Вуду Фестивалът в Бенин, Западна Африка

Вуду Фестивалът в Бенин се провежда всяка година на 10 януари. Дагбо Хоуно, най-важния вуду шаман (“папа”), първо отива в храма на питоните, за да отдаде почит на фетишите, които са поставени там. След това започва процесията, която минава по протежение на “Пътя на робите” и достига плажа, където започва купона.

Във фестивала участват всички местни, идват хора от цялата страна и съседните й, както и хора от Америките (особено Бразилия и Хаити), наследници на робите, които се връщат в земята на своите предци, за да преживеят културата на прадедите си.

Годишният фестивал се провежда на големия плаж в Аудах, който този ден се превръща в огромна площадка за танци, ритуали и забавления от всякакъв род. Делегациите на различните вуду “общности”, един вид “енории”, идват на плажа и отдават почит на “папата” на вудуто и най-мощните магьосници. Преобладаващият цвят в облеклото е бял, но много хора се обличат с блестящи дрехи или носят традиционни маски.

Музиката се носи навсякъде, бият церемониалните барабани, хората танцуват и пеят традиционни танци, като някои изпадат в транс, обсебени от извиканите духове.

След като официалният фестивал на плажа приключи, купонът продължава в града, площадите и дворовете, където се провеждат церемонии и ритуали. Има и пазар на фетиши, където хората си купуват необходимото за честване на ритуала.

Хора с така наречените Маски на Егун, придружени от млади мъже с барабани, тичат по улиците на града, без предварително определена дестинация. Тези богато украсени маски напълно прикриват лицето на човека, направени са с помощта на много тежки материи, кожи и драперии с блестящи цветове, върху които се нанасят много черупки с геометрични мотиви и накрая се поръсват с палмово масло.

Може би е важно да се каже, че Вуду има малко общо с холивудските филми, където тази религия се отъждествява със странни практики на магьосничество и черна магия.

ВИДЕО

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.