ПЪТЕШЕСТВИЕ В СЕВЕРЕН ВИЕТНАМ (РАЙОНА САПА), ЗАЛИВА ХАЛОНГ И ХАНОЙ

Това е пътешествие във Виетнам, което включва леки пешеходни преходи през един от най-автентичните райони на северен Виетнам – Сапа. Пътуването започва и приключва в Ханой. Пътуването от Ханой до град Лао Чаи в района Сапа е с удобен нощен влак (купета с по 4 меки кушетки). Този град е изходен пункт за изледване на Сапа. Това е един от малкото останали автентични райони във Виетнам, известен със прекрасните си пейзажи и уникална култура на хората от поне 4 етнически групи. 

4 дни ще ходим по леки, хълмисти терени сред оризови, царевични и памукови плантации и бамбукови горички. Ще се запознаем с бита и култура на следните етнически групи по време на нашите преходи: Ред Дзао, Хмонг, Дао и Ха Нхи. Ще спим в техните къщи и ще се храним от техните манджи. Ще се запознаем отблизо с техния бит и култура. Ще стигнем до някои отдалечени и съвсем автентични села като Ша Чео,  Муомг, хум, и Сапа – Лаочаи. 

Ще пътуваме обратно за Ханой със същия хубав влак. Един ден сме оставили за още разходки из виетнамската столица, пазар и други удоволствия преди полета за София. По желание може да се организира екскурзия до залива Халонг – известно туристическо място.

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Време на пътуването: пролет/есен;

Дати: 7-15 ноември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Времетраене: 7 нощувки/8 дни;

Големина на групата: 5 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 695 eвро на човек (при група от 5 човека);

Цената включва: български водач; местен водач по време на трекинга в района Сапа; Нощувки както следва: 2 нощувки в хотел 3 звезди в Ханой с включена закуска; 2 нощувки във влак спално купе с 4 места в купето; 3 нощувки в къщи за гости в района Сапа по време на трекинга в Сапа; Храна както следва: 4 обяда, 3 вечери, 4 закуски, по бутилка вода на ден (1,5 литра) по време на трекинга, транспорт, стая за душ и почивка в началото и края на трекинга; входни такси; 2 жп билети Ханой – Лао Чаи – Ханой в купета с 4 меки кушетки (*); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf).

Цената не включва: обяди и вечери извън упоменатите в програмата; виза за Виетнам (**); самолетни билети от и до Виетнам (***); трансфери от до ЖП гарата/летището в Ханой (ще ползваме местни таксита); екскурзия до залива Халонг (по желание); допълнителни застраховки (****); лични разходи.

Бележка: Това пътуване може да се удължи с още дни в Ханой и района наоколо.

(*) Влаковете във Виетнам са удобни и чисти. Ще пътуваме в кушет вагон с 4 легла. На разположение ще има вода за пиене, контакти за ток, а в някои от влаковете има и вагон-ресторант. Пътуването е удобно, безопасно и чисто!

(**) След сформиране на групата, ние ще помогнем при процедурата за издаване на електронна виза.

Българските граждани, които желаят да посетят Виетнам с цел туризъм, при максимален престой в страната до 30 дни, могат  да кандидатстват за електронна виза чрез:

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/en_US/web/guest/khai-thi-thuc-dien-tu/cap-thi-thuc-dien-tu 

Стойността на електронната виза е 25 щ.д. (Според данни на Министерството на Външните Работи).

Международен паспорт валиден минимум 6 месеца. В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

(***) Полети с Катарските авиолинии

Отиване:

София 16.35 – Доха 23.15;

Доха 02.15  – Ханой 13.30 (+1);

Връщане:

Ханой 02.15 – Доха 05.40;

Истанбул 08.30 – София 15.35;

Цена (март 2021): 545 евро (в момента на резервацията цената може да е различна).

(****) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.http://thousandvoyages.com/insurance 

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Ханой, столицата на Виетнам

Днес пристигаме в Ханой. Ще имаме трансфер до хотела, почивка, вечеря и нощувка.

Ден 1
Ден 2

Ханой; Вечерен влак към района Сапа в северен Виетнам

Днес целият ден се мотаме из Ханой. Ще разгледаме старата част на града, която е и най-живописна. Може да посетим мавзолея на Хо Ши Мин, Храмът на литературата, Етнографския музей и Езерото Хоан Кием. Вечерта отиваме на гарата и се настаняваме в хубав спален вагон в кабини с по 4 меки легла.

Ден 2
Ден 3

Районът Сапа – селата Чан Хо, Пхин Хо, и Суои Тхау (40 минути път с кола; 4-5 часа ходене; 1 час обяд)

Сутринта пристигаме в град Лао Чаи, изходен пункт за пътуване из района Сапа. Качваме се на частен бус само за нашата група, който ни отвежда до малко ресторантче/хотелче, където ще закусим, ще си вземем душ и ще си починем. Тук ще се срещнем и с нашия местен водач. От тук започва и нашата програма в района.

Първо ще се отправим с кола нагоре в планината до място наречено Чан Хо, от където започва нашия трекинг през бамбукова горичка. Ще вървим сред оризови и церевични полета, бавно, без да бързаме, като идеята е да се наслаждаваме, снимаме и си почиваме често.

Ще спрем за обяд в къщата на приятно семейство от етническата група Ред Дзао. След обяда продължаваме посока селото Суои Тхау. По пътя ще срещаме хора от местните общности. Нашият местен водач ще ни разкаже за всяка една от тях, за техните бит и култура.

Ще продължим трекинга покрай една река и няколко хълма докато стигнем до мястото за нощувка в къща за гости в селото Суои Тхау. Ще има време да обиколим селото, докато нашите домакини ни приготвят вечеря. Къщата е типична за хората от етническата група Ред Дзао, както и вечерята, която ще споделим с домакините.

Ден 3
Ден 4

Трекинг втори ден – селата Ким Нган и Монг Ксоа (около 4 часа ходене, около 13 км и 1 час обяд)

След закуската с нашите домакини, продължаваме с трекинга, като днес ще се движим сред тропическа гора, ще се наслаждаваме на красиви планински пейзажи. Днес ще се срещнем с хората от етническите групи Хмонг и Дао. Ще спираме до техните плантации, ще си говорим с тях, а нашият местен водач ще ни разказва за ежедневието на тези хора, техния бит и култура.

Следобед пристигаме в малкото село Монг Ксоа. Ако времето е подходящо може да поплуваме в малката река до селото. Тази вечер ще останем в къщата и ще споделим вечерята с хората от етническата група Хмонг.

Ден 4
Ден 5

Трекинг трети ден – селата Ким Чу Пхин и Нум Пунг (около 4 часа ходене, 12 км и 1 час обяд)

След закуската тръгваме отново, като ще ходим сред оризови плантации по посока селото Нум Пунг. Прекосяваме една река, след което пътеката започва да се провира сред бамбукова гора. В района ше срещнем хората от етническата група Ха Нхи, които са известни с отглеждането на ориз и на памук. Ще ги видим в техните плантации, докато ходим сред оризовите и памуковите полета. Следобед пристигаме в тяхното село, където ще останем в една от техните традиционни къщи и разбира се ще вечеряме от техните ястия. До селото има река, в която също може да се къпем.

Ден 5
Ден 6

Трекинг четвърти ден – селата Па Чео, Муонг хум и Сапа-Лаоча (около 2-3 часа ходене)

След закуската потегляме, като днес ще минем през няколко изключително автентични села, в които почти не ходят туристи. Пейзажите са страхотни. Отново ще се спираме при хората в плантациите им, за да разговаряме с тях. Следобед ни взима бус, за да ни върне до ресторантчето/хотелчето, от където тръгнахме. Там ще вземем душ, ще си починем и ще хапнем. След това буса ще ни заведе до гарата в град Лао Чаи, където ще хванем нощния влак за Ханой.

Ден 6
Ден 7

Ханой

Сутринта пристигаме в Ханой и се настаняваме в хотела. Днес имаме още един цял ден за града. За тези, които желаят можем да организираме екскурзия до известния залив Халонг. Екскурзията включва пътуване с корабче сред стотиците малки островчета на този прочут залив. Топлите лагуни, стотиците островчета (над 1600) с причудлива форма, дълбоките пещери, стотиците селца и махали, разположени по най-невъзможните места, придават на мястото приказен вид. Тази екскурзия не е включена в общата цена. Нощувка в хотел в Ханой.

Ден 7
Ден 8

Отпътуване от Ханой за София

Днес полетът е много рано. Ангажирали сме хотел, за да можем да се изкъпем и починем. Имаме трансфер към летището и полети към София (виж разписанието).

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА