра и течение до втората половина на XVII век. Старообредците са хора, които се придържат към старите християнски ритуали.

В резултат от разцепление в Руската православна църква от реформите на патриарх Никон (1652 – 1666) с поправка на книгите, предприети с подкрепата на цар Алексей Романов, старообредството отпада и остава предимно за т.нар. стари вярващи.

Част от духовенството и миряните отказват да приемат реформите на патриарх Никон, изразяващи се в коригиране на богослужебни книги и приемане на църковни ритуали по гръко-византийски стереотип.

Най-изявените църковни историци на руската православна църква Николай Каптерев и Евгений Голубинский застъпват тезата, че т.нар. външни и формални от богослужебна гледна точка реформи на патриарх Никон Московски са необосновани по същност и обстоятелствено неналожителни, и се дължат на формалистично отношение и неразбиране на православната вяра. По тази причина, съпротивата срещу тях била естествена и основателна. На практика църквата се обърнала с цялата си мощ срещу едни „традиционни битовизми“ на руска почва, които по никакъв начин не засягали единството и естеството на вярата. От друга страна, старообредците се явявали и пречка пред разгръщането и реализирането на цезарово-папската идея Москва – Трети Рим.

Старообредците са обявени вън от закона през 1685 г. с указ на царевна София Алексеевна.

Тук може да прочетете 30 факта за староверците: https://rusofili.bg/30-факта-за-староверците/ 

В България също има такива хора или по-скоро техни наследници. Живеят в село Татарица: https://pateshestvia.net/староверците-от-сeло-татарица/ 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Иркутс 

Предишният ден летим през Москва за Иркутск, без нощувка в Москва. В града пристигаме рано днес, оставяме си багажа в хотела и тръгваме на разходка. Целият ден е посветен на Иркутс. По-долу са изброени основните забележителности на града, които можем да посетим.

Иркутск е град с около 500 архитектурни забележителности, между които църкви, паметници, стари сибирски дървени къщи и други. В града има забележително голям брой църкви, като най-важните са Църквата на Възнесението (1747-51) и Катедралата Богоявление (1718-46).

Има няколко музея разположени в къщи на изселени Декемвристи, като например Къщата на Волконски. Къщата Тимурязева е била сборище на Декемвристите от средата на 19 век. Къщата Трубетски е друга забележителна къща-музей, която може да посетим.

Сред съветските бетонни блокове са останали голям брой типични сибирски дървени къщи, които са една от основните атракции на града.

Интересен е и Иркутският исторически музей. За хората, които се интересуват от минерали и скъпоценни камъни, геологическият музей предлага богата колекция от образци характерни за сибирския край.

Иркутският регионален музей има много интересна етнографска колекция, посветена на местните племена и общности в Сибир, като Евените и Бурятите.

Градът разполага и с прекрасен музей на изкуството, където могат да се разгледат колекции картини и икони от 18, 19 и 20 век, включително няколко картини от Репин. Музеят има секции посветени на Монголското, Китайско и Европейски изкуства.

Музеят Сукачев е комплекс дървени къщи, чиито интериори и музейни колекции разказват за живота на висшето общество в Иркутск от средата на 19 век.

Може да посетим Манастира “Принц Владимир”, разположен в един от жилищните райони на града. Освен манастира тук атракция са и двата Байкалски тюлена, които изпълняват разни тюленски номера срещу билетче (не е включено в цената).

Друг интересен обект в града е ледоразбивачът “Ангара”, най-старият парен ледоразбивач в света, конструиран през 1900 година в Нюкасъл. Днес корабът е музей и може да бъде посещаван.

Интересен е и тристагодишният Знаменският Манастир, където е погребан известния изследовател на Аляска Григорий Шелеков. Наблизо е и паметника на придобилия популярност бял генерал Александър Колчак.

Може да посетим и Манастира Княз Владимир построен през 1888  в чест на принц Владимир, който е покръстил Русия.

Нощувка в хотела

 

Ден 1
Ден 2

Езерото Байкал, река Ангара, пристанището Байкал и лек пешеходен преход покрай езерото

Целият ден днес е посветен на езерото Байкал. Сутринта ще пътуваме до главното село на брега на езерото – Листвянка, където трябва да стигнем до 8.15 сутринта. От пристанището срещу музея взимаме фери, за да пресечем река Ангара, която тук се влива в езерото Байкал (цената за билета за ферито не е включен в общата цена, сумата не е голяма). Стигаме до пристанището Байкал от другата страна на реката. Изкачваме един невисок хълм, за да се насладим на великолепната гледка към езерото. После продължаваме по старите жп релси още около 6 км покрай езерото до един изоставен тунел. Трябва да се върнем до последното фери в 16.15. Преходът е по равно, по-скоро е тип разходка. За хората, на които не им се ходи, в селото има музеи и приятни рибни ресторантчета. Целият ден ще прекараме в разходки и релакс. Вечерта се прибираме в хотела в Иркутск.

По желание може да предприемем един малко по-дълъг и малко по-труден маршрут покрай езерото, който изисква около 6 часа ходене и нощувка в селото.

 

Ден 2
Ден 3

Пристигане в град Кизил, столицата на република Тува

Днес летим от Иркутс до град Кизил, столицата на република Тува (около час и 15 мин). Първо ще посетим Географския Център на Азия. Преди около столетие английски странник изчислил по някакъв метод, че центърът на континента е недалече от Кирзил, на брега на река Енисей. Местните приели с охота тази информация и официално обявили мястото за центъра на континента. Съседен Китай обаче също “изчислявал” къде може да е тази централна точка и установил, че е до техния град Урумки. Така или иначе все ще сме близо до центъра, където и математически и/или географски да е той.

Вечерта стигаме до лагер с юрти, където ще имаме традиционна вечеря разбира се и нощувка. Включена вечеря днес.

Повече информация за Република Тува: https://bg.wikipedia.org/wiki/Тува 

 

Ден 3
Ден 4

Селата Ержай и Сизим 

След закуските в лагера продължаваме към село Ержай в южна посока. Ще пътуваме почти само по черни пътища. Навлизаме в един сравнително див район. Преминаваме през живописни планини, иглолистни гори, поляни и пасища. Пристигаме в лагера Ержай, който се намира на брега на река Каа-Хем (Малкият Енисей) в подножието на планината Саян и на 2 км от селата Ержай и Сизим, където живеят староверците. Настаняваме се в дървени къщи, които са с базисно обзавеждане. След като се настаним отиваме в селата, за да се запознаем със староверците, с тяхната вяра, история и начин на живот. Староверците се заселват в Тува в края на 18 век, като бежанци от западна Русия. Повече информация за староверците с линкове към статии на български език може да видите в секцията “Староверците” на тази програма.

Тук само ще спомена, че като цяло туристи и странници не са особено “Добре Дошли”. Само някои семейства се съгласяват да приемат гости. Ние ще отидем на гости на такова семейство и ще научим от извора за този странен начин на живот и житейска философия, за традициите и ритуалите на тези необичайни хора. Селото се намира на брега на реката и можем да стигнем до там само с ферибот. Срещите с тези хора е акцента на нашето пътуване. Нощувка в дървените къщи. Включени са закуската, обяда и вечерята.

 

Ден 4
Ден 5

Селото на староверците Узхеп 

Днес продължаваме към отдалеченото село Узхеп, до което ще стигнем с лодки. Ще пътуваме срещу течението на реката на около 30 км навътре в планините. Тук продължаваме срещите със староверците. Целият ден ще прекараме в това отдалечено, полу-диво място с хората и техните истории. Вечерта се прибираме в лагера с дървените къщи. Тук има някои екстри като езда на коне, фито-сауна и други, които може да опитате срещу допълнително заплащане. Включени са закуската и вечерята.

 

Ден 5
Ден 6

Кизил

Днес отпътуваме обратно към Кизил и лагера с юртите до града, където нощуваме. Днес ще посетим един известен будистки храм. Историята на будизма в Тува е странна смесица между будизъм и шаманизъм. Тук е мястото, където ще разберем повече за тези две религии и тяхното съжителство. 

Днес още сме предвидили и посещение на регионалния музей на Тува, мястото за по-подробно запознаване с историята на района. В близост има занятчийски център, които днес също може да видим и да напазаруваме местни сувенири. Ще се разходим също свободно из града, за да го разгледаме по-подробно.

Включени са закуската, обяда и вечерята.

 

Ден 6
Ден 7

Отпътуване за Иркутск

Самолетът към Иркутск днес е 10.25, така че след закуската имаме трансфер до летището и полет към Иркутс, където пристигаме в 13.40. Имаме трансфер до хотела, след което свободно време в града за разглеждане на забележителности, които първият ден не сме успели да видим. Нощувка в хотел в Иркутск.

 

Ден 7
Ден 8

Обратен полет към Мосвка и София

Днес полетът е много рано сутринта.

 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА