ПЪТЕШЕСТВИЕ В УКРАЙНА – КИЕВ, ЛВОВ И ОЩЕ МАЛКО ОТ ЗАПАДНА УКРАЙНА

В Киев ще имаме специална разходка из някои от по известните стари и артистични квартали в централната част на града, започвайки от най-дълбоката метростанция в света, Арсеналска (около 4-5 часа). Отделили сме време за резиденцията на бившия украински президент Янукович – разкошно имение с великолепен парк с 12 езера, зоопарк, конна база, кафенета, яхтено пристанище и т.н. Ще посетим Киевско-Печерската лавра (ЮНЕСКО), един от най-големите православни центрове в света с неговите пещерни църкви и мумифицирани монаси. Ще пътуваме с влак до Лвов, най-красивия според мнозина град в Украйна и също “най-украинският” с типичните за страната култура, архитектура и атмосфера. Ще обиколим разбира се историческия център (ЮНЕСКО), ще надникнем в подземните лабиринти и ще посетим трите най-известни замъка – Олеско, Золочив и Подхирци, недалече от града. Един ден сме отделили на бароковият град Жовква с дървената църква “Света Троица” (ЮНЕСКО), замъка Жовква, старата синагога и великолепните храмове. Ще отидем и до малкото селце Керхив, известно с дървена църква (1724 г.). До селото се намира Василианския манастир (1618) и Николаевската църква (1721-1737) , които също ще разгледаме. Връщаме се в Киев с бързия влак, от където летим обратно за София.

По желание към това пътуване може да се добави екскузия до Припят/Чернобил и/или до Харков.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Тип пътуване: Индивидуални туристи, малки групи/семейства без български водач или за готови малки групи с български водач

Дати: по желание;

Период на пътуване: през цялата година;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни или по желание;

Как да осъществим тази програма: виж секцията “Индивидуални пътувания” в края на страничката. Повече информация за индивидуалните пътувания и почивки може да получите тук – http://thousandvoyages.com/individual-travel/ 

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Киев, столицата на Украйна;

Днес пристигаме в украинската столица. Следва трансфер и настаняване в хотела. Тъй като има възможност да се лети от София и Бургас, допълнително ще бъдат предоставени указания в зависимост от къде летите.

Ден 2 Екскурзия до Киевско-Печерската лавра

Днес преди обяд ще отидем до Киевско-Печерската Лавра, до която ще стигнем с метрото и малко ходене пеш.

Повече от 50 милиона души от цял свят са посетили този най-почитан православен манастир в Източна Европа. Не случайно той е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Комплексът включва 16 църкви, две подземни пещерни системи, където има реликви от около 120 светии, централна катедрала, семинария и висока камбанария.  Входът за посещението на Долната Лавра (пещерните църкви) е безплатен.

Следобед ще се разходим из центъра на Киев, като ще посетим най-известните църкви и катедрали в Киев – „Света София“ (най-старата катедрала в града), „Свети Андрей“, “Свети Михаил”, „Свети Володимир“ от 19 век и други. Ще се разходим из великолепните паркове в централната част на града с панорамните терси над реката.  Разбира се ще се разходим и по прочутия Майдан. Нощувка в Киев.

Ден 3 Екскурзия до резиденцията на бившия украински президент Янукович.

Днес имаме екскурзия до резиденцията на Янукович. Разположена на 40 хектара площ, резиденцията има разкошно имение с огромен парк (40 хектара) –  12 езера, зоопарк, голф игрище, конна база, кафенета, яхтено пристанище и т.н. По размери и великолепие мястото прилича на разкошните западно-европейски замъци и градини.

Има корабчета до Резиденцията, но не пътуват всеки ден. Ако има корабче този ден и желаете да го ползваме, ще има неголямо доплащане.

Ако не ползваме корабче и свършим навреме с Резиденцията може да си направим панорамна разходка с корабче по река Днепър (различните маршрути имат различни цени, не са скъпи).

Ден 4 Артистичните стари квартали и пазари на Киев

Подготвили сме днес специална разходка из някои от по-известните стари и артистични квартали в централната част на града, започвайки от най-дълбоката метростанция в света, Арсеналска. Ще минем през Бесарабския пазар, странната сграда със статуите, артистичната улица с театрите, Президенството, Майдана, Операта, останките от крепостната стена на Киев от 11 век, ще се возим на зъбчатата железница и ще посетим още няколко интересни места наоколо.

Днес може да идем на плаж на един от островите на реката, разположен срещу централната градска част. Плажът е лесно достъпен по интересен пешеходен мост.

Вечерта (17.30) взимаме бързия влак за Лвов, където пристигаме в 22.30.

Ден 5 Лвов

Лвов е известен като най-красивия и може би “най-украинския” град на Украйна. Историческият център е в списъка на ЮНЕСКО за световните паметници на архитектурата. Неговото архитектурно оформление е сбор от многобройни стилове от различни епохи – от готическата Католическа катедрала от 14 в. до бароковата катедрала „Св. Георги“; манастирът „Бернандин“ с ренесансовия си стил, Параклиса на Боимес и Арменската църква. Днес денят е посветен на тези забележителности.

Днес също ще обиколим подземни лабиринти на Лвов. Най-дългият е под основите на йезуитския манастир (църквата “Св. Петър и Павел”). Ще видим останки от старите стени на манастира, каменни саркофази и стенописи от XVII век. Ще видим пещера, ползвана от монасите-аскети и стая за мъчения. Под земята се намира и най-старата аптека-музей в Лвов – „Под черния орел“, където ще видим стари аптечни инструменти и прибори и други много интересни артефакти.

Нощувка в града.

Ден 6 Трите най-известни замъка в околностите на Лвов – Олеско, Золочив и Подхирци

Днес денят е посветен на три малки селца в околностите на Лвов с техните забележителни замъци – Олеско, Золочив и Подхирци. Най-характерното за тези три замъка, е че са забележително различни един от друг, но всички еднакво приказни и красиви. Едва ли има замъци по света, преминали през толкова много трансформации – от кралски резиденции до болница, професионално училище по механика на селскостопански машини, руини, обитавани от духове, музеи и последно – паметници на културата. Ден 7 Бароковият град Жовква, селото Керхив с Крехивския манастир

Днес с бусче само за нашата група първо ще посетим бароковия град Жовква. Самото градче е старинно и много красиво. Тук ще видим дървената църква “Света Троица” (вписана като наследство на ЮНЕСКО), а също така ще посетим замъка Жовква, старата синагога и великолепните храмове на града.

Продължаваме към селото Керхив, на 12 км от Жовква. Тук ще разгледаме дървена църква (1724 г.) с интересния иконостас и дървената камбанария. На 2 км югоизточно от селото се намира Василианския манастир, основан през 1618. Там се намират Николаевската църква (1721-1737) и монашески килии (1755-1902), а също и камбанария. Манастирът е реновиран и днес посреща гости и поклонници. Нощувка в хотел в Лвов.

Ден 8 Лвов; влак към Киев

Днес преди обяд ще се разходим още малко из стария град, малко пазар може би или просто кафе в някое от многобройните кафенета на града. По обяд взимаме бързия влак за Киев, където ще пристигнем ктм 17.30. Имаме трансфер към летището и късен полет към София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА