ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Вуду пазарът в град Ломе, Того – най-голямото магьосническо тържище в света

Основната ни цел в столицата на Того, град Ломе беше Le Marché des Fetisheurs – пазарът за вуду магия, където хората купуват предмети от кожа на животни, кости и черепи, които ползват за своите традиционни вуду церемонии. 

Вуду е дълбоко вкоренена в културата на местните. Това не е вероизповедание, а начин на живот. Вуду е култура, философия, изкуство, музика и танци, език, народна медицина, правосъдие, власт над отвъдното, устна традиция и ритуали. След като човек умре, душата му се превръща в дух със свръхестествени сили. Местните свещеници, наричани още жужу (juju), имат способността да комуникират с духовете. Чрез разнообразни ритуали и церемонии духовете се привличат, могат да общуват с живите, както и да се намесват в живота на хората.

Поради това, че беше краят на деня на пазара нямаше много купувачи. Взеха ни по 2,000 колониални франка (около 6 лева) за правото да снимаме. Местният ни водач там за пазара (да има такъв на пазара за такива като нас) каза, че той е основан с подкрепата на 15 държави от региона и е най-големият от този род в света. Да, голям беше, стоката уж прясна както се казва, но воняща на мърша, основен атрибут във вуду церемониите.

Вкараха ни в една стаичка – вуду храм, където ни разказаха за историята на вуду културата, за някои от церемониите и фетишите. Стана ясно, че на самия пазар се продават не самите фетиши, а съставките от които те се правят. Фетишът е съставка или комбинация от няколко такива, натоварени с магия, която може да бъде и за зло и за добро.

Раздадоха ни по няколко фетиша, разказаха ни за това какво носи всеки един от тях, след което можехме да си ги купим, ако желаехме магиите да се случат. Никой от групата обаче не си закупи такъв фетиш…скептицизмът и недоверието надделяха.  Аз видях една малка дървена кукла без една ръка паднала на пясъка. Поисках я и я получих (срещу заплащане разбира се). После я хвърлих в морето на плажа във Варна. Морето на два пъти я върна обратно на пясъка. Наложи се да ида на вълнолома и да я хвърля по-далече. Хареса ми идеята за необикновената съдба на тази вуду кукла – изработена от местен пич доста нескопосно (беше доста грозна триглава кукла), после паднала случайно в праха на пазара, после някакъв от България я вижда, купува, носи я в България и я хвърля в Черно море, чиито води я отнасят незнайно къде…

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> Още 2 или 3 места има в групата за Киргизстан (23-31 август 2020);

  –> Потвърдено пътуване за Туркменистан (10-17 септември 2020). Има още 2 или 3 места.

  –> Още няколко места има за групата за Грузия през септември;

  Горното пътуване може да се съчетае с програмата ни в Туркменистан/Узбекистан, планувана за дати 10-24 септември 2020; 

  –> Има още 1 или 2 места за пътешествието ни през иракски Кюрдистан. (1-8 октомври 2020); 

  —> В групата за пътуването ни през Косово, Босна и Херцеговина (18-23 септември 2020) има още 2 или 3 места. В периода има три почивни дни;

  —> За Вуду пътешествието ни през Западна Африка – Гана, Того и Бенин (10-20 ноември 2020) има още 3 или 4 места в групата;

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Календар за 2020 с планираните ни пътувания с малки групи

 • Галерия снимки

  НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!